Opinie: Betalen voor het PlayStation Network opnieuw in het nieuws, goed of slecht?

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b2962a103450.jpg

Opnieuw is het betalen voor PlayStation Network in het nieuws, en voor degenen die niet weten waar ik het overheb zal ik het even kort proberen uit te leggen. Masayuki, de baas van het Sony Computer Entertainment Platform, heeft deze week laten weten dat Sony in overweging is om het PlayStation Network een betaalde service te maken. Dit zal dan in de vorm van een maandelijkse betaling plaatsvinden net zoals Microsoft dat met Xbox Live doet voor de Xbox 360. Ook liet de PlayStation Guru, Kaz Hirai, al een tijdje terug weten dat ze kijken naar een soort van ‘Premium Service’ voor het PlayStation Network waarmee een nieuwe inkomstenbron gegeneerd kan worden.

De reden hiervoor zou volgens Masayuki simpel zijn, “we zouden op een langdurige tijdslijn vanzelf tegen de lamp aan gaan lopen als het te afhankelijk is van het huidige verkoopmodel“. Iedereen begrijpt natuurlijk wel dat servers, dataverkeer en de administratie achter het PlayStation Network simpelweg niet gratis zijn en dus ook lopende kosten hebben. Dit wil Masayuki gaan dekken door niet langer alle diensten gratis aan te gaan bieden. Of echt online gamen hier ook onder valt maakte hij verder niet duidelijk.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a683812b3842.jpg

Het is natuurlijk aannemelijk dat Masayuki hiermee duidelijk doelt op het PlayStation Network zoals we die vandaag de dag kennen. En dat hij van ons verwacht is dat we naast de eenmalige betaling die wij, als consument, maken ook nog eens betalen voor het gebruik ervan, dit middels het al bekende pay-per-month revenue model.

Laten we er nu eens voor het gemak vanuit gaan dat het PlayStation Network straks daadwerkelijk gaat berusten op dit verkoopmodel zoals Microsoft deze ook hanteert, en dat we niet langer ‘gratis’ gebruik maken van de dienst willen we online gamen. Wat je dan krijgt als consument zijn in principe enkele nieuwe rechten. Wanneer jij namelijk betaalt voor een bepaalde belofte die Sony maakt, namelijk het online gamen, die vervolgens niet nageleefd kan worden dankzij langdurige downtime of malfunction heb jij recht op een tegemoetkoming. Sony zal op zijn beurt er dan ook alles aan doen om dit te voorkomen, wat weer in het voordeel is van de gamer.

Laten we als voorbeeld het recente ‘trophy’ probleem aanhalen. Weken, zo niet maanden, was het niet mogelijk om je trophies te synchroniseren met het PlayStation Network. Zoiets zou bij Microsoft nooit hebben plaatsgevonden, en als het al gebeurde was dit naar mijn verwachting sowieso binnen 48 uur opgelost. Maar Sony daarentegen, heeft gewoon minder middelen omdat het PlayStation Network geen bron van inkomsten voor hun is, afgezien van de verkochte content in de PlayStation Store. Mensen betalen niet voor het aanmelden en downloaden van al die demo’s en het leeg trekken van de servers. En waar besteedt een bedrijf nu in zo’n situatie het meeste aandacht aan? Aan hetgeen wat geld in het laatje brengt, of iets wat niet op een directe manier winstgevend is maar meer ‘erbij hoort’? Juist, hetgeen wat hun geld in het laatje brengt.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b191ecc4f3a0.jpg

Ik wil niet beweren dat het PlayStation Network niet serieus genomen wordt door Sony, maar ik denk dat het een flinke raket in de kont zou krijgen als alle gebruikers massaal hun financiële bijdrage gaan leveren. Maar, ik zeg wel op mijn beurt, dat ik voor het PlayStation Network, zoals we het nu kennen en zoals het er nu voorstaat, ik er nog geen 2 euro per maand voor overheb. Maar mocht Sony nu daadwerkelijk hard kunnen maken dat je financiële bijdrage een enorme betekenis heeft voor het verbeteren van de online service; dan heb ik er respect mee als ze er geld voor gaan vragen. Want laten we eerlijk zijn, het feit dat Xbox Live zo ontzettend goed in elkaar zit is grotendeels te danken aan het feit dat Microsoft het geld heeft. Want dacht je nu echt dat die game content voor Grand Theft Auto IV in de Xbox Live Marketplace had gestaan als de service gratis was? Forget it.

