Column: Call of Duty: Ghosts is één van de minste games in de franchise

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52797e01a2b4e.jpg

Column – Ik heb de laatste jaren eigenlijk nagenoeg elke CoD-game gereviewed op PSX-Sense en volg de franchise al vanaf het eerste deel op de voet. Zoals bezoekers van het eerste uur misschien nog wel weten heb ik Modern Warfare 3 als eerste Call of Duty-game flink aan de oren getrokken voor het feit dat het niet helemaal was wat het hoorde te zijn. Ik was destijds erg geschokt met het product wat Infinity Ward heeft afgeleverd en ik had vooral kritiek op de maps en gebrek aan vernieuwing.

Het jaar erop kwam Treyarch met Black Ops 2 en alhoewel ik er toen een hard hoofd in had, werd ik aangenaam verrast. Black Ops 2 was een solide CoD-titel, had snelle gameplay, toffe wapens, onwijs vermakelijke modi en een ieder was toen het ‘drama’ Modern Warfare 3 eigenlijk al weer snel vergeten. Het was niet de reboot van de franchise waar ik op gehoopt had, maar ik merkte wel dat ik onwijs veel lol had in de game.

In Black Ops 2 heeft Treyarch erg veel tijd gestoken, je merkte dat de game goed in elkaar zat en alhoewel hier flink wat patches voor nodig waren, was het een goede CoD-game. Destijds nam Black Ops 2 het op tegen Medal of Honor van EA en aangezien MoH nog erger was dan erg werd dat jaar de FPS-strijd wat mij betreft gewonnen door Black Ops 2. Dit was na de nederlaag van het jaar ervoor, waar Modern Warfare 3 van de kaart werd geveegd door Battlefield 3, een leuke afwisseling.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_527a3d965f787.jpg

Maar wat me dit jaar toch weer is voorgeschoteld, nee, daar ben ik niet al te blij mee. Ik heb het over Call of Duty: Ghosts, ongetwijfeld de minste toevoeging aan de franchise sinds Modern Warfare 3, gek genoeg beide van Infinity Ward. Ik weet niet wat het is met IW die ooit heer en meester was in het maken van CoD-games, maar ze zijn echt compleet de weg kwijt. Het enige wat ik kan waarderen aan deze nieuwe Call of Duty is het veranderen van het menu, Ghosts heeft echt het best uitziende menu van alle delen tot nu toe. De presentatie van de game is dan ook echt netjes, maar zodra het menu verdwijnt begint de ellende.

Qua vernieuwing hoor ik de trouwe aanhang van CoD al roepen ‘er zijn nu squads toegevoegd’, heel erg boeiend, maar eerlijk gezegd zie ik het nut daar niet zo van in. Wellicht voor de beginners leuk, maar voor de fervente CoD-speler niet echt bijzonder. Het past niet bij CoD en het lijkt me sterk dat dit ook maar iemand behalve newbies gaat aanspreken, voor mij is het in ieder geval niet gemaakt. Waar ik CoD voor speel is de snelle actie, geweldige maps en het feit dat het gewoon een simpele shooter is, maar wel één die goed werkt. Ik heb niet altijd zin om na een lange dag nog altijd na te denken en het liefst schiet ik dan gewoon even een paar potjes Call of Duty weg. Je hoeft er niet bij na te denken, het is gewoon doelloos knallen maar gek genoeg weet dat mij en miljoenen andere mensen prima te vermaken.

De maps in Ghosts zijn totaal niet interessant en hebben eigenlijk niets wat er echt tussenuit springt. Ik herinner me klassiekers in elke Call of Duty-game, maar bij Ghosts zie ik er eerlijk gezegd geen één map tussen zitten die als klassieker te boek gaat. De maps zijn inspiratieloos, ideaal voor campers en variatie is ver te zoeken. Als je fan bent van kleine smalle simpele maps, zoals het geweldige Hijacked of Nuketown dan ga je Ghosts al helemaal vervloeken om de maps. De maps zitten soms vol met gangetjes en rare keuzes waardoor het de snelheid uit het spel haalt en eerlijk gezegd alleen maar frustreert. De keuzes die men af en toe gemaakt heeft voor het indelen van de maps zijn mij eerlijk gezegd vaak onduidelijk, je wordt in deze game ook regelmatig neergeschoten terwijl je niet weet waar het vandaan komt. Eerlijk gezegd, Modern Warfare 3 had nog betere maps en die waren al niet zo bijzonder.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_527a3de69ab66.jpg

Perks zijn overigens ook nog onoverzichtelijker en meer aanwezig dan ooit, er zit zoveel in dat je eigenlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Men is echt overboord gegaan wat betreft perks en alhoewel Black Ops 2 de grens al opzocht, gaat Ghosts er echt met een kilometer overheen. De wapens zijn allesbehalve interessant en de attachments net zo goed, er is geen één wapen die er echt tussenuit springt en het aanbod is gewoon allemaal weer heel simpel.

Mensen weten van mij ongetwijfeld wel dat ik echt heel graag Call of Duty speel, ik heb zelfs meer uren in Black Ops 2 zitten dan in Battlefield 3, maar ik zie het met Ghosts echt niet gebeuren. De game spreekt me totaal niet aan en het is gewoon allemaal een beetje ‘meh’. Zelf speel ik vooral de multiplayer, maar ik snap dat mensen die fan zijn van de zombies ook niet echt warm zullen draaien van de goedkope rip-off Extinction. Het is niet zozeer mijn ding dus ik zal daar weinig woorden aan vuil maken en het bij de multiplayer houden.

Grafisch is de game (PS3) overigens een stap terug van Black Ops 2, die het met haar redelijk mooie kleurenpalet en futuristische uitstraling nog aardig goed deed. De textures zijn van lage kwaliteit dat je haast denkt dat je een (betere) bril nodig hebt omdat alles zo onscherp is. Dit is overigens niet alleen zo op consoles, zelfs de PC-versie ziet er slechter uit dan Black Ops 2. De PS4-versie heb ik niet gespeeld, maar aan de footage kan ik al zien dat het slechts iets scherper wordt, maar nog steeds niet fantastisch. Natuurlijk is het moeilijk een game op zoveel platformen, current-gen, next-gen en PC uit te brengen, maar zo dramatisch had het ook alweer niet hoeven zijn.

Dan hebben we nog de audio van Ghosts, helaas, ook dit is een complete fuck-up geworden. De audio is over het algemeen nog altijd hetzelfde als in oudere delen, maar er klopt iets niet aan. Als je schiet op een ton of autoband klinkt het alsof je op een pak melk schiet, simpelweg omdat de audio niet aangepast is naar de omgeving van de game. Men heeft gewoon de oude audiosamples eronder geplaatst en speelde wat dat betreft gewoon roulette met welke sample onder welke actie ging zo lijkt het, schaamteloos gewoon. De vergelijking met Battlefield 4 ga ik wat betreft de audio niet eens maken, of… nee, dat zijn appels en peren, wereld van verschil.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_527a3e27931d6.jpg

Ghosts voelt niet aan als een Call of Duty titel en alhoewel we al jaren staan te springen om vernieuwing, is dit niet de vernieuwing die de franchise nodig heeft. Het zijn namelijk juist twee stappen terug en het is niet zo dat de graphics en audio hier verantwoordelijk voor zijn. Alhoewel het bijdraagt aan het totaalplaatje zijn het meer de saaie wapens, het oninteressante leveldesign, traagheid en de algehele feel van de game die niet aantrekkelijk is. Einde van de wereld is het absoluut niet voor de franchise, maar het begint nu wel tijd te worden dat men de strategie van CoD gaat herzien. Dit is namelijk niet de weg die de franchise in hoort te slaan en hopelijk zien ze dat bij Activision ook snel genoeg in. Want zeg nu zelf, een CoD-game zonder Headquarters? Echt? En ha, oh ja, ook geen Search en Destroy! Dat is hetzelfde als dat Apple besluit hun logo ineens in een volledige appel te veranderen, in plaats van dat er een stukje uit is. Merkwaardig.

Call of Duty is, love it or hate it, een franchise die draait op een enorm sterk concept. De games werken, veel mensen spelen het en ik geniet bijna ook elk jaar weer van een nieuw deel. Ondanks dat het concept zo sterk is moet het geheel nog wel juist afgesteld zijn, je kan de game dan ook het beste zien als een goed stukje biefstuk. Biefstuk is enorm lekker en ik kan het bijna elke dag wel eten, maar als het in de handen valt van de verkeerde kok is het net alsof je karton zit te eten.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_527a3ecb51049.jpg

Alles wat Black Ops 2 weer goed deed in vergelijking met Modern Warfare 3 wordt met Ghosts keihard weer onderuit gehaald. Infinity Ward hoort net als Modern Warfare 3 en Ghosts lekker bij het grofvuil te staan. Als dit next-gen Call of Duty is dan hou ik het dit jaar wel lekker bij Battlefield 4. Ghosts is een teleurstelling en ik snap het volkomen als mensen teruggaan naar Black Ops 2. Wat mij betreft sluit Activision de studio van Infinity Ward ook gewoon of combineren ze het met die van Treyarch, want ik heb geen zin dezelfde column over twee jaar nog eens te typen.

Deze column staat los van de door ons gepubliceerde review en deze column is uiterst subjectief en bevat enkel de mening van de schrijver alleen en dus niet per se die van PSX-Sense als site.

Boxshot Call of Duty: Ghosts

Call of Duty: Ghosts

Releasedatum:
05-11-2013
Genre:
First Person Shooter
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:
Volgende Call of Duty is mogelijk toch Ghosts 2
Gepubliceerd op 29 feb, 2016 om 12:47
Komende week dubbel XP in Call of Duty: Black Ops 2 en Ghosts
Gepubliceerd op 26 okt, 2014 om 15:50
DLC Special: Call of Duty: Ghosts – Nemesis
Gepubliceerd op 10 sep, 2014 om 10:20
De Nemesis-DLC voor Call of Duty: Ghosts krijgt een releasedatum voor de PS3 en PS4
Gepubliceerd op 22 aug, 2014 om 10:18
 1. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  Interessant artikel. Ik heb Ghosts nog niet gespeeld (wacht op PS4 versie) maar ik vind de filmpjes er in ieder geval veelbelovend uitzien. Ik vond MW3 echt een leuk spel. Naar mijn mening een hoge verslavingsfactor, die ik in Black Ops 2 zo enorm miste. Ik heb Infinity Ward games altijd al leuker gevonden. Black Ops 2 leg ik altijd na een paar potjes weer weg.
  Ik kan in ieder geval niet meer wachten op Ghosts!

 2.    22 XP
  Barry433's avatar

  Amen

 3.    2 XP
  Olivinio's avatar

  Tja wat moet je hier nu nog van zeggen……… Ik hou het op herkenbaar

 4. Anoniem -   
  86.84.228.xxx's avatar

  Zat te twijfelen om cod ghost nog op me ps3 te halen en te wachten met bf4 voor de ps4, maar ik denk dat ik toch nu al voor bf4 ga.

 5.    9 XP
  xRikkNL's avatar

  Je haalt me de woorden uit de mond @aarjen116 haha

 6. Anoniem -   
  82.169.141..xxx's avatar

  Jeej iemand die wel kritisch kijkt en zegt dat het gewoon weer hetzelfde is.
  Blijkbaar slechter nog ook.

 7.    1067 XP
  SkySurprise's avatar

  Mooi column

 8. Anoniem -   
  213.124.1..xxx's avatar

  Amen

 9.    171 XP
  Gilles's avatar

  Ik kan je standpunt begrijpen, maar het neemt niet weg dat voor velen het nog wel altijd een leuk spel blijft. Ik heb MW3 ook niet bijster veel gespeeld, maar tot nu toe vind ik Ghosts zeker niet slechter. Het is iedere keer weer aanpassen bij de overschakeling van Infinity Ward naar Treyarch en omgekeerd en toegegeven, de mappen van BO en BOII waren heel leuk omdat ze net zo klein waren, maar dat is ook een kwestie van aanpassen van de spelstijl waardoor er toch weer altijd opnieuw een beetje variatie komt bij elke nieuwe game. Ik weet al zeker dat ik me mateloos ga amuseren met Ghosts.

 10.    584 XP
  Brunodebull's avatar

  Ja hij heeft echt gelijk. Bar slecht.

 11.    1488 XP
  lilrobbie22's avatar

  geen s en d ha gayyy!

 12.    446 XP
  Therockbrothers's avatar

  Ik vind de tekst onderaan dit artikel echt grappig :P! Als of het erg is om niet heilig te doen over CoD en gewoon zeggen dat het gewoon weer een mislukking is…

 13. Anoniem -   
  217.166.175..xxx's avatar

  fuck op met je black ops 2 is mooier dan mw3
  black ops 2 ziet er juist totaal niet uit!
  laat staan dat de map hijacked of nuketown leuk zijn pff flikker op man met je commentaar…..
  als deze game meer op mw3 lijkt is dat juist beter

  en als toevoeging: battlefield mag dan mooiere graphics hebben de gameplay hiervan is zwaar kut

 14.    330 XP
  monoliet's avatar

  Ik ben van mening dat zowel cod als bf serie gewoon fuckt up zijn !
  Wat die clan optie betreft totaal gelijk = zal mij ook niks interesseren op ,de ps4 in de hoop geen hackers tegen te kommen .
  Ik speel alleen free for al en team death match , maar weet ook dat Headquarters en Search en Destroy ook zeer geliefd zijn door veel gamers ( keuze dat ook ik niet begrijp )

 15.    502 XP
  Straatveger's avatar

  ik heb alle cod games (behalve ghosts), en heb er nog geen een gespeeld, mede door tijdgebrek. maar kan me voorstellen dat na zoveel delen de koek van inspiratie op begint te raken.

 16.    1907 XP
  peyj's avatar

  Tot nu toe vermaak ik me prima met CoD Ghosts online. De maps vind ik wel leuk, maar inderdaad de vernieuwing mist en er zit geen map bij die eruit springt. Ik mis het oude Call of Duty waarbij je door ranken wapens kon vrijspelen, dat vond ik persoonlijk altijd het mooiste. Iets wat je in Battlefield dus wel hebt, maar ik vind Battlefield te groot en chaotisch soms. Beide zijn op weg naar hun ondergang, omdat ze te weinig grote veranderingen durven door te voeren. Beide worden zoiets als Fifa ieder jaar hetzelfde, met een ander schilletje.

  Verder nette column:).

 17. Anoniem -   
  145.222.138..xxx's avatar

  Tja het blijft altijd een mening natuurlijk, maar ik ben juist zeer ter spreken over dit deel. Dan heb ik het puur over de multiplayer.

  Het draait hier weer voornamelijk weer om de de gun vs gunplay ipv al die bullshit killstreaks. Verder vind ik het juist wel ff fijn als je ook een momentje adempauze hebt in een map.

  Verder is de netcode (op de pcversie) iig flink verbeterd waardoor je geen lag-compensastion meer hebt. Gek genoeg lees ik hier helemaal niks over???

 18. Anoniem -   
  213.197.56..xxx's avatar

  Battlefield 4

 19. Anoniem -   
  84.192.212.xxx's avatar

  k.tspel is dag 1 al gehack cheaters daarom dat alle noobs cod koope zeg eerlijk welke cod heef geen cheaters hack en game is altijd meer van het zelfde zonder of bijna geen verbetering of vernieuwing cod doste saaite game ooit voor mij

 20. Anoniem -   
  89.146.1.xxx's avatar

  Ik vind ghosts juist weer een heerlijke spelende game. Eindelijk speelt het weer vloeiend, sensitivity op max en gaan. Ghosts lijkt qua besturing weer op MW2 iets wat ik persoonlijk alleen maar kan toejuichen. Levels zijn relatief groot wat de snelheid inderdaad niet ten goede komt, maar dit is een kwestie van wennen.

 21. Anoniem -   
  81.71.16.xxx's avatar

  Ghosts is gewoon kk vet hoor…. als je niet tegen veranderingen kunt kun je net zo goed stoppen met spelen…en back to MW OF BO!

 22.    831 XP
  Morticuz's avatar

  Een paar jaar geleden (Modern Warfare 1 &2) vond ik Infinity Ward de beste en was ik minder blij met de COD’s van Treyarch.
  Na hij gezeik rondom Activision zijn de rollen voor mij omgedraaid, dit jaar geen COD voor mij maar ga ik los met BF4 op mijn PS4. Volgend jaar verwacht ik weer veel van COD.

  @81.71.16.xxx: Volgens mij gaat het er om dat er juist te weinig veranderingen zijn en dat het juist een stapje terug is. 😉

 23. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Bf4?? cod???

  fak dat. Kz shadow fall en destiny!

