Gespeeld: Battlefield 4


Gespeeld: Battlefield 4 – Het belooft weer een bomvol einde van het jaar te worden met allerlei grote titels die gaan verschijnen. Battlefield 4 hoort daar natuurlijk bij en dit jaar komt de game niet alleen naar de PS3, maar ook naar de next-gen consoles en wel als launchtitel. Op de Gamescom konden we wederom aan de slag met de multiplayer en zagen we de feature Levolution op een andere manier. Het was hectisch, gaaf en bij vlagen overdonderend, maar niet alles was even indrukwekkend.

Maak kennis met de Obliteration modus

Op de E3 konden we aan de slag op de map Siege of Shanghai, een map middenin de Chinese stad. Het was urban combat gemixt met actie op water en het was ook gelijk onze eerste kennismaking met Levolution. Zo kregen we namelijk een heel flatgebouw op ons hoofd. We speelden toen een bekende modus uit de serie, namelijk Conquest, maar op de Gamescom leerden we een nieuwe modus kennen. Dit is de Obliteration modus, waar in dit geval de Russen en de Chinezen strijden om het bezit van een bom op de map Paracel Storm.

Obliteration draait allemaal om het plaatsen van bommen. In de map spawnt een bom op het centrale eiland dat zich bevindt in het midden van de map. De bom spawnt elke keer willekeurig daar en zo weet je nooit precies waar die te vinden is. Elk team heeft drie stations, zoals we ze even noemen. Dit zijn A, B en C, en met de bom moet elk team de stations van het andere team zien op te blazen. Het team dat alle of de meeste stations heeft vernietigd, wint de match. Een leuke opzet voor een modus die in de eerste instantie zeer chaotisch en actievol begint.

Dit komt doordat iedereen tegenover elkaar spawnt en hierdoor krijg je al gelijk een grootschalige shootout. Hier kun je op de grond of in de lucht spawnen, maar hoe dan ook, de confrontatie is niet te missen. Je kunt ervoor kiezen om meer naar de kust te sturen met de parachute, wat wij deden. Hierdoor kun je bij de boten geraken en vanaf zee de vijand bestoken. Doordat de map uit een stel eilanden bestaat, kun je gemakkelijk steun geven vanaf zee en de tegenstanders op de eilanden een vervelende tijd laten beleven. Dit was althans de manier die wij hanteerden en zo schoten we achter elkaar vijanden af die op de kleinere eilanden liepen.

Strijd op water nog belangrijker

Wat we gelijk merkten, is dat DICE de strijd op het water belangrijker wil maken. Je kunt nu onder water zwemmen en vlot met jetski´s van eiland naar eiland gaan, en zeker als jij de bom hebt, kun je jezelf hier erg snel mee verplaatsen. Heel veilig ben je echter niet op het water, want er hangen helikopters in de lucht die je overhoop kunnen schieten. Dan zijn er ook nog de zogenaamde ‘Attack Boats’ en dit zijn letterlijk tanks voor op het water met een flinke bepantsering en grof geschut. Als zij jou spotten op een jetski met de bom, dan kun je alvast even een schietgebed doen, want als ze beginnen met schieten, ben je niet veilig meer.

Hier komt wel bij dat als je de bom hebt, het andere team precies kan zien waar deze op dat moment uithangt doordat deze oranje oplicht op de minimap. Zelf pakten we ook een keer de bom op en dat was een partij intens zeg, want je voelt je als een stuk opgejaagd wild. Hierbij komt nog dat je een rode gloed om je heen ziet en je hoort continu het gepiep van de bom. De actie voelde verder al zeer hectisch aan, zoals het hoort, en wat ons opviel was de audio. DICE heeft zelf al aangegeven dat ze hieraan hebben gewerkt omdat ze dit weer op het niveau willen brengen van de Bad Company delen. Het geluid was overdonderend en je voelt nog meer de kogels om je oren vliegen. De vele nieuwe wapens lijken hierdoor ook meer impact te hebben.

Levolution wederom in beeld

De Levolution feature is de grote nieuwe feature van Battlefield 4 en zoals we op de E3 al zagen, kun je een heel flatgebouw neerhalen als je er maar genoeg vuurkracht op zet. Daarnaast zullen we de feature ook in het klein terug gaan zien. Zo zul je in de uiteindelijke game stroomkasten kapot kunnen schieten in gebouwen zodat de strijd opeens in het donker moet worden uitgevochten. Stel dat je daar rekening mee hebt gehouden, dan kun je vlug naar je night vision schakelen, om zo in het voordeel te zijn. Of schiet brandblussers kapot om de tegenstander te desoriënteren. Het is ook mogelijk om gebouwen half te slopen, zodat je hierdoor een beter overzicht krijgt op de actie.

