http://www.psx-sense.nl/images/file/img_521cbd55d9193.jpg

De 4K TV’s van Sony en Samsung zijn op het moment de beste TV’s die je kunt krijgen als het gaat om beeldkwaliteit. De prijs is alleen iets wat veel mensen tegenhoudt en dat is ook niet zo gek, je bent immers zo een paar duizend euro lichter voor alleen al een TV. Ook is de consument zich bewust van het feit dat prijzen van TV’s enorm hard omlaag kunnen gaan in slechts een korte periode.

Vele onder ons weten allemaal nog wel hoe het TV-landschap eruit zag toen Plasma en LCD net op de markt kwamen en wellicht het meest recente voorbeeld, HD-TV’s en later ook 3D-TV’s. Telkens toen er een nieuwe techniek werd geïntroduceerd kon je betalen, en niet zo’n klein beetje ook. Ging je alleen een jaar later weer naar de elektronicazaak, dan viel het ongetwijfeld op dat de prijzen zo goed als gehalveerd waren.

4K TV’s zullen geen uitzondering zijn van deze trend, dat bewijst de recente prijsverlaging van Sony en Samsung. Beide bedrijven hebben op dit moment 4K TV’s te koop in zowel 55″ als 65″, behoorlijke maten dus. Beide bedrijven halen ruim $1000 of meer van hun TV’s af wat er voor zorgt dat ze iets meer betaalbaar worden.

Samsung brengt de UN55F9000 naar $4.499,99 en Sony’s XBR-55X900A is naar de prijs van $3,999.99 gebracht. De 65-inch modellen gaan nog harder naar beneden, met zo’n $1500. Dit zorgt ervoor dat de Samsung UN65F9000 $5.999,99 kost en Sony’s XBR-65X900A gaat naar $5499,99. De prijsverlaging is eerst doorgevoerd in Noord-Amerika, aangezien de 4K TV’s daar al iets meer mainstream zijn dan in Nederland en België.

Uiteraard zijn deze bedragen nog altijd bijzonder hoog voor een TV, maar het is een begin en de eerste stap naar lagere prijzen voor 4K TV’s. Dit gebeurd natuurlijk niet in één dag en heeft tijd nodig. Ook is het verkrijgen van 4K-content erg lastig en downloaden is al helemaal een lastige optie, aangezien de bestandsgroottes behoorlijk kunnen oplopen.

De PS4 zal voorzien worden van de mogelijkheid voor een 4K-output en krijgt een filmservice van Sony die er voor zorgt dat je films kunt kopen en huren in 4K. Games zullen niet in 4K gaan lopen, dit vergt immers teveel rekenkracht.