Review: Assassin’s Creed II

Review Assassin’s Creed 2 – Het duurde even, maar daar is hij dan: de review van Assassin’s Creed II. Het vervolg op het succesvolle eerste deel heeft een hoop goed te maken. Assassin’s Creed was een erg goede titel, maar liet nogal wat steekjes vallen door de repetitieve gameplay. Na de derde grote assassination werd het tergend om voor de zoveelste keer nietszeggende NPC’s te gaan redden. Zal Assassin’s Creed II de nodige variatie gaan brengen die de serie toch wel hard nodig heeft? Dat, en meer, lees je in deze review!

My name is Ezio Auditore Da Firenze

De game begint al meteen goed met een actievolle openingsscène. Je bent gewoon nog steeds de welbekende Desmond en zit ook nog opgesloten in Abstergo. Wanneer de lieftallige Lucy je snel dwingt in de Animus te gaan krijg je het verhaal van het eerste deel even in het kort uitgelegd en maak je de geboorte mee van één van je andere voorvaders: Ezio Auditore Da Firenze, de nieuwe hoofdpersoon in deze game. Er wordt uitgelegd dat er een grote oorlog aan de gang is tussen de assassin’s en de tempeliers om de stukken van Eden te bemachtigen. Desmond moet worden getraind tot een volwaardige assassin en dit leert hij door als Ezio Italië onveilig te maken voor de tempeliers. Hierdoor krijgt Desmond namelijk dezelfde assassin skills als Ezio zelf.

Door deze game open eigenlijk twee verhaallijnen. De ene is die van Ezio in de Animus en de andere is de verhaallijn uit de Animus waarin je in het hedendaagse leven op de vlucht bent voor de tempeliers. Uiteindelijk komen deze geweldig samen en laat deze titel de weg open voor het derde deel. Het verhaal is een stuk boeiender dan in het eerste deel en dit komt mede door het hoofdpersonage. Waar Altaïr een beetje een rotzak was, is Ezio een personage waarin je jezelf veel meer kunt vinden en verplaatsen.

Het kan zijn dat dit allemaal als abracadabra voor je klinkt, maar de mensen die het eerste deel gespeeld hebben weten wat we bedoelen. Het is naar onze mening dan ook best wel een vereiste dat je het eerste gespeeld hebt, uitspelen is geen eis maar helpt je wel bij het tweede deel.

De broodnodige variatie

Assassin’s Creed werd hard afgerekend op zijn repetitieve gameplay. Gelukkig heeft Ubisoft hier goed naar geluisterd en het werd al snel duidelijk dat bij het tweede deel variatie in de missies boven aan de prioriteitenlijst stond. Dit laat zich ook laten terugzien in de game. Het eerste wat opvalt is dat het niet meer nodig is om side missies te doen om zo in het hoofdverhaal door te kunnen gaan. Het is nu aan jou om te kiezen wat je wilt doen. Vooral de missies in het hoofdverhaal zijn erg gevarieerd. Natuurlijk zijn er nog steeds de grote assassination missies, maar de weg naar deze missies toe zitten vol met onverwachte plotwendingen.

Over de side missies ben ik wat minder te spreken. Ondanks dat er zeker meer variatie is, voelt het naar mijn smaak na een tijdje toch nog wat karig. Er zijn een aantal verschillende missies die je kunt doen naast het hoofdverhaal. Zo zijn er parcoursen die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen, brieven die binnen de tijd moeten worden bezorgd en mannen die in elkaar moeten worden gemept, omdat ze vreemdgaan. Het nadoen van postbode Siemen is wel het meest belachelijke, daar valt echt totaal geen lol mee te beleven. Daarnaast zijn er nog de alternatieve assassination missies die mijn persoonlijke voorkeur hebben. Alleen de assassination missies blijven in de smaak vallen. De andere side missies, die ik zojuist genoemd heb, zal je al snel overslaan. Voor de echte fanatieke spelers zijn er ook nog verschillende verzamel missies, waaronder veren en assassin emblemen.

Pimp mijn stad

Ook Ezio moet natuurlijk zijn geld verdienen. Dit is ook hard nodig, omdat er nu winkels aanwezig zijn in de game. Zo kun je potions, wapens, kunst en nog veel meer aanschaffen. Om dit allemaal te kunnen financieren heeft Ezio een vaste bron van inkomsten, namelijk zijn eigen stad. In het begin van de game wordt je al snel voorgesteld aan de lichtelijk vervallen villa van je familie. Het hele stadje dat erbij hoort valt ook bijna van ellende uit elkaar. Je kan winkels en gebouwen weer renoveren. Hoe mooier je stad eruit komt te zien, hoe meer inkomen je krijgt. Dit verzamelt zich allemaal in een grote kist in je villa. Zorg echter wel dat je op tijd je geld gaat ophalen, want anders houdt die gierige rot zus van je het geld wat niet meer in je kist past! Het is een erg leuke toevoeging aan de game. Na een tijdje ga je echter zoveel geld verdienen dat er geen reden meer is om te sparen voor dat ene vette wapen of die ene goede armour set.