 24. Anoniem -   
  87.211.72.xxx's avatar

  217.166.175..xxx He ff op je taal letten ja!. Kan je er niet tegen wat hij zegt want hij heeft gelijk punt.

 25.    226 XP
  arian's avatar

  Ben stiekem toch wel beetje benieuwd naar deze titel, misschien omdat ik al een aantal jaar geen COD meer speel (overgestapt naar Battlefield). Waar ik me wel aan stoor, wat ook beschreven wordt in dit column, is dat COD altijd maar een soort hersenloos vermaak wordt genoemd. Een shooter waarbij je niet hoeft na te denken, ultra casual. Het irriteert me dan om te zien/lezen welk gevoel de serie tegenwoordig teweeg brengt bij mensen. Ik kan me namelijk ‘goede, oude tijden’ herinneren dat COD helemaal niet zo een hersenloze multiplayer schietpartij was. Vond persoonlijk dat je ten tijde van de eerste 4 Call of Duty games nog best aardig wat skills moest hebben wilde je een beetje mee kunnen. Eigenlijk is het pas echt sinds Modern Warfare 2 flink minder geworden. Dit is eigenlijk de laatste Call of Duty geweest die ik nog fanatiek heb gespeeld met vrienden.

 26.    1812 XP
  R*forever's avatar

  Kom, kom… 2 artikels terug” cod ghosts een van de beste uit de franchise” nu, ” cod ghosts in van de minste uit de franchise” zit ik nu echt te trippen????
  ….
  MW2, never gets old….RIP COD

 27.    194 XP
  Steefie-NL's avatar

  En dat kun je al zeggen na paar uur gespeeld te hebben? Ik las in een ander bericht dat de reviews zo goed waren. En nu ineens is het “minste” van de CoD serie.
  Ik haal CoD voor de PS4.

 28.    742 XP
  bliksum's avatar

  ik zeg, tijd om eens terug te gaan naar de ww2

 29.    908 XP
  CrazyFunkyStyle's avatar

  +1 voor Roy! Ik heb bewust Ghost niet gekocht. Puur omdat ik het niet vind kunnen dat COD zo word uitgemolken.

 30.    908 XP
  CrazyFunkyStyle's avatar

  @bliksum: Ik zeg tijd om terug te gaan naar Call of Duty: Modern Warfare (1)

 31. Anoniem -   
  92.109.224..xxx's avatar

  Ik heb COD allang al opgegeven, omdat ik ook die fanatieke fanboy aanhang niet kan uitstaan.

 32.    958 XP
  Fatoeboy's avatar

  MW2 <3

 33. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @R*forever: Dit is een column met mijn mening, staat er ook onder.

 34.    16 XP
  Agie007's avatar

  Wat een teleurstelling weer, had net gehoopt op een mooie cod game op de ps4 maar ik sluit me helemaal aan bij deze column, ondanks dat ik de game nog niet heb gespeeld. Ik begrijp heel goed wat Roy bedoelt ook gezien zijn mening over MW3. Ik vind het allemaal erg jammer en BF4 is simpelweg niks voor mij. Dus dat wordt geen fatsoenlijke shooter op de ps4 voorlopig.

 35. Anoniem -   
  84.28.225..xxx's avatar

  @ Aggie,

  Killzone wordt de grote verrassing!

 36.    578 XP
  Gr(_)mbl3's avatar

  CoD Ghosts brengt al 1 miljard op
  De nieuwe game Call of Duty Ghosts heeft op de dag van de lancering al meer dan een miljard dollar opgebracht.
  Dat heeft uitgever Activision woensdag bekendgemaakt . Sinds de release gisteren is het spel de meest gespeelde online-game op Xbox. Volgens Bobby Kotick, CEO van Activision, is Call of Duty met afstand de populairste game-serie ooit. Dat de game-reeks een hoogtepunt beleeft voor wat betreft populariteit blijkt uit de verkoopcijfers. De vorige game uit de reeks, Black Ops II, had vijftien dagen nodig om tot een opbrengst van een miljard dollar te komen.
  Bron: powned.
  Ik ben juist blij verrast met de game. And as if Activision gives a fu*k. Maar geen stuiver richting die miljard, want die van mij is gratis!!!

 37. crew Redacteur -    2220 XP
  Sensu's avatar

  Ik ben het niet totaal eens met dat het de minste toevoeging is, maar ik vind wel dat er keuzes zijn gemaakt voor de game die niet helemaal CoD zijn.

  Waar ik het 100% mee eens ben is die half kapotte maps met gangetjes overal onder- en boven door wat het ideaal maakt voor campers. De maps zijn op 1 of 2 na echt afschuwelijk naar mijn mening…

 38. Anoniem -   
  178.119.53..xxx's avatar

  Geen search and destroy maakt het voor mij egt saai
  ik speelde alleen demolition en s en d
  ik vind BF series ook achteruit gaan
  beste voor mij was Bad company 2 Vietnam dlc
  cod mw1 blijft gwn ook de beste

 39.    1956 XP
  klupido's avatar

  @86.84.228.xxx: Heel verstandig!!
  Ik ga allang niet meer voor COD en alleen nog maar voor BF! En ben enorm tevreden! En over BF4 zal ik ook vast tevreden over zijn ik moet alleen nog eventjes iets minder dan een maand wachten haha!

 40. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Ghost vind ik toch best tof ik vind dit toch weer een mooie cod

 41.    162 XP
  MollieO1's avatar

  Ben vrijwel met het meeste oneens. Ten eerste ga ik niet op een band schieten om te luisteren hoe dat klinkt. Wapens klinken gewoon weer prima naar mijn mening.

