In actie gezien: Assassin’s Creed IV: Black Flag – De Assassin’s Creed serie bestaat al weer wat jaren en is uitgegroeid tot één van de populairste franchises van deze generatie. We zijn in de games al naar verschillende plaatsen in Europa geweest en in het laatste deel speelde het verhaal zich af in de Verenigde Staten. In Assassin’s Creed IV: Black Flag gaan we naar het Caribische gebied en wanen we ons piraten. Een andere insteek dus, maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? Wij zagen de game in actie.

Speelplaats voor piraten

Naast dat er in Assassin’s Creed IV: Black Flag een totaal nieuwe setting is, krijg je ook een ander verhaal voorgeschoteld. Hoe het in elkaar steekt is nog wat onduidelijk, maar Abstergo speelt zeker een rol. Je waant jezelf in de rol van Edward Kenway, die nog het best valt te omschrijven als een combinatie van een assassijn en een piraat. De wereld is eigenlijk een grote speelplaats voor piraten te noemen. Je krijgt een groot schip met manschappen en hiermee verken jij de zee, eilanden en grote steden, zoals Havana en Nassau. Het schip heet Jackdaw en zal je in het verloop van de game kunnen upgraden. Denk dan aan sterkere kanonnen en betere bescherming tegen inkomend vuur.

Het schip is op veel punten aan te passen en dit is van groot belang, want hoewel je in het begin zwakke schepen tegenkomt welke je makkelijk kapot kunt schieten, kom je later schepen tegen die veel sterker zijn. Het veroveren van schepen is cruciaal, want op deze manier breid je jouw manschappen uit die voor je door het vuur gaan en kun je upgrades aanschaffen voor de Jackdaw. Opvallend is dat je ook weleens upgrades vindt voor je schip in een kist die ergens op een eiland ligt, maar ja het blijft natuurlijk een game.

Met de Jackdaw kom je op de plaatsen waar je moet komen, maar er is genoeg afleiding voorhanden. Als je op je schip staat, dan zie je Edward aan het roer met daarnaast zijn assistent. Via zijn ogen kijk je door een verrekijker en speur je de zee af voor extra activiteiten. Dit kan bestaan uit het duiken en zoeken naar schatten. Zo zagen we hoe Edward naar een locatie ging waar wellicht iets kostbaars zou kunnen liggen. Met een druk op de knop gaat het anker uit en we zien Edward in zijn duikuitrusting, wat een korte broek is, de zee in duiken.

Door gebruik te maken van een uitvinding die echt bestaan heeft, kun je het enige tijd onder water uithouden, wat natuurlijk het verkennen van de onderwaterwereld wat gemakkelijker maakt. Wel is er veel gevaar te vinden onder het zeeoppervlak. Zo zijn er haaien die niet gecharmeerd zijn van jouw bezoek en je dan ook aanvallen. Maar desondanks is het genieten, want de onderwaterwereld ziet er heel fraai uit en al gauw zien we Edward naar een kist zwemmen. Hij vindt wat geld en daarna gaat de actie boven water weer verder. Door middel van de verrekijker kun je dus de horizon afspeuren voor activiteiten en kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Daarin wil Ubisoft je de vrijheid geven en dat is een fijne vooruitgang.

Een voorbeeld is dat je op een groep vogels afgaat, want die hangen nooit zomaar ergens boven. De groep bleek boven een haai te hangen en eenmaal daar aangekomen kun je in een klein bootje gaan zitten uitgerust met een harpoen om de haai te vangen. Wel heb je een beperkt aantal harpoenen, dus je zult goed moeten richten. Nadat je een aantal harpoen hebt afgeschoten en zowat de hele oceaan over bent gesleurd, sterft de haai en kun je hem met je schip omhoog halen. Dit levert geld en eten op en zo houd je alles op orde. Dit is samen met het zoeken naar een schat onderwater slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die de game bevat.

Aanslagen gecombineerd met gevechten op zee

Het plegen van aanslagen in Assassin’s Creed is inmiddels vrij vanzelfsprekend en ook in deze game keert het weer terug, maar dit gaat deze keer door middel van het gebruik van je schip en dat anders dan bij het vorige deel. In Assassin’s Creed III maakten de Naval Battles hun intrede, wat intense gevechten op zee zijn tussen schepen. In het nieuwe deel kan dit onderdeel zijn van een aanslag en zo kun je na een gevecht op zee via de touwen of masten naar je doel geraken en het doelwit op zijn eigen schip doodsteken. Ook kan het zijn dat het doel zich in een fort bevind.

Je zult dan eerst het fort moeten beschadigen met je schip en als het fort eenmaal forse schade is toegebracht, kun je aan wal steken en het fort betreden. Hierbinnen zul je dan je doel moeten zoeken, maar hierbij krijg je wel tegenstand van aanwezig (nog levende) vijanden die jouw pas proberen te belemmeren, want je blijft immers een indringer die hun veilige thuisbasis naar de filistijnen heeft geholpen. Dit is gezamenlijk met de aanslagen die je op zee pleegt een welkome afwisseling van de inmiddels redelijk traditionele gameplay van Assassin’s Creed. Bovendien lijkt de game ook veel meer aan content te bevatten om je nog langer bezig te houden.

Wat opviel is dat de game qua gameplay niet veel verschilt van Assassin’s Creed III. De acties en animaties ogen hetzelfde en vooralsnog lijkt de stap naar next-gen (we zagen de PS4 versie) niet heel groot te zijn. Visueel zag het er wel wat mooier uit, maar dat is het dan ook wel een beetje. Nieuw is wel dat je via een tablet, of ook wel second screen genoemd, een map krijgt waarmee je gemakkelijk kunt bepalen waar je heen wilt en wat voor activiteiten er beschikbaar zijn. Dit lijkt een handige feature te worden aangezien er zoveel te doen valt en dan kan zo’n grote map meer overzicht bieden.

Voorlopige conclusie:

Persoonlijk ben ik geen liefhebber van de serie, want de games weten mij niet zo te boeien. De setting in Assassin’s Creed IV: Black Flag met de piraten en het zonnige sfeertje (al kan het weer hevig om slaan tot storm) bevallen mij gelukkig wel. Je krijgt bovendien erg veel vrijheid en de gevechten op zee met de andere schepen zitten vol met actie en verveelden geen moment. Aanslagen plegen is nog altijd belangrijk, maar het lijkt zich wel wat meer op de achtergrond te begeven. Qua gameplay zagen we buiten het duiken en jagen op haaien niet heel veel nieuws. Toch heb ik wel zin gekregen in deze game en het kan zeker één van de betere launchgames voor de PS4 worden.