De PlayStation 3 kostte per exemplaar rond de lancering meer om te maken dan dat hij kostte en in de eerste instantie heeft Sony hier dan ook fors verlies mee geleden. Iets wat ze weliswaar met opzet deden om toch nog een beetje de kosten te drukken en bovendien verdienden ze de verliezen terug met de games die verkocht werden voor het platform. Met de PlayStation 4 gaat dat anders zijn, zo blijkt uit een bericht van Bloomberg.

De voornaamste reden waarom de PlayStation 3 zo duur was kwam door twee zaken, de Cell processor en de Blu-ray drive welke beiden gloednieuw waren. Blu-ray is tegenwoordig zo goed als standaard en de processor voor de PlayStation 4 wordt uitbesteed aan AMD. Het genereren van kosten door Sony zal dan ook amper in de buurt komen ten opzichte van de kosten die Sony gemaakt heeft met de PlayStation 3 destijds zo vertelde SCE baas Andrew House.

“We will not generate anything like the losses we did for the PlayStation 3,”

Deze uitspraak werd in een investeerdersvergadering gedaan en hier voegde Masaru Kato (Chief Financial Officer) aan toe dat de investering die Sony in de PlayStation 4 heeft gedaan vele malen lager ligt.

“the amount of investment [in PS4] is much, much smaller.”