Gespeeld: Wonderbook: Walking With Dinosaurs – Eind vorig jaar introduceerde Sony een nieuw stukje ‘hardware’ als een onderdeel van het offensief om de jongere gamer voor zich te winnen. Het betrof hier Wonderbook, dat tegelijk verscheen met Book of Spells, een game gebaseerd op het Harry Potter universum. Eerder dit jaar werd de Wonderbook familie qua games uitgebreid met Diggs Nightcrawler, en voor dit najaar staat Walking With Dinosaurs op het programma. Op de Gamescom speelden we alvast even met deze laatste  titel.

Wonderbook heeft zich bewezen

De Wonderbook heeft zich met Book of Spells en Diggs Nightcrawler bewezen als een waardevolle uitbreiding binnen het gamen en het is tevens een middel bij uitstek om jongere gamers aan te spreken. Book of Spells wist nog de PlayStation Move te combineren met Augmented Reality via de Wonderbook en Diggs Nightcrawler legde de focus op alleen het gebruik van het boek. In beide games kwam de gameplay prima tot z’n recht en hiermee heeft Wonderbook aangetoond voor prima ervaringen te kunnen zorgen.

In Walking With Dinosaurs zul je zowel de Wonderbook als de PlayStation Move moeten gebruiken om een avontuur te beleven waarin dinosauriërs centraal staan. De Wonderbook in Walking With Dinosaurs dient als centraalpunt vanwaaruit op de televisie een hele omgeving ontstaat. Dit kunnen kleine omgevingen zijn, evenals enorme omgevingen, afhankelijk van wat je te doen staat. Het ene moment ben je met de PlayStation Move een fossiel aan het uithakken op de Wonderbook en een moment later ben je een gigantische Stegosaurus bladeren aan het voeren met de PlayStation Move.

Op waarheid gebaseerd

De game heeft eigenlijk als subtitel nog BBC en dat is de welbekende Engelse televisiezender. De game is dan ook in samenwerking met hun opgesteld naar aanleiding van hun televisieserie met de gelijknamige naam. Door deze samenwerking zullen de dinosauriërs die je tegenkomt in de game evenals andere zaken vanuit archeologisch oogpunt naar de realiteit volgen en dat is voor de jongere gamers onder ons gelijk een uitgerekende kans om meer te weten te komen over deze uitgestorven dieren.

De inzet van de game is dan ook dat je als een jonge archeoloog te werk gaat en fossielen onderzoekt, met dinosauriërs speelt, dan wel onderzoekt hoe ze op jouw acties reageren en natuurlijk het voltooien van allerlei opdrachten die de game je voorschotelt. Tijdens de demo was het bijvoorbeeld nodig om het gewicht van een enorme dinosauriër te bepalen en dit werd gedaan door deze op een weegschaal te plaatsen waarbij jij met de PlayStation Move de tegenhanger moet vullen met grote zware objecten (auto’s etc) om zo het daadwerkelijke gewicht te bepalen.

In dat opzicht is het qua informatievoorziening en qua invulling op waarheid gebaseerd, maar in de game krijg je wel een hoop extra zaken voor je kiezen, waardoor je op een spelende manier het rijk der dinosauriërs leert kennen. Dit varieert van het voeren van dinosauriërs tot het in elkaar zetten van skeletten van dinosauriërs, enzovoort. Qua variatie lijkt het vooralsnog wel snor te zitten met de game en ook de manier van spelen beviel ons erg goed. Voornamelijk omdat hetgeen je moet doen lekker simpel, vermakelijk en interessant is.

Prima besturing

Vanzelfsprekend is het van belang om de Wonderbook zo goed mogelijk ten opzichte van de PlayStation Eye camera te positioneren evenals je PlayStation Move en zodra dit in orde is zul je prima met de game kunnen spelen. Het is op een beursvloer altijd wat lastiger om de ideale speelomgeving na te bootsen en ondanks dat gegeven hadden we tijdens het spelen weinig moeite met het uitvoeren van de vele opdrachten die de Gamescom demo ons voorschotelde dus dat ziet er in ieder geval goed uit.

Voorlopige conclusie:

Walking With Dinosaurs is na Book of Spells en Diggs Nightcrawler weer een erg boeiende titel voor de Wonderbook. Het mag dan wel op de wat jongere gamer gericht zijn, ook wij hadden er plezier mee en het lijkt bovendien naast erg speels te zijn ook nog eens een educatieve waarde te bevatten. Wel hopen we dat de ontwikkelaar voldoende tijd en moeite in het geheel heeft gestoken zodat het ons langer bezig zal houden dan Diggs Nightcrawler. We waren immers in een uurtje of twee door die game heen en dat is veel te weinig. Als Walking With Dinosaurs een lange speelduur kent en ook in de volledige versie dusdanig veel variatie bevat zoals we dat zagen in de Gamescom demo dan zit het wel goed met deze titel.