58 reacties

 1. Anoniem -   
  lol's avatar

  als dat gebeurt ga ik nie meer online
  of stap ik over op de pc

 2. Anoniem -   
  217.118.162.245 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Als dit ingevoerd word zat dit Sony heel veel online klanten kosten. Er zullen heel veel mensen niet meer online gaan spelen. Ik zelf zou er dan ook mee stoppen. Betalen voor online gamen vind ik te zot. Je betaald al voor je internet en dan moet je ook nog eens betalen om een spel online te spelen. Het spel zelf is al niet goedkoop.

 3.    15 XP
  jorogumo's avatar

  In de plaats dat je playstation registreert hoeveel keer je per dag online bezig bent. Ze moeten een limiet maken.

 4. Anoniem -   
  JustRobbie's avatar

  ik vind het niet erg om ergens voor te betalen maar, ga niet voor online gamen betalen dan maar singleplayer of offline multiplayer,
  ik dacht dat sony geld binnen kreeg van de developers die moesten toch betalen voor elke mb ofzo die aan demo of content gedownload werdt>>??

  ook vind ik dat de mensen die nog dik betaald hebben (=-600 knaken) voor de ps3 minstens 3 jaar gratis mogen (zelf val ik hier niet onder)

 5.    13 XP
  tukker81's avatar

  Ik wist het, eerst lokt sony ons door te zeggen wij zijn gratis. En straks gaan we met zijn allen betalen. Nou sony zak in de stront, als ik dan toch moet betalen koop wel een 360(goedkoper) want dat staat online wel als een huis.

 6.    337 XP
  dicapo's avatar

  Ik zou nog wel online gaan, maar zou heet een enorme ****streek vinden

 7.    524 XP
  Glennps3's avatar

  ze zouden er in ieder geval veel playstationgebruikers mee verliezen maar het kan ook zijn voordelen hebben. En inderdaad als het 2 euro kost per maand en je gaat dat betalen voor wat psn nu is ben je wel gek. Als het nu 1 euro of een halve euro per maand zou zijn en psn vebetert wat dan zou ik het nog overwegen om online te blijven.

 8.    11 XP
  maurits's avatar

  “Want dacht je nu echt dat die game content voor Grand Theft Auto IV in de Xbox Live Marketplace had gestaan als de service gratis was? Forget it.”

  kom op zeg! waar slaat dit op… hoe verklaar je dan de exclusieve batman content voor ps3?

  en wat is er nou precies zo slecht aan het PSN? niet de servers (ik heb gemiddeld een 1,2 mbyte downspeed van PSN) en volgens mij is het online gamen precies hetzelfde…

  om nou zo’n klein argument als het niet kunnen syncen van je trophies aan te nemen om te verklaren dat “xbox live zo ontzettend goed in elkaar steekt” vind ik een beetje raar

 9.    3759 XP
  jimke1's avatar

  als ze dit doen gaan ze heel veel klanten kwijt spelen zeker mensen van europa want die moeten nog altijd het meeste betalen voor hun internet ter vergelijking met amerika
  ze doen maar maar dan stop ik er ook mee

 10.    188 XP
  JeFF_717's avatar

  Ik heb er niet echt problemen mee als het geld gaat kosten zolang ps network er maar beter op word. Een xbox live gold kost voor 12 maanden 40 euro. Vind ik geen geld als je er een goede network service voor terug krijgt.

 11.    150 XP
  amstel's avatar

  Gratis online is de reden waarom ik juist een ps3 heb gekocht dus hoop het niet

 12.    42 XP
  RaoulJ's avatar

  Lekker fallout spelen haha hoef je niet online

 13.    107 XP
  Rahzer's avatar

  Ik kan wel snappen dat het allemaal geld kost om de boel draaiende te houden. Maar het gratis aanbieden van die service is juist de drempel die mij heeft doen beslissen om een PS3 te kopen (had al een ps2 en psone) en niet een X360. Ik zou het minder erg vinden als ze wat meer reclame zouden tonen en daarmee de service gratis kunnen blijven aanbieden. Neem bv VidZone, die maakt een beetje reclame en biedt veel aan. Zo kan het toch ook?