  Het enige wat ik met je eens ben zijn de maps. Alles wat daarover zegt klopt wel. Een paar maps zijn trouwens wel leuk. Binnenkort ook maar even dlc downloaden miss is dat beter

 42. Anoniem -   
  83.84.167.xxx's avatar

  Niemand die MW3 beter vond dan BO2 qua maps?
  Ik vond MW3 Elite een goeie toevoeging wat de mappacks betreft.

 43.    979 XP
  Mikeyboy's avatar

  Ik heb ook het gevoel dat de hype velen malen minder was als voorgaande delen.
  Meer mensen mee eens ?

 44. Anoniem -   
  86.86.57..xxx's avatar

  Mooie colum alhoewel ik bo2 ook echt slecht vind

 45.   
  angelo-_-0475's avatar

  Nou ik vind dit toch de beste COD geen deadhstreaks etc. zeikerd je hebt echt totaal geen ervaring met COD je moet COD niet met BF vergelijken totaal anderen categorie !!

 46.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @M4GN3T: Ja waarschijnlijk is ie blind. Misschien voor hem persoonlijk een paginagrote waarschuwing neerzetten. 😉

 47.    7377 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @angelo-_-0475: Wat zit je te zeuren hij mag een persoonlijke mening hebben. Hij verkondigd nergens dat het een feit is.

  Ik vind persoonlijk ook dat BO2 een schande was. Nog nooit zo een waardeloos geprogrammeerde game gezien. Waar bij de eerste missie mijn PS3 gruwelijke framerate problemen had. En met de multiplayer dacht ik dat mijn tv kapot was gegaan zo lelijk….. Maar dat neemt niet weg dat hij een persoonlijke mening mag hebben. 😮

 48.    864 XP
  Sir. Nigell's avatar

  Ook al heb ik m niet gespeeld, en ik nu al 2 jaar CoD links heb laten liggen, voelt dit toch herkenbaar. Ik voel dit, ik zie de frustraties van mezelf terug komen in deze column. Het zieke is idd dat het lijkt alsof ze hun best niet meer doen, dat het een simpele shooter is weten we en het werkt voor mensen, lekker doelloos knallen. Dat simpele moeten ze houden, maar het moet niet gepaard gegaan al het slechte wat in deze column benoemd is. Jammer toch… Wel ben ik compleet genezen van CoD na 2 jaar dus niks gekocht te hebben. Het klinkt lang, maar ik zal denk ik nooit weer een CoD kopen.

 49.    308 XP
  Outlawz's avatar

  Ten eerste ziet ghosts er juist beter uit, lekker grauw, wat interesseert mij die kleuren nou ga ! Blops 2 is de slechte deel die ik ooit heb gespeeld, hele magazijn kogels op zijn schedel en nog niet doodt.,bij iw is dat altijd stabiel geweest 2, 3 bullets en je bent doodt klaar lekker soepel en snel bewegen! Maar wat echt een tegenvaller vindt is zijn maps veel te groot soms voor 6vs6 daarbij moet ik wel zeggen dat de marathon perk weer beschikbaar is! Wat betreft de perks is niet overzichtelijk? Gewoon goed kijken klaar! Wat mij opvalt is dat je deze cod heel anders moeten spelen dan zijn voorgangers! Het is nooit goed, ik vindt deze cod ook niet de beste van zijn reeks helaas maar ik vindt wel strak en hij is gewoon anders! En daarom prestig ik hem ook helemaal de tyfus in!!

 50.    136 XP
  Iguana_'s avatar

  Ik begrijp je punt en kan er ook wel deels in meegaan, maar wat een slechte column is dit zeg. Vol met beweringen en aannames die niet op feiten gebaseerd zijn.

  – BF3 veegde de vloer aan met MW3, volgens wie? Waar baseer je dat op, je eigen mening? Volgens mij ontliepen de scores elkaar weinig en de verkopen lagen natuurlijk veel hoger bij MW3. Dus hoezo de vloer aanvegen? Prima dat je BF3 beter vond, maar verkondig het niet als een feit dat iedereen deze mening deelt.

  – Ghosts kent geen klassiekers als maps; lijkt me vrij voorbarig om te stellen na twee dagen vind je ook niet? Een ‘klassieker’ ontstaat volgens mij naar verloop van tijd. In het begin is het sowieso nog wennen aan de nieuwe maps.

  – Qua vernieuwing hoor ik de trouwe aanhang van CoD al roepen ‘er zijn nu squads toegevoegd’, is ook maar een aanname van jou persoonlijk en geen feit. Wacht nou maar eerst even af tot iedereen het spel in huis heeft en een tijdje speelt, dan pas kun je zeggen of Squads (maar bijvoorbeeld ook Extinction) aanslaat.

  – En de maps variatieloos? Grappig dat je collega in de ‘officiele’ review juist aangeeft dat ze gevarieerd zijn.

  En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen..

  Prima om je eigen mening te hebben, graag zelfs, maar presenteer deze niet als feiten, en aan voorbarige aannames hebben we ook niks. Geef het spel even de tijd om door iedereen opgepikt te worden en dan pas is er een beter oordeel te vormen. Niet na nog geen eens twee dagen knallen (voor de meeste, ik weet ook dat sommigen hem vorige week al hadden).

 51. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Mijn allereerste code game dat ik gekocht heb en eerste keer dat ik een cod speel.
  Zal dus wel tof zijn voor mij ik kijk niet naar negatieve berichtgeving
  Frisse start met een goede franchise dus zit wel goed
  Moet hem nog spelen en ga hem ook upgraden naar ps4
  Ben benieuwd

 52. Anoniem -   
  84.193.29..xxx's avatar

  weet je wa ik jullie zeg , bf4 ! 😀

 53. Anoniem -   
  24.132.76.xxx's avatar

  Vanmiddag als kado gehad van m’n vrouw maar damns.. De graphics waren wel ff slikken.. Volgens mij expres gedowngrade om het verschil straks met die van de ps4 groter te maken..

