Assassin’s Creed IV: Black Flag zal vanzelfsprekend ook een multiplayer bevatten en VG247 mocht exclusief met de multiplayer aan de gang. Dat levert ons nieuwe informatie op evenals een video waarin we de multiplayer in actie zien.

Zo kunnen we melden dat de multiplayer geen naval battles zal bevatten en dat is jammer, voornamelijk omdat juist dit aspect van de game in dit nieuwe deel een nog grotere rol heeft gekregen. Wel heeft Ubisoft het overwogen en serieus naar de mogelijkheden gekeken omdat ze het zelf ook erg cool vinden, maar tegelijkertijd is de realiteit dat het vanwege technische redenen niet mogelijk is.

Een van de redenen wat een technische belemmering is dat je voor een multiplayer een oceaan perfect moet namaken zodat de simulatie hiervan goed is. Dit is iets wat in de singleplayer wel lukt omdat het om één speler draait en dat is in de multiplayer een ander verhaal, zo valt te interpreteren uit het onderstaande citaat van Damien Kieken – Multiplayer Game Director.

“One of the big added values of the naval battles in single-player is how they simulate the ocean. The ocean is really a toy. You have big waves, waves that stop your cannon balls: you have to play with the ocean. If you want that to be good in multiplayer, it means we have to perfectly replicate the ocean.”

Daarnaast kost het dusdanig veel tijd dat het moeilijk is om dat te realiseren en als laatste past het ook niet helemaal in de DNA van de multiplayer, aldus lead multiplayer game designer Tim Browne.

“We looked at the DNA of multiplayer, and we thought that ship battles aren’t really being the cool assassin. With multiplayer it’s all about you working either as a team of four players or in free-for-all, where you want to be the best player. It’s not so much about piloting a ship and using cannons to destroy the opponent’s ship.”