Wie is Sundberg? Dat zullen velen van jullie wellicht afvragen, maar het betreft hier Christofer Sundberg en hij is de founder en creative director bij Avalanche Studios. Die studio kennen we natuurlijk van de Just Cause games en de aankomende Mad Max titel. Geen kleine naam wat dat betreft en hij deed een gewaagde uitspraak op Twitter door te stellen dat Call of Duty: Ghosts en Battlefield 4 het einde van een tijdperk zijn.

Althans, hij voorspelt dit en de achterliggende gedachte is dat hij verwacht dat Battlefield als een multiplayer game alleen, verder gaat. Na een vraag van Eurogamer of dit ook voor Call of Duty geldt gaf hij antwoord door te stellen dat er niet echt ruimte is voor beide shooters tenzij de games drastisch van elkaar verschillen en uitgevers andere manieren van geld verdienen verzinnen en dat hoeft dan niet direct free-to-play te zijn.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat beide shooters het einde van een tijdperk inluiden waar ze zelf mee begonnen voor zijn, want hoewel de verkoopcijfers van beide shooters nog niet bekend zijn is het aannemelijk dat dit ook bij de nieuwste delen weer torenhoog is.

Aan de andere kant, wat wel opvallend is, is dat de cijfers van de laatste iteraties in beide series lager liggen dan het gemiddelde van de voorgangers. Dat hoeft geen directe indicatie te zijn, maar in verhouding tot is dat wel een interessant gegeven. Voor nu is het afwachten wat de verkoop doet en hoe het eind volgend jaar uit gaat pakken.