Special: Een volledige game kopen via het PlayStation Network

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b2549ca96b22.jpg

Een ontwikkeling die al meerdere malen in het nieuws is geweest, maar tot op heden op consoles nog steeds niet echt is doorgezet, is het downloaden van full-priced games i.p.v. ze in de winkel te kopen. Het PlayStation Network biedt de mogelijkheid om enkele games, waaronder Burnout Paradise, Gran Turismo 5: Prologue, Warhawk en SOCOM: Confrontation online te kopen. Maar hoe werkt dit nu precies in de praktijk en is het allemaal wel zo handig? Wij namen eens een kijkje en hoe dit ging lees je in deze special.

Tegoed in de PlayStation Store hebben

Iedereen is inmiddels wel bekend met de PlayStation Store en de werking hiervan, je stort tegoed op je PSN-rekening via een voucher die je in de winkel koopt of met je credit card. Ook is het mogelijk je credit card te linken, en wanneer je een aankoop doet wordt het automatisch in rekening gebracht zonder dat je van tevoren tegoed op je account hoeft te zetten. Maar aangezien niet iedereen in de BeNeLux een credit card heeft, gaan we er voor het gemak even vanuit dat merendeel van onze lezers gebruik maakt van een voucher. Tevens zijn vouchers natuurlijk vele malen veiliger dan een credit card.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a9039ba212d4.jpg

De vouchers zijn te krijgen in de vorm van 20 euro en 50 euro, en kun je kopen bij je lokale gameboer of online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Wat ik mis aan de kaarten is dat je niet meteen een code krijgt bij een groot aantal webshops, je krijgt eerst die hele rompslomp dat ze hem naar je toesturen per post voordat je hem kan gebruiken. Mocht je alleen je kaart via eBay kopen, dan heb je hier geen last van, je krijgt van de verkoper dan meestal binnen een paar uur een mailtje met je code erin. Dit is dan ook meteen waar mijn persoonlijke keuze naar uitgaat, als ik wat wil kopen heb ik geen zin om te wachten tot de post er is. Er zijn echter wel een paar webshops die op aanvraag je code toemailen, dit zou je echter met de winkelier zelf moeten overleggen.

Een ander nadeel van de kaarten is dat wanneer je een game van 30 euro koopt, je ook meteen verplicht bent een kaart van 50 euro te halen. Bij Amazon in de Verenigde Staten hebben ze dit handig opgelost, daar kun je namelijk een code opmaat kopen voor bijvoorbeeld Burnout Paradise, en dan betaal je de prijs van die game aan hun en krijg je een code die je recht geeft op alleen die game via het PlayStation Network. Hopelijk lanceert men ook nog eens zoiets soortgelijks in de BeNeLux, ik vind het in ieder geval heel tof, want op die manier kan je ook iemand een ‘virtuele’ game cadeau doen, daar komen we alleen later even op terug.

De game downloaden

Een game kopen via de PlayStation Store loopt soepel, voor dit artikel heb ik Burnout Paradise gekozen. Deze game is 3325MB groot en download vrij snel, hiermee bedoel ik dat de servers van het PlayStation Network een snelle doorvoer hebben, de uiteindelijke snelheid van het downloaden ligt natuurlijk aan je internetverbinding. De grootte van de game vond ik persoonlijk zelf meevallen, maar ik heb even gekeken hoe groot de Blu-ray was van deze game. En wat me opviel is dat die gezipt (dus gecomprimeerd) maar 3,2GB in beslag nam, toen werd ook meteen duidelijk waarom de game als downloadable is aangeboden.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b25361178ed6.jpg

Het lijkt me dan ook vrij onlogisch als we straks bijvoorbeeld Killzone 3 via het PlayStation Network kunnen downloaden, er wordt altijd wel door uitgevers geroepen dat dit de toekomst is maar echt klaar zijn de consoles er nog niet voor. De PS3 zal het ongetwijfeld aankunnen maar de internetverbindingen van mensen zijn simpelweg nog te zwakjes, helemaal als je in acht neemt dat de Vlamingen nog steeds kampen met een datalimiet.