  Gameplay wel wat leuke toevoegingen… Search and Rescue wat het oude vertrouwde s&d meer diepgang geeft.. Het sliden en om hoekjes kijken…. Maps die veel groter zijn met doolhof gangetjes die nieuwe spelers echt een nadeel geven..

  Maar man o man die snelheid van killen … Verschrikkelijk… Heb je aim.. Dan own je…

  Wat het meest verademend is is toch wel het wegvallen van host migrations en die lag verbinding… Tuurlijk hier en daar een hapering via de servers maar voelt veel eerlijker aan… Echt een plus punt… Dus ik ga het gewoon een goede kans geven.. Wennen maar wel vermakelijk

 54. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  @Iguana_: Amen

 55. Anoniem -   
  24.132.76.xxx's avatar

  @24.132.76.xxx: Oja nog 1 minpunt.. Spawnpunten.. Pfff revanche medals in overvloed

 56.    187 XP
  SoesY's avatar

  Prachtig column, Respect !

  Mijn favoriete zin en meteen ook de samenvatting van Ghosts: “Biefstuk is enorm lekker en ik kan het bijna elke dag wel eten, maar als het in de handen valt van de verkeerde kok is het net alsof je karton zit te eten.”

 57. Anoniem -   
  86.87.59..xxx's avatar

  Nog niet gekocht en gespeeld maar toch wel nieuwschierig.Was wel klaar na blops 2..ben benieuwd naar de verbinding nu met de dedicated servers

 58.    569 XP
  PS-4-Eva's avatar

  ik kan me helemaal vinden in je collum, ik ga zelfs een stapje verder….
  HET IS DE COD NAAM NIET WAARDIG, hitmarker klopt langs geen kanten, textures laden te traag of niet in, audio suck big time,vb. granaten klinken als shock sticks van BO2 als ze ontploffen, wapens geluiden zijn van kermis niveau, nee hoor…voor mij is de MP een dikke faal.
  Alien mode dan…. Alles behouden van perks tot ammo upgrades das leuk gevonden maar dan voor Treyarch’s Zombie modus, Alien zijn overpowerd en opdracht saai, gaatje boren alien wave afhouden volgend gaatje boren weer alien wave afhouden enz enz.
  Squad modus ff gezien en gespeeld maar geen meerwaarde voor mij.
  DIT IS MIJN 15u MP ERVARING EN MIJN MENING.

 59. Anoniem -   
  94.212.81.xxx's avatar

  haha ik lag me dood om deze column, iw is 10x beter dan treyarch
  en over de audio, die hebben ze wel verbeterd wat betreft de omgeving waarin je schiet enzo en hoe de wapens klinken is juist heel erg goed, iemand die in het leger zit heeft dat laatst nog tegen mij gezegt dus houalsjeblieft op met dat de audio van cod slecht want dat is juist niet zo

 60.    139 XP
  Xx_DontTakeItPersonal_xX's avatar

  ik speel cod niet meer sinds BO1 en eerlijk gezegt ik mis het totaal niet en het zal zo blijven vermoed ik!

 61.    569 XP
  PS-4-Eva's avatar

  @94.212.81.xxx: Leger des heils zeker…
  pfff blaaskaak

 62.    2624 XP
  saidddd93's avatar

  Uren gespeeld aan cod. Altijd leuk gevonden maar wat ze met Ghosts hebben gedaan…. Troep troep troep. Mij als cod fanaat hebben ze verloren. Raak het steeds minder aan.

 63.    1234 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  Toen ik de titel las wist ik al genoeg 😛

 64. Anoniem -   
  spanky's avatar

  Mw3 kutspel net cod ghost gespeeld net zo bagger weer met de respawn lekker weer spawn rapen. Black op 1/2 ver uit beter veel beter

 65.    136 XP
  Iguana_'s avatar

  @Scrappy-_-coco0: Knap hoor met zo’n titel, jij hebt ook alles door!

 66. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @Iguana_: Ik presenteer niets als feiten ik zeg juist duidelijk dat het subjectief is, onderaan, blauwe kader. Het is volledig mijn visie, mijn mening en wat ik noem is hoe ik het ervaar, het is een column dude, geen review.

 67.    1812 XP
  R*forever's avatar

  @M4GN3T:

  Had ik pas later gezien 🙂

 68.    1234 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  @Iguana_: En wat bedoelt jouw uiteraard zeer ontwikkelde brein daarmee?

 69. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @MollieO1: HA! GAYYYYY!!!!!!!

 70. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Geef mij maar een nieuwe world at war

 71. Anoniem -   
  82.72.30..xxx's avatar

  Ik vind de mapen wel cool , kan me totaal niet vinden in je verhaal. Of bo2 zo goed was met het mono-tone geluid, alle wapens klinken hetzelfde en de mappen zijn comleet ruk.

  Speel met veel plezier ghost, beter dan die trage BF4 (3) rommel het verschrikkelijke Origin 🙁

 72. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Snap niet waarom ik nog op deze site kom, echt waar alleen maar gezeik over een spel dat net uit is. Maar aan de andere hand door jullie gezeik krijg ik meer zin om ghost te spelen :p

 73.    573 XP
  Dutchpride0318's avatar

  Mijn persoonlijke minpunten over Ghosts

  1. Geen of te weinig kleine mappen
  2. Het ranken ( omhoog levellen )schiet niet echt op voor me gevoel
  3. Te veel campers op al die hoekjes of boven in gebouwtjes door de ramen.
  4. Wapens en attachements zijn slaapverwekkend
  5. Mis het idee van je wapens vrij spelen
  6. Playercards en emblemen zien erg kiddy uit ( cartoons )

  Ik koop Cod voor de snelle gameplay op kleine mappen !

