Review: Killzone: Mercenary

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_520c00439a503.jpg

Review: Killzone: Mercenary – Deze game moet de titel zijn die laat zien dat shooters op de PS Vita wel degelijk werken en dat het mogelijk is een console ervaring op een handheld te hebben. De verwachtingen voor Killzone: Mercenary liggen al sinds de aankondiging tijdens Gamescom vorig jaar torenhoog en bijna elke PS Vita-gebruiker kijkt naar deze game uit. Het is natuurlijk voor Killzone: Mercenary erg lastig om al deze verwachtingen waar te maken; alle ogen zijn immers gericht op deze game. Weet Killzone: Mercenary te bewijzen dat shooters wel degelijk werken op de PS Vita? Doet het ons de vorige ondermaatse shooters op de PS Vita vergeten? Is dit dé parel die de PS Vita nodig heeft? Je gaat het lezen in onze review!

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_520cc4926b20f.jpg

Geen ISA, geen Helghast maar een huurmoordenaar

In Killzone: Mercenary vecht je niet meer zozeer voor één kant, maar ben je meer iemand die het vuile werk van een ander opknapt, in het bijzonder de ISA. Er zijn soms missies die de ISA niet aan kan, wat niet goed voor hun bloeddruk is of iets dergelijks, en dan kom jij als huurling in deze game om de hoek kijken. Dit betekent dat je dus vaak lastige missies op moet pakken en ook erg gevarieerde missies voorgeschoteld krijgt. Het concept is nieuw in de franchise en de verandering heeft wat dat betreft erg positief uitgepakt.

De opzet van de game is anders dan de vorige delen op de console en dat is wel zo verfrissend. Je ziet ook dat dit invloed heeft op de gameplay. Zo treedt het ‘stealthy’ te werk gaan nu veel meer op de voorgrond dan in andere delen in de franchise. Ook merk je dat, omdat je een huurmoordenaar bent en moeilijke missies oppakt, de moeilijkheidsgraad ook een stuk hoger ligt. Fervent Killzone-spelers zullen zelfs bij deze game mogelijk hun speelstijl moeten aanpassen, want je moet echt secuur te werk gaan en regelmatig zelfs compleet stealth gebruiken om een positief resultaat te behalen. Ook ligt de moeilijkheidsgraad redelijk hoog. Dit merk je vooral als je verder komt in de game en er steeds meer vijanden, en zelfs tanks en robots, tevoorschijn komen.

Het zijn van een huurling heeft ook invloed op de personages in de game. Zo merk je dat ze neerkijken op de ISA en vooral erg gefocust zijn op het geld. Een echte haat tegenover de Helghasts, zoals je bij de ISA merkt, is niet zozeer aanwezig bij de huurlingen, ze doen het immers puur voor het geld. Geld speelt dus een belangrijke rol in de game voor de personages, maar daar blijft het niet bij, want ook voor jou als speler is geld van groot belang.

Alles draait om geld

Het oppakken van munitie is in Killzone: Mercenary iets wat erg slim is om te doen. Doe je dit niet, dan moet je namelijk nieuwe kogels kopen en dat gaat je geld kosten. Overal door de locaties heen vind je een munitiedealer, die overigens voorzien is van een geweldige Russisch klinkende voice-over, waar je jouw zuurverdiende centen kunt uitgeven. Je merkt dat je bewuster om gaat met het doden van je vijanden, omdat je met een headshot bijvoorbeeld meer geld verdient. Ook doe je rustiger aan met kogels en ga je vaker voor een mêlee aanval omdat dit ook besparend werkt en veel geld oplevert. De animatie die je overigens te zien krijgt bij een mêlee aanval is echt te bruut voor woorden; vaak steek je met een beweging over het aanraakscherm een mes in de strot van je vijand of pers je hem eerst af voor informatie.