  Nee, ik zou niet blij zijn als ze er een betaalde service van maken. ALS ze het doen dan hoop ik wel dat ze het ook GOED doen, dus verschillende betaalmodellen (denk aan prepaid/timed acces).

 14.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Veel mensen kochten een ps3 omdat die GRATIS online gespeeld kon worden. En nu zouden ze dat zomaar veranderen, sorry dan hoeft het voor mij niet meer. Ze zullen VEEL klanten verliezen op die manier.

 15.    585 XP
  P_layboy_PV_'s avatar

  Als je voor online gamen moet betalen, dan lopen ze nog veel meer kosten mis. Spellen zoals COD6 worden dan niet meer gekocht, dus ook geen inkomsten meer voor PS3

  Als ze dat doen, hebben ze zichzelf daarmee…

 16.    75 XP
  SecrecY's avatar

  Ik denk dat de service gratis blijft, alleen dat er een premium service komt wat dus wel geld kost. En als Sony niet rond kan komen dan vindt ik het niet erg om een maandelijks/jaarlijks bedrag te betalen… mits het niet te hoog is.

 17.    151 XP
  Pipi's avatar

  Gratis online is een van de hoofdredenen dat ik een PS3 heb ipv een xbox360.
  Als ik voor online gamen moet gaan betalen verkoop ik m’n ps3 en ga ik lekker op de PC verder gamen, ik vind betalen voor m’n internetabonnement en de aanschafprijs van een game al voldoende.

 18.    1106 XP
  ferrariking's avatar

  @Pipi:

  ben ik mee eens:P ( ook heb ik net een ps3)

 19.    85 XP
  gerbxcore's avatar

  Betalen voor het online gamen zelf vind ik erover. Je moet je ps3 al kopen, het spel zelf en je internetfactuur betalen. En zoals hiervoor al vermeld werd is het internet in Europa best duurder dan elders. Zeker hier in België waar de providers maar niet snappen dat het zo ook niet kan blijven duren.

  Aan de andere kant kan ik het standpunt van Sony zelf wel begrijpen in verband met de onderhoudskosten van heel dat PSN. Maar als ze door deze (laat ons hopen) kleine kost hun psn beter gaan kunnen laten draaien en alle problemen sneller opgelost gaan worden zou ik er wel nog mee kunnen leven. Als ze maar niet vergeten dat veel mensen hun ps3 kochten omdat je gratis online kon spelen. Ze gaan veel mensen verliezen en de gameverkoop gaat zo ook wel dalen. Want vele games worden ook gekocht om online te spelen, als er dan mensen afhaken omdat ze niet willen betalen om online te gamen kopen ze hoogstwaarschijnlijk dat spel ook niet.

  In ieder geval de keuze die Sony maakt over dit zal ook tonen wat ze belangrijker vinden. Inkomsten of het leveren van een aangename gameservice voor ons.

 20.    442 XP
  rwss's avatar

  Vindt het knap dat Sony mensen alweer zo misleidt, Sony bprobeert dat steeds weer opnieuw met producten van hun.

  Ik zal geen gebruik meer gaan maken van psn.

  Sony doet dit ook met garanties op hun producten die binnen de garantie termijn stuk gaan, neem nou het probleem met oververhitting of met de blu-ray laser, ze wilden mensen hier voor laten betalen, ook als dit stuk ging binnen de garantie.

  Heb ook al zoiets mee gemaakt met een video camera van Sony, ik ben met deze misleidende acties van Sony helemaal niet blij.

  Ze lokken je eerst met iets wat gratis is en vervolgens wordt het je de strot afgeduwd dat je moet gaan betalen. Ik speel nog liever offline dan ook maar een van hun servers te gebruiken.

  Bovendien was het trophy sync systeems een firmware ding, ze hebben de firmware hiervoor aan gepast.

 21.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  Ik vind dit geen misleiding. Sony heeft gewoon een business model en ze moeten centjes verdienen.Als het openbaar vervoer uit de cijfers moet,gaat de prijs van een kaartje toch ook gewoon omhoog?

  Elk zichzelf respecterend bedrijf staat op de markt om winst te maken en meer niet. Ze hebben nu drie jaar gratis online aangeboden en ik verbaas me er totaal niet over dat ze nu misschien geld gaan vragen.