  Erg teleur gesteld dit jaar

 74. Anoniem -   
  77.249.2.xxx's avatar

  ik kreeg ghosts gratis bij de verlenging van mijn power unlimited abbonoment. ik heb m vandaag binnengekregen en ik moet zeggen dat dit de slechtste cod ooit is. het is saai, saaie wapens, de AI is dommer dan een cavia die al drie weken dood is en er zit net zoveel plot in als de film skyline. ik ga nu de mp proberen maar ik verwacht dat ik over een (half) uur weer gta of metro last light zit te spelen. p.s. ik zou echt witheet zijn als ik ook maar één cent aan dit spel zou hebben uitgegeven. KOOP DIT SPEL NIET, KOOP DIT SPEL NOOIT.

 75.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ben blij dat ik dit jaar geen cod heb gekocht de eerste keer dat ik er een over sla sinds cod4

 76.    643 XP
  Esromeron's avatar

  Gezien de aantal reacties dat je te weeg heb gebracht een prima column: prikkelen en je ongezouten mening geven, heerlijk!!

  Waar ik nog wel het meest mee eens ben zijn de maps: Wat zijn ze irritant. Ongeacht waar je terecht komt ze vinden altijd wel een manier om vrij snel in je rug uit te komen. Een Walhalla voor campers inderdaad. De wapens kan ik nog weinig over zeggen, ik schiet voornamelijk nog met de eerste assault rifle.

  De perks vind ik wel leuk gevonden eigenlijk, je bent veel minder gebonden aan elke keer hetzelde kliekje. Ben blij dat de meeste rare choppers uit de killstreaks zijn gehaald zodat je niet constant in een gebouw moet zijn om niet neer gejankt te worden.

  Al om al geef ik het zeker een kans, maar oei ik hoop dat de DLC wat betere mappacks met zich mee gaat brengen, want ik zie hier ook niet bepaald een klassieker uit voortkomen. Dat laatste valt inderdaad pas over een paar maanden echt te zeggen..maar heb er een hard hoofd in.

 77.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  Al 76 reacties op een column. Schijnbaar dat COD veel emoties los trekt bij gamers.

  Ik vind de game op een aantal punten minder geworden.
  Maar ga hier toch de positieve punten neer zetten omdat ik de game erg leuk vind t.o.v. BO2 en MW3.

  Dedicated servers die voor veel minder lagg zorgen. Geen host migrations meer.. Geen lagg compensations meer..
  Die vervelende kleine killstreaks zoals een afstandbestuurbaar wagentje en een gooi vliegtuigje die jou bijna behaalde killstreak om zeep hielp.

  Oké de maps zijn complex en door de random spawns echt wel vervelend. Maar geven zoveel meer diepgang dan de oude kleine simpele maps. Daarin ging je door het midden, links of rechts. Nu kan je veel tactischer spelen.
  Natuurlijk heb je altijd mensen die in hoekjes kruipen.. Noobs…
  Maar we hebben iig niet meer die vervelende spawnswitch als je net aan de andere kant van de maps was gekomen.

  Search and Rescue een brilliante variatie op Search and Destroy.
  Nu met dogtags waardoor het veel meer eenteamsport wordt.
  Natuurlijk kan je als lonewolf gaan spelen maar als je afgeknald wordt heb je een kleine kans die ronde nog mee te doen omdat er geen teammaten zijn die jou dogtag op kunnen pakken…

  Wapens zien er erg stabiel uit.. Beter dan in BO2 iig met die shotguns en overpowerd secondaries…

  Nee top game.. Niet zo mooi maar dat maakt mij niet zoveel uit. Als ik een game voor graphics koop dan zal het wel een BF zijn..

 78. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  @MightyMostert: Goede reactie. En moet je nagaan dat de PS4 versie er vele malen beter uitziet dan de PS3 versie!

 79.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  @aarjen116: ik denk ook dat de graphics expres gedowngrade zijn om het verschil met next-gen groter te maken.

 80.    475 XP
  Klart's avatar

  Haha, had graag ook een cijfer van je gezien Roy! Een 4?

 81. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Voor mij is cod crap.
  Draait om perks en killstreaks , zo van ikke ikke game.
  Doe mij maar een teamplay game zoals BF4.
  En straks Destiny met 3 man op avontuur gaan.

 82.    5352 XP
  PattyS3's avatar

  Kan me goed vinden in dit column. Voor mij waren echter alle delen na MW2 een teleurstelling. Je verwacht een nieuwe game maar krijgt hetzelfde maar met nieuwe maps, wapens, perks, killstreaks en een nieuwe campaign en co-op modus. Jaar na jaar na jaar.

  Over de graphics en audio hoef ik niet te beginnen lijkt mij want het lijkt mij een feit dat dit triest is, vooral voor een miljarden franchise. Games draaien uiteraard om de gameplay, maar de gameplay is er ook echt niet beter op geworden. Er lijkt totaal geen creativiteit te zijn bij de ontwikkelaars, terwijl er binnen een FPS game toch echt wel veel potentie en ruimte is om creatieve en innovatieve ideeën toe te kunnen passen.

