http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5249707dcb80e.jpg

Special PS Vita TV – Tijdens de Tokyo Game Show werd de PS Vita TV aangekondigd, een klein apparaatje dat je op je TV kunt aansluiten. De PS Vita TV zal eerst lanceren in Japan, maar aangezien de grote vraag ernaar zal het ongetwijfeld ook snel naar het Westen komen. Je leest alleen nog niet heel veel over de PS Vita TV en veel mensen weten ook nog niet precies wat je ermee kunt. Zelf ben ik enorm enthousiast over de PS Vita TV en in deze special ga ik je uitleggen waarom.

Apple TV killer

Naast PSX-Sense schrijf ik ook voor AppleSpot, en dat is niet voor niets. Ik ben een groot fan van Apple en alhoewel niet iedereen dat is, kun je niet ontkennen dat ze een hoop behoorlijk goed op orde hebben. In het assortiment van Apple vind je ook de Apple TV, een kleine set-top box die het mogelijk maakt om services als Netflix en iTunes op je TV af te spelen. De Apple TV mist alleen iets en dat is een appstore, hierdoor zijn er nagenoeg geen games of kleinere services te verkrijgen voor de Apple TV.

Met de PS Vita TV doet Sony eigenlijk alles goed wat de Apple TV fout doet. Allereerst zal het net als met de Apple TV mogelijk zijn om de Netflix app te draaien en zelfs te webbrowsen. Het PS Vita OS ondersteunt HTML5 wat betekent dat je bijvoorbeeld Uitzending Gemist kunt bekijken op je TV via de PS Vita TV. Dit is iets wat de Apple TV niet kan evenals vele andere set-top boxes. Ook is het mogelijk YouTube te gebruiken via een app, kun je mails versturen, berichten naar je vrienden op het PSN sturen, foto’s bekijken, muziek afspelen en ga zo maar door.

Zoals je merkt is de PS Vita TV dus qua media mogelijkheden alleen al een uiterst interessante optie voor onder je TV, een aantrekkelijkere optie dan Apple TV zelfs. Het belangrijkste van alles hebben we nog niet eens besproken, dat zijn namelijk de games.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52497576c9d26.jpg

PS4 games speelbaar via Remote-Play

Een andere bijzondere eigenschap van de PS Vita TV is dat het in verbinding kan staan met je PS4. Door je PS4 te koppelen stelt de PS Vita je in staat om eigenlijk alle PS4-games te streamen naar de PS Vita TV. Je bestuurt je games dan gewoon met je DualShock 4 en terwijl de PS4 in een andere kamer, op hetzelfde netwerk, staat kun je gewoon je game naar keuze spelen. Dit is ideaal als je de PS4 in je woonkamer hebt staan en de TV in gebruik is door je ouders, vrouw, vriendin of wie dan ook. Je kunt de PS Vita TV dan aansluiten op een andere willekeurige televisie en zo toch gamen terwijl je de PS4-console gewoon kan laten staan in de woonkamer.

PSP en PS Vita games op je TV

Het is niet mogelijk de PS Vita zelf via HDMI of iets dergelijks aan te sluiten op je TV, maar daar komt de PS Vita TV als redder in nood tevoorschijn. In de PS Vita TV is ruimte voor een geheugenkaartje tot en met 64GB waar je PS Vita games op kunt laden. Daarnaast is er een gamecard slot waarin je PS Vita gamecards kunt steken om ze vervolgens te spelen op je TV. Dit betekent dus dat je toppers als Gravity Rush, Killzone: Mercenary, Assassin’s Creed III: Liberation en nog veel meer op je TV kunt spelen. Het besturen kun je doen met een DualShock 3 controller of een DualShock 4 controller die straks met de PS4 te koop is.

Het enige nadeel is wel dat niet alle games op de PS Vita TV compatibel zijn – tenminste vanaf dag één – met de DualShock 3 of 4. Een oplossing hiervoor zou een patch kunnen zijn of de mogelijkheid om je PS Vita te gebruiken als controller. Hoe Sony dit precies gaat doen is nog redelijk onduidelijk, maar men werkt er natuurlijk hard aan om de support zo uitgebreid mogelijk te maken.

Naast PS Vita titels kun je ook PSP-games spelen op je TV, maar uiteraard wordt de resolutie wel opgeblazen dus verwacht geen hoogstaande HD-kwaliteit. Met upscaling is (gelukkig) al heel veel mogelijk dus foeilelijk zal het niet gaan zijn. Zo kun je dus straks de oude PSP-titels herleven op je TV, terwijl je speelt met een controller. Best tof, toch?

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_524974ff9f6d9.jpg

Laag geprijsd

Als je kijkt wat de PS Vita allemaal kan, dan zou je het haast een volwaardige console kunnen noemen, maar dat zie je niet terug in de prijs. Het basispakket zal voor bijna 10.000 yen in de winkels komen te liggen, dit is ongeveer 75 euro en 100 dollar. Mocht de PS Vita TV hier lanceren dan kun je een prijs verwachten richting de 100 euro. Er is ook nog een bundel-versie, deze bevat de PS Vita TV, 8GB memory card en een DualShock 3 controller. Dit pakket zal voor 15.000 yen verkocht worden, dit is zo’n 115 euro of 150 dollar.

De pre-orders van de PS Vita TV zijn bij Amazon.co.jp inmiddels al volledig uitverkocht, want zo gewild is het apparaatje. De releasedatum in Japan staat op het moment op 14 november 2013 en mocht je er één willen bemachtigen dan kun je terecht op bijvoorbeeld eBay of een importshop als Play-Asia.