Column: Opvallende zaken en zorgen om de launchgames


De afgelopen week en het weekend stonden weer in teken van grootste gamebeurs ter wereld. De Gamescom in het Duitste Keulen verwelkomde wederom een hoop journalisten, maar vooral een stortvloed aan gamers. Het was een week waarin we dan eindelijk een releasedatum kregen van de PlayStation 4 en verder een berg aan aankondigingen waar ik zelf erg blij van werd. Er waren ook opvallende zaken tijdens de persconferenties en ik kreeg in de loop van de week zorgen over de launchgames. Genoeg inspiratie voor deze column dus!

Het matige EA en het frisse van Sony

Allereerst wil ik het kort hebben over de start van de Gamescom, wat gepaard ging met de persconferenties van Electronic Arts en Sony. Hier was namelijk een hoop nieuws over next-gen en de launchgames. De eerste persconferentie was die van EA en daar heb ik mij zitten vervelen. Tegenwoordig heeft de uitgever steeds sterkere banden met Microsoft en dit lijkt ook effect op de manier van presenteren te hebben. Van heel veel games werd niet veel nieuws getoond, maar men deed wel alsof het iets totaal nieuws was. Voornamelijk bij het spreken over UFC heb ik mij kapot zitten ergeren, want ze vertelden niets nieuws en wat ze te melden hadden, hebben ze twee maanden terug op de E3 al wereldkundig gemaakt.

Gelukkig was daar Titanfall en Battlefield 4 die de persconferentie nog enigszins interessant maakten. Dit gaan twee launchgames van formaat zijn, maar toch, het leek wel of EA alles alleen maar voor de livestream deed en niets voor de aanwezigen. Kortom, EA deed weinig nieuws en dit hoorde ik ook om mij heen in de reacties van anderen. Ik neem het de uitgever zeker niet kwalijk, maar EA moet volgend jaar een frissere aanpak hebben en met echt grote aankondigingen komen in plaats van een soort verlenging doen van wat ze deden op de E3. De lichte teleurstelling komt wellicht ook voort uit het feit dat de persconferentie niet heel relevant was in relatie tot PlayStation 4.

De Sony persconferentie stond helemaal in het teken van de releasedatum van de PS4, welke we nu allemaal weten. Wat iedereen tijdens het evenement al wist was dat Sony pas aan het einde de datum bekend zou maken. Het begin van dit alles was apart. Wij; Lennard, Marck en ik zaten wat meer naar achter en dus op een aardige afstand. Ikzelf kon niet zien wie het podium op was gelopen en wie er op die comfortabele stoel ging zitten. Plots was daar de interface van de PS4 gevolgd door gameplay van Killzone: Shadow Fall, inclusief Steven ter Heide van Guerrilla Games met een kleinere rol.

Het bleek uiteindelijk Shuhei Yoshida te zijn van Sony Worldwide Studios of ook wel de grote baas die op de stoel zat. Leuk accent, maar vooral de wijze waarop Sony dit deed was erg gaaf. Men liet het menu niet zien met veel bombarie en voice-commando´s en alsof het zo ontiegelijk bijzonder was. Nee, men liet de interface en de werking ervan voor zichzelf spreken. Zo zagen we zelf hoe de interface er op de PlayStation 4 uit gaat zien. Deze korte demonstratie liet ook een hele menigte stil kijken naar hoe iemand een menu bediende, wat ook grappig was om mee te maken.

De rest van de persconferentie ging soms wat rommelig door ontbrekende beelden bij één van de eerste video´s en de slides met daarop logo´s en afbeeldingen van bepaalde games gingen niet altijd even vloeiend. Dat mocht de pret niet drukken, want het ging verder achterlijk snel met belachelijk veel aankondigingen met onder andere veel next-gen games. De indie games vlogen me om de oren en zoals je in de video hebt kunnen zien – degene waar we het over indie games hebben – zul je vast wel gemerkt hebben dat ik daar echt blij mee ben. Een ontwikkeling die ik graag zie, want het zet Sony ook apart van Microsoft. Hoewel die laatste nu ook indie ontwikkelaars (sinds kort) verwelkomt, loopt Sony op dat gebied erg voor.