In de map Paracel Storm zagen we de Levolution feature groots in beeld, want zo zagen we onder andere dat je een schip op een eiland kan laten stranden, wat er erg spectaculair uitzag. We zagen namelijk dat een groot oorlogsschip tegen een windmolen vlak voor de kust was gevaren. Het schip stond al in brand en de windmolen was zwaar beschadigd. Als speler kun je deze dan ook nog eens bestoken met lood, zodat de windmolen het begeeft en omvalt. Het gevolg is dat het oorlogsschip los raakt, door de wilde zee meegesleurd wordt en op het eiland knalt. Dit gaat met zo´n brute kracht dat spelers op het eiland zich beter even kunnen verbergen.

Het weer slaat om wat veel effect heeft

Brute kracht was er sowieso wel, want hoewel de match in de Obliteration modus met fraai weer begon, werd het weer steeds slechter en vooral wilder. Eerst konden we makkelijk met de jetski´s en boten naar de verschillende eilanden varen, wat trouwens erg vlot werkte. Toen het weer in de loop van het potje veranderde, werd dit moeilijker en moeilijker, tot op het punt waar we met de jetski´s van het water loskwamen omdat de golven dusdanig hoog waren. Het risico is hierbij aanwezig dat je er vanaf valt en je kunt natuurlijk gaan zwemmen, maar echt aan te raden valt het niet, want dat ging zeer moeizaam. Door de verandering van het weer veranderde de gehele dynamiek in de gameplay en hier zul je als team goed rekening mee moeten houden.

De Obliteration modus lijkt in ieder geval een zeer gave toevoeging te worden aan de Battlefield serie en eentje die er goed bij past. De Levolution feature gaat daarbij zichtbaar verder dan destructie, want het weer heeft ook veel effect. Dit is iets dat we bij een andere modus die we speelden minder merkten. Terwijl wij op de beursvloer de PC versie speelden van Battlefield 4, konden we achter gesloten deuren bij EA aan de slag met de PlayStation 4 versie van de shooter in de modus Domination.

De actie vond plaats op het centrale eiland van Paracel Storm, wat een vrij klein gedeelte is en bestaat uit twee gebouwen die tegenover elkaar staan. Deze twee gebouwen bestaan uit twee verdiepingen en zo kun je van bovenaf dekking geven. In deze modus moesten we drie punten controleren en zo punten scoren. Het team, dat uit 8 spelers bestaat, met de meeste punten wint uiteraard. Dit was dus de eerste keer dat we Battlefield 4 konden spelen met de DualShock 4 en het voelde goed. De game liep op 60 frames per seconde en dat ging gewoonweg erg vlot. Het was wel even wennen omdat we normaal 30 frames per seconde voorgeschoteld krijgen, maar als snel zaten we in een flow.

Bij het spelen realiseerden we ons weer dat de DualShock 4 gemaakt is voor shooters. De L2 en R2 triggers voelen zo goed aan dat het fantastisch speelde. Het is alleen jammer dat voor de PS4 demo zo´n modus gekozen is, want de actie speelde zich in een kleine ruimte af. De actie was hectisch en leuk, maar in Domination komt de game amper tot zijn recht in deze opzet. Positief was wel dat we veel wapens konden uittesten en er werd ook verteld dat, als we goed rondkeken, we de Battle Pickups konden vinden. Dit zijn erg sterke wapens met allerlei attachments erop, maar hier zit wel beperkte munitie bij die niet is bij te vullen.

Wat opviel aan de PS4 versie

Zo vonden we een volledig uitgebouwde shotgun met allerlei attachments erop en zo voelden we ons toch even oppermachtig, want tegenstanders gingen namelijk iets sneller neer dan normaal. Deze Battle Pickups liggen op vaste locaties in de maps, maar zodra ze zijn opgepakt zal het even duren voordat ze er weer zijn. Enfin, het speelde dus prima met de nieuwe controller, maar er was wel iets anders waar we niet zo blij van werden. Grafisch was er namelijk een zeer groot verschil tussen de PC en PS4 versie. De game oogde op de PC redelijk, al waren er nog wel wat bugs en glitches, wat normaal is aangezien er nog het nodige opgelost moet worden.

De PS4 versie was ondanks de al fijne gameplay op grafisch vlak zeer teleurstellend. Het zag er zelfs minder goed uit dan Battlefield 3 op de PS3. Dit is toch wel zorgwekkend, aangezien de PS4 over meer kracht beschikt. Het is ook niet zo dat DICE een totaal nieuwe engine gebruikt, wat de oorzaak zou kunnen zijn, want de Frostbite 3 (laten we eerlijk zijn) is een doorontwikkeling van de vorige. Textures waren erg simpel en veel details ontbraken. Explosies en animaties van soldaten kwamen ook nog grof over. Wellicht dat DICE de prioriteit bij de 60 fps legt en in een latere fase aan het afronden van de game begint, maar de tijd begint wel te dringen, want over twee maanden moet de game wel ongeveer af zijn.

Voorlopige conclusie:

Battlefield 4 maakte vooral met de Levolution feature weer indruk, want naast de destructie lijkt het weer op een gave wijze effect te hebben op de gameplay en tactiek. De Obliteration modus lijkt een mooie toevoeging te worden, want de actie was hectisch en vermakelijk. Op het gebied van wapens lijkt het alleen maar beter en uitgebreider te worden en dat de boten zowat tanks op water zijn is erg tof en interessant. Tevens hoorden we verbetering in de audio, want het was soms overdonderd te noemen. Minder overdonderd was de PS4 versie, die grafisch matig oogde terwijl deze wel erg fijn speelde. We moeten in de komende tijd nog maar zien of het goed gaat komen met die versie. Dat Battlefield 4 een sterke shooter gaat worden staat al bijna vast, maar of elke versie even goed zal zijn en afgerond aan zal voelen? Op dit moment durven we het niet te zeggen.

Boxshot Battlefield 4

Battlefield 4

Releasedatum:
29-11-2013
Genre:
First Person Shooter
Uitgever:
Electronic Arts
Ontwikkelaar:

61 reacties

 1. Anoniem -   
  84.85.148..xxx's avatar

  Nog een artikel dat meldt dat de graphics op de ps4 gewoon heel matig zijn. Genoeg bewijs voor mij om niet voor bf4 te kiezen.

  De next-gen is er niet voor niets.

 2.    1949 XP
  elazzja's avatar

  Als mensen een statement willen brengen zou men toch juist Killzone eerder een kans geven want daar zij alle previews enkel nog maar lovend over geweest en het ziet er werkelijk niet normaal uit. BF4 haal ik wel op PC

 3.    781 XP
  DRAGONBLADEX's avatar

  het is nog een Alpha versie misschien al een een build van 1 jaar oud

 4.    1178 XP
  chris65's avatar

  Ik heb bf4 gepreorderd bij mijn ps4 (samen met killzone welliswaar), dus ik denk dat het wel goed komt met de graphics. De beta van bf3 zag er destijds ook ontzettend slecht uit vergeleken met het eind product.
  Wat ik niet snap is dat een reactie van dice of ea uitblijft. Dit is toch slechte reclame dacht ik zo

 5.    1489 XP
  lilrobbie22's avatar

  Ik vind het altijd zo jammer om te horen dat de ps4 versie niet helemaal top is, ik hoop echt dat ze er iets aan gaan doen!

 6. crew Redacteur -    2226 XP
  aarjen116's avatar

  “De PS4 versie was ondanks de al fijne gameplay op grafisch vlak zeer teleurstellend. Het zag er zelfs minder goed uit dan Battlefield 3 op de PS3. Dit is toch wel zorgwekkend, aangezien de PS4 over meer kracht beschikt.”
  Mensen, alsjeblieft, ga je nu geen zorgen maken dat je straks op de PS4 versie mindere graphics krijgt dan met BF3 op de PS3. Dit is een hele vroege build en daarnaast gaat die game er natuurlijk veeeel mooier uitzien dan BF3.

  Ik maak me zelf totaal niet druk om de graphics. Het gaat er echt wel waanzinnig uitzien, daarnaast vind ik 64 spelers en 60 FPS veeeeeeeel belangrijker dan de graphics. Ik kan in ieder geval niet wachten op deze game en deze komt er hier op 29 november hoe dan ook in!

 7. Anoniem -   
  82.176.208.xxx's avatar

  Ik ben erg benieuwd naar de grafics, zou triest zijn als het niet minstens zo mooi is als BF3 op de PC.

 8.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @DRAGONBLADEX: klopt, zo denk ik ook 🙂 haal m sws, 60 fps en 64man heeft me al verkocht

 9.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @aarjen116: +1

 10.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  Oh en in dit artikel staat ook dat je onder water kan zwemmen! Wist ik nog niet 😀 erg vet aspect

 11. Anoniem -   
  213.197.56..xxx's avatar

  gasten bf4 is NIET ontwikkeld vóór ps4. het is ontwikkeld voor de PC.
  als je nu 30fps wil gaan spelen kan hij wel op high staan…
  ligt eraan wat je wil

 12.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  Met battlefield 4 op de ps4 komt het helemaal goed! En grafisch word hij ook super!

  Nergens om druk over te maken! Komt allemaal goed!