  Neemt niet weg dat ik de gratis online functie een goed verkooppunt vond (en vind) en het zou jammer zijn als ze op deze manier toch een hoop klanten gaan wegjagen.

  Ikzelf speel bijna nooit online,dus ik ga er ook zeker niet voor betalen…het is het mij gewoon niet waard. ben meer een singleplayer man!

 22.    945 XP
  JoostNL's avatar

  Als het idd zo is.. fuck sony!

 23. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Dus niet! Als je ervoor moet gaan betalen kan je net zo goed naar een 360 overstappen.

 24.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  Liever PSN dan XBox live. ik wil niet maandelijks geld daarvoor zitten ophoesten…

 25.    6677 XP
  Myx's avatar

  Als het zoeits is dat je moet betalen en dat je dan toegang krijgt voor extra (dus niet dingen die je echt nodig hebt) dingen dat vind ik het helemaal niet erg maar zelfs een vooruit gang op psn, is het zoeits als xbox, dan snijden ze zichzelf zooooo erg in hun eigen vinger dat je de ps3 dan wel bijna dood kan verklaren.

 26.    3457 XP
  bardfielt's avatar

  Echt een stelletje hoeren zijn het weer:O Echt een fuking tering streek!

 27.    163 XP
  Thijzzy's avatar

  als dat zo is ga ik overstappen naar de 360

  persoonlijk vind ik die controller net iets beter

 28.    93 XP
  stefan's avatar

  slecht idee als ik maar 1 keer in de maand online aan het gamen ben moet ik dus betalen voor de hele maand
  dan vindt ik dat de prijzen van de ps3 games dan ook wel omlaag kan
  als je dan ook nog betalen voor online gamen

 29. Anoniem -   
  Frank's avatar

  De reden waarom ik een playstation heb gekocht is omdat het gratis is .. anders had ik wel een xbox gekocht .. hierdoor gaan ze veel gamers verliezen !!

 30.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @Thijzzy: maar je avatar dan? 😛

  gek dat iedereen hier dan ineens overstapt op de 360. dat ding gaat gewoon kapot als je er op speelt en alsof je ps3 niets anders is dan alleen een gameconsole en enkel nut heeft omdat de online gratis is.. je hebt alsnog een blu ray speler en alle toffe exclusives zoals Uncharted.. Een 360 erbij, snap ik dan nog.. (deels,want de hardware blijft gewoon slecht).

  Ik ben niet voor betalen op de ps3,maar dat iedereen dan ineens maar overstapt vind ik gek en eerlijk gezegd denk ik eerder dat men dat zegt als ‘gut reaction’ op dit nieuws. zovan: screwen ze mij? dan screw ik hen…

  waarom pikt iedereen de slechte hardware van 360 en blijft men ze kopen en is men bereidt daar voor xbox live te betalen (zo veel beter is dat nu ook weer niet).Maar als sony komt met dit nieuws dan gaat iedereen op zn achterste poten staan en is zelfs bereid om alsnog op 360 over te stappen…..rare wereld.

 31.    112 XP
  Geoffrey's avatar

  Het is wel merendeels waar wat er geschreven is hierboven.
  Ok, ik zou ook wel liever willen dat ik er niet voor hoef te betalen, maar als ze de service online veel beter gaan maken door ons te laten betalen, maakt het me niet uit. Ik ga het gamen niet laten omdat ik er een beetje voor hoef te betalen per maand.

  Maar over Microsoft gesproken nu …
  Je zegt dat Microsoft daar het geld voor heeft omdat ze de mensen op XBOX Live laten betalen, klopt misschien een beetje maar je moet wel rekenen dat Microsoft gewoon geld met hopen heeft omdat dat dat het grootste en meest renderende computerbedrijf is ter wereld, dus is het logisch dat ze de online service zo supergoed maken en dat ze er ook nog eens MSN Messenger insteken.

 32.    31 XP
  Endrix's avatar

  een reden waarom ik een ps3 heb gekocht was omdat psn gratis is… ik ga nu niet mijn ps3 verkopen omdat ik ineens voor online gamen moet betalen… maar ik ga ook niet voor online betalen… vergeet het maar ik denk dat het tijd word om een beter gaming pc te kopen 😛 lol joke… de ps3 heeft veel meer ander mogelijkheden en singleplayer is ook altijd leuk

 33.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @Geoffrey:

  Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen is dat ik de reacties hier niet zo goed begrijp: de meeste zeggen dat ze dan beter een 360 hadden kunnen kopen of gaan overstappen op de 360.