Authentiek tot in de puntjes

Eén van de redenen waarom het tweede deel van Assassin’s Creed mij zoveel meer aansprak dan het eerste deel was door de locaties. Het is fantastisch dat in het eerste deel Damascus en Jeruzalem waren nagebouwd, maar ik was er nog nooit geweest dus ik herkende er ook niks. In het tweede deel is dit echter anders. Italië is namelijk makkelijker te bereiken vanuit Nederland en in alle grote steden van de game heb ik ook gelopen: Venetië en Florence, maar ook in San Gimignano ben ik geweest. Het was dan ook een feest van erkenning toen ik de prachtige gebouwen zag waar ik voor heb gestaan. De steden zijn tot in de puntjes verzorgd en de highlights van tegenwoordig zijn ook aanwezig met de Rialto brug als mijn persoonlijke favoriet. De muziek sluit ook goed aan op de sfeer en daar is dan ook geen slecht woord over te zeggen.

Het is wel duidelijk te zien dat de game op de engine loopt van zijn voorganger. Assassin’s Creed 2 kan nog redelijk goed mee komen met de grote grafische toppers van vandaag, maar voor het derde deel moet er echt een grafische update komen. Sommige character models waren namelijk echt niet om aan te zien met als fantastisch voorbeeld je spuuglelijke broertje waarvan je al snel gaat twijfelen of het wel een jongen is. Ook als er in een cutscène wordt ingezoomd op de gezichten ziet dit er niet al te mooi uit.

Conclusie

Ubisoft had een grote uitdaging toen ze aan Assassin’s Creed II gingen werken. De game moest namelijk vernieuwend worden en variatie toevoegen, en we moeten toegeven, dit is ze aardig gelukt. Gelukkig is Assassin’s Creed II op alle vlakken aan zijn voorganger voorbij gegaan. Ze hebben de basis van Assassin’s Creed gepakt en deze verbeterd plus een fantastisch verhaal toegevoegd. Ezio zal je nog een lange tijd bijblijven, zelfs wanneer je de game hebt uitgespeeld de beste man laat namelijk een flinke indruk achter.

Pluspunten:

 • Meeslepend verhaal
 • Solide gameplay
 • Variatie in missies
 • Authentieke steden

Minpunten:

 • Side missies hebben niet veel nut
 • Verouderde engine
 • Overschot aan geld

Boxshot Assassin's Creed II

Assassin's Creed II

Releasedatum:
19-11-2009
Genre:
Actie
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:
 1.    755 XP
  Justinvd's avatar

  Volkomen geijk, ik heb uhm nu thuis liggen..

 2. crew Redacteur -    748 XP
  Larssonio's avatar

  Ik heb hem al uitgespeeld en zit momenteel op 91% van de thropies, maar het blijft een ongelofelijk tof spel

 3.    84 XP
  LaRego's avatar

  Overschot aan geld een minpunt? Ja echt, vreselijk! 😉

 4.    109 XP
  MasterKratos's avatar

  Nog een slechte review evenals R&C CiT.
  heb het gehad met de reviews op deze site. 2 spellen die underrated zijn, verdienen beiden zeker een 9.
  Owh en ook de Minpunten bij AC2 slaan nergens op.

 5.    6677 XP
  Myx's avatar

  Ik wil hem ook best graag maar kan hem nog niet halen 🙁 mooie review.

 6.    482 XP
  Flow's avatar

  @MasterKratos: Op wat baseer je dat deze game een 9 verdient? Dat jij AC2 zo goed vind dat het een 9 verdient is ok, maar dit is toch niet jou review. Het overschot aan geld als minpunt heb ik ook uitgelegd in de review. Het mag dan misschien wel een kleintje zijn, maar die tellen ook mee.

  Let wel op dat een review een mening is die zo objectief mogelijk geschreven is. En zoals we weten, meningen verschillen nou eenmaal.