 13.    8486 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @aarjen116: Sorrij maar lelijker dan een spel op de PS3 kansloos. Dit kan je niet aan mensen verkopen de nieuwe COD op de PS4 word dit dan 60 FPS belangrijker dan er fatsoenlijk uitzien. BF4 wordt bij zeker niet gepreorderd als zelfs kleine indie ontwikkelaars er iets fatsoenlijks kunnen uitbrengen dan is dit natuurlijk niet normaal. EA ik wens jullie al het beste met de Xbox One dan maar. Ik haal wel lekker KZ ziet er fantastisch uit speelt goed heb ik vernomen en 60 FPS. 😉

 14. crew Redacteur -    2226 XP
  aarjen116's avatar

  @Flaming_Kaiser: Heb je mijn comment goed gelezen? Nogmaals, dit is een hele vroege build ongetwijfeld en ook nogmaals: hij zal er ECHT NIET lelijker uitzien dan BF3 op de PS3.

 15.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  ‘Het komt heus wel goed. Dit is nog een build van vorig jaar etc, etc…’

  Dit lees ik overal op het internet en ja, wat denken die mensen dan niet..? Dit is een gedachte die de mensen geloven, omdat ze hopen dat het zo zal zijn!

  Helaas.

 16.    844 XP
  thom430's avatar

  DICE dat het weer eens vertikt om aandacht te besteden aan de console versies van haar game, niets nieuws onder de zon dus.
  Je moet ook wat als je je game elke 2 jaar wil uitmelken.

 17. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Heeft iemand dan de xboz one versie gezien of gespeeld? En niet op een high end pc met een xbox one controller zoals ms heel veel xbox one spellen laat zien. En bet grappige is ook nog dat die pc’s op window7 draait

 18.    1106 XP
  ferrariking's avatar

  @thom430: is ook pc game moet maar op de pc spelen.

 19. Anoniem -   
  80.44.232.xxx's avatar

  ik krijg wel een kut gevoel als ik dit artikel lees over ps4 versie. mijn hoop voor ps4 versie begint een beetje op te raken als ik dit zo lees. dice is dan echt een mongool als het hun niet lukt om bf4 op de ps4 optimaal te draaien. je bent dan echt een mongole studio. Ik geloof dat dice talent heeft en dat ze dit kunnen fixen maar in 2 maanden tijd? ik weet het niet. Ik word er steeds sceptischer van. Kut dice. Ik was net blij dat we EINDELIJK 64 man 60 fps met bloedmooie graphics BF4 konden spelen, gaan ze het verneuken. misschien is dit wel een hele oude alpha versie. het is hun geraden dat ze dit gaan fixen. Ze mogen zo’n titel niet verneuken. BF4 is de enige reden dat ik een ps4 ga kopen tijdens launch.

 20. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Nou ik heb de game gespeeld en ziet er echt vet uit en grafisc ook is vrel mooier dan bf3 dus mensen maak je niet druk bf4 word super vet

 21. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Pre order voor ps4 al gecanceld. Heb bf4 op gamescom gespeeld op ps4 en het was afschuwelijk! Fifa 14 neemt de plek in van bf4 voor mij

 22.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @Naam…: Xbox One versie is nog niet eens speelbaar geweest. Dus die kan precies in dezelfde staat zijn. Afwachten.

 23.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @80.44.232.xxx: DICE is een grote en goede studio en heb wel vertrouwen in ze. Het is eerder de tijdsdruk die invloed kan hebben op het eindproduct. Ze moeten current gen netjes afronden vanwege de grote installed base PS3 en 360 en daarnaast ook nog eens PS4 en Xbox One. Zware en drukke tijden lijkt mij. Het kan allemaal nog goed komen, maar dat is afwachten. Voorlopig ben ik zelf sceptisch en zie ik het bij de launch van de PS4 wel.

 24.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @thom430: wat lul jij slap dan, CoD fanboy zeker? Ongelofelijk, wat een commentaar deze boy geeft.
  En ik hoor hier mensen die hun pre-order BF4 cancellen, prima! Blijven de echte fans over. Daar gaan de CoD campers weer! Heerlijk:) BF4 wordt steeds maar beter en beter

 25. Anoniem -   
  85.150.33..xxx's avatar

  Maar die youtuber jackfrags zei dat bf4 op ps4 er heel goed uitziet? en dat de textures zeer gedetailleerd waren en scherp. En dat het PC medium graphics zijn. Dus ik weet nu niet wie ik moet geloven

 26.    8486 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @aarjen116: Ik vind het nog steeds apart. En de ijzige stilte voorspelt ook niet veel goeds. En kom op breng op ze minst iets beters als een Alpha versie hebben ze dan niks geleerd van de BF3 beta. Ik neem deze site wel serieus en deze mening dat het zo lelijk is geeft mij geen goed gevoel Alpha versie of niet. Kom gewoon iets later met een fatsoenlijk iets dan. Nog 2 maanden dat werkt ook niet op mijn vertrouwen.

 27.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  @85.150.33..xxx: Persoonlijk ben ik nogal sceptisch over de voorlopige conclusie van die Jackfrags. Ik geloof eerder in de voorlopige review van deze site en die van IGN.

