DLC Special: Call of Duty: Black Ops 2 – Vengeance – Treyarch voorziet, net als Infinity Ward, elke Call of Duty met meerdere DLC pakketten. Ook bij Black Ops 2 is dit vanzelfsprekend het geval en tot dusver zijn er al twee eerder dit jaar verschenen onder de naam; Revolution en Uprising. De derde uitbreiding is sinds vorige week donderdag verkrijgbaar en draagt de naam Vengeance. In Vengeance krijgen we volgens traditie dezelfde hoeveelheid content voorgeschoteld, namelijk vier nieuwe multiplayer maps en één zombie map, waarmee de fans weer een poos vooruit kunnen. Tijd om eens naar de Vengeance DLC te gaan kijken.

Vier nieuwe maps, een zombie map en een wapen

Black Ops 2 ligt nu ongeveer driekwart jaar in de schappen en dit is de derde en vermoedelijk één na laatste uitbreiding die Treyarch voor de game zal uitbrengen. Zoals al aangegeven bevat de Vengeance uitbreiding vier multiplayer maps. Ook deze keer is de locatie per map weer variërend genoeg en biedt elke multiplayer map een andere ervaring en tactiek om als beste speler boven de massa uit te stijgen. De maps luisteren naar de volgende namen; Cove, Rush, Uplink en Detour. Tot slot heeft Treyarch nog een nieuwe zombie map gecreëerd, namelijk Buried. In deze content wordt ook een nieuw wapen aangeboden, namelijk de Ray Gun Mark II, welke gebaseerd is op de welbekende Ray Gun die er al sinds World at War in zit.

Cove, Rush, Uplink en Detour

Laten we aftrappen met de nieuwe multiplayer maps en laten we het net genoemde rijtje van maps maar even als volgorde aanhouden. Cove betekent inham of baai wat in zekere zin wel klopt bij deze map. Cove speelt zich af op een idyllisch eiland met een tropisch uitziend klimaat. Cove deed ons denken aan een mix van Crysis en Jungle, twee oude maps uit de eerste Black Ops. Op deze map is een vliegtuig neergestort en deze ligt in verschillende delen verspreid over de map. Cove bestaat uit voornamelijk rotsen waar je onder, langs en doorheen kunt lopen en in het midden van de map bevindt zich het neergestorte vliegtuig waar spelers ook doorheen kunnen. Ook is het mogelijk om in de cockpit te gaan zitten om zo een overzicht over map te krijgen. Een tactisch aspect wat Cove heeft, is dat het omringd is met water. Je kunt bijvoorbeeld cirkels lopen op de randen van de map om zo je vijanden te flanken, maar let wel op waar je je voeten plaatst, anders zink je als een anker naar de bodem.

Van een rotsachtig eiland gaan we naar een paintball terrein, namelijk Rush. Rush heeft echt de look van een veelgebruikt paintball terrein. Verfvlekken zitten overal en er zijn veel objecten te vinden waar spelers dekking achter kunnen zoeken. Maar we schieten uiteraard niet met paintball munitie, maar met echte kogels die enkel voor een rode kleur kunnen zorgen. In het midden van het terrein bevindt zich een bus waar spelers in kunnen gaan zitten. Aan de éne zijkant bevindt zich de mogelijkheid om het hogerop te zoeken en je vijanden van bovenaf te bestoken met een kogelregen. Aan de andere zijkant is een grote hal te vinden waar veel beschutting is en waar er flink op los geschoten kan worden in close combat. Deze map biedt, zoals de naam het al zegt, vooral kansen aan spelers die van snelle actie houden.

Wederom heeft Treyarch een oude map uit Black Ops gehaald en deze een nieuwe verflaag gegeven. Wij hebben het over de ‘nieuwe’ map Uplink, wat eerder de ondergesneeuwde map Summit was uit de eerste Black Ops. Uplink is nu een getransformeerd tot een hightech basis. De sneeuw is weg en is vervangen door bebossing en vegetatie met in de lucht een hele lading regen wat op de spelers neerdaalt. Qua structuur is de map niets veranderd en voelt het erg bekend aan, voor de Black Ops spelers althans. Waar voornamelijk gevochten wordt, is in het centrum van de map. Spelers kunnen via boven en onder het centrum betreden of kunnen kiezen voor een stillere aanpak via de zijkant van de map om je vijanden in de rug te schieten. Uplink biedt mogelijkheden voor elk soort wapen op sluipschutters na. Een assault rifle of submachine gun is hier vooral aan te raden.

