http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51242a0fcd298.jpg

Huishoudelijke mededeling – Het was weer zo’n dag vandaag, een typische dag waarop iedereen graag even op het internet laat weten wat hem of haar dwarszit. Ook de PSX-Sense commentsectie geniet hier regelmatig van en ook al gaat het artikel over Assassin’s Creed of Battlefield, men laat graag even weten hoe lelijk een ander is, hoe kut wij zijn of hoe geweldig de concurrent is. Als de comment vervolgens dan verwijderd wordt door één van onze moderators is het hek helemaal van de dam, want dan is PSX-Sense opeens Noord-Korea, heerst er hier censuur, mag niemand zijn mening geven en ga zo maar door.

Blijkbaar zijn onze huisregels, hier te vinden, niet duidelijk genoeg voor menigéén die in bovengenoemde categorie valt. Vandaar dit bericht waar we even precies duidelijk uit kunnen leggen wat onze motivatie achter dit fenomeen is en voor jullie hieronder de plek om compleet los te gaan, binnen bepaalde beperkingen natuurlijk. Scheldwoorden e.d. worden niet gewaardeerd en het is ook wel zo fijn als je het commentaar wat je geeft onderbouwd.

De redenen dat wij soms comments verwijderen lopen natuurlijk sterk uitéén en we verwachten ook niet dat alle redenen door jullie begrepen worden. Neem bijvoorbeeld iemand die netjes aangeeft onder een artikel dat er een fout in zit en dat we dit moeten aanpassen. Heel netjes van diegene en dit waarderen we ten zeerste, hier zit alleen soms een nadeel aan. Er bestaan, jammergenoeg, mensen die dol zijn op het irriteren van andere mensen over het internet, in de volksmond een troll. Die vinden het leuk om vervolgens met 6 proxy’s ook te reageren en te brullen hoe slecht het is dat die fout erin zit. Wat dan ontstaat is een domino effect van meer mensen, die het klaarblijkelijk leuk vinden om te irriteren, die dezelfde fout aanhalen.

Wat je dan krijgt is bijvoorbeeld een artikel over Battlefield 4 waar één iemand een fout aankaart, en vervolgens zijn er 10 comments over deze fout. Is dit leuk voor de lezer die in de commentsectie juist verwacht dat het over Battlefield 4 gaat en dat mensen discussiëren over de game en niet over een enkele fout en hoe kut PSX-Sense daarom wel niet is? Nee, tuurlijk niet en laat het nu net zo zijn dat we er zijn voor de lezer. We proberen hun bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en een goed beheerde, nette en on-topic commentsectie is hier onderdeel van.

Als een bezoeker klikt op een artikel over een gehackte console of het failliet gaan van THQ (willekeurige voorbeelden) wil hij niet in de comment sectie lezen dat PSX-Sense niks aan is. Dit kan zo’n gebruiker zelf bepalen of PSX-Sense een site is die hij graag bezoekt of niet, dit hoeft niet in de comment sectie te komen. Als je als bezoeker van mening bent dat wij een vreselijke site zijn, dan is dat prima maar dat hoef je hier niet in de comments te plaatsen.

Vrijheid van meningsuiting is dan een reden die we vaak horen, men vergeet alleen dat dit een website is en geen land of iets dergelijks. Dat je een mening hebt is prima, maar als jij naar de Albert Heijn gaat en daar in de winkel gaat staan met een bord dat het een vreselijke winkel is, dan word je ook weggestuurd. Het is voor ons van belang dat comments wat toevoegen voor de lezer, op papier klinkt dit misschien heel streng maar in de praktijk valt dit enorm mee.

Mocht je dus verbaasd zijn dat je comment verwijderd is verplaats je dan even in onze schoenen en denk ook eens verder na dan je neus lang is. Die ene comment waarin jij een spelfout meldt of een fout in het artikel is voor ons enorm van belang, maar soms worden we juist door andere mensen geforceerd dit te verwijderen om de commentstream in goede banen te kunnen leiden en on-topic te houden. We weten dat we weleens een fout maken, dit hoort erbij, dat gebeurd overal. We zijn de laatste die dit onder stoelen of banken steken, maar gelukkig doen we meer dingen goed anders bestonden we nu immers niet meer.

We staan open voor discussie wat betreft de comments en hieronder kun je dan ook gewoon kwijt hoe je erover denkt, omdat dit artikel erover gaat. Als je alleen bij een Battlefield 4 bericht over comment censuur begint, dan kun je toch wel nagaan dat dit verwijderd wordt? Wat betreft het reageren van gasten, wij zijn een groot voorstander van de anonimiteit op het internet en alhoewel een groot aantal mensen hier misbruik van maakt, blijven we vertrouwen houden in de mens. We hebben respect voor diegene die geen account wilt maken en zijn gegevens aan ons toevertrouwen, ook deze mensen willen we de volledige functionaliteit van het reageren op artikelen bieden.