Blog: ‘Een gamesite opbouwen vergt geen enkele moeite’

http://i34.tinypic.com/dfeolc.jpg

De aanleiding van deze blog is een debat wat ging over gamejournalistiek en of dat überhaupt wel bestaat, want er zijn een hoop mensen van mening dat een gamejournalist een slechte benaming is ,dit omdat je in wezen geen journalist bent maar games recenseert. Zelf ben ik niet aanwezig geweest bij het debat, wat ik achteraf jammer vond, want in artikelen als deze merkte ik dat er nogal tegen ‘nieuwssites’ aan werd getrapt. En ik kon het niet laten om daar toch even op te reageren. Zo citeer ik het volgende stukje uit dat artikel:

Een gamesite opbouwen vergt geen enkele moeite. Iedereen kan het en met een beetje aanpoten heb je makkelijk een aantal duizenden bezoekers per maand. Geen vaste, maar doorgelinkte bezoekers vanaf sites zoals Headliner.nl. Met die bezoekers kun je best een game hier- en daar lospeuteren van uitgevers en zo kun je tienerjongens met te weinig zakgeld een worst voorhouden: ‘schrijf 20 nieuwsberichten en je krijgt dit spel.’

Pardon? Een gamesite opbouwen vergt geen enkele moeite? Dat laat toch maar weer eens zien dat er een totaal verkeerd beeld staat over websites als PS3-Sense, en dan vooral bij de gasten van DGS-Online. Want even voor de goede orde, een gamesite opbouwen is echt ontzettend veel moeite. Er komt veel meer bij kijken dan het afstruinen van buitenlandse blogs opzoek naar een nieuwsitem. Denkt de schrijver van dat artikel nu echt dat het slechts de bezoekers van headliner zijn die je groot maken? Volgens Google Analytics is Headliner slechts goed voor 6% van al onze bezoekers op maandelijkse basis. Ik denk dat ik namens veel administrators mag spreken dat het opbouwen van een website niet alleen blijft bij headliner bezoekers. Je bent constant opzoek naar middelen die het voor je bezoeker zo aangenaam mogelijk maken op je site, je moet weten hoe je het beste SEO toe kunt passen, je moet een server kunnen beheren, je moet enige kennis hebben van het überhaupt maken van een website en ga zo maar door. En ik vind het zelf dan ook schrikbarend dat er zo kortzichtig wordt gekeken naar het opbouwen van een gamesite. Wellicht is het brengen van nieuws, previews, reviews en trailers een ontzettend cliché iets, en ja het aanbieden van de content is ontzettend makkelijk, maar zorgen dat het gelezen wordt, dat is precies waarvoor je een slim koppie benodigd bent. Als je een site hebt waar een nieuwsitem nog geen 50 views krijgt omdat je totaal niet weet hoe je een website populair moet maken, dan heb je het inderdaad makkelijk en totaal geen recht van spreken.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a0815ba50a68.jpg

Daarnaast zegt Rogier Kahlmann, de schrijver van dat artikel, ook nog het volgende:

De overlevingskansen van een gamesite zit hem niet in wie de beste inhoud heeft, wie het mooiste schrijft, maar wie kwantiteit boven kwaliteit plaatst.

En daar moet ik hem dan wel weer gelijk geven. Het draait er bij de gamesites meer om het feit hoeveel artikelen je hebt en hoe je dit aan de man kan brengen. Een ontzettend goede schrijver die toevallig weet hoe je een blog moet starten, en daarop zijn artikelen publiceert, zal totaal geen succes ondervinden, in de zin van tienduizenden bezoekers. Veel jongens die een gamesite starten zijn totaal niet bekend met het feit hoe je een website populair moet maken en welke marketingtactieken ze toe moeten passen. Social Bookmarken hebben ze nog nooit van gehoord en als ze het uitvinden denken ze dat dit het enige is en stoppen ze vervolgens met zoeken. Maar of dit erg is? Nee, totaal niet. Stel je voor dat elke 12 jarige straks wist hoe die duizenden bezoekers naar zijn website toe moest brengen, daar ben je dan mooi klaar mee. Ik heb zelf, alvorens PS3-Sense gemaakt werd, twee grote sites mogen beheren, en daar heb ik een hele hoop van geleerd. We hadden wellicht mazzel dat de niche van de website op dat moment behoorlijk hot was, maar we leerden wel hoe we een website populair konden krijgen zonder ook maar een rooie cent uit te geven. En mensen die tot dat soort dingen in staat zijn, zullen ook als grote jongens gezien mogen worden. Wellicht hebben ze niet de beste artikelen, maar ze waren wel in staat om er voor te zorgen dat het gelezen wordt, en als je dat kan ben je in mijn ogen echt heel erg goed bezig.