 7.    359 XP
  Ernesto!'s avatar

  @MasterKratos: ik vind dat het geen slechte reviews zijn alleen de cijfers konden miss beter maar iedereen heeft zn eigen mening 😛

 8.    954 XP
  Callme's avatar

  de review lijkt erg veel op de gamekings review..just saying.

 9.    35 XP
  eternity's avatar

  ik haal deze wel als hij 30 of 40 ofzo is

 10. Anoniem -   
  Jeroen's avatar

  @Callme: Lol als je nu een andere site noemde of tijdschrift, was ik even een kijkje gaan nemen. Maar GK doet niet eens geschreven reviews wat een gebash hier zeg fckn hell.

  Ik vind ’t een goeie review!

 11.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Wil deze game wel hebben maar wacht wel tot de prijs wat minder is of ruilen

 12.    38 XP
  Adrian_Nox's avatar

  “Meeslepend verhaal” ik kon gewoon niet stopen met spelen. 😀 en bij het einde wou ik niet dat die ophield.
  Ik wil ASSASSIN CREED 3 en dan nu 😛
  En “The Truth” is gewoon eng 😛

 13.    109 XP
  MasterKratos's avatar

  @Flow:

  Om te beginnen is je review veels te kort. AAA titels hebben over het algemeen zeker 2 A4tjes, niet het karige 1 A4 die je hier neerzet. Nee, ik ben inderdaad geen reviewer (gelukkig), alleen een fanatieke gamer.

  Zoals je review er nu uitziet heb je de minpunten alleen maar onderbouwd in drie stukjes: De broodnodige variatie, Pimp mijn stad en Authentiek tot in de minpuntjes. De pluspunten zijn er heel even in vermeld en dan plots foetsie, alleen maar op de minnetjes verder gaan.
  Verder zeg je variatie in missies is goed, maar de side missies weer niet
  –> make up ur mind! Besides de naam zegt het al; SIDE (je hoeft het niet eens te doen) Zelf vind ik het vet omdat het me terug brengt naar de oude prince of persia delen. Ubisoft @ it’s best. Dat is ons meningsverschil zul je zeggen, maar een MINPUNT zijn ze zeker niet. Het zorgt voor de variatie zoals je bij je plus aangaf, het is gewoon tegenstrijdig wat je zegt, punt.
  Verouderde engine vind ik nergens op slaan, omdat een engine zoveel meer bevat. Jij benoemt alleen character animaties en als ik naar je puntenwaardering kijk trek je voor dat alleen al 2 punten af? Want geef toe, voor de rest ziet de game er gewoon verdomd goed uit. Jaja, is geen Uncharted 2 of Killzone 2. Maar wie, met wat gezond verstand, haalt het in zijn hoofd een multiplatform titel te vergelijken met een exclusive? En noem geen MW2 op want daar was ik ook niet bepaald onder de indruk van (mening = gewoon feit hier)

  Je zegt niets over het zwemmen die nu mogelijk is i.t.t. deel 1, over de historische figuren (Da Vinci), je noemt heel even de authentiekheid maar het gaat nog zoveel verder dan alleen het namaken van de steden. Er schuilt daar een hele geschiedenis achter, die je via select te drukken kunt lezen (van gebouwen tot personages en alles daartussen).
  Overschot aan geld? Ga ik niet eens op in.

  En waarom zeg je niets over de interactiviteit tussen PS3 en PSP? Wat het nut ervan is, wat het inhoud, wat je er mee kunt? Je zoekt toch KLEINE minpunnetjes, zoek dan ook KLEINE PLUSPUNTJES 🙂

  Mijn minpunt is juist de niet soepele gameplay. Die mocht een 8,5 zijn. De controls werken namelijk vaak genoeg tegen (niet zo soepel). Kan aan mijn liggen aangezien ik hardcore Hack&Slash fan ben en dus Fluent controls wil / gewend ben.
  Graphics een volle 9.0, Sound ook (op een Logitech Z-5500). Replay ook een 9.0 gewoon vanwege (zoals je zelf aangaf) de vele variatie. Al dit maakt het al beter dan deel 1, die al gem. een 9.0 kreeg en deel 2 is er zeker niet op achteruit gegaan –> Alleen maar verbeterd. Hoop dat ik MIJN 9.0 goed genoeg voor je heb onderbouwd.

