Gespeeld: Diablo III –
Diablo III komt naar de PlayStation 3 en PlayStation 4. Dat goede nieuws bereikte ons begin dit jaar na een korte presentatie van Blizzard tijdens de PlayStation Meeting. Na pakweg een decenium komt er weer een game van deze geprezen ontwikkelaar en uitgever op een console uit en wij bezochten onlangs Blizzard om eens uitgebreid met de game aan de slag te gaan. Dat beviel ons wel. Sterker nog, dat beviel ons zeer goed!

Aan de slag met de coöperatieve modus

Bij Blizzard konden we eens op ons gemak kennis maken met de PlayStation 3 versie van de game en tegelijkertijd kregen we de kans om in de coöperatieve speelmodus aan de gang te gaan. Eén van de belangrijkste aspecten van de PlayStation 3 versie – en later ook PlayStation 4 – is de mogelijkheid om op zeer vlotte wijze in coöp aan de slag te gaan. Nu is een coöp op zich niets nieuws voor Diablo III, maar aangezien het hier een console versie betreft zijn er de nodige dingen anders. Des te meer reden om eens een kijkje te nemen, nietwaar?

Diablo III zal je de mogelijkheid bieden om met vier man de wijde wereld te gaan verkennen en hierbij kun je op ieder gewenst moment meedoen en stoppen. Het klassieke drop-in drop-out coöp concept is hier van toepassing en tijdens onze hands-on werkte dit meer dan prima. Nu is een coöp zelf niet heel bijzonder, maar naast dat we hiermee aan de slag konden viel ons een ander punt op en dat is dat Blizzard over werkelijk ieder aspect heeft nagedacht om van Diablo III een ijzersterke console-ervaring te maken.

Met z’n allen op één scherm

Zo zul je met vier man op één console tegelijk kunnen spelen en om een goed overzicht te bewaren zul je niet te maken hebben met een split-screen. Integendeel, want je zult met vier man op één scherm aan de slag kunnen. Op het moment dat één iemand zich te ver van de groep af bevindt zal deze automatisch naar de groep geteleporteerd worden, zodat je te allen tijde dicht bij elkaar blijft en dat zal in gevechten van groot belang zijn aangezien deze aangepast worden op wat jou capaciteit is als team zijnde.

Daarover later meer, want hier blijft het niet bij. Naast dat je met vrienden op de bank kunt spelen is het vanzelfsprekend ook mogelijk om de game in je eentje te spelen of juist in coöp via het PlayStation Network. Het meest interessante is echter de mogelijkheid om je personage op een USB stick op te slaan, zodat je deze mee kunt nemen en bij een vriend of vriendin op de bank verder kunt spelen. Hiermee diept Blizzard de coöperatieve speelfunctie behoorlijk uit en dat geeft aan dat Blizzard over werkelijk alles heeft nagedacht om de coöp ervaring zo efficiënt en uitgebreid mogelijk te maken.

Ook zo’n ding is dat als je even de controller neerlegt tijdens het spelen om even wat te drinken te pakken, dan zal de game dit doorhebben en ervoor zorgen dat jouw personage gewoon achter het gezelschap aan zal lopen. Het zijn van die kleine details, maar dat maakt het net tot een ogenschijnlijk geperfectioneerd onderdeel van de game. In dat opzicht zal de coöperatieve speelstand ook een prima optie zijn naast de singleplayer en qua functionaliteit lijkt het uitstekend in elkaar te zitten, maar daar blijft het niet bij.

Over alles is nagedacht

Zojuist gaven we al aan dat Blizzard over werkelijk alles heeft nagedacht en dat beperkt zich niet alleen tot de coöperatieve efficiëntie. Nee, dat gaat veel dieper. De wereld van Diablo III is in grote lijnen gelijk aan die van de PC versie, maar doordat de encounters willekeurig opgesteld worden is het keer op keer een verrassing wat je zult aantreffen en vanzelfsprekend ben je een heel stuk sterker als je met meer dan één man speelt en de game past zich qua encounters dan ook aan op het gezelschap, zodat je altijd met enige uitdaging te maken krijgt en je niet opeens elke vijand afmaakt alsof het een fluitje van een cent is.

