Yasumi Matsuno is een nieuwe fantasy wereld aan het creëren dat zal worden gebruikt voor cross-platform games. Er zijn op z’n minst twee redenen om blij te worden van de vorige zin.

In de zin van gameplay zal dit inhouden dat de community van de desbetreffende game niet zal worden opgesplitst, maar wel dat welke versie je ook bezit je met en/of tegen elkaar zal kunnen spelen. En als tweede reden: het is Yasumi Matsuno die deze wereld maakt! Hij is de maker van onder andere het gerenommeerde Final Fantasy Tactics, Tactics Ogre: Let Us Cling Together, Vagrant Story en daar bovenop heeft hij ook nog eens meegeholpen aan Final Fantasy XII. Misschien heb je het al gemerkt; hij is duidelijk zo’n iemand die wat hij ook aanraakt, het direct in gamegoud veranderd.

Hij en ‘digital tabletop’ ontwikkelaar Playdek hebben een samenwerking aangekondigd tussen hen beiden om een fantasy game te ontwikkelen met de naam Untold Story: Tale of the Guardians. Matsuno zal een middeleeuwse fantasy setting maken genaamd Rasfalia; een wereld gevuld met ridders, tovenaars, boogschutters en magische wezens. In en rondom dit rijkelijk gevulde universum gaat Playdek dan meerdere games maken. Het is dus een beetje alsof J.K. Rowlings naar Warner Brothers toestapt met een geweldig script en zegt “Hier, maak er maar een filmreeks van”. Wij ruiken goud.

Untold Story: Tale of de Guardians zal een ‘tactics style’ game worden welke Matsuno zal overzien in de toekomst. Er zal ook een prequel kaartspel uitkomen (denk Magic 2014) in hetzelfde universum. Deze is gemaakt door de Franse bordspellenmaker Christophe Boelinger en zal releasen in 2014. Dit kaartspel wordt echter niet fysiek – althans, nog niet. Het spel zal Rasfalia introduceren en kan online worden gespeeld tussen twee verschillende spelers. De platforms waar deze games allemaal voor uitkomen zijn helaas nog niet bekend. Als we kijken naar de geschiedenis van Matsuno’s games, zouden we geenszins verbaasd zijn als ze op ieder van de huidige Sony consoles gereleased worden.

Dat klinkt veelbelovend. Wat vind jij?