Bij de munitiedealer vind je verschillende wapens en upgrades voor jou als huursoldaat. Wil je die vette shotgun kopen? Wees dan bereid je virtuele bankrekening te plunderen. Er zijn, godzijdank, geen in-game aankopen, zodat je bepaalde wapens kunt krijgen met echt geld – alles gebeurd met binnen de game behaalde achievements. Als je doodgaat, dan kost dit je ook geld; hoeveel is afhankelijk van de manier waarop. Zo is een zelfmoord natuurlijk minder vriendelijk dan wanneer je een kogel tussen je ogen krijgt.

Het feit dat je met geld werkt, voegt een geheel extra element toe aan de game, dat ze van mijn part eigenlijk in elk volgende deel van Killzone wel mogen integreren. Ik vind het enorm tof hoe het verwerkt is en het zorgt er echt voor dat ik bewuster de game speel – een pluspunt voor Killzone: Mercenary dus.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_521df60dc1242.jpg

Beste first person shooter op een handheld ooit

Nog nooit eerder heb ik een first person shooter zo goed uitgewerkt gezien op een handheld. Wow, wat is dit geweldig gedaan! De besturing is werkelijk waar fantastisch en het speelt heerlijk weg. Ik was echt volledig verbaasd hoe goed je een first person shooter op de PS Vita kunt spelen. Het neerschieten van je vijanden geeft lekkere feedback met het ‘tjirp’-geluidje en het richten werkt heerlijk met de twee analoge sticks. Het was alsof ik gewoon een op de PS3 aan het spelen was. De omgevingen zijn groots, mooi en gewoon ronduit fantastisch en geven je echt het ruimtelijke gevoel dat Killzone op de consoles ook biedt.

De gameplay is enorm afwisselend en het is niet alleen maar hersenloos vijanden neerschieten, er komt echt veel meer bij kijken. Men heeft de missies zo afwisselend mogelijk gemaakt die ervoor zorgen dat je de game telkens maar weer op blijft pakken. Het is misschien een handheld game en je kan de game ook gewoon gemakkelijk wegleggen en kleine speelsessies houden, maar dat wil je niet. Deze game wil je alsmaar door spelen en steeds weer oppakken, want zo ontzettend vet is dit deel van Killzone. Het zorgt ervoor dat je eindelijk, maar toch, dat gevoel van euforie krijgt van dit is de beste handheld ooit. Het feit dat zulke graphics, zulke gameplay en deze grootsheid in een portable game zit is te gek voor woorden eigenlijk, prachtig gewoon.

Grafisch

Er zijn slechts een paar games op de PS Vita die mij weg weten te blazen wat betreft grafische kracht en Killzone: Mercenary zit nu in dit rijtje. Het is niet zo zeer dat de game erg mooi is qua stijl, het is immers allemaal erg grauw en donker, maar het is de manier waarop alles gebracht wordt. De werelden zijn enorm, de personages zijn gedetailleerd en dit geldt ook voor je vijanden. Het is niet zo dat je jezelf in de game beperkt voelt door alleen maar binnen te schieten in kleine ruimtes, de game treedt namelijk vaak naar buiten in enorme werelden. Regelmatig heb je een uitzicht in de game waar je mond van openvalt en waarbij je dan totaal vergeet dat je op een handheld speelt.

Het is moeilijk te geloven, maar Killzone: Mercenary ziet er ongeveer net zo goed uit als Killzone 2 op de PS3. Het is mooier dan de launchgames voor de PS3, zoals bijvoorbeeld Resistance: Fall of Man en dat is toch wel erg bijzonder te noemen. Het toont ons hoever we zijn gekomen als het gaat om grafische kracht op een handheld en het is ongelooflijk dat Guerrilla Games de lat zo hoog weet te leggen op de PS Vita. Geen enkele andere titel op de PS Vita komt in de buurt van wat Killzone: Mercenary weet te doen met de enorme werelden die ze tonen. De framerate is ook erg stabiel en ligt rond de 30FPS. Heel af en toe is er wel even een drop, maar dit gebeurd erg zelden en is bijna niet merkbaar.

