Special: PS3-Sense blikt vooruit op 2010 deel 1

2009 was een apart jaar met verschillende ups en downs. De downs zijn er in de vorm van de economische crisis waar we in hebben gezeten en het nieuwe H1N1 virus dat was uitgebroken. Gelukkig zijn we volgens de tweede kamer alweer uit de crisis en uiteindelijk is het H1N1 virus niks meer dan een stevige herfstgriep. De ups zitten hem natuurlijk in de fantastische releases dit jaar qua games. Vooral voor de PlayStation 3 is 2009 een fantastisch jaar geweest en qua verkoopcijfers is de gameconsole weer helemaal terug in de race en het wordt alleen maar beter. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor onze zwarte vriend en de crew members van PS3-Sense kijken natuurlijk ook allemaal uit naar 2010. In deze special laten we jullie weten naar welke games wij uitkijken.


William Ruitenbeek (Woofer), Hoofdredacteur

Het einde van dit jaar nadert en het gaat echt snel. Tijd om eens even lekker vooruit te kijken op het volgende jaar. 2010 is het alweer en we kunnen weer heel wat moois verwachten voor onze favoriete gameconsole. Als ik alleen al even kijk naar de PlayStation 3 exclusives welke we krijgen: God of War III, Final Fantasy XIV, Heavy Rain en wat te bedenken van Gran Tursimo 5 welk na een ontwikkeling van ruim vijf jaar bijna af is.

Maar dat niet alleen, want persoonlijk zit ik zelf te wachten op Battlefield: Bad Company 2. Het eerste deel heb ik helemaal grijs gespeeld, zowel online als offline. De game zit vol met zoveel humor en destructie, wat een perfecte combinatie is. Op dit moment speel ik al de bèta van deel 2, dus heb ik al een klein voorproefje ervan. Battlefield: Bad Company 2 wil de strijd aangaan met Call of Duty: Modern Warfare 2 en hopelijk gaat ze dat lukken. Zolang ze de humor erin laten zitten, krijgen we een goede shooter die zijn weerga niet zal kennen. Want zeg nou zelf, ken jij veel games die humor bevatten? Ikzelf te weinig en zeker geen shooters met zulke humor als in Bad Company.

Verder wil ik ook nog even naar de toekomst kijken van PS3-Sense. De site groeit enorm en we hebben een enorm leuk team. Ik ben nu ongeveer een jaartje werkzaam voor PS3-Sense en het bevalt me goed. We hebben dit jaar mooie dingen meegemaakt en we zijn enorm druk bezig met vernieuwingen. Iets wat alleen maar positief kan uitpakken voor jullie leden.

Hopelijk brengt het jaar 2010 ons nog veel meer toppers en krijgen we nog betere features voor de PlayStation 3, zodat de gameconsole optimaal gebruikt gaat worden door iedere game liefhebber.


Thijs Hulscher (Selec1), Moderator

Het jaar 2009 was een goed jaar voor ons gamers. Niet alleen werden er veel leuke games uitgebracht en kwamen er mooie nieuwe functies voor de PlayStation, ook deed PS3-Sense het erg goed! We zijn uitgegroeid tot één van de grootste community’s met maar liefst 5500 gebruikers op het forum! Voor 2010 staan er veel punten op de agenda. Er komen meer video-items en meer specials en als alles goed gaat gaan we over naar een nieuw forum. We gaan uitgroeien tot de beste PS3 nieuws site en community.

