Amnesia: The Dark Descent wordt door menig gamer gezien als één der engste horrorgames, al dan niet de engste die tot op heden is uitgebracht. De game verscheen niet op de consoles, maar de game waar ontwikkelaar Frictional Games momenteel aan werkt zal wèl op de console verschijnen. De game werd gedoopt als SOMA en zal enkel op PC en PS4 verschijnen.

De game zal – zoals verwacht – voorzien zijn van een horrorthema zoals alleen Frictional dit kan bedenken. De game is ondertussen al drie jaar in ontwikkeling, wat betekent dat ze het wel enorm goed geheim hebben kunnen houden al die tijd. In tegenstelling tot Amnesia hebben ze ditmaal gekozen om eerst de sfeer en het verhaal in scène te zetten, alvorens ze aan de gameplay begonnen.

Thomas Grip, Frictional’s Director, legt uit dat je in SOMA de rol van een vrij normaal, maar “blootgesteld” persoon aanneemt, welke gevangen zit in een wereld vol nachtmerries. Het bewustzijn is dan ook een groot vraagstuk en staat centraal in de game. “Zijn machines zich bewust van wat om hen gebeurt” en “hebben we eigenlijk wel vrije wil?”, behoren tot de kern.

“[These questions] quickly get very disturbing, and is ideal for a futuristic horror setting,”
“It is the kind of sci-fi that we want to make.”

Het thema van de game zal geïntegreerd zijn in de gameplay en niet slechts als uiterlijk worden gebruikt. Dit zal te bemerken zijn aan de monsters die je tegenkomt in de game; de belichaming van het sci-fi thema.

“In order to survive the journey, you need to understand how they work and in the process take on extremely unsettling subjects”

“SOMA is meant to chill you to your core, and confront you with questions about your very existence.”

Voor en klein voorproefje van wat je kunt verwachten, check je even onderstaande trailer vol bloedstollende gameplay. Dit zal je al goed voorbereiden op de volledige game, voor welke je overigens nog wel wat geduld moet hebben. SOMA zal pas ergens in 2015 verschijnen…