Review: PlayStation 4 (console)

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51bb703cf25d5.jpg

Review: PlayStation 4 – De PlayStation 3 is alweer sinds begin 2007 te koop in Nederland en zelfs al sinds november 2006 in Japan en Noord-Amerika. Het is dus wel weer tijd voor een nieuwe PlayStation-console en dus komt Sony met de PlayStation 4, de opvolger van de PlayStation 3. De PS4 is in een notendop krachtiger, makkelijker om voor te ontwikkelen en veel meer geschikt voor online services. Wij voelen de console flink aan de tand en wat we er precies van vinden? Dat lees je in deze review.

De PS4, wat is het nu precies?

De PlayStation 4 is Sony’s nieuwste console en is de opvolger van de PlayStation 3. Naast betere graphics is de ervaring ook flink verbeterd ten opzichte van de PS3. Zo is de user interface van de PS4 helemaal opnieuw opgebouwd en nemen we afscheid van de XMB. De console is ruim 10x sneller dan de PS3 en kent vele vernieuwende functies. Zo is het nu mogelijk je PS4 te beheren vanaf je telefoon of tablet (Android en iOS), als je wilt kun je zelfs een spel opstarten via je telefoon of tablet. De PS4 biedt nu ook betere ondersteuning voor de PS Vita en dit zorgt ervoor dat je alle PS4-games kunt spelen op de handheld, via Remote-play.

Door middel van een video-chip in de PS4 kun je beelden opnemen van hoe jij een game speelt en deze delen met je vrienden via het PlayStation Network. De PS4 is uitgerust met een krachtige processor met acht X86-64-cores en een nieuwe grafische chip die een output heeft van 1.84 TFLOPS. Met het nieuwe snelle GDDR5-systeemgeheugen van 8GB ben je ook verzekerd van een lange toekomst voor je PS4.

Hardware design

De PS4 is niet zomaar een zwarte doos met wat leuke hardware erin, want Sony heeft echt heel veel tijd besteed aan hoe de PS4 er straks in je woonkamer bij staat. De PS4 heeft een beetje de vorm van een parallelogram en is hiermee behoorlijk uniek, aangezien er niet veel apparaten zijn die hetzelfde uiterlijk hebben. De PS4 valt absoluut in de categorie van ‘opvallende designs’ als het om de looks gaat, dit is ook wat we van Sony gewend zijn natuurlijk. De PS3, het launch model althans, is één van de mooiste apparaten van zijn tijd, maar er was wel een nadeel aan de bolvorm. Zo was het moeilijk nog een ander apparaat op de PS3 te plaatsen door de bolling, maar met de PS4 past er prima een Apple TV of mediaspeler op.

Aan de achterkant van de PS4 vind je de roosters die zorgen voor ventilatie, in tegenstelling tot de launch PS3 die op de bovenkant ook nog ventilatoren had. Er zitten wel roosters aan de zijkanten, maar je voelt hier niet echt lucht uitkomen, de grootste build-up van warmte is dan ook aan de achterkant. Het is wellicht niet het meest ideale voor veel mensen dat alle hitte achter uit de PS4 komt, vooral als je een AV-meubel hebt met een versterker of iets dergelijks die ook redelijk warm kan worden. Hitte bouwt zich dan al snel op achterin het meubel wat de airflow kan belemmeren. Hou er dus rekening mee dat achter de PS4 genoeg ruimte over is en dat de console redelijk vrij staat, zo kan de warme lucht goed weg en loop je niet het risico je console te oververhitten.

Ook onderdeel van het design is natuurlijk hoeveel lawaai het maakt en dit verraste ons. Als je vanaf een oude PS3 Classic overstapt naar de PS4 zul je verbaasd zijn hoe stil de PS4 eigenlijk is. Onze projector maakte aanzienlijk meer lawaai dan de PS4 zelf en tijdens het spelen op een TV hoorden we de PS4 ook nauwelijks. Na een flink aantal uren gedraaid te hebben merkten we wel flink wat warmte in de AV-meubel, maar de ventilatoren waren nog altijd stil en niet storend. Het geluid is te vergelijken met iemand die fluistert op een meter afstand.

Interface

De interface van de PS4 speelt een veel grotere rol dan dit het geval was op de PS3. Je merkt ook dat Sony heel veel aandacht besteed heeft aan de interface en alles werkt enorm responsief en elk menu ziet er strak uit. Er zijn een aantal zaken die me opvallen aan de interface, eigenlijk voornamelijk positief. Zo is het aanmelden en uitloggen van een gebruiker echt een fluitje van een cent en gaat dit allemaal supersnel. Je kunt door de PS-toets in te drukken een gebruiker afmelden en je gemakkelijk, terwijl er bijvoorbeeld nog een game loopt, aanmelden met een andere gebruiker. Dit gaat eigenlijk allemaal zo snel dat je jezelf eigenlijk gaat afvragen hoe je je het op PS3 ooit normaal hebt gevonden dat dit zo lang duurde.

Het hoofdmenu heeft nu duidelijk twee onderdelen op de PS4 gescheiden, namelijk instellingen en je entertainment. Aan de bovenkant is er ruimte voor alle opties achter de schermen en de onderkant is waar het allemaal om draait. Instellingen zijn nu duidelijk gescheiden van de rest op de PS4 en door het pijltje omhoog in te drukken in het hoofdmenu krijg je toegang tot allerlei verschillende opties en informatie. Het eerste wat je ziet als je de PS4 opstart is een mooie horizontale lijn met al je games en apps.

Nu er nog niet zoveel games uit zijn voor de PS4 is dit nog overzichtelijk, maar naarmate je meer content installeert kan dit straks wat opgepropt en vol raken. