De DualShock is door de jaren heen qua uiterlijk niet bijster veel gewijzigd, maar wel op het gebied van features. De nieuwe controller voor de PS4 ziet er echter wel anders uit en bevat tevens wat nieuwe features, zoals het touchpad in het midden. Of het veel gebruikt zal worden is overigens nog afwachten.

Sommige ontwikkelaars integreren het al in hun games, zoals Guerrilla Games in Killzone: Shadow Fall doet. Met het touchpad bestuur je namelijk de drone of ook wel de OWL. Het Zweedse DICE heeft ook gekeken of er mogelijkheden zijn in relatie tot Battlefield 4.

Tegenover OPM vertelde de multiplayer producer, Aleksander Grondal, dat ze ermee hebben geëxperimenteerd, maar ze hebben het nog niet precies zoals ze het willen. Hij zegt verder dat het gooien van een granaat via het touchpad duidelijk een optie kan zijn. Ze zijn een hoop dingen aan het testen, maar ze zijn er nog niet over uit wat ze precies gaan doen.

“We’ve experimented [with the touchpad], but haven’t exactly nailed how we want it to behave just yet. Obviously flicking to throw a grenade is an option. There’s a bunch of things we’re testing out – we just haven’t settled on anything.”

Men is er dus naar aan het kijken, maar we hoeven het dus niet te verwachten in Battlefield 4. Wellicht is het een toffe feature voor andere projecten van de studio, zoals Star Wars: Battlefront of Mirror´s Edge 2. De tijd zal het leren.