Er was wel een klein smetje op de persconferentie van Sony en dat was Mark Cerny. Ja, de lead architect van de PlayStation 4. Hij kwam het podium op om wederom de filosofie achter de PlayStation 4 uit te leggen. Doordat hij dit sinds de aankondiging van de PlayStation 4 in februari al vaker heeft gedaan, was ik er persoonlijk een beetje klaar mee. De man is een genie en heeft precies gedaan wat Sony nodig had, want er is nu een console die krachtig is en gemakkelijk is om voor te ontwikkelen. Zijn verhaal, ook al is het interessant, ken ik nu echter wel en het viel te merken in de zaal dat ik niet de enige was.

Zorgen omtrent de games van de third party

Nu even over de Gamescom zelf, want daar waren we ook voor in Keulen vorige week en dan natuurlijk voor de games. Ik was wel benieuwd hoe bepaalde games ervoor stonden en misschien heb je het stuk van IGN al gelezen over Battlefield op de PS4 – de shooter is namelijk een punt van discussie geworden en dan vooral de versie voor Sony´s console, die achter gesloten deuren speelbaar was. In de video preview van de game (volgt nog) heb ik het hier zelf niet over, maar het was inderdaad opvallend. Op de E3 speelde ik de game op een krachtige PC en die versie oogde en speelde prima en hetzelfde was het geval met de versie op de beursvloer van de Gamescom.

De behind closed doors versie zat echter vol met bugs, maar dat is niet gek, want dit is nu eenmaal een vroege versie. Wat wel een beetje gek was, was dat de PS4 versie in vergelijking met de PC versie opvallend beperkt is. De modus die we speelden (Domination) speelde zich af op een klein eiland. Dit eiland was dusdanig klein dat in potentie één van de belangrijkste multiplayer features (Levolution) niet eens aanwezig was en dat is vreemd. Dat is toch wat je juist wilt tonen, zeker op een next-gen console? Overigens voelde het qua gameplay verder solide aan, maar toch begin ik me hierdoor wat zorgen te maken over de games van third parties. Niet alleen Battlefield 4 oogde rauw, maar dat geldt ook (wel in mindere zin) voor Assassin´s Creed IV: Black Flag en Watch_Dogs.

Natuurlijk zijn dit vroege versies van de game waar nog een hoop bugs uitgehaald moeten worden. Ook op grafisch vlak zal er nog het nodige gladgestreken moeten worden en het helpt ook niet echt dat je bijna met je gezicht tegen het scherm aan zit. Oké, dat klinkt wat overdreven, maar ik bedoel dat je thuis op een grotere afstand zit, waardoor het er beter uit zal zien. Maar dan nog, het zijn nog twee maanden alvorens de games toch echt definitief klaar moeten zijn. Ik vraag me alleen wel af of die games straks daadwerkelijk next-gen ogen of gaan onderdoen ten opzichte van de graphics die we regelmatig gezien hebben op de high-end PC’s waarop de games gedemonstreerd weren. Loopt Battlefield 4 dan wel echt op 60 frames per seconde met een resolutie van 1080p? Ik heb zo mijn twijfels…

Het is allemaal afwachten en het is ook zo dat veel van de launchgames die afkomstig zijn van de third parties cross-next-gen games zijn. Daar wordt nog niet alles uitgehaald en sommige engines waar de games op draaien moeten nog gefinetuned worden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de eerste games draaiende op de Unreal Engine 4 eruit gaan zien met de techdemo´s in het achterhoofd. Ik denk dat er games zullen zijn die teleur gaan stellen wat betreft grafische pracht en dat er slechts een paar uitschieters zullen zijn. Een zeer goed voorbeeld daarvan is Killzone: Shadow Fall.

Sony´s games voor launch boeken vooruitgang

In mijn preview van de multiplayer van de game kon je al lezen dat ik met een grote glimlach daar weg liep. Dit was visueel weer zo indrukwekkend als op de E3, maar er was ook nog iets anders, want buiten dat ik liefhebber ben van de serie en veel vertrouwen heb in Guerrilla Games, wist ik door de tweede hands-on dat de Amsterdamse studio een systemseller heeft ontwikkeld. Het is een shooter waar ik nu al niet meer op kan wachten. De FPS ademt in alles next-gen uit en heeft van alle games die verschijnen bij de launch de beste indruk gemaakt. Daarnaast maakte Knack ook al een veel betere indruk dan op de E3 en lijkt dit echt een hele toffe platformer te worden met die typische Pixar uitstraling.