De game installeren

Jongens toch, wat duurt dit altijd maar weer lang, de PS3 is namelijk echt ontzettend traag met het installeren van data. Wat nu als we straks een keer een game gaan downloaden van 10GB, dan ben je en lang aan het downloaden, en als die dan eindelijk binnen is duurt het ook nog een uur voordat je hem in gebruik kan nemen. Sony moet toch echt eens gaan kijken naar een betere oplossing voor dat installeren want dit is puur tergend, ook als je een demo hebt van bijvoorbeeld 1,5GB duurt het zo ontzettend lang voordat die geïnstalleerd is. Laten we hopen dat Sony kijkt naar nieuwe manieren om dit proces te kunnen versnellen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b2537dab0bb1.jpg

Tevens moest er na de installatie voor Burnout Paradise ook nog eens vijf patches worden geïnstalleerd van 254MB, dus ik was wel even zoet met wachten op me game. En dan ga je denken van, de Free Record Shop is dichtbij, het had dus echt sneller geweest als ik hem gewoon in de winkel had gekocht. De game kostte op het PlayStation Network mij 20 euro en in de winkel was ik ongeveer 22,95 euro kwijt geweest, dit ligt dus ongeveer wel op een gelijke lijn. En ook dat vind ik jammer, want als je een game online koopt kan dat toch wel veel goedkoper? Ik kan me nog herinneren dat EA ooit eens op een persconferentie van EA/Netgear vertelden dat ze bang zijn dat als een game online goedkoper is, de consument denkt dat de game ‘slechter’ zal zijn. Grote bullshit natuurlijk, en al helemaal als het uit de mond van EA komt, want als je het over geldwolven hebt met dlc e.d. dan is het EA wel als uitgever.

Conclusie

Full-priced (dus grote) games downloaden via het PlayStation Network werkt nog niet geheel vlekkeloos, en kan hier en daar nog wel een facelift gebruiken. De installatie moet sneller en er moet een (Europese) mogelijkheid bestaan om een code op maat te kopen voor een bepaalde game. Want als we in de toekomst naar alleen maar een download-omgeving gaan, moet het nog wel mogelijk zijn voor de oma’s om hun kleinzoon een game cadeau te doen. Verder ben ik zelf een groot voorstander van deze ontwikkeling en heb ik het liefst zoveel mogelijk content digitaal, zowel games als films. Dus wat mij betreft, Sony, ontwikkel dit door!

25 reacties

 1. Anoniem -   
  mowie24's avatar

  Ik vind dit toch iets aan de zeurderige kant.
  Iedereen zat te SMEKEN om die psn kaarten, zijn die er dan heb je weer die laadtijden en dit en dat. Gewoon in de tussentijd zappen op je tv ofzo!

 2.    208 XP
  adin's avatar

  #1 mowie24

  mee eens ik wou het zelf altijd all want heb geen visa maar als je iets download of installeerd pak gewoon je psp ga daar even op spelen helpt echt 😛

 3.    208 XP
  adin's avatar

  en andere handigheid is dat je niet telkens andere dvd in hoeft te stoppen 😉

 4.    93 XP
  stefan's avatar

  en als je ps3 stuk gaat ben je zekker alles kwijt wat je allemaal hebt download

  ik haal ze wel uit de winkel

 5.    3761 XP
  vinnie1234's avatar

  @stefan:

  Alles blijft op je PSN account staan 😉

 6.    85 XP
  gerbxcore's avatar

  Ik heb zo al problemen genoeg met internet connectie maken op mn ps3, dus voorlopig hou ik het wel bij de schijfjes aanschaffen. 😉

 7. Anoniem -   
  Dave's avatar

  Vroeger kon je nog de preciese bedragen laten afschrijven op je credicard.
  Nu ben je verplicht minstens 5 euro erop te zetten als je wat wil kopen. Toch jammer als je alleen maar een LBP pakje wil hebben van 0,99.

 8. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Ik ben helemaal niet zo voor de ontwikkeling van digitale aanschaf van games. Er kleven voor mij gewoon teveel nadelen aan.