  Alsof de enige reden dat ze een ps3 gekocht hebben de gratis online zou zijn en het verder maar niks is vergeleken met een xbox 360…Ik snap deels wel dat niemand hier op zit te wachten en dat voor een aantal mensen de doorslag tussen een 360 of ps3 de gratis online zou kunnen zijn…Maar kennelijk vindt niemand het erg om een 360 te kopen die ongetwijfeld kapot gaat aan RROD of E74 en standaard een betaalde online service heeft,geen blu ray speler is en batterijen blijven kopen voor de controller.

  Niemand ziet dit kennelijk als nadelen van de 360 console ,maar als Sony misschien betaald online gaat invoeren,begint iedereen te jammeren alsof ze een baksteen op de plank hebben staan i.p.v een prima werkende console die dubbel dienst doet als blu ray speler…het zal aan mij liggen.

 34.    29 XP
  gekjonggggg AL-Q's avatar

  mensen met genoeg geld wille altijd meer verdienen da gratis online was gewoon een verkoop truc en iedereen is er in gestonken (ik ook ) als ze het doen dan fuck ps en go slikbox durf te wedden dat hun sale’s dramatisch zal dalen en van slikbox zwaar stijgen en dan zal ps niet meer marktleider zijn

 35.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  ^ haha,kijk weer eentje!

  waarom heb je dan in godsnaam een ps3 gekocht in de eerste plaats?
  Alleen omdat online gratis was en je zo 60 euro per jaar hebt kunnen besparen?

 36. Anoniem -   
  treuzel's avatar

  ik heb hier nog een paar te gekke games liggen.
  het is alleen dat ze online zwaar klote zijn door cheaters hackers en
  mensen die gefrustreert de boel lopen te verzieken omdat ze niet kunnen winnen.

  en voorlopig worden we al genoeg leeg gemolken!

  ik denk dat het de dood wordt van het online gamen zoals we het nu kennen.

  ik heb me ook prima vermaakt al die jaren zonder online.

 37.    112 XP
  Geoffrey's avatar

  @treuzel:
  Jup, ik ook … maarja, toen hadden we nog geen besef wat online gaming enzo was. Nu is het er en kunnen we het niet meer wegdenken.
  Het is er, en zal er altijd blijven … net zoals die cheaters en hackers.

 38.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  Ahh nee! Ik wil geen xbox

 39.    77 XP
  LaurenBots's avatar

  NOOIT DOEN SONY! Daarom heb ik een PS3 gekocht en geen Xbox 360, dus laat het weg!

 40.    29 XP
  gekjonggggg AL-Q's avatar

  @Geoffrey: toevallig wel jah 60 euro is geld zat pik kijk wat je kan halen voor 60euro

 41.    454 XP
  desauzenman's avatar

  als dat gebeurt…..dag ps3 en hallo pc

 42.    454 XP
  desauzenman's avatar

  @217.118.162.245 (Niet geregistreerd):
  ik geef je groot gelijk

 43.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  @gekjonggggg AL-Q:

  Ik denk dat je het tegen mij had i.p.v geoffrey. maar goed, tja als 60 euro per jaar besparen je allergrootste reden is om ps3 te kopen,i.p.v de functionaliteit van de console en de sony exclusives (en zo te zien zijn er velen hier die als grootste pluspunt van de ps3 de gratis online noemen) dan zul je idd wel balen,mocht Sony dit doorvoeren, en had je mss. liever direct 360 gegaan.

  Mij maakt het niet zoveel uit, want ik zal niet gaan betalen voor online omdat ik het nauwelijks gebruik,niet omdat ik 60 euro nou zo vreselijk veel geld vind…

 44. Anoniem -   
  nik's avatar

  stop toch met zeiken de PS3 is al 3jaar gratis en zal ook nog langer gratis blijven. als ik iets haat dan zijn het wel overlopers !!!

