Gespeeld: WRC 4 – Milestone bezit nu al enkele jaren de officiële WRC licentie. Jaarlijks komen ze met een nieuw deel en binnenkort is het tijd voor WRC 4. Op de Gamescom kregen we de game even te zien en konden we er ook zelf mee aan de slag. Jaar na jaar worden de WRC games beter en dat lijkt ook deze keer weer het geval te zijn. WRC 4 kan zomaar een meer dan prima rallygame worden en dat is een fijn vooruitzicht, nietwaar?

Hé, dat kennen we ergens van

De game bestaat uit een drietal verschillende modi. Zo heb je de basismodus ‘quick race’, welke verder geen uitleg behoeft. De multiplayer zelf is ook een vrij traditioneel gebeuren, maar wat wel de nodige vernieuwingen kent, is de carrièremodus. De ontwikkelaar vertelde vol trots wat we hierin zoal zullen aantreffen en hier kwamen we wat bekende aspecten tegen. Milestone heeft namelijk goed gekeken naar Codemasters en hun DiRT rallygames, want er is een concept eigenlijk min of meer direct overgenomen.

We hebben het hier over de thuisbasis die je als coureur voorgeschoteld krijgt en dit bestaat uit een mogelijkheid om je kalender te bekijken, zodat je weet wanneer je weer moet gaan racen. Verder kun je op de computer mailtjes lezen (welke ongetwijfeld van sponsoren en meer afkomstig zijn). Ook is het mogelijk om je stand in het klassement te bekijken in het huidige seizoen, het nieuws en meer. Een leuk accent hierop is dat jouw resultaten invloed op het nieuws hebben. Maar om een lang verhaal kort te maken:  ja, we kennen dit allemaal van de DiRT games. Is dat een slechte zaak? Nee, meer een geval van beter goed gejat dan slecht bedacht.

Licenties helemaal op orde

Dat de carrièremodus qua opzet een beetje doet denken aan de DiRT games is overigens helemaal geen slechte zaak. Deze aanpak heeft zich bewezen en het maakt de game bovendien wat persoonlijker, dus dit juichen we alleen maar toe. Wat ook toe te juichen valt, is dat alle licenties op orde zijn. Zo bevat de game maar liefst 65 auto’s die één op één nagemaakt zijn en ook alle locaties die de WRC dit jaar aandeed (en nog zal aandoen) zullen in de game verwerkt zijn, met hierbij andere coureurs die deelnemen aan het raceseizoen.

De locaties lopen uiteen van Monaco tot Zweden en van Finland tot Spanje. Wat dat betreft bevat de game een brede variatie aan locaties die je zult bezoeken en dat zorgt natuurlijk voor de nodige afwisseling in de carrière, die verder draait om het opwerken van jezelf als rookie tot een professionele coureur. In dat opzicht krijg je de meest complete rally ervaring met WRC 4 voorgeschoteld, en terwijl je door het menu heen gaat krijg je ook footage van het huidige seizoen te zien, wat het des te actueler maakt.

De gameplay

Na een praatje over alle nieuwe zaken, werd het tijd om te gaan racen en hier toonde de ontwikkelaar nog een belangrijke vernieuwing. Een uiterst ideale vernieuwing als je het ons vraagt: je kunt de camera tijdens het racen namelijk instellen. Je kunt dus zelf bepalen hoe ver de camera achter je auto hangt en hierdoor kun je dus kiezen uit een hoop verschillende afstanden, zodat je de meest fijne manier om te spelen voor jezelf creëert. Geen overbodige luxe en wat mij betreft mogen meer ontwikkelaars dat concept overnemen.

Het racen zelf ging fantastisch. Waar we vorig jaar bij de Gamescom demo nog moeite hadden om de auto fatsoenlijk op de baan te houden, ging dat met de speelbare versie van WRC 4 aanzienlijk vlotter. Zonder enige moeite reden we bij het startpunt weg en reden we zonder al te veel problemen naar de finish, waar we ook gelijk de snelste tijd op het bord konden plaatsen. Dat voor iemand die ruim een jaar geen rally game heeft gespeeld. Je snapt het wel, het is erg toegankelijk en Milestone heeft overduidelijk de handling van de auto’s aangepast, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om op te pikken. Absoluut een positieve vooruitgang.

Voorlopige conclusie:

Door de jaren heen heb ik de WRC franchise steeds beter zien worden en WRC 4 lijkt de bekroning te worden op al het werk dat Milestone tot dusver heeft verricht. Tot WRC 5 uitkomt althans. Het speelt fantastisch en ontzettend vlot. Bovendien oogt het schademodel,dat in te stellen valt op verschillende gradaties om het meer uitdagend te maken, erg netjes. Daarnaast is het visueel ook wel prima te noemen – hoewel er mooiere games zijn, maar dat terzijde. Wel bewandelt de ontwikkelaar de veilige weg en leent het wat aspecten van de DiRT games, maar zolang dit een goede rally game oplevert, vinden wij het best. WRC 4 is wat dat betreft een veelbelovende rally game.