Als jij dé ultieme badass bent kan je Destiny spelen zonder de hulp van je kameraden volgens ontwikkelaar Bungie. Dit scenario zal echter vaker niet dan wel voorkomen en dus word je aangeraden een team te vormen met twee of meer Guardians waarmee je de grotere uitdagingen in de game te lijf gaat. Wanneer je dat doet met tientallen andere mensen die zo je game komen binnendruppelen, dat heet dat een ‘public event’.

Maar, kaart Bungie met nadruk aan in een Q&A -sessie op het PlayStation Blog, Destiny zal jou nooit vereisen om een team te vormen voor de campagne missies. De keuze is altijd aan jou.

“You’ll see other players along the way, but you can choose to ignore them. That said, we think you’ll find that playing with other Guardians is quick, painless, and a ton of fun. It’s always your choice, though.”

Het aantal spelers waar je mee zal samen moeten spelen om de gevaarlijkere vijanden te verslaan zal variëren afhankelijk van het soort evenement waar jij aan deelneemt. Vooral tijdens raids (over het algemeen met 10 of meer man een ‘dungeon’ verkennen) en de competitieve multiplayer zal het aan de moeilijkheidsgraad liggen hoeveel mensen er benodigd zijn. Hoeveel mensen er precies aan een raid kunnen deelnemen zal later bekend worden gemaakt.

Altijd fijn is het volgende: de gear die je verdiend in de ene modus, laten we zeggen de competitieve multiplayer, kan meegenomen worden naar de andere, bijvoorbeeld; Player versus Player. Public events zullen makkelijk bij te wonen zijn, zo lang je maar binnen het bereik bent. Dan is het schieten geblazen.

“No lobbies. No loading screens. The frontier is open, and filled with encounters you can join, or skip right past, on your way to something you’ve deemed momentarily more important.”

Nog even voor de duidelijkheid: Destiny is níet een MMOFPS. Hier is – hopelijk na deze uitleg, was – nogal wat onduidelijkheid over, mede door de berichtgeving van andere gamesites. Ontwikkelaar Bungie heeft zich er ook echt van weerhouden om Destiny echt een MMO te noemen. Het wekt echter zeker de atmosfeer van een MMO mede doordat het veel elementen van het immer verslavende genre leent. Je zal ook veel onbekende ‘echte’ spelers zien rondlopen op de planeet. Dit is te danken aan hun ‘seamless matchmaking’-systeem, dat ervoor zorgt dat spelers vloeiend in en uit jouw wereld hoppen. Tegelijkertijd hop jij ook in de wereld van anderen, maar je zal hier alleen vrij weinig tot niks van merken. Zelf noemen ze het dan ook een ‘shared world shooter’, in plaats van een MMO.

Heb je de nieuwste trailer van Destiny al gezien? Zo niet, bekijk deze dan hier. Mocht je daar hyped van geworden zijn, pre-order dan de game. Je krijgt op deze manier toegang tot de beta, welke start in 2014. De game komt uit op de PS3, PS4, PC, Xbox 360 en Xbox One.