Enige tijd terug werd bekend dat de prijs van de PlayStation 4 in Argentinië behoorlijk hoog zal liggen en recent konden we daar Brazilië aan toevoegen waar de prijs nog hoger ligt. De prijs van de console zal bij de lancering namelijk een kleine €1400,- zijn en dat is absurd.

Wat de reden voor deze prijzen is was tot voor kort niet bekend, maar Sony heeft hier meer duidelijkheid over gegeven. Het is namelijk zo dat er in Brazilië maar liefst 63% belasting op de PlayStation 4 zit. Dit is belasting voor het importeren van de console en de resterende percentages gaan op aan andere zaken. Zo is slechts 21.5% van de totaalprijs de daadwerkelijke (Westerse) verkoopprijs. 15.5% is retail marge, want ook de retailers moeten geld verdienen.

Ondanks deze uitleg en een logische verklaring is het jammer dat de prijs hoog ligt en ook Sony vindt dat erg vervelend. Ze geven dan ook aan dat het niet goed is voor hun consumenten evenals voor het PlayStation merk.

“not good for our consumers, and … not good for the PlayStation brand”

Op dit moment is Sony aan het onderhandelen om de belasting omlaag te krijgen en daarnaast overweegt Sony om de PS4 in Brazilië te produceren, want dat verlaagt de kosten aanzienlijk. Dit heeft Sony recent ook met de PS3 gedaan, want ook die console had een idioot hoog prijskaartje.

Wat de reden is voor de hoge prijs in Argentinië is niet bekend, maar dat zal wellicht een vergelijkbare situatie als met Brazilië zijn.