Driveclub speelde ook weer een tandje beter en zo lijkt het erop dat Sony het qua exclusieve games bij de lancering wel goed geregeld heeft. Voor mij persoonlijk heb ik nu een beter beeld van wat ik zelf wel en niet wil gaan spelen en waar ik nog wat vraagtekens bij heb. Het gaat de komende maanden erg interessant worden hoe de ontwikkeling van al die games verder gaat. EA, Ubisoft en andere uitgevers lijken nog hele zware maanden te krijgen. Zij moeten immers games produceren voor de huidige generatie en de volgende.

Uiteindelijk om af te sluiten wil ik zeggen dat ik zeer veel zin heb in de komende maanden. Het worden weer erg drukke tijden, waarin uitgevers het drukker dan ooit hebben. Ik hoop dan ook dat ze met alle kracht mijn zorgen over de launchgames als sneeuw voor de zon zullen laten verdwijnen. Ik ben namelijk zo toe aan de next-gen consoles en ik wil dat die games mij bij de launch omver blazen. Daar ben ik momenteel nog een beetje sceptisch over en ik vraag me af hoe jullie (uit)kijken naar de launch. Wellicht overdrijf ik een beetje, maar laat daarom vooral weten wat jullie vinden.

 1.    1488 XP
  lilrobbie22's avatar

  Ik hoop dat alle ps4 games speelbaar zijn op 1080p het is wel next gen! en hopelijk komt de ps4 versie van bf4 in de buurt van de pc versie

 2.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  Ik hoop ook echt dat “Watch Dogs” er uitstekend ga uitzien.
  En dan bedoel ik ook super scherp!
  En lekker soepel! 😀

 3.    262 XP
  Ryko's avatar

  Leuk stuk! Erg benieuwd naar de volgende generatie. Helaas te laat met de pre order van de ps4 dus moet gaan zoeken bij de release. Maar heb geen haast

 4.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @digitalj8: lijk mijn niet zo goede game denk dat het hacken best gaat vervellen . ik hou het denk ik bij Killzone en driveclub in de begin maanden .

 5.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  @MCLERC:
  Ja, daar ben ik ook erg naar benieuwd?!
  Ik hoop echt dat je ongelijk hebt. 🙂

  Is Drive Club een Arcade Racer?
  En bij FPS wordt ik misselijk 🙁

 6.    257 XP
  Crition's avatar

  Je zorgen zijn gegrond. Ik ben het meest bang dat Destiny dadelijk zo’n geval blijkt te zijn als Battlefield 3. Die game is zo bloedmooi, en ik hoop dat we dat gewoon terug gaan zien op de PlayStation 4, niet alleen op PC’s. Pittig en smakelijk leesvoer 😉

 7.    308 XP
  Outlawz's avatar

  Ja ik denk dat het nog te vroeg is om hier een oordeel over te hebben, gezien de overgaan van de ps3 naar ps4 minder spectaculair is. Dan van de ps2 naar de ps3! Overigens zullen dingen wel veranderen op next-gen omdat hij gewoon meer kan maar dit zullen eerste kleine details zijn. Ik denk dat volgend jaar de echte, echte echte next-gen games zullen komen in stijgende lijn.

 8. crew Redacteur -    1908 XP
  Faunus's avatar

  @Crition: Met Destiny lijkt het wel goed te komen, want die werd al op PS4 getoond op de E3. Die game is alleen zo ambitieus dat er gelijk een erg groot risico aan vast zit.

 9. Anoniem -   
  83.81.228.xxx's avatar

  Ach,… Haal de lijst van ps3 launch games er maar eens bij… De games van nu, vergeleken met toen lijken ook een hele generatie verschil. Ontwikkelaars zijn twee of drie jaar geleden begonnen met deze games. Ze wisten toen nog amper wat de (on)mogelijkheden waren.

  Speel nu maar eens NBA 07 of iets dergelijks en je schaamt je dood om de graphics. En over 6 jaar zullen we weer lachen om de graphics van deze launch games 🙂

 10.    979 XP
  Mikeyboy's avatar

  Ik heb zn zin in BF4, maar na al die verhalen begin ik een beetje bang te worden dat het net als BF3 op de huidige consoles gaat worden :

  De maps stukken kleiner dan de pc versie, en minder conquist punten om te veroveren (Zo hebben levels van de pc stuk of 5 a 6 punten om te veroveren en de PS3/X360 maar 3 punten)

  Ben bang, zeker omdat het nog maar “2 maanden” is….

 11.    317 XP
  GanGsterG's avatar

  watch dogs, ac 4 en battlefield 4 zijn allemaal gemaakt voor de ps3 en worden gewoon geport na de ps4

  De ps4 is misschien veel krachtiger, maar een port kan al dat kracht niet benutten en raakt beperkt.
  Grafisch zal het iets beter zijn dan de ps3, grote verschillen ga je niet zien.

