In actie gezien: Skylanders: Swap Force – Na Skylanders: Spyro’s Adventure en Skylanders: Giants is het tijd voor nog een nieuw deel in de franchise en dat is Skylanders Swap Force. Dit gaat natuurlijk gepaard met de release van een hele hoop nieuwe figuren. De eerste twee delen waren fijne en goede platformers en dat lijkt met Skylanders: Swap Force niet veel anders te zijn. Wij zagen de game in actie en raakten erg enthousiast, hoewel we niet direct de doelgroep zijn. Zegt genoeg, niet?

Goede ondersteuning en swappen maar

Het concept van Skylanders is goud waard. Dat heeft het succes van beide delen die tot dusver verkrijgbaar zijn wel bewezen. Het uitbrengen van verschillende figuren die je op een portaal plaatst zodat je ze in-game kunt gebruiken is een grote troef om verder uit te breiden en de jongere gamer, die al snel een verzameldrang heeft, wil ze natuurlijk allemaal hebben. Inmiddels zijn er al een hoop verschillende Skylander figuren verkrijgbaar en met Swap Force komen er hier weer een hoop bij. Het is dan goed om te weten dat Skylanders: Swap Force alle eerdere figuren ook zal ondersteunen.

Als je een hele collectie aan figuren hebt, dan zul je met een heel leger aan de slag kunnen in de game en dat gezamenlijk met een hele reeks nieuwe figuren. Deze nieuwe figuren zijn overigens behoorlijk anders ten opzichte van de ‘gewone’ Skylanders en de Giants. Swap Force staat namelijk voor de mogelijkheid dat je ieder nieuw personage uit elkaar kan halen en in elkaar kan klikken. Doordat ieder personage zo zijn of haar eigen krachten heeft en je in Skylanders: Swap Force vijanden aantreft die een combinatie van die twee krachten nodig heeft om verslagen te kunnen worden, zul je het meest effectieve onderstel en bovenstel met elkaar moeten combineren om zo tot een nieuwe Skylander te komen die wel effectief is tegen een vijand.

Het combineren van verschillende Skylanders zorgt voor de vernieuwing in de gameplay, want de Giants waren zeker leuk, maar boden eigenlijk alleen maar meer kracht en weer unieke aanvallen. Verder was het vooral bedoeld als concept om de verzamelbeluste kinderen nog meer op te jutten, zodat pa en ma nog meer Skylanders kopen. Het combineren van de Skylanders in Swap Force werkt uitermate soepel en gemakkelijk en je kunt op die manier een ongekend aantal verschillende Skylanders in elkaar klikken om zo je eigen avontuur te beleven in Skylands.

Kaos is terug

Net zoals in de vorige twee delen is ook deze keer Kaos weer de grootste vijand en ditmaal is hij uit op magie. Eens in de 100 jaar barst er een vulkaan in Skylands, uit alleen komt hier geen lava, maar magie uit. Kaos en magie, dat is een slechte combinatie en jij zult met de Skylanders weer een avontuur gaan beleven waarin het stoppen van Kaos centraal staat. Elke keer verzint men weer een nieuw verhaal en hoewel het zo ontzettend cliché is als je maar krijgen kunt, zal dat voor de jongere gamers weinig uitmaken, want zij hebben des te meer reden om met de Skylanders op pad te trekken.

Nieuwe gameplay-elementen

De presentatie van Skylanders: Swap Force was zeer vermakelijk doordat de ontwikkelaar de nodige nieuwe mogelijkheden binnen de gameplay toonden en hoewel dat voornamelijk ging over het combineren van Skylanders om hiermee nieuwe te creëren die effectief zijn in gevechten, is er meer dan dat. Waar de eerdere games zich beperkten tot puur platformen en het opleuken van je thuisbasis, is dat in Skylanders: Swap Force verder uitgebreid met nieuwe gameplay features.

Zo werd een grind gedeelte getoond. Hierop moet je, net zoals je dat al van Ratchet & Clank (PS2) kent, op een regenboog grinden en op het juiste moment naar de ander springen als er een obstakel op je pad komt. Ook kwam er een race voorbij waarbij je tijdens het rijden obstakels moest ontwijken. De game zal ongetwijfeld nog meer van dit soort aanvulling bevatten en hoewel het nergens echt origineel is, is het wel een leuke afwisseling op de traditionele gameplay en op één of andere manier kreeg ik enorm de drang om ermee aan de slag te gaan. Ja, ik ben volwassen…

Voorlopige conclusie:

Skylanders: Swap Force gaat een fijne Skylanders game worden met voldoende bekende zaken, evenals het nodige aan vernieuwingen en uitbreidingen. Het combineren van Skylanders tot een nieuwe selectie Skylanders is een toffe mogelijkheid die zich goed vertaalt naar de gameplay, dus wat dat betreft lijkt ook Skylanders: Swap Force de jongere gamers dit najaar in z’n greep te houden. Visueel was de PlayStation 4-versie verre van spectaculair; sterker nog, het oogt als een PlayStation 3 game en hoewel de vorige delen visueel ook niet echt sterk waren, vragen we ons zo langzamerhand wel af waarom dit niet ook een beetje naar huidige maatstaven aangepast wordt. Maar goed, dat is dan ook het enige wat we tot dusver aan kritiek hebben. Skylanders: Swap Force is fun, pure fun!