De PlayStation 4 is Sony’s nieuwste console en is de opvolger van de PlayStation 3. Naast betere graphics is de ervaring ook flink verbeterd ten opzichte van de PS3. Zo is de user-interface van de PS4 helemaal opnieuw opgebouwd en nemen we afscheid van het XMB. De console is ruim 10x sneller dan de PS3 en kent vele vernieuwende functies. Zo is het nu mogelijk je PS4 te beheren vanaf je telefoon of tablet (Android en iOS), als je wilt kun je zelfs een spel opstarten via je telefoon. De PS4 biedt nu ook betere ondersteuning voor de PS Vita, dit zorgt ervoor dat je alle PS4-games kunt spelen op de handheld, via Remote-play.

Door middel van een video-chip in de PS4 kun je beelden opnemen van hoe jij een game speelt en deze delen met je vrienden via het PlayStation Network. De PS4 is uitgerust met een krachtige processor met acht X86-64-cores en een nieuwe grafische chip die een output heeft van 1.84 TFLOPS. Met het nieuwe snelle GDDR5-systeemgeheugen van 8GB ben je ook verzekerd van een lange toekomst voor je PS4.

Sony hield een persconferentie tijdens de Gamescom van 2013 waar zij de releasedatum van de PS4 wisten te onthullen. De PS4 zal op 29 november verkrijgbaar zijn in Europa en 15 november in Amerika voor de prijs van €399,- in Europa en $399,- in Amerika. Het is wel van belang dat je al een pre-order hebt staan, de PS4 is inmiddels namelijk zo goed als uitverkocht. De tweede levering zal in december plaatsvinden, maar als je hier een kans op wilt maken is een pre-order ook van belang. De PS4 is inmiddels namelijk 1 miljoen keer voorbesteld en zal lanceren in 32 landen.

De lancering in Amerika is de PS4 twee weken eerder verkrijgbaar, waarschijnlijk heeft men dit express gedaan voor Black Friday, de grootste shopping dag in Amerika vlak voor Thanksgiving. Ook is dit een week eerder dan de release van de Xbox One in Amerika. De PS4 komt gelukkig in ieder geval nog voor Sinterklaas en Kerst uit in Europa.

Het pakket voor 399 euro bevat een PS4 met een 500GB hardeschijf, is dit te weinig voor je? Dan kun je deze zelf upgraden voor een nieuwe hardeschijf met eventueel grotere capaciteit. In de doos van de PS4 vind je een DualShock 4 controller die ook los verkrijgbaar zal zijn voor €59,-. Daarnaast zit er een stroomkabel in, USB-kabel, HDMI-kabel, AV-kabel en een mono-headset in en uiteraard de PS4-console zelf. De PlayStation Camera wordt los verkocht voor een adviesprijs van €49, deze wordt dus niet meegeleverd.

Mocht je Battlefield 4, Assassin’s Creed: Black Flag, Watch_Dogs of Call of Duty: Ghosts al gekocht hebben voor de PS3 dan kun je deze voor een gereduceerde prijs aanschaffen voor de PS4. Dit geldt voor de digitale versie van de game.

Release Noord-Amerika: 15 november 2013
Release Europa: 29 november 2013
Prijs: €399,-/$399,-

De Europese release geldt ook voor Nederland en België

PlayStation 4 kopen

MyCom – online te bestellen en ook fysiek in winkels mogelijk op te halen
Game Mania – vraagt een aanbetaling en kan niets verzekeren na 24 juni, meer info hier
Intertoys – vraagt een aanbetaling van ongeveer 25 euro, vooral in kleinere dorpen is er nog voorraad
Bart Smit – vraagt een aanbetaling, vooral in kleinere dorpen is er nog voorraad
4Launch – informeer voor meer informatie, lijkt nog ‘veilig’ te zijn voor een verschijningsdatum garantie
MediaMarkt – Day One Uitverkocht, nog wel te reserveren
Wehkamp – kan geen levering meer garanderen op releasedatum als je nu besteld
Bol.com – Na 31 juli geen leveringsbelofte op releasedatum
Nedgame – is een beetje onduidelijk over hoe of wat maar er staat levering 2, informeer in je lokale winkel
BigU – Day One is uitverkocht

Meer informatie over de PS4 vind je in onze koopgids.