  Killzone shadowfall is een rasechte next-gen game en dat zie je ook daarkan battlefield 4 niet tegen op behalve de pc versie.

 12.    330 XP
  monoliet's avatar

  het grootte probleem is ps3/4 games ( in mijn ogen dat ze geen moeite doen om verschil te hebben tegenover ps3 ) , maar ja dat was bij ps3 in het begin niet veel anders .
  en dit gaat men zien in de verkoop van verschillende games ( waarom een versie die duurder is maar niet veel beter is ? )

 13.    257 XP
  Crition's avatar

  @Faunus: Ah, dat is goed om te horen. En het risico zijnde dat het spel zo ontiegelijk groot is, zeker? 🙂

 14. Anoniem -   
  77.168.127..xxx's avatar

  ik begin om ook steeds meer zorgen te maken. dat ze ons nog niet waar kunnen maken wat ze beloven. en ben nog banger dat ze drek wel meer moeite doen voor de xbox one versie, nu ze dikke vrienden zijn.

 15. Anoniem -   
  84.25.62..xxx's avatar

  @Crition: O Oh. Nu maak ik me zorgen. Over Destiny. T zal toch niet. Dan ben ik er echt klaar mee. Elke keer laten developers super mooie beelden zien op een dure game pc. Terwijl de console versies zwaar telleur stellen in vergelijking. Als dit bij next gen nog steeds het geval is dan zit er maar 1 ding op. Game pc kopen!!

 16. Anoniem -   
  84.25.62..xxx's avatar

  @GanGsterG: Hoe the f kom je daarbij? Praat geen onzin gast. BF gemaakt op ps3 hahahahaha. Die andere games die noemt ook niet trouwens. Noob

 17. crew Redacteur -    1908 XP
  Faunus's avatar

  @Crition: Groot idd, maar het word nu ook op zo
  ´n manier gebracht dat iedereen zeer hoge verwachtingen krijgt. Gaat trouwens een gerucht dat de game minimaal 10 miljoen keer moet verkopen om rendabel te zijn ivm de ontwikkelingskosten…

 18. Anoniem -   
  89.98.216..xxx's avatar

  Prima geschreven kerel, en dit zijn nu ook precies mijn gedachten over de next-gen! Ik wacht dus nog even met mijn aanschaf van een console (met voorkeur voor PS3).

 19.    5406 XP
  7th-son's avatar

  @GanGsterG: ik denk dat je wil op de goeie richting zit
  Games die zowel uitkomen op de huidige generatie als op de volgende, zullen volgens mij ook niet veel gaan verschillen
  Al hoop ik wel ongelijk te hebben

 20. Anoniem -   
  GanGsterG's avatar

  @84.25.62..xxx:
  sukkeltje ik weet niet wat met jou is, maar het zijn allemaal ps3 builds de games. Ze gaan echt niet de ps4 apart ontwikkelen, ps4 versie zijn gewoon ports die een grafische upgrade hebben dat is het.
  Want als battlefield 4 en ac 4 echte ps4 games zijn die daar voor ontwikkeld waren dan is dat wel heel triest voor next gen he. Want veel verschil is er met de ps3 niet.

  kijk na shadowfall of destiny dan zie je pas een next gen titel.

  luister als jij niet eens weet hoe het in eljaar steekt praat dan beter niet me me.

 21. Anoniem -   
  89.98.216..xxx's avatar

  @GanGsterG:

  Ehhh, BF4 heeft als lead platform de PC! Porten naar PS4 is een stuk makkelijker en daarbij is het niet zo dat het een PS3 naar PS4 port word! Dit is namelijk heel erg omslachtig!

 22. Anoniem -   
  80.56.189..xxx's avatar

  @MCLERC: ja dat hacken gaat met 1 druk op de knop volgens mij? lijkt mij niet dat daar echt een uitdaging in zit, dat gaat vast na 3 dagen al vervelen. van die andere dingen moet je het niet hebben want ubisoft is nooit goed geweest in free roamingg games maken. kijk maar naar driver! die titel is zo dood als maar kan!

 23. Anoniem -   
  GanGsterG's avatar

  @89.98.216..xxx:
  verklaar dan waarom de ps4 versie onderdoet op de pc?
  De ps4 versie gaat gewoon bij idebtiek zijn aan de ps3 versie behalvebiets betere physics en graphics.