 28. Anoniem -   
  85.150.33..xxx's avatar

  @TheSpecialOne:
  lol ”IGN”

 29. Anoniem -   
  TattooboyR's avatar

  Bf4 is super spel ik heb hem gespeeld op gamescom en zag er super mooi uit en ik ben een echt bf4 fan en als die er echt niet uit zag had ik dat ook eerlijk gezegt maar hij ziet er super uit alleen het is wel zo dat die op een grotere tv tot ze recht komt maar bf4 mensen echt hij wordt super vet dus ik zeg kopen

 30. Anoniem -   
  TattooboyR's avatar

  Zoek op youtube bf4 multiplayer on ps4 …..dat zegt genoeg en deze is gespeeld op ps4 hij ziet er super mooi uit ….maar mensen er zijn altijd andere mensen die een spel moet afkraken om dat het God spelers zijn of xbox fan…elke game heeft ze eigen charme …maar echt mensen bf4 ziet er echt goed uit en zo veel beter dan bf3

 31.    905 XP
  jonas46's avatar

  Komaan mensen ! Denken jullie nu echt dat Dice zo dom is om de ps3 versie mooier te maken dan de ps4 versie. Wake up he. Wanneer je de definitieve versie zult zien zullen jullie allemaal de ogen openen om te zien hoe prachtig het eruit ziet. ben ik 100% zeker van. De genoemde demo die jullie gespeeld hebben bevindt zich nog in een vroeger stadium. daarom noemen ze het een demo he !

 32.    1178 XP
  chris65's avatar

  Complottheorie: zou het een bewuste keuze zijn van ea om een grafisch minder mooi spel te laten zien op de ps4, zodat de ps4 wat slechte kritiek krijgt. Microsoft harkt dan weer klanten binnen. Ze hebben tenslotte “a little catching up to do”.

 33.    183 XP
  KramerYouri's avatar

  @Sir. Nigell:

  Leuk om COD er weer bij te betrekken terwijl hij daar niet eens over praat. Thom heeft gewoon gelijk, console versie’s zijn gewoon lelijker, was met BF3 ook zo. Dat moet je zelf ook wel weten, en anders ben je ook zo een gekke fanboy die het hoe dan ook op neemt voor hun spel terwijl het gewoon zo is.

 34.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @TattooboyR: Moet ik je toch teleurstellen, want de PS4 versie mocht niet gefilmd worden achter gesloten deuren bij EA. Daar zijn dus geen beelden van. Alles wat je ziet van livestream etc is pc footage. Ik ben een liefhebber van de BF serie, maar als de game tegenvalt en zelfs in alpha staat dan zeg ik dat gewoon. Kan wel zeggen dat het allemaal perfect er uit ziet, maar ja ik informeer jullie liever eerlijk.

 35.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @jonas46: Ik hoop ook dat DICE in de korte tijd die ze hebben het kunnen flikken. Ik zie het bij de release. Tot die tijd ben ik sceptisch. We zullen het half november gaan zien wanneer de game in de US verschijnt voor de PS4.

 36.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @chris65: Dat zou EA nooit doen, want dan snijden ze echt in hun eigen vingers.

 37.    844 XP
  thom430's avatar

  @Sir. Nigell:
  Sterk man, hoe je mijn argumenten zorgvuldig met goede tegenargumenten onderuit haalt, oh wacht…

  Wat is het toch met BF-fanboys die CoD erbij moeten halen?
  Kunnen jullie BF alleen vergelijken met slechte games als CoD?
  Als ik kritiek heb op BF dan ben ik automatisch een CoD fanboy?

  Er zijn shooters buiten CoD en BF, maar dat had je misschien nog niet door.

  CoD is een matige game die twe jaar ontwikkelingtijd krijgt en die met DLC en elite enkel geld op moet leveren voor Activision.
  Vervang CoD door BF, elite door Premium en Activision door EA en je hebt precies hetzelfde verhaal.

  Feit blijft dat DICE met BF3 een versie heeft afgeleverd die grafisch inferieur is(1920×[email protected] tegenover 1280×[email protected]) en het lijkt erop dat het nu niet anders word, wellicht hier en daar wat grafische updates die niet meer dan normaal zijn wanneer je met sterkere hardware komt.

 38.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @thom430: “en het lijkt erop dat het nu niet anders word, wellicht hier en daar wat grafische updates die niet meer dan normaal zijn wanneer je met sterkere hardware komt”

  Hier gaat het dus fout, je vertoont kuddegedrag. 2 artikels over BF4 dat de graphics tegenvallen en jij gaat mee in de gekte, je bevooroordeeld zonder wat te hebben gezien en laat staan gespeeld.
  Lekker iets roepen zonder het te onderbouwen en waar je de ballen verstand van heb, goed bezig!

