http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52394ab425994.jpg

Het lijkt de laatste tijd helaas geen uitzondering meer te zijn. Een schietpartij met een dodelijk afloop ergens in de Verenigde Staten. Zoals jullie inmiddels misschien wel gezien of gehoord hebben heeft een doorgedraaid persoon afgelopen maandag op een marine basis dertien mensen doodgeschoten. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de nabestaanden, eventuele gewonden en ook voor de mensen die dit van dichtbij hebben meegemaakt. De vraag die dan altijd opdoemt is het waarom? Werd de dader vroeger gepest of mishandeld? Was de dader iemand die diep in de put zat en zomaar werd ontslagen door zijn baas? Waren het racistische motieven? Je kunt er meerdere theorieën op los laten en menig TV-programma doet dat dan ook altijd.

Naar aanleiding van deze schietpartij in het programma Fox News is geopperd dat sommige gamers wellicht in de gaten gehouden moeten worden. Die suggestie werd gedaan door de presentatrice van Fox News, Elisabeth Hasselbeck.

“What about frequency testing?” she asked. “How often has this game been played? I’m not one to get in there and monitor everything, but if this indeed is a strong link, right, to mass killings then why aren’t we looking at frequency of purchases per person? And also, how often they’re playing and how many—maybe they time out after a certain hour.”

Gebleken zou zijn dat de schutter gamen als hobby had en dan met name het spelen van ‘gewelddadige games’. Bovendien noemde de links zittende presentator ter vergelijking schutters op van eerdere schietpartijen waaronder ook de Noor Anders Breivik. Die zouden allemaal een voorliefde voor gewelddadige videogames gemeen hebben.

Daarbij deed een medewerkster van de FBI in een tweede filmpje ook nog een duit in het zakje. Deze mevrouw zegt in het filmpje gehoord te hebben dat de schutter voor meer dan 16 uur per dag een ‘interactieve bang bang shooter’ speelde. Al gaf zij wel aan dat dit niet de oorzaak was, maar waarschijnlijk meer als uitlaatklep diende voor deze persoon.