Special: PSone Classics op de PS3, nostalgie of vergane glorie?

PlayStation One

Afgelopen jaar heeft Sony het vijftienjarig bestaan van de zeer succesvolle gameconsole PlayStation gevierd. Met de komst van de PlayStation vijftien jaar geleden werd er een nieuwe trend in de gamewereld gezet. Na deze eerste gameconsole van Sony kwam daarna de PlayStation 2 en we mogen nu alweer een tijd genieten van een echte multimedia console, want zo kunnen we de PlayStation 3 toch best wel noemen.

De PSone Classics op je PlayStation 3

Vijftien jaar alweer, dat betekend dus ook alweer vijftien jaar aan games. Sony is dat helemaal niet vergeten en sinds kort zijn ze volop bezig met het uitbrengen van de allereerste games voor de PlayStation. Deze PSone Classics komen beschikbaar in de PlayStation Store en iedere PlayStation 3 bezitter kan van deze games genieten voor een zacht prijsje.

Zit jij te wachten op games die er vergeleken met de games van nu er totaal niet uitzien? Dan zijn de PSone Classics misschien niets voor jou, maar daarvoor koop je deze games niet. Het gaat hier gewoon puur om de nostalgie; games die toentertijd vernieuwend waren en zeker gezien een belangrijke rol spelen voor de huidige games.

MGS

Het begin van Metal Gear Solid

Laten we even kijken naar Metal Gear Solid. Deze game van Hideo Kojima kwam als eerste uit op de PlayStation en deze game was vijftien jaar geleden een verrassing en vernieuwend. Het verhaal, de toenmalige graphics, de gameplay; eigenlijk alles van deze game was de basis voor het huidige succes van de MGS-franchise. MGS is binnenkort ook verkrijgbaar als PSone Classic en als je deze nog nooit eerder hebt gespeeld, raden we je deze echt om te spelen.

Waarom? Alleen op deze manier snap je waarom deze game dé basis is voor de gehele franchise. De graphics moet je maar voor lief hebben, maar vooral de gameplay en in mindere mate de A.I. van de vijanden zijn herkenbaar en toen in zijn tijd echt vooruitstrevend. Dat is niet alleen met MGS, maar bijvoorbeeld ook met Command & Conquer: Red Alert of wat te denken van Call of Duty Classic.

MGS

PSone Classics op de PS3, nostalgie of vergane glorie?

Nu is de vraag of dit met elke PSone Classic is en we kunnen eigenlijk wel concluderen dat elke PSone Classic de moeite waard is voor de gamers die erover zitten te twijfelen of terug willen gaan naar vroeger. Als je bijvoorbeeld ziet hoe verschrikkelijk Destruction Derby eruit ziet, maar dat het wel een geweldige game vroeger was. Alleen daarvoor al is het de moeite waard om de PSone Classics aan te schaffen en te spelen.

Om dus terug te komen op de vraag in de titel van deze special: PSone Classics, nostalgie of vergane glorie? Daar hebben wij dus maar één antwoord op: pure nostalgie. De toppers van weleer terug laten komen in de PlayStation Store is een leuke stap, niet te duur en zeker aan te raden.

13 reacties

 1.    68 XP
  SoulramonNL's avatar

  Ik wil de psone classic gta’s terug op het psn en worms

 2. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @SoulramonNL: Ye GTA… dat zoutof zijn

 3.    880 XP
  Woofer's avatar

  @SoulramonNL: Er is al een Worms op het PSN he 😉

 4.    102 XP
  ThijsV's avatar

  Eeen GTA 2 multiplayer voor 32 man in een level :O mega!

  Zou dat zijn he 😛

 5.    150 XP
  amstel's avatar

  ja idd dat zou vet zijn ^^

 6.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  Ik ben echt TE verwend door de huidige graphics om nog belang te hebben bij PSone games…hoewel ik er nog een stuk of 40 op de plank heb staan van vroeger en de foto van die goede grijze bak brengt wel goede herinneringen terug!

  wat ik echt wel cool vond was het level op Shadow Moses Island in MGS4;
  Over Nostalgie gesproken! (vooral de droom van old Snake op de heenreis naar SMI: ik wist nog precies de controls en layout voor dat ene leveltje!)

  Beetje jammer dat Sony wel veel aandacht besteedt aan (overbodige?) PSone games,maar de PS2 backwards compatibility heeft laten vallen!

 7.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Als er toppers komen die ik vroeger veel heb gespeeld op de PSone dan koop ik die zkr wel 🙂

 8.    68 XP
  SoulramonNL's avatar

  @Woofer:
  Weet ik die heb ik al in mijn bezit maar ik wil de oldscool worms armaggedon gewelig

 9.    21 XP
  BayB_Bear's avatar

  Sommige nostalgie, sommige vergane glorie,
  De plaatjes hierboven roepen wel herrineringen op hoor.
  Maar vooral toen FF VII in PSstore kwam, direct aangeschaft en weer van top tot teen uitgespeeld, een paar keer…
  Wacht eigenlijk nog wel op Soulblade.

 10.    1919 XP
  ddvos's avatar

  van mij hoeft het niet ik heb liever nieuwe games

 11.    25 XP
  Easy-Roy's avatar

  Ik vind het goed dat ze ze uitbrengen!!

  Ik zit lekker; FF VII, Vagrant Story, Crash Bandicoot en Metal Gear Solid op mijn PSP Go te spelen!!

 12.    310 XP
  killbilspier's avatar

  ik hoop dat ze crash bandigoot terug brengen naar de ps3 geweldig veel plezier aan beleefd op de ps1

 13.    414 XP
  Milkyray's avatar

  Vagrant Story en Final Fantasy VII en VIII (US store) blijven de moeite waard. Waar blijft Suikoden?!