 1. Anoniem -   
  81.71.141.77 (Niet geregistreerd)'s avatar

  “De overlevingskansen van een gamesite zit hem niet in wie de beste inhoud heeft, wie het mooiste schrijft, maar wie kwantiteit boven kwaliteit plaatst.”

  Dat geloof ik zeker. Als je kijkt wat de meeste van zulk soort sites voor bagger uitspuwen schaam ik me soms echt een beetje. De meeste schrijvers hebben niet eens vat op de Nederlandse taal en hebben nog nooit van bronvermelding gehoord. Ook worden berichten van grote sites vaak compleet fout geinterpreteerd en worden verzinsels als nieuws gepresenteerd.
  Sites als ps3 sense, ps3 clan, playstation only, xgn etc etc maken er echt een potje van moet ik zeggen.

 2.    533 XP
  fazzel100's avatar

  @81.71.141.77 (Niet geregistreerd):

  Ik weet niet maar PS3-sense.nl heeft vaak allemaal links en bronvermeldingen staat en lullen niet zomaar wat in het rond.

 3.    6677 XP
  Myx's avatar

  @81.71.141.77 (Niet geregistreerd): Onderbouw je mening es met argumenten, ik zie niet waarom dit kwalitatief slecht is vergeleken met andere game sites…

 4.    585 XP
  P_layboy_PV_'s avatar

  Ik snap echt niet dat mensen gaan lopen praten dat het makkelijk is als ze het zelf nog nooit gemaakt hebben, of misschien geprobeerd en dat ze het niet lukte. Zijn ze gewoon jaloers op andere sites omdat die beter lopen dan die van hun. Daarom gaan ze kak lullen.

  Mensen, als je geen idee hebt van wat een gamesite maken inhoud, ga dan niet lopen lullen dat het simpel is.
  Je moet juist respect hebben voor de mensen die het wel doen.
  Als je gamesites gewoon ‘te makkelijk’ vind, ga er dan niet heen.

  Ik wou ook nog ff zeggen, als je veel kwaliteit heb op een site, zal de kwantiteit ook wel komen want als je een lelijke en rommelige site heb, zullen er minder komen dan mensen met mooie en geordende site.

  (YN)

 5. Anoniem -   
  81.71.141.77 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @Myx:

  zoals ik al zei; verschrikkelijk slecht en vaak onduidelijk geschreven, op veel van dit soort sites ontbreekt bronvermelding vaak volledig en nieuwsberichten worden vaak verkeerd geinterpreteerd of vertaald waardoor de schrijver van het artikel zelf vaak niet eens begrijpt waar het over gaat.
  ik heb het hier niet over ps3 sense maar over al dit soort sites in het algemeen.

 6.    585 XP
  P_layboy_PV_'s avatar

  @81.71.141.77 (Niet geregistreerd):

  Ga lekker zelf een site bouwen en rot is op van deze site, er zijn namelijk genoeg mensen die deze site wel goed vinden.

  Er is niemand die gaat zegge: ow hij schrijft gespeelt ipv gespeeld, dat boeit niemand op deze site.

  Dus gast, ga lekker ff naar: www.ikhebgeenlevendusgamaargamesitesnegatiefrecenseren.nl ofsoo

 7.    18 XP
  GamerX's avatar

  Snap al jullie argumenten etc. Alleen het enige waar ik me aan stoor hier is alle reclame. Snap wel dat ze uit de kosten moeten komen, maar in vergelijking met anders sites is dit overweldigend veel.

 8.    137 XP
  steef29's avatar

  Weet je wel hoe het er aan toe gaat in de game wereld

 9.    954 XP
  patrickg's avatar

  @ P_layboy_PV_:
  ik had me dood gelachen als die site ook echt bestond xD

 10. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @GamerX: Voor onze huidige server betalen we 900euro per jaar. Dat moet op één of andere manier toch terugverdiend worden. Grote sites daarentegen hebben mazzel omdat ze 1x een grote campagne boeken en dus niet allemaal CPC/CPM ad’s van bijv. testnet of adremedy hoeven te plaatsen. Die mazzel hebben wij (nog) niet omdat we nog niet zo lang bestaan, toch vind ik het ook nog wel meevallen de reclame.

