Het komt geregeld voor dat er consoles uitgebracht worden die per verkochte unit een verlies opleveren voor de fabrikant. Dit was bij de PlayStation 3 het geval en dit zal bij de PlayStation 4 niet anders zijn. Om hoeveel verlies het gaat per verkochte PlayStation 4 is niet bekend, maar Sony verwacht dat de verliezen gelijk bij de lancering gecompenseerd worden.

Eurogamer heeft van bronnen vernomen dat het verlies ongeveer $60 bedraagt op een vraagprijs van $399 per console en Sony heeft inmiddels op Eurogamer gereageerd via Masayasu Ito (Sony Japan executive) door aan te geven dat de gemaakte kosten naar verwacht terugverdiend worden door de aanschaf van een jaar PS Plus of op z’n minst één launchgame.

Sony durft de console met verlies op de markt te zetten omdat het verwachtingspatroon is dat consumenten sowieso extra zaken bij de console zelf kopen. Overigens is het eerder genoemde bedrag van $60 verlies per unit niet door Sony bevestigd.

Waar het in ieder geval op neerkomt is dat ongeacht er producten bij de lancering bij de console gekocht worden Sony sneller op een punt komt waarbij de console zonder verlies verkocht zal worden.