Als laatste kijken we naar de multiplayer map Detour. Detour is een verwoeste snelweg waarbij spelers zich bovenop de weg kunnen begeven of juist eronder. Detour deed ons denken aan wederom een oude map van Black Ops, namelijk Convoy. Er zijn vele smalle buizen aan de zijkanten van de map waar spelers voorzichtig overheen kunnen lopen om hun tegenstanders te verrassen. Bovenop de snelweg staan twee kleine gebouwen tegenover elkaar waar spelers in kunnen zitten om zo het midden van de map trachten te beheersen.

Vele auto’s en trucks staan bovenop de snelweg waar spelers achter kunnen schuilen. Onderlangs loopt een niet al te breed pad waar spelers langs kunnen om vervolgens achter de vijand weer te kunnen opduiken. Vergeet niet op je voeten te letten tijdens het rennen van beschutting naar beschutting, aangezien er zich enkele gaten in het asfalt bevinden. Als je hier in valt is het einde verhaal voor je en val je te pletter van een grote hoogte. Detour heeft zowel lange uitgerekte stukken als zicht belemmerend terrein. Deze map is dus een combinatie van verschillende aspecten en voor iedereen wel interessant te noemen.

Op pad met de reus

Voor de mensen die liever tegen enorme hordes zombies vechten is er natuurlijk ook weer een uitbreiding voor de zombie modus. Treyarch laat ons het Wilde Westen herbeleven met de map Buried. De naam doet de map zeker eer aan, aangezien het een stadje is wat onder de grond is gezakt. De spelers starten bovengronds bij een steengroeve met een enorm gat in de grond. Wanneer je naar beneden springt, kom je in het stadje terecht en dan kan het schieten pas echt beginnen. Dit is een typisch Wilde Westen stadje, bestaande uit een general store, een saloon, een bank, een rechtszaal, een kerk en nog vele andere gebouwen waar spelers doorheen kunnen lopen. Ook bevat deze map nog een groot huis, maar daar komen we later op terug.

Eenmaal ondergronds valt je als speler gelijk iets op. Vele locaties zijn geblokkeerd door objecten en puin. Hoe moet je daar dan komen? Treyarch heeft iets geheel nieuws gedaan in de zombie ervaring, namelijk door een vriend in de map te stoppen. In de gevangenis van het stadje zit nog één levende inwoner, namelijk een soort reus. Je zult moeten samenwerken met deze reus om die geblokkeerde locaties te openen. Het is een reus en dus erg groot, maar hoe krijg je hem zover dat hij je helpt? Eenmaal de cel geopend, is de reus doodsbang en verroerd hij zich geen centimeter. Door objecten te gaan zoeken en deze aan de reus te geven zal hij je op een gegeven moment gaan helpen. Naast dat hij obstakels uit de weg ruimt kan hij ook zelf het gevecht met de zombies aangaan.

Buried heeft een goede uitstraling en het is vooral de sfeer die je doet denken dat je in het daadwerkelijke Wilde Westen zit. In dat opzicht is Treyarch er dan ook ruimschoots in geslaagd een mooie nieuwe map voor de zombie modus af te leveren. Naast de nieuwe setting zijn er ook nieuwe werkbanken waarop spelers nieuwe voorwerpen kunnen creëren. Verder speelt het eerdergenoemde grote huis nog een interessante rol. Deze zit vol met geesten en het is dus oppassen geblazen, want als ze je raken raak je je geld sneller kwijt dan de bedoeling is. Als je dan eenmaal door het huis heen bent kom je in een doolhof terecht. Hier dienen de spelers zich een weg door te vinden om zo bij de ‘Pack-A-Punch’ machine uit te komen. Dit is overigens slechts een voorbeeld van de vele verrassingen en geheimen die deze map herbergt. Als laatste is er nog één andere toevoeging en dat is de Ray Gun Mark II. Deze lijkt veel op zijn voorganger, behalve dat het geen explosieve lasers meer schiet, maar zich juist als een salvo wapen laat gebruiken.

Conclusie:

De Vengeance uitbreiding biedt weer een prima nieuwe ervaring voor de Black Ops 2 fans. Online kunnen de spelers op elkaar schieten in vier nieuwe maps, welke vermakelijk genoeg zijn voor weer vele uren aan intens plezier. Op het gebied van zombies blijft Treyarch erg innoverend met de nieuwe map Buried. Veel nieuwe mogelijkheden zijn erbij gekomen, zoals een nieuwe vriend waarvan je overleven afhankelijk is en een erg mooie en sfeervolle setting. Buried zorgt voor een nieuwe manier van zombies afschieten en bergt vele geheimen waar de spelers achter moeten zien te komen. De Vengeance DLC is in de PlayStation Store te vinden voor ongeveer 15 euro en is net zoals de vorige DLC uitbreidingen een prima nieuw content pakket dat je weer uren zal gaan vermaken.