Conclusie:

Killzone: Mercenary is een game die je aan je vrienden laat zien om te bewijzen hoe vet de PS Vita is. Het is de shooter bij uitstek en de beste first person shooter die ooit op een handheld is uitgebracht. Grafisch is de game buitengewoon voor de PS Vita en de absolute top binnen het huidige aanbod aan games voor de handheld. De besturing werkt fantastisch, het verhaal is interessant en het adopteren van een monetair beleid is een geweldige toevoeging. Op elk vlak excelleert de game en dat zie je niet gauw met een handheld game. Een 10 betekent in dit geval niet dat alles perfect is, maar het weerspiegelt meer de geweldige ervaring die we met de game hebben gehad waar ik als reviewer constant van heb genoten zonder ook maar enige vorm van ergernis tegen te komen.

N.v.d.r: deze review bevat alleen de singleplayer, de multiplayer-servers waren nog niet beschikbaar op het moment van reviewen. De multiplayer nemen we door in een apart artikel.

Pluspunten

 • Enorm veel variatie qua (open) werelden
 • Regelmatig behoorlijk pittig en daardoor uitdagend
 • Besturing werkt uitmuntend
 • Grafisch is het magnifiek
 • Monetair systeem een innovatieve toevoeging

Minpunten

 • Een betere shooter dan KZ: Mercenary ga je niet meer gauw vinden voor de PS Vita

Schermafbeelding 2013-08-28 om 17.01.10

Het eindcijfer is een cijfer die geldt voor het product als geheel en is geen gemiddelde van de apart becijferde onderdelen als gameplay, graphics, replay en sound

Boxshot Killzone Mercenary

Killzone Mercenary

Releasedatum:
04-09-2013
Genre:
Shooter
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:
 1. Anoniem -   
  Franky's avatar

  Deze game is gewoon Vet!!

 2.    5456 XP
  7th-son's avatar

  Ik wacht nog even met kopen, maar wel hem wel!
  De beta was immers ook erg goed!

 3.    30 XP
  SpecialGuy4Ever's avatar

  heb de multiplayer gespeeld, en wachtte de review af om te kijken of ik hem ging kopen en tja, nu moet ik wel!

 4.    1939 XP
  peyj's avatar

  Echt een 10? Misschien toch eens een Vita scoren ;).

 5.    101 XP
  Nick299's avatar

  Ik ben inmiddels ook overstag. zo meteen naar game mania en de vita pack toch maar halen. nog nooit op zo’n kreng gespeeld maar zal wel goed komen. heb me ps3 vorige week verkocht, omdat ik de 4 inmiddels gereserveerd hebt. maar zo’n poos niet gamen……… dat is toch lastig:P

 6.    226 XP
  arian's avatar

  Top review en top game!

 7. Anoniem -   
  217.100.176..xxx's avatar

  is de eerste 10 die ik tegenkom voor een vita game hier 😀

 8.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  Net zo goed als 2 ik denk eerder 3 . Maar ga de game zeker kopen 😀

 9.    1860 XP
  elazzja's avatar

  Heb vannacht even gespeeld en Wow! Beste handheld shooter ooit

 10.    2709 XP
  jimke1's avatar

  woooo mooie score deze game ga ik zeker kopen

 11. crew Redacteur -    2175 XP
  aarjen116's avatar

  Wauw wauw wauw! Wat. Een. Game. Gister opgehaald, vanmiddag ga ik ‘m spelen. Kan niet wachten!!!

 12.    135 XP
  Jordydeknecht078's avatar

  Deze ga ik zeker halen! Zat eerst te twijfelen maar na het lezen van deze review ben ik overgehaald.

  Mooi geschreven btw!

 13.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  Heb niks met shooters! Maar na het lezen van deze review ga ik hem denk ik toch zeker een keer halen! Wil ‘m gewoon gespeeld/gezien/meegemaakt hebben…

 14. Anoniem -   
  Ikkuh's avatar

  Ik hoop dat nedgame m op heeft gestuurd. Gister geen mail gekregen

 15. Anoniem -   
  Ikkuh's avatar

  Ik hoop dat nedgame m op heeft gestuurd. Gister geen mail gekregen

 16. Anoniem -   
  217.150.190.xxx's avatar

  Gave game!!
  Ik had heb gepreorderd in de psn store.
  Vanmorgen de wekker wat eerder gezet om hem te checken!
  Erg mooie game! grafisch en gameplay begint ook erg goed!