 39.    433 XP
  HellFalcoN-'s avatar

  vergeet niet dat ze voor PS4 versie nog een maand extra hebben om hem op te poetsen ten opzichte van de PC versie dus verbaasd me niets dat ze daar verder mee zijn!

 40.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @KramerYouri: jij bent hier ook alleen maar om je twijfels aan iedereen op te dringen, dan koop je BF4 toch niet met de launch? Dan wacht je toch een maand? Dan ga je toch voor Killzone? Wat er overigens goed uitziet. Maar kom op, 60fps,64 man, levolution en wat betere graphics is toch allang genoeg? Voor de altijd goede serie Battlefield. En daarbij weten we nog niet hoe het uiteindelijke spel eruit gaat zien, dus het kan alleen nog maar beter, waar ik ook het volste vertrouwen in heb.

 41.    5382 XP
  PattyS3's avatar

  Ik ga me echt geen zorgen maken over de PS4 versie van Battlefield 4, ik trek gewoon niet snel voorbarige conclusies uit wat negatief nieuws. Want voor zover mijn kennis over Battlefield 4 rijkt weet ik dat het zeker goed komt met de PS4 versie.

  En ik ben in mijn visie erg goed op de hoogte van alle ontwikkelingen van Battlefield 4. Maar ook omtrent de PS4. Ik kan alle argumenten wel op een rijtje zetten maar “just wait and see” lijkt me beter omdat ik geen grote discussies en/of flamewars wil uitlokken. 🙂

 42.    183 XP
  KramerYouri's avatar

  @Sir. Nigell:

  Ik koop BF4 ook niet, killzone ook niet. De gameplay trekt niet mijn aandacht, al zijn het top titels. Ik zeg alleen dat het nu ook zo is, en dat je niet andere spellen erbij moet betrekken als iemand zijn mening geeft over een spel. BF4 is een simulatie, COD arcade.

 43.    41 XP
  The_keF's avatar

  Buiten het feit dat niemand nog de definitieve versie heeft gezien, vind ik gameplay nog altijd belangrijker dan de graphics. Natuurlijk zie ik het liefst dat de PS4-versie grafisch niet veel onderdoet voor de PC-versie, maar als ik in dit artikel lees hoe vet de gameplay in elkaar steekt en wat voor verbeteringen er zijn doorgevoerd, vind ik het niet eens erg op de PS4 de game te spelen met 64 man met BF3 graphics van de PS3.

  Maar ik verwacht niet dat de game zo lelijk zal zijn als nu wordt geschreven. De BF3 beta vond ik er ook lelijk uitzien maar de game zag er op de PS3 uiteindelijk gewoon goed uit. Ik verwacht ook dat de PS4-versie niet veel onder zal doen voor de PC-versie, omdat ontwikkelaars zeggen dat het zo makkelijk is een PC-versie om te zetten naar een PS4-versie doordat de structuur van de PS4 zoveel overeenkomt met die van een PC.

  We zullen het eindproduct over drie maanden te zien krijgen, in die tijd kan er nog een hoop veranderen.

 44.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @KramerYouri: Ik zeg alleen dat die meningen nu over het uiteindelijke spel niet kloppen omdat je het uiteindelijke spel nog niet gezien of gespeeld heb. BF is net als CoD arcade, je kunt dat ook echt geen simulatie noemen. Maar goed, we gaan het allemaal zien..

 45.    844 XP
  thom430's avatar

  @Sir. Nigell:
  Zal ik de feiten maar eens opsommen?
  1: De PS4 is een nieuwe console waarvan de hardware nog niet al te lang vast staat, developers zijn erg nog niet bekend mee, althans niet zo bekend mee als de hardware van de huidige generatie.
  2: DICE en EA hebben een deal met Microsoft. Waar bij BF3 de PS3 extra aandacht kreeg, is het nu omgedraaid. Het is zeker in Microsofts voordeel om de PS4 zo slecht mogelijk te laten overkomen.
  3: DICE heeft maar 2 jaar ontwikkeltijd, wat erg kort is als je voor 5 platformen ontwikkelt, waarvan je er 2 nieuw zijn.
  4: De PS4 is niet zo krachtig als men het apparaat probeert te doen overkomen.
  Het is gewoon medium-range pc hardware, ongeacht wat Sony roept. Dat wil niet zeggen dat het een grote stap is t.o.v. de PS3, maar dat is niet vreemd aangezien die ook al weer flink oud is.

  Maar hé, dat is allemaal ongefundeerd kuddegedrag nietwaar?
  De PS4 versie is vast verschrikkelijk mooi, daarom toont DICE ook steeds PC beelden toch…

 46.    41 XP
  The_keF's avatar
 47. crew Redacteur -    2300 XP
  Sensu's avatar

  @Faunus: Maar je moet toegeven, het zou echt grappig zijn als het zo is.:p en lame

  Maar vooral grappig.

