Gespeeld: Assassin’s Creed IV: Black Flag –Het vorig jaar uitgekomen derde deel in de Assassin’s Creed reeks werd door fans met hoge verwachtingen geanticipeerd. Helaas bleek niet iedereen gecharmeerd te zijn door de American native Connor, die de kap van het Creed gilde mocht dragen. De game voelde misschien voor sommigen iets te lineair aan, wat soms kritische berichten opleverde. Toch bleek de game op één aspect behoorlijk uit te blinken: de nautische activiteiten spraken de gamers erg aan en bleken bovendien behoorlijk goed te zijn uitgewerkt. Ubisoft wilde koste wat het kost dit aspect behouden voor het vervolg en de keus was snel gemaakt. We gaan piraatje spelen in de Carribbean.

Aan de slag op de PS4

Onlangs waren we bij Ubisoft Nederland op bezoek voor een heuse hands-on ervaring met Assassins Creed IV: Black Flag op de PlayStation 4. Sony’s nieuwe krachtpatser krijgt gelijk bezoek van een franchise die door miljoenen op handen wordt gedragen en zal dus gelijk goed voor de dag moeten komen. De grote vraag was dus of Assassin’s Creed IV: Black Flag wist te imponeren of gelijk naar de bodem zakte.

Sinds de Pirates of The Carribbean bioscoopfilms zijn piraten weer mateloos populair en kunnen deze plunderaars en vrije vogels weinig kwaad doen bij iedereen die deze schavuiten een warm hart toedraagt. Edward Kenway is zo’n schavuit en tevens onze protagonist voor het vierde deel in de Assassin’s Creed reeks. Ter verduidelijking, Edward is de vader van Haytham Kenway, en dus de grootvader van Connor. Edward is een Britse piraat en lid van de Assassin-orde die de taak heeft een eeuwenoude bron te beschermen tegen de Tempeliers, die eveneens op zoek zijn naar deze kracht voor hun eigen gewin.

Hoist the jolly roger!

Een meeuw krijst boven ons hoofd, in de achtergrond worden zeemansliederen gezongen en de zon brand fel op onze hoofdkap. We kruipen in de huid van Edward Kenway, part-time assassin, full-time kapitein van het schip de Jackdaw. Door ons spyglass nemen we een Britse schoener waar, inclusief gemotiveerde manschappen en vol met buit. Ik geef het sein om met vol zeil koers te zetten naar dit schip, met als intentie een ouderwetse krachtmeting. Kanonnen worden geladen, onze piratenvlag uitgehangen en mannen tot de tanden toe bewapend. Het kanonnenvuur buldert, masten breken over en weer, en de tijd is aangebroken om het vijandelijk schip te enteren. Met een getimede sprong landt Kenway op de brug en steekt met zijn cutlass diverse Britse manschappen neer. Zonder al teveel moeite geven zij zich gewonnen en rest ons nog de keuze: het schip doen kelderen of haar toevoegen aan onze eigen vloot. De overgebleven Britten lijven we in voor ons eigen piratenleger. Dit is slechts één van de mogelijkheden om de naval battles in Assassin’s Creed IV: Black Flag uit te voeren.

We zetten koers naar één van de vele bewoonde eilanden om erop uit te trekken voor nieuwe voorraden, ontdekkingen en om crew te werven. Terwijl we met vol zeil varen wordt er vanaf een minuscuul eilandje driftig naar ons gezwaaid en onze aandacht is gewekt. Bij het naderen van deze onbekende persoon krijgen we de optie om hem te redden of over te laten aan zijn lot door verder te varen. Onze nieuwsgierigheid wint het van ons en we redden het heerschap van zijn verlaten plek. Uit dankbaarheid voegt hij zichzelf toe aan onze crew en zal met ons meestrijden tegen de Britse bezetter. Eenmaal aangekomen op het vasteland verkennen we het dorpje en komen we al snel aan bij één van de vele tavernes. Een Spaanse schone heeft direct onze aandacht en terwijl Kenway het flirten niet kan laten, valt dit niet in goede aarde bij het mannelijke gezelschap van de dame in kwestie. We worden tot een ouderwets vuistgevecht uitgedaagd om voor de eer van de dame te strijden.

