Eén van de features van de PlayStation 4 is dat je kunt gaan spelen terwijl de game nog aan het downloaden of installeren is. Dit is erg handig, zeker bij games die van dusdanige grootte zijn dat het wel even duurt alvorens je deze binnen hebt gehaald. Iedereen weet inmiddels wel dat de PS4 een dergelijke feature bevat, maar hoe het werkt is een ander verhaal.

The Crew is een nieuwe racegame van Ubisoft dat volgend jaar zal gaan verschijnen en in een interview met VideoGamer.com kon Ivory Tower meer details kwijt over hoe dit systeem werkt bij The Crew. De manier waarop dat bij The Crew wordt toegepast is dat als je de game voor het eerst start er een hoop zaken zijn om je mee bezig te houden.

Op het moment dat de game eenmaal goed tot je is geïntroduceerd zal de installatie klaar zijn en heb je direct de mogelijkheid om overal heen te gaan waar je maar wilt. De game lijkt dus vooralsnog zo opgebouwd te zijn dat de begin zaken direct vanaf disc gedaan kunnen worden en terwijl je daar mee bezig bent worden de eerste dingen die je na de introductie aantreft direct geïnstalleerd en vanaf daar wordt de rest van de game op je hardeschijf gezet. Hierdoor zul je dus nooit moeten wachten op de game.

“At the start of the game the player has a lot be getting on with and we’re just handling stuff behind the scenes so that by the time the game is introduced to the player and the door is opened, that’s it, everything is installed and you’re free to go.”

Op de huidige generatie consoles kan het streamen van data voor problemen of minder goed functionerende games zorgen, iets wat we bij de PSN-versie van GTA V zagen. Dat is echter op de PlayStation 4 niet aan de orde aangezien de console de ontwikkelaars in staat stelt om een grote hoeveelheid data door te sturen. Je zult terwijl je The Crew speelt dan ook geen pop-up of details die naarmate je dichterbij komt opeens scherper worden aantreffen.

“We are able to stream in a very, very large amount of terrain, so there are no issues with the player seeing terrain pop or the level of detail morph as you drive, and we have great draw distances. The streaming is sound on hard drive at the moment.”

Het valt aan te nemen dat alle next-gen games op een soortgelijke manier van downloaden of installeren werken. Zo is bekend dat de PSN versie van Driveclub qua download aangepast wordt op het speelgedrag van eerdere downloaders, zodat de nieuwe speler in kwestie direct de meest voor de hand liggende content voorgeschoteld krijgt.