  Ik wil gewoon een fysiek schijfje met mooi doosje eromheen en een booklet erin. Dan heb ik het idee dat ik iets tofs heb gekocht en iets wat min of meer blijvend is…

  Ook het nadeel van een volle harde schijf lijkt me maar nix. Nu kan ik gewoon kiezen bij een volle schijf of ik iets eraf gooi,omdat de disc toch nog wel in de kast staat…de vouchers zijn wel prima voor DLC,maar ik hoop dat we nooit volledig afhankelijk gaan worden van enkel en alleen downloads. Ik wil mijn kast gewoon zien uitpuilen met vette games!

 9.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  Ik heb liever op BD want dan heb je toch meer een echte collectie:D En je kan je games dan nog ruilen met andere en als je console kapot gaat zijn ook niet ineens al je games weg

 10. Anoniem -   
  wakiekie's avatar

  Ik zou zelf niet gauw full priced games kopen via PSN, mede door de prijs, en vooral omdat ik zelf nog wel eens games verkoop.
  Wel gebruik ik PSN voor de PS3 exclusives, zoals bijv. Pixeljunk shooter, en voor de PSP de minis.
  Ik denk dat dit ook meer het doel is van PSN, goedkopere games aanbieden, die exclusief zijn voor de PS3 of PSP.

 11.    219 XP
  SuperDre's avatar

  Het hele verhaal mbt kaartjes komt mij nogal knullig over, je spreekt er over dat Creditcard onveilig is, maar dan ga je vertellen dat ebay je voorkeur heeft (over onveilig gesproken, naast het feit dat ook daar een CC nodig is, of een zeer onveilige paypal).. Dan komt er het verhaal van ‘kaartjes’ op aangepaste groottes via amazon (ook daar is een CC voor nodig).. en je hoeft geen kaart van 50 euro te kopen als je een spel van 30 wilt kopen, je kunt er ook voor kiezen om er 2 van 20 te kopen..

  Persoonlijk ga ik gewoon voor de disc versies, want telkens weer moeten downloaden als je eens een keertje het spel wilt spelen kost mij teveel moeite (en zeker tijd).

  Het gedeelte mbt installatietijd ben ik het helemaal mee eens, dit duurt vaak veel te lang.. (maargoed ga je het vergelijken met een gemiddelde installatie van een PC-spel van eenzelfde grootte dan valt het toch weer gemiddeld mee)..

 12. Anoniem -   
  JustRobbie's avatar

  ik vind het best een goed idee maar, dan wel minimaal 20 euro van de winkelprijs eraf aangezien je geen bluray krijgt geen hoesje etc

 13.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  Ik wil toch ook iets werkelijk vast hebben als ik iets koop. Als mijn account op een of andere manier kwijtgeraakt of mijn PS heeft YLOD ben ik alles kwijt. Bovendien gebruik je heel wat hardeschijf ruimte met het downloaden van zo’n game. Nee, geef mij maar gewoon de oldschool schijfjes.

 14.    564 XP
  Rox92's avatar

  Ik hoop echt dat deze ontwikkeling nooit gebeurt 😉 Want als ik 50 euro voor een spel uitgeef dan wil ik het kunnen vasthouden want als je ps3 kapot gaat kun je alles weer opnieuw downloaden. Of ze moeten doen dat de game in de winkel te koop is en online 😉 Dan kan je zelf kiezen.

 15.    488 XP
  tigertijger's avatar

  hey leuk item ik download nooit full games maar wel een hoop dlc vind ik gewoon vet en uhm watbetreft instal tijd heb ik er voor over vind ik dus echt niet zoon probleem
  en ik ben echt vet blij dat die cards eindelijk hier zijn serieus heb er stuk of 5
  XD maar goed. ik begrijp alleen 1 ding niet
  ik vind het leuk hoor dat je alles games kunt downloaden op je ps3 maar wat heb ik er aan als ik het ook op een disk kan kopen voor de psp oke dat is handig loop je niet met die kloote umds te zeulen maar sinds mijn ps3 gewoon op een plank staat en daar mooi ook niet weg gaat zie ik het nut niet achter downloadable games of is iedereen ineens zo verdomd lui om niet eens meer game te halen ??

 16. Anoniem -   
  BeMisty's avatar

  @Anoniem: Ben het helemaal met je eens #8 Anoniem!

