http://www.psx-sense.nl/images/file/img_526ecc8ba8626.jpg

De PS4 wordt standaard geleverd met een redelijk nette HDD van 500GB, aanzienlijk meer dan de eerste PS3’s die werden geleverd met slechts 60GB. De games worden met de PS4 ook alsmaar groter en Killzone: Shadow Fall is bijvoorbeeld 39GB evenals Call of Duty: Ghosts. Het upgraden van je HDD stel je alleen, net als met de PS3, al snel uit als je heel veel data op je console hebt staan. Mocht je dan ook nog het extra geld hebben liggen dan raden we je aan meteen, voordat je de PS4 überhaupt nog hebt aangezet, een nieuwe harde schijf erin te zetten.

Het kan alleen zijn dat je door de bomen het bos niet ziet en dus niet zo goed weet welke schijf je moet nemen. Op het moment raden we je alleen, als je een budget hebt, niet groter dan een 1TB schijf aan, simpelweg omdat alles hierboven behoorlijk prijzig kan worden als je de ‘cost-per-gb’ bekijkt. Er is wel een uitzondering en dat is een HDD van Hitachi die eigenlijk alle eisen ontmoet, dit is de Travelstar 5k1500 van rond de 120euro, we hebben alleen geen tests kunnen vinden hoe snel deze schijf is.

Ook is er wat onduidelijkheid of je nu 5400RPM moet nemen of 7200RPM. Bij veel mensen heeft het, zelfs met de PS3, nooit problemen opgeleverd wat betreft de verhoogde temperatuur. Feit blijft alleen wel dat met hardware enkele graden een enorm verschil kan maken. Het is inderdaad zo dat je een ‘bump’ krijgt wat betreft snelheid en de laadtijden aanzienlijk verkort worden, maar het is wel op eigen risico. Staat je PS4 redelijk vrij en heb je een 7200RPM schijf gevonden? Aarzel dan vooral niet om het erin te stoppen, maar houd rekenschap met het feit dat het extra risico’s voor oververhitting met zich meebrengt.

Wat betreft SSD’s, het is nog niet bekend of Sony met de PS4 dit gaat ondersteunen, maar we verwachten geen problemen hiermee aangezien het met de PS3 ook kon. Wil je een SSD kopen van boven de 500GB, wees dan bereid flink wat geld neer te tellen.

Sony beseft zich gelukkig dat gebruikers hun schijf mogelijk willen vergroten en heeft daarom meer ruimte beschikbaar gesteld dan op de PS3. Zo is het nu mogelijk om schijven tot een grootte van 12.5mm te gebruiken, wat de optie keuze wat vergroot. De PS4 ondersteunt harde schijven van 2,5″ en de interface moet SATA 3.0 GB/s of sneller zijn. Schijven die je absoluut niet moet kiezen zijn overigens schijven als bijvoorbeeld de ‘Western Digital Green-series”, deze zijn gemaakt voor dataopslag en zullen slecht presteren met de PS4.

Heb je zelf nog tips voor een HDD in de PS4? Laat het dan vooral hieronder weten.

Harde schijven die wij aanraden

WD WD10JPVT Scorpio Blue 1TB
Hitachi Travelstar 5K1500 1.5TB
Seagate Harde schijf ST1000LM014 1 TB