 24.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @80.56.189..xxx: nou driver 1’2 en 3 waren best goed alleen 3 had wat bugs veder was het een leuke game. En mooie dan GTA 3 , wel minder fun maar wel leuk. Maar ik ga deze titel denk ik niet kopen. Voor 65 euro misschien als die vaar [email protected] in de budget bak ligt . Dan vind ik het een aanschaf waard, nu nog niet echt. Of de game moet leuke zijn dan ik dacht, maar hou het wel even bij killzone shadow fall voorlopig

 25.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @84.25.62..xxx: je heb nog niks gezien van de ps4 alle game die nu ziet zijn met een oudere devkit gemaakt dat moet je ook weten. En een pc blijft een pc, en waarom zou je ik kan ook redelijk gamen op mijn laptop maar ik hecht geen waarde aan de games die zijn gewoon prul en je zou. Nooit kunnen verkopen de meesten draaien via steam en dat geZeik heb je niet bij een console en de games zijn meneer waarde vast. En. Kwa looks mooier dan zo lelijke DVD hoesje. En je gaat meer kwijt zijn een [email protected] core kosten al [email protected] AMD Intel, en. Want zo ding moet future proof zijn,

 26.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  Ik vraag me af welke games “echt” next gen zijn, ik hoorde dat BF4 grafisch niet veel mooier is als voor de PS3. COD Ghosts ook niet mooi, Watchdogs ook niet fantastisch.

  Zijn er (thirth party) games die echt next gen zijn en er ook zo uit zien???

 27.    190 XP
  Jurgen1982's avatar

  Ik zit heel erg te twijfelen welke game ik ga halen tijdens de launch.
  Battlefield, Watchdogs, Assasinscreed of COD gohsts.
  Ik ben een echte fan van battlefield maar na dit bericht weet ik het niet, Assasins creed omdat deze gewoon een goede lange single player heeft.
  Watch dogs spreekt me gewoon aan en COD heb ik op de gamescom 2x gespeeld en die beviel me echt super. Dus ik weet het nog niet.
  En niet te vergeten Killzone dus een moeilijke keuze.

 28.    1812 XP
  R*forever's avatar

  Het was een slechte gamescom als je het mij vraagt…. Ik denk zelfs dat ea deze keer zelfs wint. Want ubi doet toch niet mee 🙁

 29.    844 XP
  thom430's avatar

  Ach ja, DICE dat mensen weer bedondert met PC-beelden.
  Same shit, different year…

 30. crew Redacteur -    1908 XP
  Faunus's avatar

  @R*forever: Ubi doet niet mee? Verklaar nader, want ik volg je niet.

 31.    1812 XP
  R*forever's avatar

  @Faunus:

  Heb je de conferentie?? Ik wist van niets 🙁
  Watch dogs heeft een nieuwe demo? Of the division? Of is er goed nieuws???

 32. Anoniem -   
  194.116.198..xxx's avatar

  @R*forever:
  Ik volg je nog steeds niet

 33. Anoniem -   
  31.149.213..xxx's avatar

  @lilrobbie22: Dat is ook zo. BF4 speelt op 60 fps en je kan met 64 man online. Awesome toch?

  Ik vind BF4 totaal geen next-gen game. Het ziet er iets mooier uit dan BF3 en je kan met 64 man online. Voor de rest is het gewoon BF3.

 34. Anoniem -   
  82.169.141..xxx's avatar

  Console graphics gaan sowieso onder doen voor PC.

 35. crew Redacteur -    1908 XP
  Faunus's avatar

  @R*forever: Ik kan er serieus geen touw aan vast knopen.

 36.    317 XP
  GanGsterG's avatar

  @J-NL-B:
  Het zijn ook allemaal ports van de 360 en ps3 versie

 37. crew Redacteur -    1908 XP
  Faunus's avatar

  @GanGsterG: Ik weet niet hoe je daar bij komt, want als het ports zouden zijn zou dit best wat problemen veroorzaken omdat de PS3 versie op 30 fps loopt en PS4 versie op 60 fps. Heb je toevallig een link waarin DICE zegt dat dit zo is, want ik geloof je niet helemaal.

 38. Anoniem -   
  87.210.35..xxx's avatar

  @GanGsterG:
  juist andersom. De ps4 versies worden gedowngrad enaar de ps3 en xbox 360. Tijdje geleden stond dat in een artikel. Kan helaas even niet meer vinden waar..