PlayStation One

Afgelopen jaar heeft Sony het vijftienjarig bestaan van de zeer succesvolle gameconsole PlayStation gevierd. Met de komst van de PlayStation vijftien jaar geleden werd er een nieuwe trend in de gamewereld gezet. Na deze eerste gameconsole van Sony kwam daarna de PlayStation 2 en we mogen nu alweer een tijd genieten van een echte multimedia console, want zo kunnen we de PlayStation 3 toch best wel noemen.

De PSone Classics op je PlayStation 3

Vijftien jaar alweer, dat betekend dus ook alweer vijftien jaar aan games. Sony is dat helemaal niet vergeten en sinds kort zijn ze volop bezig met het uitbrengen van de allereerste games voor de PlayStation. Deze PSone Classics komen beschikbaar in de PlayStation Store en iedere PlayStation 3 bezitter kan van deze games genieten voor een zacht prijsje.

Zit jij te wachten op games die er vergeleken met de games van nu er totaal niet uitzien? Dan zijn de PSone Classics misschien niets voor jou, maar daarvoor koop je deze games niet. Het gaat hier gewoon puur om de nostalgie; games die toentertijd vernieuwend waren en zeker gezien een belangrijke rol spelen voor de huidige games.

MGS

Het begin van Metal Gear Solid

Laten we even kijken naar Metal Gear Solid. Deze game van Hideo Kojima kwam als eerste uit op de PlayStation en deze game was vijftien jaar geleden een verrassing en vernieuwend. Het verhaal, de toenmalige graphics, de gameplay; eigenlijk alles van deze game was de basis voor het huidige succes van de MGS-franchise. MGS is binnenkort ook verkrijgbaar als PSone Classic en als je deze nog nooit eerder hebt gespeeld, raden we je deze echt om te spelen.

Waarom? Alleen op deze manier snap je waarom deze game dé basis is voor de gehele franchise. De graphics moet je maar voor lief hebben, maar vooral de gameplay en in mindere mate de A.I. van de vijanden zijn herkenbaar en toen in zijn tijd echt vooruitstrevend. Dat is niet alleen met MGS, maar bijvoorbeeld ook met Command & Conquer: Red Alert of wat te denken van Call of Duty Classic.

MGS

PSone Classics op de PS3, nostalgie of vergane glorie?

Nu is de vraag of dit met elke PSone Classic is en we kunnen eigenlijk wel concluderen dat elke PSone Classic de moeite waard is voor de gamers die erover zitten te twijfelen of terug willen gaan naar vroeger. Als je bijvoorbeeld ziet hoe verschrikkelijk Destruction Derby eruit ziet, maar dat het wel een geweldige game vroeger was. Alleen daarvoor al is het de moeite waard om de PSone Classics aan te schaffen en te spelen.

Om dus terug te komen op de vraag in de titel van deze special: PSone Classics, nostalgie of vergane glorie? Daar hebben wij dus maar één antwoord op: pure nostalgie. De toppers van weleer terug laten komen in de PlayStation Store is een leuke stap, niet te duur en zeker aan te raden.