Andere zaken waar de perfectie van Blizzard aan af te lezen valt is de manier waarop de game zich laat besturen. Zo krijg je personage onder de linker analoge stick ter besturing en met de rechter analoge stick kun je wegrollen, iets wat erg handig kan zijn bij hectische gevechten. Dat laatste zul je met meer dan één speler zeer regelmatig aantreffen. Ja, je hebt te maken met momenten dat het erg onoverzichtelijk is, maar ook hierop heeft Blizzard een efficiënt systeem gevonden. Met een druk op de rechter analoge stick zal er een gloed boven jouw personage in beeld komen om aan te geven waar je uithangt.

Speelt subliem met de controller

De diverse aanvallen die je tot je beschikking hebt per type personage is op een handige manier ondergebracht bij de diverse knoppen van de DualShock controller. Zo gebruik je de face buttons en de triggers voor aanvallen, health en meer. De d-pad zul je gebruiken om op een gemakkelijke wijze door je items heen te scrollen, zodat je het managen van items niet via een menu hoeft te doen, waardoor andere spelers niet verder kunnen. De gameplay blijft continu doorgaan en niemand vertraagd elkaar door dit soort zaken.

Terwijl je samen speelt zul je gezamenlijk allemaal items oppikken. Dit varieert van onbenullige tot speciale legendarische items die weer voor specifieke type personages zijn en hoewel je als groep de loot ontvangt zul je door dit simpel te managen via de d-pad kunnen verdelen. Een item gevonden dat je niet nodig hebt? Met een druk op de knop laat je het vallen en degene naast je op de bank kan het zo oppikken en het gebruiken. Het besturen van de game werkt dan ook bijzonder fijn en gemakkelijk dat je niet eens doorhebt dat dit van oorsprong een PC game was en dan te bedenken dat je de besturing kunt remappen over de controller.

Bekende zaken zien we terug

De voornaamste veranderingen ten opzichte van de PC versie zitten hem vooral in de manier waarop de besturing werkt en de diverse opties die je zult aantreffen bij de coöperatieve versie. Inhoudelijk is de game weinig anders. Gezien het feit dat de PC versie een uitstekende game was zal ook de Playstation 3 op het gebied van gameplay nergens tekort schieten. Alle bekende zaken zul je in de console versie aantreffen en dat loopt uiteen van de diverse classes, de speciale krachten per klasse die weer individueel up te graden zijn en meer.

Ook de invulling van je personage qua wapens en armor is zeer diep en uitgebreid, waardoor ieder personage zichzelf apart van elkaar zal gaan ontwikkelen wat het des te unieker en uitgbreider maakt. De game zal ook pakweg 20 uur van je vragen alvorens je de mainquest voltooid hebt. Vanzelfsprekend bevatten de verschillende type personages voldoende afwisseling in hun speelstijl en specifieke quests, waardoor de game meerdere malen doorspelen – al dan niet in coöp – zeker de moeite waard is.

Is dit de perfecte versie?

Diablo III is nu een kleine twee jaar verkrijgbaar voor de PC en die versie is inmiddels van de nodige patches en uitbreidingen voorzien. Blizzard verzekerde ons dat de PlayStation 3 versie in verhouding tot de PC versie op het gebied van ‘launch’ content niet anders zal zijn. De PlayStation 3 versie bevat alle patches, alle balans tweaks en verdere toevoegingen. Bij de lancering van de console versie zal Diablo III inhoudelijk identiek zijn aan de PC versie op dat moment, maar wel mogen we exclusieve content bij de PlayStation 3 versie verwachten wat altijd mooi is meegenomen.

De vraag die al snel ontstaat is dan of dit de perfecte versie is? Je zou het haast gaan denken. Blizzard is een uitgever met een reputatie waar je u tegen zegt en ze brengen enkel kwaliteit uit. Visueel was Diablo III op de PlayStation 3 misschien niet een echte hoogvlieger, maar desondanks zag het er prima uit en waar het in de kern vooral om gaat bij Diablo III is de gameplay. Deze gameplay werkt als een zonnetje met de controller, want Blizzard tracht op de PlayStation 3 de beste ervaring te brengen die haalbaar is en dat was te merken.

Voorlopige conclusie:

Het komt wel eens vaker voor dat een game of franchise die zijn oorsprong op de PC kent wordt overgezet naar de consoles. Lang niet elke game weet daarbij goed uit de verf te komen, maar Diablo III is precies hoe het moet. De coöperatieve functies zijn uitgebreid, handig en doordacht. De besturing werkt zoals je het hebben wilt en ook op de PlayStation 3 zul je een uitstekende Diablo III ervaring gaan beleven. We hebben pakweg een uur gespeeld en na deze hands-on sessie willen we meer, veel meer. Diablo III op de consoles gaat een topper worden!