http://www.psx-sense.nl/images/file/img_523ebabd8c69e.jpg

Review: Grand Theft Auto V – Deze week is het meest geanticipeerde spel van het jaar uitgebracht voor de PS3 en Xbox 360, namelijk Grand Theft Auto V. Er is geen enkele franchise die zoveel weet los te maken bij gamers als GTA, zelfs FIFA en Call of Duty kunnen er niet aan tippen. In tegenstelling tot andere populaire franchises wordt er niet elk jaar of twee jaar een nieuwe game van Grand Theft Auto uitgebracht. De laatste GTA-game die uitgebracht is voor consoles was GTA IV, dit gebeurde in 2008. We hebben dus ruim 5 jaar moeten wachten op een nieuwe GTA-game en of dit het wachten waard was lees je in deze review.

GTA zoals men het nog nooit eerder gedaan heeft

Ook al heb je in je hele leven nog nooit Grand Theft Auto gespeeld, je weet ongetwijfeld hoe de game werkt en in elkaar steekt. Het principe is simpel; je hebt een enorme speelwereld waar een verhaal zich afspeelt en je kunt er doen en laten wat je wilt. Traditioneel gezien had een GTA-game altijd één protagonist, maar in GTA V zijn dit er dit keer maar liefst drie, namelijk: Michael, Trevor en Franklin. Drie personages met elk hun eigen karaktertrekjes, Michael is de rijke ex-crimineel, Trevor de hillbilly en Franklin het ‘homie’-type uit de hood.

De game speelt zich af in Los Santos, een een fictionele stad in de staat San Andreas wat eigenlijk gewoon Los Angeles is. GTA IV speelt zich af in Liberty City – oftewel New York – en het is dus een hele switch dat we nu opeens terug naar de West Coast gaan. Het leven is daar namelijk heel anders, het weer is er mooier en de mensen zijn al helemaal het tegenovergestelde van hoe ze in New York zijn. Los Angeles is een bizarre stad en eigenlijk ook meteen de stad bij uitstek voor persiflages, iets waar Rockstar in uitblinkt.

Je ziet verschillende gezichten van deze stad doordat je het met drie personages als het ware ‘beleeft’. Met Michael zie je vooral de glamoureuze gedeeltes en hoe het is om met dikke auto’s en boten in Los Santos te vertoeven. Met Trevor krijg je een kijkje op het platteland en alle prettig gestoorde idioten die hier bij horen. Los Santos heeft alleen nog meer te bieden naast glamour en het platteland, zo zijn er ook genoeg ghetto’s. Deze gedeeltes leer je vooral te verkennen met Franklin, die in de ‘hood’ is opgegroeid.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_523ebf21a6681.jpg

Een stad die leeft

Belangrijk met open-wereld games is vooral het feit dat de wereld waarin het zich afspeelt een interessante omgeving is. Dit kan een stad zijn, of zoals in Red Dead Redemption het wilde westen, maar het moet interessant genoeg zijn voor de speler om te verkennen. Nu is er sinds GTA IV al een hoop vooruitgang geboekt in het genre en games als Sleeping Dogs hebben al laten zien dat Rockstar niet de enige is die een toffe stad kan bouwen in een game. Vergeet alles wat je tot nu toe gezien hebt, want Los Santos topt echt alles wat tot nu toe in games gedaan is. Rockstar legt de lat met deze nieuwe speelwereld zo ontzettend hoog dat ze weer jaren aan de top zullen staan van het genre.

De wereld van Los Santos is zo ontzettend divers en dynamisch dat je eigenlijk tijdens het spelen van de ene verbazing in de andere valt. Ook ga je nooit de wereld helemaal leren kennen in een enkele tientallen uren aan free-roaming gameplay, hier heb je echt minstens 100 uur voor nodig wil je alles eruit halen. De wereld van Los Santos bleef mij maar verbazen, vanuit een straaljager ziet het er bijvoorbeeld weer heel anders uit dan vanuit je auto, te voet of zelfs in een helikopter. Dan te bedenken dat je ook nog de zee in kunt duiken en onderwater kunt zwemmen, iets wat ook weer een totaal andere ervaring is wanneer je een onderzeeër gebruikt. Het is gewoon zo enorm groot en er is zoveel te verkennen en te doen dat ik verbaasd ben dat Rockstar het overzicht heeft kunnen bewaren, zoveel zit er wel in.

Naast het visuele aspect van de wereld ligt er ook nog eens een hele economie en eigen internetwereld achter. Zo kun je beleggen en vastgoed kopen, auto’s tunen, sporten beoefenen en zelfs een online Facebook-profiel maken op LifeInvader. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook nog je wapens customizen met allerlei attachments, een garderobe uitbreiden, je eigen haven opkopen en daar boten in stallen, het houdt niet op. Er zit zelfs zoveel in dat als je begint met spelen je eigenlijk van gekkigheid gewoon niet weet wat je moet doen. Als je gewoon rondrijdt in Los Santos en willekeurig plekken verkent stuit je telkens op een activiteit die je nog niet eerder hebt gedaan of kende. Het is de ultieme en ideale open-wereld game en het maakt in ieder geval mijn verwachtingen meer dan waar, sterker nog, zo uitgebreid had ik zelfs niet te durven dromen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_523ebe0d4d344.jpg

Enorm veel variatie in de missies

Men laat met dit nieuwe deel zien dat GTA verder is dan enkel maar het achtervolgen en overhoop schieten van vijanden. Het is in dit nieuwe deel terug te zien dat Rockstar er een enorme focus van heeft gemaakt de missies zo divers en interessant mogelijk te maken en te houden. De missie-structuur van GTA V is niet heel erg anders ten opzichte van die van vorige delen, maar het geheel zit gewoon een stuk beter in elkaar. Ook merk je dat missies heel anders zijn als je met drie personen speelt, zo is het in sommige missies mogelijk te switchen van perspectieven. Stel: Trevor zit op de een snipertoren en Franklin op de grond met een submachine-gun vijanden af te maken, dan kun je geheel naar eigen wens wisselen van personage. Zo kun je voor jezelf extra diversiteit creëren tijdens de missies indien je bijvoorbeeld liever wilt snipen, het is misschien een kleine toevoeging, maar het maakt de missies een stuk dynamischer.

