Masayasu Ito is bij Sony Japan en Azië de Senior Vice President en Director of Business Unit 1 en hij is een figuur dat wat meer op de achtergrond bij de PlayStation 4 betrokken is. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Shuhei Yoshida die zowat de hele dag via Twitter vragen vanuit de PlayStation community aan het beantwoorden is. Desondanks heeft Ito ook het één en ander aan interessant nieuws te melden.

De Japanse tech site AV Watch had de mogelijkheid om met Ito te spreken over wat technische zaken en hieruit zijn wat interessante details naar voren gekomen. Hieronder de belangrijkste feiten.

  • Altijd online zijn is niet nodig, maar een netwerk verbinding is wel van belang om de features van de console ten volle te benutten.
  • De hoeveelheid energieverbruik bij de PS4 is afhankelijk van de performance van de game die gespeeld wordt.
  • Het geluidsniveau van de console is over het algemeen lager dan bij de PS3 het geval is.
  • De cooling fan van de PS4 heeft een lager volumeniveau en een stappenloze snelheidscontrole wat betekent dat de fan harder en zachter kan gaan draaien zonder dat je dat hoort.
  • De Blu-ray speler draait op een speed van 6x in plaats van 2x dat nu bij de PS3 het geval is. Het geluid van de draaiende discs is dus luider, maar het is niet zo dat het irritant is en het wordt deels opgevangen door de data die op de hardeschijf geïnstalleerd kan en zal worden.
  • De secundaire chip voor ultra-low power operations zal meestal alleen ’s nachts van 01.00 uur tot 04.00 uur actief zijn om zo de benodigde updates te downloaden.
  • Het downloaden van updates en content werkt ook als iets via externe bronnen is aangeschaft, via bijvoorbeeld de PlayStation app.
  • De audio en video performance zal bij de lancering gelijkwaardig aan dat van de PS3 zijn, maar zal via updates gaandeweg verder geoptimaliseerd worden. Denk dan aan de toevoeging van 4K ondersteuning. We moeten immers niet vergeten dat Sony ook een audio/video bedrijf is.
  • Het thema van de PS4 is ‘Personalization’ wat zoveel betekent als dat het iedere gebruiker een persoonsgebonden ervaring zal bieden.

Het zijn misschien niet de belangrijkste zaken wat de PlayStation 4 betreft, maar desondanks zeker niet oninteressant om te weten.