Review: Kite Fight – De naam Kite Fight zal weinigen van jullie wat zeggen en dat is op zich niet zo heel vreemd. De game is zonder enige media aandacht uitgebracht in de PlayStation Store. Dat is echter geen reden om niet even wat nader naar deze game te kijken, die toch wel uniek is. Uniek in de zin van de insteek, want je zult – jawel – gaan vliegeren. Dat is niet echt een alledaags onderwerp voor een game, maar dat maakt niet uit. We pakten de PlayStation Move uit de kast, stoften deze af en gingen er eens goed voor zitten.

Vliegeren tot dat je… euh de vlieger erbij neervalt

Als je de game voor het eerst opstart, krijg je direct een tutorial voorgeschoteld waarin je leert hoe je moet vliegeren. Zo leer je de vlieger bewegen, snelheid maken en klappen uitdelen in de lucht. Dit heb je op zich vrij snel onder de knie, want de vlieger laat zich meer dan prima besturen met behulp van de PlayStation Move. Het tweede gedeelte is echter wat gecompliceerder, want het is mogelijk om met je vlieger kruiselings over de lijn van een andere vlieger te gaan en dan met wat drukken op de knop of wat ander geknoei hun draad te laten knappen.

Na het voltooien van de tutorial kun je aan de slag in de zogenaamde ‘Championship’ modus. Waarom er voor de naam Championship is gekozen is ons een raadsel, want er is nergens iets van een kampioenschap of elementen daarvan in deze modus te bekennen. Afijn, we gingen in de Championship modus aan de slag en hierin krijg je 20 levels voorgeschoteld waarin je met je vlieger aan de slag kunt en keer op keer nieuwe uitdagingen voorgeschoteld krijgt. Hierbij geldt: hoe hoger je score, hoe meer sterren (1 tot 3) je uitgekeerd krijgt na het voltooien van de opdracht. De uitdagingen zorgen voor enige variatie, maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat je alleen maar aan het vliegeren bent.

Nieuwe vliegers unlocken

Door levels uit te spelen zal je nieuwe vliegers unlocken die sneller, sterker enzovoort zijn. Dit is zeker handig in latere levels, waar de uitdaging zal toenemen en dan zijn de specifieke voordelen per vlieger interessant genoeg om dit af te wisselen. De uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt variëren van het door ballonnen heen vliegen met je vlieger, radiografisch bestuurbare helikopters die je lijn kunnen slopen enige tijd overleven, lijnen van andere vliegers laten knappen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Naarmate je verder komt, zullen diverse uitdagingen ook gecombineerd worden, wat het des te lastiger maakt.

Als je eenmaal de Championship modus hebt uitgespeeld, kun je aan de slag in de Survival modus en hierin is het zaak om zo lang mogelijk je vlieger in de lucht te houden. Dat is het in feite qua modi die de game kent, dus het is niet bepaald uitgebreid, maar op zich wel vermakelijk. Tenminste, dat slaat vooral op het rondvliegen met je vlieger, want dat gaat prima met de PlayStation Move. Het laten knappen van de lijnen van andere vliegers is echter tergend irritant. De tutorial gaf aan dat we, wanneer de lijnen elkaar kruisten, op de Move knop moesten drukken. Wel, je kunt drukken zoveel je maar wil, veel effect heeft het niet.

Dat resulteerde ook in een ander manier van spelen, waarbij je maar gewoon op alles gaat drukken om dat verdomde lijntje te laten knappen. Als je dan bijna klaar bent, maar vlak voordat je de laatste te pakken hebt en jouw lijntje dan knapt, kun je opnieuw beginnen. Logisch, maar op een gegeven moment word je hier knettergek van, zodat je de game al snel links laat liggen. Best jammer, want er zit potentie in het concept, dat op zich leuk is uitgewerkt, maar dat laten knappen van die lijntjes van andere vliegers… aaaargh!

Audiovisueel beetje saai

De game moet het voornamelijk van de gameplay hebben – die maar half werkt – want op audiovisueel vlak is het weinig spannends. De game schotelt je om de zoveel levels nieuwe omgevingen voor, maar dit zijn eigenlijk statische achtergronden met wat bewegende objecten zoals een molen en gras. Dat is het dan wel en visueel is het niet heel sterk, waardoor je redelijk snel uitgekeken bent. De audio is rustgevend, maar weet verder niet echt veel indruk te maken. In zijn totaliteit is Kite Fight dan eigenlijk op deze aspecten ook een wat saaie game en dat is best jammer. De ontwikkelaar had hier zoveel meer mee kunnen doen; de PS3 is immers zeker krachtig genoeg.

Conclusie:

Laten we voorop stellen dat het concept van Kite Fight origineel en leuk is. De PlayStation Move besturing werkt meer dan prima en de game bevat qua uitdagingen redelijk wat variatie. Twintig levels is echter als aantal niet erg uitgebreid en op de Survival modus ben je vrij snel uitgekeken. Hoewel we positief zijn over bepaalde punten van de game, zal je het spel helaas snel naast je neerleggen doordat het lijntjes slopen van andere vliegers domweg strontvervelend is, vanwege het feit dat het voor geen meter werkt. Audiovisueel is het ook niet bijzonder spannend en hiermee is het besluit dan ook vrij snel duidelijk; een leuk concept dat helaas niet lang weet te boeien en vooral snel frustrerend wordt.

Pluspunten

  • PS Move besturing werkt prima
  • Origineel concept
  • Uitdaging…

Minpunten

  • …die ernstig frustrerend kan zijn
  • Audiovisueel matig
  • Niet heel uitgebreid