Het hebben van drie personages heeft alleen meer invloed dan het switchen tijdens missies alleen. In het begin zul je misschien even moeten wennen aan het idee dat je met meerdere mensen hun leven gemoeid bent, maar als je er eenmaal gevoel voor begint te krijgen dan wil je niet meer anders. Regelmatig betrapte ik mezelf op het feit dat ik even klaar was met het ‘homie’ en ‘nigga’ van Franklin en graag even naar de rages van Trevor wilde kijken. Alles wat hier voor nodig was is een switch en je zit opeens in een compleet andere wereld.

Variatie in missies van GTA was voor mij ontzettend belangrijk, aangezien ik me op den duur toch verveelde met bijvoorbeeld GTA IV doordat de missies wat eentonig werden en hetzelfde aan begonnen te voelen. In GTA V heb ik eigenlijk geen enkele missie gehad waarvan ik dacht: “Zoiets heb ik ook al gedaan alleen dan met een ander script.”. Dit is enorm positief voor de franchise en hiermee scoort de game eigenlijk nog meer bonuspunten dan het in eerste instantie al deed.

Technisch toch een paar kanttekeningen

Als game is GTA V ronduit perfect, het verhaal is interessant, de personages kloppen, de stad is prachtig, de missies zijn dynamisch en ga zo maar door. Technisch hoort een game alleen ook goed in elkaar te zitten en dat is waar GTA V toch op een paar puntjes wat slechter scoort. Uiteraard neem ik het in mijn eindoordeel mee dat de PS3 al behoorlijk lang op de markt is en dat het knap is dat Rockstar dit klaarspeelt op de huidige generatie consoles. Het is alleen wel zo dat ik er heilig in geloof dat de ervaring van GTA V veel beter had kunnen zijn wanneer de game een stabielere framerate had en betere anti-aliasing. Qua omgeving zit alles zo goed in elkaar en heeft Rockstar echt een parel afgeleverd, je ziet alleen de beperkingen van de PS3 en dat vind ik best wel jammer.

De PC-versie van GTA V zal dan ook ongetwijfeld superieur gaan worden aan de PS3 en op dit platform komt game uiteindelijk helemaal tot zijn recht. De versie op de PS3 is wat onscherp en de framerate zakt regelmatig onder de gewenste 30 frames per seconde. Dat is geen ramp maar toch wel ietwat frustrerend. Het is alleen niet zo dat ik Rockstar hierop ga afrekenen, zoals ik al aangaf, want het is knap dat dit überhaupt nog mogelijk is op de PS3. Het blijft alleen wel in mijn achterhoofd spelen en het doet me ook nog altijd hopen op een next-gen versie van de game. Het is namelijk zo’n mooie game waarvan je gewoon ziet dat er zoveel aandacht aan is besteed, dat het gewoon zonde is als ze het niet zouden optimaliseren voor de nieuwe consoles die in het verschiet liggen. Zo zouden ze laten zien dat deze game nóg mooier en beter kan zijn dan hij al is.

Een game voor iedereen

Het zal je ongetwijfeld al wel opgevallen zijn dat zelfs vrienden waarvan je niet verwacht dat ze veel zouden gamen, alsnog GTA V gekocht hebben. Dit is iets wat je niet vaak meer ziet, een game die gemaakt is voor letterlijk iedereen. GTA V is geen game die voor een bepaald type persoon bedoeld is of voor iemand met een specifieke smaak. Letterlijk iedereen, wat je normaal gezien ook leuk vindt, kan genieten van GTA V. Er is niets in GTA, behalve misschien het geweld, wat iemand tegen de borst zou kunnen stuiten om de game niet te spelen. Het is een prachtige wereld waarin er geen wetten zijn en het is gewoon één grote speeltuin waarin je van alles kunt doen. Dit maakt GTA V wat mij betreft de game bij uitstek en eigenlijk kan het niet beter worden dan dit, iets wat in de gamingwereld ontzettend uniek is.

Conclusie

GTA V lost eigenlijk alle beloftes in en is een game van formaat. Een betere afsluiter van de huidige generatie consoles hadden we ons niet kunnen wensen en het is ook aan de game te merken dat er zoveel jaren tijd in is gestoken, het is ongelooflijk. Het is wellicht de grootste game die ooit gemaakt is qua mogelijkheden en dat is toch wel bijzonder. Het is ook niet zo dat het allemaal snel verveelt, sterker nog, hoe langer je de game speelt hoe meer je het gaat waarderen. In het begin ben je wellicht nog niet meteen onder de indruk, maar geef het een paar uur en je bent niet meer achter je PS3 weg te slaan. Het is jammer dat er alleen wel wat technische kanttekeningen zijn zoals een onstabiele frame rate en onscherpe textures in de verte, maar dit valt te verwaarlozen als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

Pluspunten

  • GTA zoals nooit tevoren met drie personages
  • Uitgebreide en sfeervolle speelwereld
  • Afwisselende missies
  • Rijden, schieten en animaties in het algemeen enorm verbeterd
  • Het beste GTA-deel ooit

Minpunten

  • Relatief lage frame rate
  • Onscherp dankzij slechte anti-aliasing

Schermafbeelding 2013-09-22 om 14.41.38