 17. Anoniem -   
  31.149.213..xxx's avatar

  @217.150.190.xxx: Zoals waarschijnlijk wordt de store pas geupdate laat in de middag.

 18.    475 XP
  Klart's avatar

  Wow! Halen!

 19.    60 XP
  xXiNiXx's avatar

  Awesome game en leuke review! Maar (10+10+9+9)/4=9.5, niet 10 🙂

 20.    369 XP
  poolOOvision's avatar

  Zozo een 10, dat is wel een stuk hoger als het gemiddelde van 7,7 op metacritic. Maar ik moet deze wel kopen omdat de multiplayer beta zo leuk was, singleplayer is bijzaak 😉

 21. Anoniem -   
  217.121.18.xxx's avatar

  @poolOOvision: zeker omgekocht door MS 😉 De beta zag er in ieder geval super mooi uit en speelde erg goed weg. Op deze punten voor mij dus al een 10.

 22. Anoniem -   
  217.121.18.xxx's avatar

  @xXiNiXx: zo werkt een score niet, het is niet simpel even alles optellen…we zitten immers hier niet op school 😉

 23.    369 XP
  poolOOvision's avatar

  @217.121.18.xxx: zo werkt het niet op metacritic, die delen gewoon alle recenties van de toonaangevende bladen en media.

 24. Anoniem -   
  80.56.189..xxx's avatar

  de mening over het grafische gedeelte deel ik totaal niet hoor, sorry.
  killzone 2 ziet er echt niet beter uit dan deze handheld versie, daarmee doe je de game echt tekort. ook de stelling dat de graphics zouden onder doen op de vita ten aanzien van de ps3 vind ik ook zeer verwerpelijk. ik heb hier namelijk genoeg ps3 games in me kast staan die het echt niet op kunnen nemen tegenover killzone mercenary. neem nou bvb die fallout delen. en wat dacht je van doom 3?
  zo kan ik nog wel ff doorgaan. ik moet zelfs eerlijk zeggen dat ik deze game leuker vind dan killzone 3. dat heeft voornamelijk temaken met de afwisseling, de brute melee attacks, en gewoon het oog voor detail wat ze bij deze game gehad hebben!
  want ik vind de sfeer en de setting beter dan alle voorgaande delen!

 25. Anoniem -   
  217.121.18.xxx's avatar

  @poolOOvision: Weet ik, maar die andere sites kunnen wel zijn omgekocht ‘al bedoelde ik het als een grapje, het gaat tenslotte over een vita game en geen ps4 game’.

 26.    369 XP
  poolOOvision's avatar

  @217.121.18.xxx: ik moet zeggen dat de argumenten die geven waarom de game niet goed is ook wel heel erg ver gezocht zijn… voor mij is de game ook een dikke 9 😉

 27. crew Management -    1895 XP
  Rastapopulos's avatar

  @xXiNiXx: Ik citeer uit de review: “Het eindcijfer is een cijfer die geldt voor het product als geheel en is geen gemiddelde van de apart becijferde onderdelen als gameplay, graphics, replay en sound”

 28.    167 XP
  henkie's avatar

  een 10 slaat natuurlijk helemaal nergens op. zo’n punt kan je echt niet geven, een 10 wil zeggen dat het perfect is en dat er dus echt helemaal niks op aan te merken valt en dat het super origineel is.
  In mijn ogen is dit gewoon een hele sterke game, zelfs de beste ps vita game/psp game die ooit gemaakt is. Maar een 10 is echt overdreven jongens.
  Sites die 10en geven kan ik echt niet serieus nemen, net zoals sites die bv SR4 een 9,5 geven

 29.    60 XP
  xXiNiXx's avatar

  @Rastapopulos: thx, daar had ik over gekeken, de tekst staat ook redelijk klein 😉

 30.    919 XP
  Floepert's avatar

  Dat is de 3e 10 in de hele psx-sense geschiedenis. Daarvan zijn er maar liefst 2 gehaald in 2011: uncharted 3 en bf3 multiplayer.