 17.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Geef mij maar schijfjes! En PSN Cards voor extra content. Geen gedoe met credit cards. Trouwens, wat is er nu zo erg dat je direct een kaart van 50 euro koopt, je kan hetgeen je nog niet direct verkwist hebt later nog spenderen!

 18.    580 XP
  GVeyron's avatar

  ”Een ander nadeel van de kaarten is dat wanneer je een game van 30 euro koopt, je ook meteen verplicht bent een kaart van 50 euro te halen.”

  Ooit gedacht aan 2 x €20, bespaart je weliswaar €10 maar je houdt alsnog €10 over. Vind het ook wel vreemd dat je je PSN card niet meteen kunt gebruiken.

  Dat installatie van demo’s en gamedata’s zo langzaam is ligt dat dan niet aan de tergend langzame HDD, want volgens mij heb ik er een 5400 RPM in mijn PS3 zitten. Als de SSD schrijven betaalbaarder worden is het dan ook mogelijk om er een SSD schrijf erin te zetten (vanwege de compatibiliteit)?

  Ik ben zelf een tegenstander van het downloaden van complete games. Ik moet iets hebben waar ik naar kan kijken en aan mijn vrienden kan laten zien. Ook heb je dan niet meer de mogelijkheid om ff een spel van een vriend te lenen of andersom. Ook al bieden ze spellen online aan dan vind ik nog dat de prijs zeker 20% á 30% lager moet zijn, want er zijn geen materiaal kosten en vervoerskosten.

 19. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Weer zo’n SEO-tekst.

 20.    589 XP
  tovenaar's avatar

  zie mij mgs4 al downloaden …. NOT!!!! 50 gb door me wifi connectie, haal net de 1mb per seconde man. als een game uit is wil ik hem meteen spelen, dus f na de winkel installeren en gamen.

 21. Anoniem -   
  84.25.78.48 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Wat ik geweldig vind is dat ik nu Add ons en kleinere spellen kan downloaden zoals MK II en Lemmings e.d (btw Wanneer komt Peggle naar EU.?)

  Complete games koop ik toch liever in de winkel teminste de AAA titels.
  Wat mindere games koop ik dan 2de hands via Marktplaats. EN als ik een Game Plat heb gaat hij ook Marktplaats op. Als je dan alleen nog maar downen kan,
  Valt dat ook weg,Daar komt dan toch weer die zuinige Nederlander in mij omhoog 😛

 22.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik erger me ook dat installaties vaak lang duren

 23. Anoniem -   
  Laddtijden zijn niet lang's avatar

  Ik weet niet voor jullie, maar ik heb onlangs fifa 10 geinstalleerd en die was heel snel klaar, paar minuten

 24.    442 XP
  rwss's avatar

  Het fijne van PSN is als je een game hebt aan geschaft via PSN is het gewoon mogelijk om deze game later te verwijderen, de download van deze game blijft altijd voor jouw beschikbaar, alsof je gewoon de blu-ray schijf hebt aan geschaft, toch ben ik ook gewoon voor alle games op blu-ray uit brengen.
  Het kan op den duur voor komen dat games niet meer gesupported worden en de download niet meer beschikbaar is, je kunt dan terug vallen op de blu-ray schijf, je bent de game niet meer voorgoed kwijt dan.

  Bovendien zijn inderdaad de download snelheid van de verbindingen van
  mensen gewoon niet tegen zulke downloads op gewassen op den duur.
  De installatie tijd van games is naar mijn mening inderdaad erg lang
  en bovendien hebben veel games die al een tijdje via PSN beschikbaar zijn
  soms wel 3 tot 4 patches nodig, de groote van die patches liegen er vaak ook niet om en duren ook erg lang om te installen.
  Voor het installen mag Sony wel n’s wat performance fixes doen aan de unpacker die ze gebruiken.

  Downloaden via PSN heeft Sony naatuurlijk liever dan blu-ray’s
  uit brengen, hier komt weer dat stukje copy control.
  Zo kan ook Sony ten alle tijden zien wie er online is met z’n console en welk spel en waneer gespeeld wordt.

 25.    201 XP
  nyela's avatar

  een disc is wel beter want als de game niks aan is kan je tenminste ruilen of verkopen. niet slim om dit in de toekomst toe te passen mensen willen nou eenmaal iets in hun handen.