 48. Anoniem -   
  84.85.148..xxx's avatar

  @thom430: ”Maar hé, dat is allemaal ongefundeerd kuddegedrag nietwaar?
  De PS4 versie is vast verschrikkelijk mooi, daarom toont DICE ook steeds PC beelden toch…”

  AMEN!

 49. Anoniem -   
  178.118.70..xxx's avatar

  Niemand hier weet blijkbaar hoe een proces van software ontwikkeling in elkaar zit.
  De kans da ‘ze’ een oude build voorgeschoteld kregen lijkt me redelijk klein. In zo een proces wordt er minstens elke week (of om de 2) een nieuwe versie (lees: build) vrijgegeven (dit heet ‘scrum’ trouwens).
  Het kan natuurlijk zijn dat de pers een oudere build te zien krijgt, maar eentje van een jaar oud lijkt me een beetje te.

 50.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @thom430: Sorry, maar punt 2 en 4 zijn gewoonweg ridicuul. EA zou dat nooit doen omdat de samenwerking met Sony miljoenen waard is.

  En de specs van de PS4 zijn gewoon g

 51.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @thom430: Oke ging ff wat mis. Specs PS4 zijn goed. Ligt aan de ontwikkelaar wat ze er uit halen.

 52.    1776 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  Ik haal hem sowieso, mooie graphics of niet, het blijft voor mij de beste 1P Shooter die er is!!!

 53.    844 XP
  thom430's avatar

  @Faunus:
  Die samenwerking is inderdaad miljoenen waard, maar als Microsoft EA wil compenseren voor wat ze op Sony’s platform missen zullen ze het zeker doen.
  Het lijkt mij niet erg vreemd als Microsoft dit doet, ze gebruiken wel meer aparte strategieën.(Zie http://www.psu.com/forums/showthread.php/311734-Microsoft-paying-third-party-developers-not-to-show-PS4-games-at-E3?p=6107143)

  Wat betreft de specs van de PS4, het is een flinke stap boven de PS3 en het zijn degelijke/goede/redelijke specs, maar het is niets bijzonders vergeleken met de monster-pcs waarmee mensen ze vergelijken.
  Als een developer gaat roepen dat de PS4 even krachtig is als een pc van $2000 dan vraag ik me toch af waar ze het over hebben.
  De GPU is het equivalent van de 7870, een kaart die voordat de PS4 releaset ook al weer een half jaartje oud is.

  Er is niets mis mee als de hardware iets ouder is, consoles kunnen veel efficiënter gebruik maken van die hardware, maar helaas heb je hier in het eerste jaar en dus bij een launchtitel als BF4 vrijwel niets aan, de hardware is immers nieuw.

 54.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @thom430: oke nou de helft van de punten die je noemt is totale onzin, en wat is nou jou probleem? Tuurlijk is de ps4 geen high-end PC van $3000,- maar er is veel meer mogelijk op een console dan jij denkt. EA gaat expres de ps4 in een verkeerd daglicht zetten? die gaan specifiek de specs van BF4 voor de ps4 verschrikkelijk slecht maken omdat ze toevallig betere deals hebben met microsoft? praat aub niet zo dom vent, En wat denk je nou zelf dan, BF3 op de ps3 gelijk aan BF4 op de ps4? Jij acteert hier also je een insider bent van Dice of EA, en je denkt dat je alles zo goed onderbouwt dat niemand er tegenin mag gaan. Asjeblieft doe even realistisch en verkoop geen poep hier, en laat anderen geen slachtoffer worden van het kuddegedrag wat bij jou is gebeurd.

 55. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Sir. Nigell:

  Hoewel ik het met je eens ben: doe even wat minder fanboy.

 56.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @Naam…: je hebt gelijk, ik zal er ff op letten

 57. Anoniem -   
  85.150.33..xxx's avatar

  @thom430: @thom430:
  2 jaar ontwikkel tijd klopt niet. ze zijn al met bf4 begonnen sinds bf3 nog in ontwikkeling was. bf is NIET cod bij call of duty beginnen ze wel gelijk na de release van een nieuwe game bij bf niet. dus is zeker geen 2 jaar tijd.

 58.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @thom430: Erg speculatief wat betreft Microsoft en EA. Uitgevers maken inderdaad afspraken met Sony en MS, maar dat is normaal. AC IV: Black Flag en Watch Dogs werden getoond op de PS4. Dat heeft Ubisoft afgesproken met Sony, maar The Crew was op de E3 weer speelbaar op de Xbox One wat overigens een PC was.

 59.    844 XP
  thom430's avatar

  @Sir. Nigell:
  Dit word verdomd moeilijk discussiëren als iets simpels als begrijpend lezen te moeilijk voor je blijkt te zijn.