  We maken gebruik van de normale soorten en maten. En je moet advertenties op het internet op een andere manier bekijken. Als jij een museum inloopt en ziet een paar mooie schilderijen, en achteraf wordt jou gevraagd welke kleur lijst ze hadden, dan is de kans zo’n 25% dat je dit nog weet. Dit omdat je je niet focust op de lijst maar gaat voor de inhoud. En na verloop van tijd, zul je zien, ga je ook op die manier naar PS3-Sense kijken als je hier maar vaak genoeg komt 😉

 11.    6 XP
  matesto's avatar

  Mooi artikel!
  Roy? Zou je je mails eens willen lezen aub? 🙂

 12. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @matesto: Ik heb wat problemen gehad met de mailserver van ons hosting bedrijf, mail me even direct op wijkstraroy[at]gmail.com dan komt die zker weten aan.

 13.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik heb niet zo veel verstand van gamesites maken maar

  ik vind sense ps3 een hele goede site met veel nieuws waar je ook wat aan hebt
  maar de laatste tijd vindt ik het wat minder
  te veel hacks/gliches voor mw2 en dat vind ik toch echt een min punt want dat moet je gewoon niet laten zien want dan heb je ook minder mensen die gliche als je het niet laat zien

 14.    133 XP
  Kaiwa's avatar

  @M4GN3T: 900 euro per jaar? Is je server net als die PS3 van 24 karaats goud? Ik betaal 500 per jaar en ik draai er 32 sites op :O

  OT: Ik denk aan de ene kant dat een gamesite inderdaad minder moeite vergt dan andere sites omdat de doelgroep minder intresse heeft in “perfectie” en meer in entertainment. Maak een CMS systeem (of download er 1) plak er een header boven met gamecharacters en je bent in feite klaar.

  Al zie ik op PS3-sense regelmatig specials en andere leuke dingen staan kom ik hier eigenlijk alleen maar om de nieuwtjes even snel te lezen. En ik denk ook dat de meerderheid alleen voor het nieuws komt.

  Let op: Ik zeg niet dat jullie geen moeite doen want ik weet hoeveel werk het is om sites te onderhouden en hoeveel tijd, geld en moeite dit kost. Ik denk alleen dat het inderdaad minder moeite kost dan andere, voor grotere doelgroepen bedoelde, sites. Gamers zijn op het gebied van content minder veeleisend denk ik..

 15. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  @Kaiwa:
  Game site maken is echt niet moeilijk nee. Het is simpel weg zoals heel veel sites een phpBB board downoaden met portal page. Je past de css aan en maakt je eigen plaatjes en je bent klaar. Heel veel sites worden op deze manier gemaakt. Tegewoordig word er veel te weinig eigen sites gemaakt met eigen php scripst en dergelijken omdat het tegenwoordig veel makkeljker is om de simpele weg te kiezen. Als je naar de sites kijkt zien ze er met indeling enzo allemaal hetzelfde uit. De plaatjses zijn anders en de blokken zijn iets anders ingedeeld. Layout ziet er altijd hetzelfde uit. Erg jammer. En voor het geval als mensen gaan roepen dat ik niet weet waar ik over praat en dergelijken, zal ik helaas teleur moeten stellen. Sites maken is een onderdeel van me werk en heb er voor gestudeerd.

 16.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  leve PS3-Sense keep up the good work!!

 17.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Vind ik ook. Headliners? WTF nog nooit van gehoord. Ik ken de site door een vriend van mij op PSN.

 18.    133 XP
  Kaiwa's avatar

  @Anoniem: Klopt. Ik ben hier zelf ook absoluut geen fan van en maak al mijn sites geheel zelf + mijn eigen CMS systeem. Niet alleen is dit veiliger (al die spambots voor phpBB enzo wordt je écht ziek van) maar het geeft het ook die unieke sfeer 🙂

 19.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  En nu maar hopen dat ze dit lezen 😉

 20.    755 XP
  Justinvd's avatar

  Aan de ene kant, die mensen hebben echt geen verstand in dit soort zaken en lullen maar een beetje uit hun nek. Omdat ze zelf zo lui zijn gaan ze er ook van uit dat de anderen dat ook zijn.
  Aan de andere kant zou ik zeggen van, komop ps3-sense. Als je echt boven dit soort berichten wilt staan hoef je hier ook niet persee op te reageren en ga je met opgeheven hoofd verder. Dit zijn heus niet de enigsten die over dit soort dingen zeiken. Toch is het wel belangrijk dat mensen dit soort onzin niet gaan geloven vind ik zelf. Ik heb zelf ook een tijdje bij een ps3-site gezeten en het is niet niks.