Alsof het gisteren was, de PlayStation Vita was eindelijk binnen en FIFA Football was mijn eerste game voor de nieuwe handheld. Fantastisch, heerlijk, speelde soepel weg en ik heb de game kapot gespeeld. Ik keek uit naar de nieuwste FIFA game, FIFA 13 die een half jaar later zou verschijnen.

Tranen met tuiten, dat is wat ik deed na het spelen van mijn eerste potje FIFA 13 op de PS Vita. Emmers vol met tranen, tranen van onvrede en haat. FIFA 13 bleek exact dezelfde game te zijn als FIFA Football, met alleen een update in de vorm van transfers, tenues en de standaard poespas. Voor de mensen die FIFA Football niet in hun bezit hadden was het een zeer goede game, maar de anderen kwamen bedrogen uit. Voor wie er nog even aan herinnert willen worden, HIER valt mijn review nog eens na te lezen.

Oké, prima. EA Sports had destijds een half jaar de tijd om een nieuwe FIFA game te ontwikkelen voor de handheld. Ik heb het achter mij gelaten, afgezonderd in een stukje van mijn hersenpan en de sleutels ver weggegooid in de zee. De hoop op een verbeterde FIFA 14 bleef echter wel, aangezien EA Sports nu een jaar lang de tijd heeft.

Zojuist is er een nieuwsbericht naar buiten gekomen die er voor heeft gezorgd dat die sleutel, die ik een jaar geleden zo ver mogelijk weg heb gegooid, weer terug komt drijven met de stroming. De tranen schieten mij weer in de ogen en even heb ik de gedachte van ‘I don’t want to live on this planet anymore’.

Met een stalen gezicht weet David Rutter van EA Sports namelijk te vertellen dat FIFA 14 voor de PS Vita een fantastische game zal worden met dezelfde gameplay. Dezelfde gameplay. Het echo’d nog steeds door mijn oren. Ik voel me wederom verraden, onderdrukt en nietig. ‘Waarom?’ is de vraag die door mijn hoofd heen zwerft. Is de PS Vita dan zo weinig waard voor EA Sports? Dit blijkt wel weer… Mij hebben ze verloren, want FIFA 14 zal wederom een re-skin worden van FIFA 13 en van FIFA Football, maar zal wel de volle duit moeten kosten. Gelukkig krijgen we wel nieuwe tenues voor die prijs.

“There will be a Vita version, and it’ll be the same great gameplay. It’s the same great gameplay and new kits.”