 31. crew Management -    1895 XP
  Rastapopulos's avatar

  @henkie: Ik citeer uit de review: “Een 10 betekent in dit geval niet dat alles perfect is, maar het weerspiegelt meer de geweldige ervaring die we met de game hebben gehad waar ik als reviewer constant van heb genoten zonder ook maar enige vorm van ergernis tegen te komen.”

  Wellicht is de review eerst lezen wat handiger 🙂

 32.    344 XP
  xIvanJ's avatar

  Is die 10 zeker waard!!

 33. Anoniem -   
  77.168.81..xxx's avatar

  Kan iemand even zeggen hoelang de sinplayer duurt?
  Dat kan ik nergens terug vinden en is wel een belangrijk punt 😉

 34.    167 XP
  henkie's avatar

  @Rastapopulos: ja en ja ik heb hem gelezen, dan nog vind ik niet dat je zo maar een 10 kan geven. een 10 bestaat voor mij niet als je iets moet beoordelen marja dat is ook mijn mening.

 35.    919 XP
  Floepert's avatar

  @henkie: voor mij bestaat een 10 wel het heet batman arkham city. De ervaring is zo geweldig, daarnaast heb ik na dik over de 40 uur spelen geen fout of minpuntje ontdekt. ALLES aan die game klopt.

 36. Anoniem -   
  212.83.208.xxx's avatar

  Ik begrijp totaal niet hoe er een 10 kan worden gegeven voor deze game. Het eindcijfer is dan een cijfer die geldt voor het product als geheel maar dan nog … Het is een leuke game die lekker speeld maar er zitten echt wel fouten in deze game, irritaties die ik in deze review niet ben tegen gekomen, het komt zoals “henkie” ook al zegt bij mij niet helemaal geloofwaardig over als een website die reviews maakt een game als totaal eindcijfer 10 meegeven. De perfecte game bestaat gewoon weg niet, elke game heeft fouten,bugs,irritaties. Met zulke scores haal je je geloofwaardigheid naar beneden (maar dat is mijn mening). Blijft verder leuke en vermakelijke game.

 37.    145 XP
  Out_Of_Ammo's avatar

  ik heb een vraagje over de singleplayer, is het mogelijk om een missie te onderbreken (dus bv even een andere game spelen, of de multiplayer), zonder dat je deze volledig opnieuw moet doen? ik probeer het nu te vermijden, maar ik heb de allereerste missie eens gestopt bij de tank, en ik moest volledig opnieuw beginnen toen ik weer opstarte. de game is fantastisch, maar ik stop graag bij checkpoints zodat ik de game niet te snel uitspeel en wat kan afwisselen

 38. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @212.83.208.xxx: Ik raad je aan de conclusie van de review te lezen. Daarin staat uitgelegd waarom Killzone: Mercenary een 10 heeft en wat het inhoudt 😉

 39. Anoniem -   
  94.108.124.xxx's avatar

  @212.83.208.xxx:

  Een ’10’ betekent dan ook niet dat de game een perfecte game is volgens mij. Bovendien wat voor zin heeft om een schaal van 1-10 te hebben als je een 10 nooit zou mogen geven..?

  Ach, ja bovendien het woord ‘perfect’ is opzich al aan subjectetiviteit onderhevig en is twijfelachtig.

 40.    101 XP
  Nick299's avatar

  WEET IEMAND OF ER VOOR DEZE GAME NOG DLC KOMT? DE MAPS ZIJN WELLISWAAR MOOI, MAAR WEL WAT WEINIG…

  MAAR AL MET AL VERMAAK IK ME HIER WEL MEE TOT SHADOWFALL UIT KOMT.

  ENIGSTE MINPUNTEN IS HET SPAWNEN, EN HET RARE VERDELEN VAN DE SPELERS. ER ZOU AUTOMATISCH GESHUFFELD MOGEN WORDEN VAN MIJ.