http://www.psx-sense.nl/images/file/img_523aca7a572ab.jpg

Bij een release als die van GTA V kan je er op rekenen dat er veel nieuws over de game naar buiten komt. Dit nieuws is echter wat anders dan anders. In het Schotse grensplaatsje Hawick is men namelijk niet echt blij met een keuze van Rockstar in GTA V. Het betreft hier een personage uit de game die Hawick heet. Hawick is in GTA V een drugs gebruikende hippie en Rockstar zou zijn inspiratie voor dit personage hebben gehaald uit de omgeving van het Schotse grensplaatsje Hawick.

Volgens Rockstar zou hier namelijk een ‘vibe’ heersen die mensen aanspoort om overmatig drugs te gebruiken. Dit is althans wat gemeenteraadslid van Hawick David Paterson en lid van het Schots parlement, John Lamont aangeven. Tegen de BBC heeft gemeenteraadslid Paterson gezegd dat veel inwoners trots zijn op Hawick en dat deze vorm van ‘ongunstige publiciteit’ niet eerlijk is. Bovendien voegde Paterson er geïrriteerd aan toe dat deze vorm van publiciteit schadelijk kan zijn voor de ‘gemeentelijk initiatieven’ die het komende jaar nog genomen moeten worden.

“I am absolutely disgusted – there is a lot of history and a lot of good things happening in the town. We have got a lot of good things planned for this coming year. It is going to destroy the good reputation of the town.”

“Why did they pick on Hawick, it is a lovely town? It is perceptions, it is how people will perceive the town. They might perceive Hawick in a bad light and Hawick is a lovely place – a lot of people are very, very proud of Hawick.”

Hij kreeg hierin dus bijval van John Lamont die zoals gezegd lid van het Schotd parlement is. Lamont gaf ook aan dat hij net als veel inwoners van Hawick er zeer geschokt over is over de keuze van Rockstar. Te meer daar GTA V volgens hem een game is waarin het alleen draait om het verheerlijken van geweld, sex en drugs. Lamont vindt dan ook niet dat elke vorm van publiciteit goede publiciteit is. Hij hoopt dat Rockstar in gaat op zijn uitnodiging om langs te komen op zijn kantoor in Hawick. Dan zal hij de mensen van Rockstar het stadje laten zien en tegelijkertijd vertellen over de rijke historie die Hawick volgens hem rijk is. Hij meent dan ook dat Rockstar daarna zal inzien dat zij een foute keuze gemaakt hebben.

“I, like many other Hawick residents, was shocked to hear that the name of the town had been used in Grand Theft Auto V. Not only is it a game which includes violence, sex and drugs, but the game’s producers themselves describe the area of Hawick in the game as having a ‘drug addict hipster vibe”.

“While some may take the view that any publicity is good publicity, I am sure that many local residents will see this as an insensitive move from Rockstar North,” and added, “They clearly do not know Hawick well, and that is why I have invited them to meet with me at my office on the town’s High Street. Hawick is one of the most beautiful towns in Scotland and I am sure that by showing them the town and telling them of its proud history they will realise the mistake they have made.”

Wat ons betreft is dit meer een storm in een glas water en lijkt het erop dat dit juist een poging is om publiciteit te genereren voor Hawick. Ook vragen wij ons af of de inwoners van dit plaatsje zich hier wel zo druk om kunnen maken.