Ook qua games gaat 2010 een tof jaar worden. Ik kijk vooral uit naar Battlefield: Bad Company 2 en Heavy Rain. Ik zit nu in de Battlefield: Bad Company 2 closed Bèta en ik vermaak me er erg mee. Wat Bad Company 2 zoveel beter maakt dan zijn voorganger is dat het tweede deel veel meer gericht is op de hardcore gamers. Dit zie je overal in terug: het ruime arsenaal aan wapens, het grove taalgebruik, de puntentelling, het kiezen van squads etc. Bad Company 2 is te vergelijken met Battlefield 2 op de PC, welke ik heel veel gespeeld heb. Ik heb tot nu toe alleen maar ervaring met de multiplayer, die gewoon steengoed is, maar ik ben ook erg benieuwd naar de singleplayer. Zouden ze het dan eindelijk voor elkaar krijgen om een degelijke singleplayer neer te zetten? De singleplayer in het vorige deel was ronduit slecht. Het verhaal was best leuk maar de AI was tergend. Aan je teamgenoten had je niks en liepen zelfs in de weg. De vijand leek wel thermal vision te hebben; waar je ook verstopt zat, hoe zachtjes je ook de hoek om kwam, de vijand zag je altijd. Dus ik ben zeker benieuwd hoe ze ditmaal de singleplayer gaan verwerken. We zullen er allemaal achter komen in maart 2010. Houdt PS3-Sense in de gaten voor al je nieuws en updates over deze games. Registreer je ook meteen even op het forum om over deze games te discussiëren en deel te worden van één van de gezelligste PS3 community’s.


Davy de Coster (killermen), Databaser & moderator

2010 zal in ieder geval een goed jaar worden qua games, met grote namen als Bioshock 2, Battlefield: Bad Company 2 en God Of War III kan het jaar niet meer stuk. Toch kijk ik naar één game nog het meeste uit naar Final Fantasy XIII. Ik ben al jarenlang fan van RPG’s en dan in het bijzonder Kingdom Hearts en Final Fantasy, games van Square Enix. Niet alleen daardoor zie ik zo uit naar de game, ook de graphics die beeldschoon zijn, de gameplay die vernieuwend is en de verhaallijn die ons weer doet terugdenken aan de oude Final Fantasy dagen heeft me doen inzien dat deze game een knaller van formaat zal worden en een zeer ruim publiek zal aanspreken.

Deze game heeft natuurlijk niet alleen positieve, maar ook negatieve kanten. Zo was ik wel verbaasd dat Final Fantasy nu ook uitgebracht zal worden naar de Xbox 360. Niet negatief bedoelt voor de Xbox’ers, ook hun gun ik een prachtig spel, maar daardoor zal naar mijn mening de kwaliteit van de graphics slechter worden. Logisch, want op een blu-ray kan 50Gb en op een DVD maar 4,7Gb. Een groot verschil in opslagruimte waarbij kwaliteit en speelduur ingeleverd zal moeten worden voor kwantiteit. Dit wordt dan weer ruimschoots verbeterd met een PS3-exclusive game: Final Fantasy XIII Versus. Dit is allemaal nog onzeker en het blijft koffiedik kijken of deze titel wat wordt of niet. Op één manier zullen we het zeker weten en dat is als we de game zelf in handen hebben en hem aan een grootschalige review hebben kunnen onderwerpen.

Gerben Geeraerts (gerbxcore), Vormgever

Midden jaren negentig had je een strijd tussen de Sony Playstation en de Nintendo 64. Een paar jaar later kwamen daar de sterkere versies van uit, namelijk de Gamecube, Playstation 2 en Microsoft die zijn voetstappen ook wilde achterlaten in de gamebusiness met zijn Xbox. Terwijl in de daarop volgende generatie Nintendo meer naar de funside van gaming streefde met zijn Nintendo Wii, bracht Microsoft zijn Xbox 360 uit om het beste van zichzelf te tonen.

Tot Sony zijn Playstation 3 uitbracht die een nieuwe wind door de gamewereld liet blazen. Er zijn sinds de release al prachtige games uitgekomen op de Playstation 3 die bij vele mensen hun mond liet openvallen door de grafische pracht op je beeldscherm. Met 2010 in aantocht ziet het er naar uit dat dit nog vaker zal gaan gebeuren. We hebben Gran Turismo 5 die eindelijk na vijf jaar het daglicht zal zien en het beloofd een extreem realistische game te worden. Met zijn duizend auto’s, de mogelijkheid eigen banen te maken en de prachtige screenshots die al vrijgegeven zijn kunnen we (voorlopig) niets anders dan aan nemen dat dit een topper zal worden.

