http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51f7cd4e194ea.jpg

De Xbox One is qua next-gen console wellicht niet het meest aantrekkelijk op dit moment, maar dat betekent niet dat er geen goede games uitkomen. Zo krijgt de Xbox One games als Forza 5, Ryse en Dead Rising 3. Stuk voor stuk hele grote en mooie titels. De PS4 moet het doen met titels als Killzone: Shadow Fall, Knack en Drive Club. Misschien qua line-up iets beter of minder dan de Xbox One, maar dat weten we niet zeker tot we de games hebben kunnen recenseren.

Opvallend is het feit dat Killzone: Shadow Fall vaker is voorbesteld dan next-gen rivalen als Forza 5, Ryse en Dead Rising 3, zo meldt Cowen & Co, een analystische instelling. De uitspraak is gedaan aan de hand van NPD verkoopdata en Amazon.com best-seller data van de afgelopen jaren. Dit betekent dat men dit kan bepalen met een accuraatheid van 96 tot 97 procent. De data is verzameld vanaf de E3 in juni tot nu en wordt elke paar weken bijgewerkt.

Men werkt met scores op een schaal van 100 om te bepalen hoe populair een game is qua voorbestellingen in de next-gen oorlog. Killzone: Shadow Fall scoort een dikke 30.3 en Forza 5 is de meest voorbestelde Xbox One titel met 18.8. Dead Rising 3 heeft 15, Ryse 13.2, Knack een schamele 7.7 en Drive Club een magere 3.0. De algehele line-up van Sony lijkt dus nog wat werk nodig te hebben, bij de Xbox One zien we dat het veel meer verdeeld is over de titels en bij de PS4 is er maar één enorme favoriet; Killzone: Shadow Fall.

Battlefield 4 scoort overigens op het moment een hele nette 54.7 en Ubisoft’s Watch_Dogs maakt het helemaal te gek, zij zitten op een score van maar liefst 69.6. We zien dan ook een trend met next-gen dat third-party titels populairder zijn dan de first-party titels, men is deze generatie meer aan het leunen op een Ubisoft en EA in plaats van eigen studio’s bij de line-up.

De voorbestellingen van GTA V zitten op dit moment op 58.4, hiermee zijn alleen niet de pre-orders meegerekend voor juni 2013 terwijl de game al sinds november vorig jaar voor te bestellen was.