http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b2549ca96b22.jpg

Een ontwikkeling die al meerdere malen in het nieuws is geweest, maar tot op heden op consoles nog steeds niet echt is doorgezet, is het downloaden van full-priced games i.p.v. ze in de winkel te kopen. Het PlayStation Network biedt de mogelijkheid om enkele games, waaronder Burnout Paradise, Gran Turismo 5: Prologue, Warhawk en SOCOM: Confrontation online te kopen. Maar hoe werkt dit nu precies in de praktijk en is het allemaal wel zo handig? Wij namen eens een kijkje en hoe dit ging lees je in deze special.

Tegoed in de PlayStation Store hebben

Iedereen is inmiddels wel bekend met de PlayStation Store en de werking hiervan, je stort tegoed op je PSN-rekening via een voucher die je in de winkel koopt of met je credit card. Ook is het mogelijk je credit card te linken, en wanneer je een aankoop doet wordt het automatisch in rekening gebracht zonder dat je van tevoren tegoed op je account hoeft te zetten. Maar aangezien niet iedereen in de BeNeLux een credit card heeft, gaan we er voor het gemak even vanuit dat merendeel van onze lezers gebruik maakt van een voucher. Tevens zijn vouchers natuurlijk vele malen veiliger dan een credit card.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a9039ba212d4.jpg

De vouchers zijn te krijgen in de vorm van 20 euro en 50 euro, en kun je kopen bij je lokale gameboer of online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Wat ik mis aan de kaarten is dat je niet meteen een code krijgt bij een groot aantal webshops, je krijgt eerst die hele rompslomp dat ze hem naar je toesturen per post voordat je hem kan gebruiken. Mocht je alleen je kaart via eBay kopen, dan heb je hier geen last van, je krijgt van de verkoper dan meestal binnen een paar uur een mailtje met je code erin. Dit is dan ook meteen waar mijn persoonlijke keuze naar uitgaat, als ik wat wil kopen heb ik geen zin om te wachten tot de post er is. Er zijn echter wel een paar webshops die op aanvraag je code toemailen, dit zou je echter met de winkelier zelf moeten overleggen.

Een ander nadeel van de kaarten is dat wanneer je een game van 30 euro koopt, je ook meteen verplicht bent een kaart van 50 euro te halen. Bij Amazon in de Verenigde Staten hebben ze dit handig opgelost, daar kun je namelijk een code opmaat kopen voor bijvoorbeeld Burnout Paradise, en dan betaal je de prijs van die game aan hun en krijg je een code die je recht geeft op alleen die game via het PlayStation Network. Hopelijk lanceert men ook nog eens zoiets soortgelijks in de BeNeLux, ik vind het in ieder geval heel tof, want op die manier kan je ook iemand een ‘virtuele’ game cadeau doen, daar komen we alleen later even op terug.

De game downloaden

Een game kopen via de PlayStation Store loopt soepel, voor dit artikel heb ik Burnout Paradise gekozen. Deze game is 3325MB groot en download vrij snel, hiermee bedoel ik dat de servers van het PlayStation Network een snelle doorvoer hebben, de uiteindelijke snelheid van het downloaden ligt natuurlijk aan je internetverbinding. De grootte van de game vond ik persoonlijk zelf meevallen, maar ik heb even gekeken hoe groot de Blu-ray was van deze game. En wat me opviel is dat die gezipt (dus gecomprimeerd) maar 3,2GB in beslag nam, toen werd ook meteen duidelijk waarom de game als downloadable is aangeboden.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b25361178ed6.jpg

Het lijkt me dan ook vrij onlogisch als we straks bijvoorbeeld Killzone 3 via het PlayStation Network kunnen downloaden, er wordt altijd wel door uitgevers geroepen dat dit de toekomst is maar echt klaar zijn de consoles er nog niet voor. De PS3 zal het ongetwijfeld aankunnen maar de internetverbindingen van mensen zijn simpelweg nog te zwakjes, helemaal als je in acht neemt dat de Vlamingen nog steeds kampen met een datalimiet.

De game installeren

Jongens toch, wat duurt dit altijd maar weer lang, de PS3 is namelijk echt ontzettend traag met het installeren van data. Wat nu als we straks een keer een game gaan downloaden van 10GB, dan ben je en lang aan het downloaden, en als die dan eindelijk binnen is duurt het ook nog een uur voordat je hem in gebruik kan nemen. Sony moet toch echt eens gaan kijken naar een betere oplossing voor dat installeren want dit is puur tergend, ook als je een demo hebt van bijvoorbeeld 1,5GB duurt het zo ontzettend lang voordat die geïnstalleerd is. Laten we hopen dat Sony kijkt naar nieuwe manieren om dit proces te kunnen versnellen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b2537dab0bb1.jpg

Tevens moest er na de installatie voor Burnout Paradise ook nog eens vijf patches worden geïnstalleerd van 254MB, dus ik was wel even zoet met wachten op me game. En dan ga je denken van, de Free Record Shop is dichtbij, het had dus echt sneller geweest als ik hem gewoon in de winkel had gekocht. De game kostte op het PlayStation Network mij 20 euro en in de winkel was ik ongeveer 22,95 euro kwijt geweest, dit ligt dus ongeveer wel op een gelijke lijn. En ook dat vind ik jammer, want als je een game online koopt kan dat toch wel veel goedkoper? Ik kan me nog herinneren dat EA ooit eens op een persconferentie van EA/Netgear vertelden dat ze bang zijn dat als een game online goedkoper is, de consument denkt dat de game ‘slechter’ zal zijn. Grote bullshit natuurlijk, en al helemaal als het uit de mond van EA komt, want als je het over geldwolven hebt met dlc e.d. dan is het EA wel als uitgever.

Conclusie

Full-priced (dus grote) games downloaden via het PlayStation Network werkt nog niet geheel vlekkeloos, en kan hier en daar nog wel een facelift gebruiken. De installatie moet sneller en er moet een (Europese) mogelijkheid bestaan om een code op maat te kopen voor een bepaalde game. Want als we in de toekomst naar alleen maar een download-omgeving gaan, moet het nog wel mogelijk zijn voor de oma’s om hun kleinzoon een game cadeau te doen. Verder ben ik zelf een groot voorstander van deze ontwikkeling en heb ik het liefst zoveel mogelijk content digitaal, zowel games als films. Dus wat mij betreft, Sony, ontwikkel dit door!