Column: Volgens Fransz – Hoe mijn PS3 de dood vond – “Hoe is dat dan gekomen, man? Hé, ik praat tegen je!”. Een beetje versuft kijk ik mijn goede vriend Robert aan, terwijl hij opnieuw iets tegen me zegt wat niet aankomt. Het is inmiddels een dag of twee geleden dat mijn geliefde PlayStation 3 de dood vond op mijn kamer. Het was ook niet zomaar een PlayStation 3, want mijn console had heel veel overleefd. Begin december 2007 kwam de console voor het eerst mijn kamer binnen in een mooie kartonnen doos. Hij werd vervolgens naast mijn tv geplaatst en heeft die plek eigenlijk nooit meer verlaten, op een paar vakanties na. Hij was er altijd na een zware schooldag of een regenachtige fietstocht.

Met de komst van de PlayStation 4 besefte ik me dat mijn console het toch behoorlijk lang had uitgehouden. Veel van mijn vrienden en kennissen zaten inmiddels aan hun tweede PlayStation 3. Al die jaren heeft hij me geweldige avonturen voorgeschoteld. Helaas ging het nog niet zo lang geleden gruwelijk mis. De oorzaak? Ik denk dat het Grand Theft Auto V is geweest. Mijn PlayStation 3 heeft namelijk nooit raar gedaan en blies al helemaal niet als een bezetene warme lucht door mijn kamer. Met de komst van GTA V veranderde dat jammer genoeg. Vaak als de game niet langer dan tien minuten opstond, begon de console opeens keihard te blazen en werd het plotseling heel erg warm.

Na dit een tijdje te hebben aangezien, begon ik me wel een beetje zorgen te maken. Ik zocht wat op fora rond en vond meerdere mensen die last hadden van dit verschijnsel. Er werden constant twee games genoemd: The Last of Us en GTA V. Deze twee boosdoeners zouden al menig console dwars hebben gezeten. Sommigen claimden zelfs dat de game hun console fataal is geworden – het gaat hier overigens alleen om oudere modellen PlayStation. De nieuwe consoles hebben nergens last van, zoals ik bevond op de console van mijn broertje, die nauwelijks een jaar oud is.

Zo ging het een tijdje door en eigenlijk hoefde ik nooit meer de verwarming aan te zetten vanwege m’n PlayStation. Inmiddels was de complete verhaallijn van GTA V uitgespeeld en kreeg ik het druk met school, waardoor de PlayStation een paar dagen uit bleef staan. GTA Online werd gereleased, maar bleek onspeelbaar, dus pas drie dagen na het online gaan van dit onderdeel zette ik mijn console weer aan. Via Skype hield ik contact met een goede vriend om samen een potje te spelen. Helaas kwam hij niet verder dan halverwege de tutorial en vervolgens gaven we de poging op. Wat teleurgesteld heb ik toen weer een paar uurtjes besteed aan de singleplayer. Inmiddels was het avond geworden en ging de console weer uit.

Tot nu toe lijkt dit verhaal allemaal wel mee te vallen, behalve dan dat het vaak erg warm was in mijn kamer, tot groot ongenoegen van eventuele bezoekers. Helaas ging het diezelfde avond nog gruwelijk mis. Na het avondeten wilden we nog een poging wagen om online te spelen. De console ging weer aan, Skype werd erbij gehaald en het laadscherm van GTA V verscheen op mijn beeldscherm. Vervolgens ging ik van de singleplayer naar de multiplayer, waarna mijn console plots als een bezetene begon te blazen, harder dan ooit tevoren. Dat ging tien seconden zo door en toen…. BFFF! Het beeld verdween, de console begon rood te knipperen en de controller gleed langzaam uit mijn hand. Mijn PlayStation 3 uit december 2007 was overleden. De console die me door mijn middelbare school heeft geholpen.

Na wat onderzoek te hebben gedaan op internet bleek het om een ernstig geval te gaan. Mijn console was niet meer te redden en het woord garantie stelde ook weinig meer voor. Wat verslagen zat ik achter mijn laptop te staren naar een forum topic vol met mensen die hetzelfde probleem hadden. Het vreemde was dat ik tot dan toe nog nooit iets gelezen had over dit voorval. Kennelijk waren veel mensen het slachtoffer geworden van Rockstar. Nog vreemder: iedereen had een ouder model PlayStation. Hoe heeft Rockstar dit kunnen missen? Kennelijk zijn die oudere consoles niet opgewassen tegen zo’n bakbeest als GTA V.

Nu ben ik heel erg benieuwd naar jullie als lezers… Zijn er meer mensen die dit probleem hebben ervaren? Ik lees er ook nog altijd niets over in het nieuws, maar ik vind het allemaal net iets te toevallig. Mijn console ging jarenlang mee en er was nooit iets mee aan de hand, totdat deze game uit kwam. Binnen een vijf minuten was het gewoon afgelopen en nu heb ik niets meer. Waarschijnlijk ga ik geen nieuwe PlayStation 3 meer kopen, omdat de vierde al aardig dichtbij begint te komen. Helaas betekent dit dus ook dat ik mijn andere games niet meer kan spelen. Ik ben ook niet technisch genoeg om te achterhalen of GTA V de oorzaak is geweest, maar alles wijst erop dat het toch wel degelijk zo is. Wie nog meer?