 45.    208 XP
  adin's avatar

  als ze dat wilen doen kap ik ook 😛 ik speel maar 3 keer in 1 week of zo

 46.    585 XP
  P_layboy_PV_'s avatar

  @gekjonggggg AL-Q:

  Het is gewoon geen focking truc, ze waren nooit van plan om online te laten betalen. Alleen ze zien dat de Xdoos ook veel mensen heeft die online betalen, dus zullen ze het er een keer over gehad hebben. Het gaat echt niet gebeuren, want ze weten dat ze dan superveel mensen kwijt gaan raken.

  Dusja

 47.    260 XP
  AngelEmiel's avatar

  In feite is het wel belangrijk dat ze er geld voor vragen, want het is inderdaad zo dat XBL beter ondersteunt wordt dan PSN. Maar het feit dat het gratis is, trok mij wel heel erg aan, omdat ik niet 60 euro per jaar wil betalen om lekker op internet te kunnen gamen, daar koop ik liever een spel voor.

 48.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Maar ben bang dat het wel meer dan 2euro gaat kosten per maand, ik weet het nog allemaal niet

 49.    488 XP
  tigertijger's avatar

  @lol:
  dat vind ik dus kiddy oke het kost geld maar je betaalt toch ook je internet word iets extras ik wil eerst ook weten wat ze er van gaan doen maar dan zie ik het echt wel zitten om een premium te worden ik zit dagelijks online te downloaden game en nog veel meer en ik wil ze echt wel steunen als dat nodig is om de content nog grooter te maken.en voor zover ik begreep is alle content die je nu kunt benutten nog gratis als je premium bent krijg je iets meer content dat was het idee

 50.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Heb net een nieuwe pc GT220, 7.1, intel i7 8x 2.8GHz. En daar komt nog een andere video-kaart in. Daar kan ik ook leuk op gamen sony….!!!!!

 51. Anoniem -   
  martijn's avatar

  ik speel online op me ps3 maar heb ook een 360 en aangezien het netwerk van de 360 net even iets beter is (cross game chat) zal ik als ik voor psn moet betalen over stappen op xbox live

 52.    72 XP
  gamefreak's avatar

  ga ik gewoon weer op de pc

 53.    131 XP
  bnk90's avatar

  Persoonlijk vind ik het erg jammer als Sony hiermee door zal gaan.
  voornamelijk omdat juist het GRATIS online gamen hebben mij heeft doen beslissen voor de ps3 en niet een Xding. natuurlijk snap ik ook wel dat sony geld wil zien.
  Zelf zou ik er geen geld voor over hebben ik betaal tenslotte al 500 eu voor de console. 40 eu voor de controller en gemiddeld zon 60 eu voor een spel. moet mijn eigen internet kosten per maand betalen en dan verwachten ze ook nog dat je gaat betalen voor het online gamen wat vergeleken met het xding live gebeuren voor geen ene meter werkt.

  ben geen overloper of zo maar toch concurrenten vergelijk je altijd met elkaar

 54. Anoniem -   
  NicK's avatar

  @tukker81: dan ga jij toch lekker xboxen hahahahaha

  gewoon lekker betalen jongens(moet natuurlijk wel een redelijke prijs zijn en PSN mag dan wel flink verbeterd worden),beetje naief om te denken dat het altijd alles gratis zou zijn.

  wake up

 55.    45 XP
  Xx-JFK-Jr-xX's avatar

  veel beter krijg je niet het gezei dat servers overbelast worden zoals toen call net uitkwam en misschien gaat het dan ook nog sneller draaien dus dan vindt ik het super om te betalen

 56. Anoniem -   
  flippie's avatar

  Goed bezig!

 57. Anoniem -   
  SuperHumanity's avatar

  Als dit gebeurd gaan ze heel veel klante verlieze en gaan ze alsnog zwaar verlies draaie omdat bijna niemand meer gebruik maakt van de PSN (op de levenloze nolife gamers na)

 58. Anoniem -   
  RVX's avatar

  Hadden ze eigenlijk al vanaf het begin moeten doen
  Met hun onbetaalde service hebben ze toch redelijk wat mensen overgehaald om een PS3 …
  ik heb zelf Hier een PS1 & PS2 staan Maar toen ik hoorde dat de Service van Sony Gratis was heb ik besloten het apparaat NIET in huis te nemen

  Ik vind het wel jammer dat ik nu sony telkens betrap op het naderhand gebruiken van ideeën die al door anderen zijn gedaan (en hier niet meteen mee komen bij de release)