Naast enkele andere titels die beschikbaar worden in 2010 zoals Battlefield: Bad Company 2, God of War III en toch wel Skate 3, kijk ik persoonlijk vooral uit naar Final Fantasy XIII. Ook dit spel zal hoogstwaarschijnlijk nieuw leven en nieuwe trends blazen in de gamewereld. Ik ben alvast van plan om een week te skippen op school om deze game werkelijk kapot te spelen. Natuurlijk kunnen we niet voorspellen wat er nog allemaal gaat uitkomen of welke games ons gaan verrassen (in goede of slechte zin), maar voorlopig ziet het er naar uit dat het een mooi jaar voor de Playstation 3 gaat worden.

14 reacties

 1.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  Wat dachten jullie van Red Dead Redemption, Mafia II en The Last Guardian? (hoewel die misschien 2010 niet gaat halen…)

  red dead en mafia II zijn DE releases waar ik op zit te wachten!!!

 2.    488 XP
  tigertijger's avatar

  @rufuzmitchell: ik geef je hellemaal gelijk

  ik w8 ook op mafia 2 die sfeer alleen al en met red dead redemption is de sfeer ook perfect nodigt je gewoon uit

  oja en wat betreft GT5 ik begin me zo langzaam aan af te vragen of die uberhaubt wel het dag licht gaat zien al is de demo wel weer een plus punt in de richting van uitgaven van die game 🙂 word idd een top jaar met top titels kan niet w8ten

 3.    454 XP
  arwin1993's avatar

  damm kan echt niet wachten op gt5, ook wil ik battlefield wel even proberen

 4.    880 XP
  Woofer's avatar

  @rufuzmitchell: Dit zijn individuele vooruitblikken. Niet wat iedereen kan verwachten, maar waar elk lid van de redactie zelf naar uitkijkt. Als we elke game moeten opnoemen kunnen we beter een volledige releaselijst van 2010 neerzetten.

 5.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik kijk vooral uit naar Red Dead Redemption en GT5!!

 6.    284 XP
  just1n's avatar

  Verder kan ik ook niet wachten op Mafia II, God of War III en Gran Turismo 5. Ik ga alvast sparen. (al gaat dat heel moeilijk deze maand :))

 7.    6677 XP
  Myx's avatar

  @rufuzmitchell: Ik ook mafia 2 daar zit ik zooooooo erg op te wachten.

 8.    1919 XP
  ddvos's avatar

  In cod mw2 zit wel humor als je z”n kist op je kop krijgt online

 9.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @Woofer: haha OK,ik dacht ik geef ook even mijn persoonlijke ‘most wanteds’ voor 2010…

  @TigerTijger:

  Het zit idd helemaal snor met de sfeer in zowel RDR als in Mafia II.
  Ik droom al van een game als RDR nadat ik Red dead revolver had gespeeld op de ps2.. (leuke game,maar er zat zoveel meer in). Het lijkt net of R* in mijn hoofd heeft gekeken en gedacht:die game gaan we maar es maken!

  Ook Mafia II wordt een topper als je het mij vraagt…Hopelijk komt daar ook snel wat meer info en beelden over,maar van wat ik er al van gezien heb,kan die ook zeker niet meer stuk!!!

 10.    1402 XP
  Selec1's avatar

  @rufuzmitchell: 2010 staat bomvol met heerlijke games. Ik kon bijna niet kiezen voor mijn stukje :p.

 11.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @selec1:

  Helemaal mee eens. we worden dik verwend volgend jaar! Mijn portemonee zal geen ‘gelukkig nieuwjaar’ krijgen,maar IK des te meer! ;-P

 12.    337 XP
  dicapo's avatar

  MAFIA 2, daar kijk ik al zooooooo lang naar uit!

  Hoewel ffxIII met ook vet lijkt!

 13.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  Heavy Rain wacht ik op!

 14.    580 XP
  GVeyron's avatar

  Beetja raar hoe de inleiding ingeleid wordt met de ups en downs. De downs begin je met de economische crisis en de griep en bij de ups doe je alsof de hele wereld draait om de PS3 games 😛 Dan zouden de ”downs” ook moeten gaan over de PS3, bijv. faillisementen/overnames van uitgevers.

  Ik ben benieuwd wat 2010 ons gaat brengen 🙂