  Ik zeg duidelijk dat EA voor BF4 een dealtje heeft met Microsoft, net zoals Sony dat had met BF3. Hierdoor kreeg de PS3-versie extra aandacht van DICE, in de vorm van shaders en andere zaken.

  Microsoft kan op twee manieren er voor zorgen dat de PS4 versie relatief lelijk is:
  1. De PS4 versie lelijker laten maken door DICE
  2. De XB1 versie mooier maken.

  Nee, DICE gaat niet expres de PS4 versie slechter maken, maar als de Xbox One versie wel extra aandacht krijgt heb je relatief nog steeds het zelfde verhaal.

  Ik pretendeer hier geen insider te zijn, het zijn gewoon feiten dat Microsoft:
  a. Heel wat goed heeft te maken na die fuck-up van een reveal.
  De pre-order cijfers liegen niet, de PS4 is populairder, goedkoper en releaset in meer markten.
  b. Bereid is met geld te smijten waar nodig(Ze investeren 1 miljard in hun games-divisie).
  c. Een deal heeft met DICE.

  De feiten blijven dat DICE op het moment aan 3 games werkt verdeeld over 5 platformen waarvan 2 compleet nieuwe hardware hebben.
  Opnieuw, dit is geen fucking “top-secret” insider informatie, dit zijn gewoon de feiten zoals ze zijn.

  Het is helemaal niet erg als DICE een game aflevert die niet op 1080p draait, maar laat ze dan niet mensen bedonderen met beelden van de PC versie, zoals ze al eens met BF3 hebben gedaan, dat is mijn probleem.

  Waarom word er trouwens zo hypocriet gedaan over heel die samenwerking met Microsoft?
  Twee jaar geleden was DICE helemaal fantastisch omdat ze extra aandacht gaven aan de PS3 versie van BF3 en vanwege de DLC, maar het moment dat ze met Microsoft samenwerken is er niks aan de hand?
  Het lijkt erop alsof DICE niks fout kan doen in de ogen van veel fanboys, CoD komt met Elite en het is geldmelkerij, maar Premium is bij wijze van spreken de wederkomst van Jesus.

 60.    865 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @thom430: feiten zeg je, laten we het erop houden dat we beide een mening hebben hierover. Maar ik begrijp dus hieruit dat ik jou niet online zie over 2 maand in BF4?

 61. crew Redacteur -    116 XP
  FearsomeUnicornKiller's avatar

  ‘In de map Paracel Storm zagen we de Levolution feature groots in beeld, want zo zagen we onder andere dat je een schip op een eiland kan laten stranden’,…’

  Ik zag op youtube hoe het schip strandde op een van de eilanden en dat zag er best…saai uit. Heel dat concept levolution is echt marketing bullshit. Alsof andere game niet eerder delen van levels hebben laten animeren door de ambiance te versterken (Gears of War, Killzone 2/3, BF3 had het zelfs al). Maar nu de objecten wat groter zijn moet het per se een andere naam hebben om er mee te pronken, beetje lame.
  Laten we eerlijk zijn, elke keer als je China Uprising speelt (hoe het ook heet) en elke keer na een bepaalde tijd spelen stort dat gebouw weer in, dan is dat toch prescripted en boring na een tijdje??????? niet echt next-gen, door de volgende generatie kan je wat meer op je beeldbuis toveren, maar is het vernieuwend, naah.
  Wat next gen zou zijn in dit geval is, als je in een gebouw bent of erbij staat je alles stuk voor stuk in elkaar ziet storten. Als mensen het level nog kennen in CoD MW3, in Duitsland, wanneer je bij/in het gebouw staat wat neerstort en je door de rubble heen moest banen. Als dat MP zou zijn, als al die actie realtime zou gebeuren onder het spelen, dat zou impressive levolution zijn.
  Prescripted onzin.

  En wat zeer veronrustend is, zijn de uitspraken, ‘lelijker dan de BF3’. Et komt erg over als een overdreven statement, want BF3 is een oude gen game welke er niet ijzersterk uitzag ofzo. Dus als een next gen game slechter is dan een oude gen, dan is de game misschien in die vergelijking net in de maak bewijze van spreke.
  Ook de E3 beelden zagen er al slicker uit dan de huidige gen BF game.
  questionable words….

  Maar afgezien van het feit dat wij eigenlijk geen fuck weten over deze game omdat het nog niet een definitieve versie heeft laten zien, vind ik het wel een slechte zaak van EA dat ook deze kutversies van de PS4 en de PC niet op dit niveau on par zijn.

Dragon’s Teeth uitbreiding voor Battlefield 4 is gratis te downloaden
Battlefield 4 ontvangt user interface update die wisselen tussen games nog makkelijker maakt
Alle Battlefield 4 downloadbare content is nu gratis te downloaden
Battlefield 4 China Rising DLC de komende week gratis te downloaden