 83. Anoniem -   
  Marcel's avatar

  Je review sluit helemaal aan bij mijn ervaring met de game! Ik raak geïrriteerd en gefrustreerd van dit spel. BO2 was verslavend! Dat gaat dit spel niet worden. Bij MW3 had ik meteen ook zo’n enorm teleurgesteld gevoel. De wapens zien er niet uit. Helemaal niet stoer of realistisch. In BO2 was dat wel het geval. Je durft je nauwelijks te bewegen, voor je het weet ben je dood. Op afstand kun je vele hits hebben, dood gaan ze niet. Van dichtbij is het moment dat je de tegenstander ziet, ook het moment dat je sneuvelt. De graphics zijn lelijk, de kleuren flets. Ik heb spijt dat ik dit spel gekocht heb. Ik hou van simpel knallen. BO2 bood mij bijna 400 uur veel plezier.

 84. Anoniem -   
  86.88.149.xxx's avatar

  volgens mij ben jij gewoon zo hard onderuit gehaald in Ghosts, dat je nu dit rage artikel schrijft. het is zo duidelijk dat jij gewoon een vieze Battlefield fanboy bent. er zitten niet voor niks Unlimited sprint in de game, als je dat gewoon combineerd met een submachine gun, vlieg je door de map. je moet de spawns anticiperen. ik vindt dat er genoeg plek is voor elke playstyle in dit cod titel. en in plaats van te klagen, moet je gewoon is proberen beter te worden in de game, misschien is squads toch niet zo een slecht idee voor jouw, noobieee!!!

 85.    133 XP
  Darkstalker's avatar

  Wat ik niet begrijp is hoe iemand kan poneren dat Battlefield 3 MW3 “van de kaart heeft geveegd”. Modern Warfare 3 heeft bijna 9 miljoen exemplaren meer verkocht dan Battlefield 3. Iedereen mag natuurlijk een eigen mening hebben en het ene spel beter vinden dan het andere, maar dat neemt niet weg dat er 9 miljoen mensen MW3 boven BF3 hebben verkozen en dat MW3 dus op elk relevant vlak BF3 “van de kaart heeft geveegd”.

  Of het moet zijn dat in onze moderne maatschapij de mening van een groepje hardcore gamers belangrijker is dan die van de rest of belangrijker dan waar het in essentie voor die bedrijven om draait en zo ongeveer de enige reden is dat deze twee games bestaan: geld/winst.

 86.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  Precies

 87. crew Redacteur -    2172 XP
  aarjen116's avatar

  @MightyMostert: Dat zou me niks verbazen. Het grafische verschil is in ieder geval groter dan ik had verwacht.

 88. Anoniem -   
  gio's avatar

  ik vind het maar allemaal minder overzichterlijker geworden dan bij b.opps2

 89. Anoniem -   
  81.204.129..xxx's avatar

  ;S

 90. Anoniem -   
  81.204.129..xxx's avatar

  Ik weet hiet niet hoor of dit wel zo objectief is want in verschillende andere review beweren precies het tegen deel van deze dus… i dont care maar vaag mensen

 91. Anoniem -   
  84.26.80..xxx's avatar

  goeie beschrijving……2 dagen gespeeld en weer terug naar black ops 2
  vreselijke velden en echt lelijk….speelt niet lekker…grootste miskoop ooit.

 92. Anoniem -   
  83.87.254..xxx's avatar

  Helaas zit de Mutiplayer ook weer vol met lag, kortom weer een echte caal of duty, ben hem nu al helemaal zat.

 93. Anoniem -   
  83.87.254..xxx's avatar

  Helaas zit de Mutiplayer ook weer vol met lag, kortom weer een echte call of duty, ben hem nu al helemaal zat.

 94. Anoniem -   
  92.108.87..xxx's avatar

  @86.88.149.xxx: en nu je pamper om en naar bed!!!

 95. Anoniem -   
  92.108.87..xxx's avatar

  @MightyMostert: spelen wij wel dezelfde ghosts, want die ik speel is echt een drama!!

 96. Anoniem -   
  178.85.174..xxx's avatar

  Helemaal eens..Ghosts niet super en normaal bij iedere COD game kon ik uren/dagen doorspelen maar nu neem ik na een aantal potjes gewoon pauze en ga andere dingen doen..Ik heb het gevoel dat ze gewoon makkelijk geld willen verdienen met ik noem het “oud” gameplay etc. IK denk dat ik voor het eerst maar over ga stappen naar bf4… en dat is uniek. Slechtste van de generatie..

 97. Anoniem -   
  vongil's avatar

  @Mikeyboy: Heb nou aardig wat uur in cod zitten speel het spel fanatiek maar moet zeggen dat het spel qua gameplay egt wennen is en goed te spelen is het enige waar ik diep teleurgesteld over ben is de waardeloze maps het is hierdoor meer camp of duty geworden en qua wapens en perks had ik veel liever het oude systeem gehad je levelt en dan speel je bepaalde perks wapens vrij nu is het naar mijn mening heel onoverzichtelijk geworden wat je nou kan halen en wanneer de wapens is de keuze erg minimaal en alles kost squad punten waardoor je nu wel snel een nieuw wapen kan aanschaffen maarja als je maar 5 wapens is de keuze snel klaar al met al naar mijn mening pas de mappen aan en meer wapens en je hebt egt een vette call of duty game erbij

 98. Anoniem -   
  dennis's avatar

  Multiplayer ervaring is slecht voor mij gevoel , dit is niet wat je noemt call of duty.Wat is er gebeurd met onze smg ’s ?
  Waarom gaat snipere zo makkelijk ?
  Verhouding ligt ver uit elkaar iets wat me behoorlijk irriteerd ben . Mw2 top bo1 top top(was wennen) mw3 goed bo2 goed alleen neiging tot te veel score streaks in de lucht maar goed was leuk.Maar dit deel is bij mij na 11 uur online de kast ingegaan nu weer bo 2 e