 14. Anoniem -   
  Dhr. A's avatar

  @MasterKratos:

  Ik ben het volkomen eens. Dit zijn erg amateuristische reviews. Niet eens 1 a4 aan tekst. Voor een grote titel mag je best rekenen op 3 tot 4 a4’tjes. Daarnaast is de review gebaseerd op ff snel 10 minuten spelen. Je moet het minimaal 1 keer uitspelen om het te reviewen. Zelfde geval bij Raging Blast. Je review is gewoon waardeloos onderbouwd. Sorry maar ik ga maar weer terug naar gametrailers. Neem daar is een voorbeeld aan. Je moet niet alleen zeggen wat je vindt, maar ook uiteenzetten. Dat zie ik niet terug in de reviews. Het verdient beter dan een 8,5

 15.    91 XP
  PatatjuhNL's avatar

  na het lezen van deze review en die van de Power Unlimited heb ik besloten deze game vanmiddag te halen, goede review van PS3-sense .. PU is betreft grotere titels altijd wat minder objectief/kritisch. Alleen de reviews mogen wel wat langer 😉

 16.    2 XP
  S-Vaio's avatar

  Zo heb zelf even een account aangemaakt om een reactie te plaatsen.

  Ik vind het vreemd dat dit spel maar een 8.5 krijgt. Dit is duidelijk een topgame die dus minimaal een 9 verdient. Daarnaast slaan de minpunten nergens op. Overschot aan geld? Nou ik ben nu op 50% en heb echt geen overschot aan geld, want moet nog onwijs veel kopen. Uiteindelijk zal je alles hebben en dus geld overhebben, maar dat is meer dan logisch. En aangezien het spel geen moeilijkheidsgraden heeft is het voor de mindere goede gamer ook zo mogelijk nog veel te kopen.

  Enuh, side missies (half engels half nederlands…) hebben niet veel nut? Onzin, de stad die je uitbreidt zorgt voor een inkomen. Daarnaast hebben ze juist leuke extra’s verzonnen zodat je alle side missions gaat voltooien. Het is logisch dat de side missions het hoofdverhaal niet beïnvloeden, maar daarom zijn het ook side missions.

  Verouderde engine? Wat is daar het probleem van? Er zijn veel topgames die op een ‘oude’ engine draaien. De engine zou niet echt invloed moeten hebben op het eindresultaat.

 17.    508 XP
  NightHawk's avatar

  Ik vind het net een zeer goede review, ze blijven tenminste eerlijk in plaats van mee op te gaan in de hypes. En het lijkt wel alsof sommigen hier vinden dat 8,5 geen goede score is. Dat is echt al een topscore.

 18.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  Zodra je de kans krijgt om gebouwen te repareren, en je geeft eerst hieraan al je geld uit, zal je al heel snel een overvloed aan geld verdienen. Maar dit kan je niet als een – punt beschouwen.

  Verder vind ik het jammer dat ze niks aan die camera hebben gedaan, dus weer het zelfde probleem als bij het eerste deel, zijn sommige gevechten en het paard rijden soms erg onoverzichtelijk.

  Grafisch zien de gebouwen van ‘dichtbij’ er zeer gedetailleerd uit, er zit wel veel blur in de game. dus een 8 voor Graphics is zeer terecht.

  Jammer dat de game geen map heeft voor de veren, moet er nog 2a3 vinden en kan dus alle punten in de game weer opnieuw gaan verkennen om de de tropy voor de veren en de cape te krijgen. Verder moet ik nog een rage zien te winnen, en 5 wachters tegelijk vloeren met een lange wapen, wat haast niet te doen is, aangezien voordat je deze move uitvoert er al weer een mes tussen je ribben zit.

 19.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  Vind deze review ronduit onder de maat. Kom op zeg. Word steeds minder op deze site.

 20.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  tip: Voor de mensen die nog veren zoeken, in je DNA kun je zien in welke gebieden nog veren liggen, dus een kaart er bij en je hebt ze zo alle 100.
  ____________________________________________________________________________

  Zit nu op 100% 🙂

 21. Anoniem -   
  onzentini's avatar

  Wat een waanzinnig mooie game. En wat onthutsend dat in deze review een criterium blijkt dat de schrijver zelf in Venetië heeft rondgelopen. Dat is toch wel de onderkant van reviewen hoor.

 22.    127 XP
  LEROYJ's avatar

  Ik ga helemaal akkoord met deze review. Ik vind het perfect verwoord. Er is duidelijk aandacht besteed aan de game en op alle puntjes zowel positief als negatief kritiek gegeven. Mijn complimenten aan de schrijver. Het is net alsof hij in het spel was tijdens het schrijven van deze review.

  Zelf vind ik dit spel te overgehyped. Het is niet het geld waard ondanks dat het spel systeem best uniek is maar dat maakt de game nog niet “de” game waar we allemaal naar op zoek zijn.

  good review.

  //leroy

 23.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Ik heb het geleend.