Na de vliegende vuisten wagen we ons door de rest van het dorp en zien we een stuk papier zweven dat speels door de wind van dak tot dak gaat. Als een kat klimmen we naar boven en zetten de achtervolging in op het stuk papier. Na de nodige halsbrekende toeren weten we het eindelijk te bemachtigen en kunnen we haar geheim ontdekken. We blijken een zeemanslied rijker te zijn dat we kunnen leren aan onze crew. Het gezamenlijk zingen van een lied zorgt voor een beter scheepsmoraal onder de manschappen die ervoor zorgt dat ze beter slag zullen leveren op zee. Om meer van het eiland in kwestie te ontdekken beklimmen we natuurlijk één van de vele uitkijkpunten en synchroniseren we de map daarmee. Dit uitkijkpunt is nu eveneens ons fast-travel punt voor over de ganse kaart. We hebben een quest te pakken die ons verteld dat er binnenkort een bevriende piratenkapitein snel zal worden opgehangen en aan ons de nobele taak dit te voorkomen. Als een speer begeven wij ons naar het punt van executie en weten we met een welgemikt pistoolschot de strop van zijn nek af te schieten. Daarna weten we snel af te rekenen met de overgebleven Britten en ontvangen we eeuwige dank van onze collega.

Touchpad en second screen

Met een korte druk op de front touchpad van de PlayStation 4 controller openden we gelijk de wereldkaart en kunnen we door een swipe gebaar de kaart verkennen. We komen aan bij één van de vele schatkisten die de game rijk is en met een welgemikte trap op het slot vliegt de kist open en de buit is voor ons. We hoeven niet langer met wat gepruts proberen het slot open te krijgen om de schat veilig te stellen. Een druk op de knop is voldoende om Edward de kist open te doen trappen.

Assassin’s Creed IV: Black Flag gaat eveneens gebruik maken van de second screen mogelijk door een app uit te brengen voor zowel tablets als smartphones. Op 29 oktober aanstaande kun je de companion-app voor zowel Apple en Android tablets downloaden. Smartphones volgen enkele weken later. Deze companion-app zal naast al je statistieken ook ondersteuning bieden voor de wereldkaart van Assassin’s Creed IV: Black Flag en alle historische landmarks voor je onthouden, zodat je na het spelen alle info rustig even kan opnemen. Ook de verzamelde zeeliederen kun je terugluisteren en worden voor je uit volle borst gezongen.

Assassin’s Creed IV: Black Flag is een grafisch opstapje ten opzichte van de current-gen versie. Textures zien er ontzettend gedetailleerd uit en met name de belichting in de game geeft een zeer authentiek gevoel af. De gameplay mechaniek is identiek aan die van de PlayStation 3. In gevechten wachten tegenstanders nog steeds braaf af tot ze aan de degen kunnen worden geregen en zullen ze niet in groepsverband de aanval inzetten. Tijdens onze speelsessie kregen we een redelijke complete versie van de game onderhanden, maar toch schort het nog hier en daar aan de prestatie. Terwijl we een duik namen werden we vergezeld door een school dolfijnen die met ons mee zwommen en speels uit het water sprongen. Dit ging zelfs zover dat de zoogdieren in kwestie op het strand belandde en door het zand heen doken om vervolgens in de jungle te verdwijnen. De laatste keer dat ik Discovery Channel keek waren dolfijnen nog altijd zeedieren en kwamen ze niet in jungles voor. De aanwezige ontwikkelaars van de game beloofden ons dan ook dat grafische oneffenheden nog worden weggepoetst voor de release.

Voorlopige conclusie:

Assassin’s Creed IV: Black Flag beloofd alles te worden wat ze tot op heden hebben laten zien en het lijkt ten opzichte van Assassin’s Creed III nog meer variatie te bieden. De combinatie van assassin’s gemixt met het piraten thema lijkt een gouden zet. De naval battles prijken nu prominent op de voorgrond, maar tempels onderzoeken is gelukkig nog steeds aanwezig en de PlayStation 4 variant ziet er meer dan gelikt uit. De second screen ervaring werkte ook uitstekend in realtime en is absoluut een waardevolle toevoeging. Het verhaal van de game is te doorlopen in 22 tot 25 uur en wie echt alles wil ontdekken van de game mag rustig 50 uur gaan inplannen. Liefhebbers van Assassin’s Creed die de next-gen ervaring willen beleven zullen zeker niet bedrogen uitkomen en zich heerlijk in het rum doordrenkte avontuur in de Carribean kunnen onderdompelen. Current-gen spelers krijgen eveneens een prachtige ervaring aangereikt die deel III kielhaalt. Yahhhrr! Hoist the colours and set sail for november 29th!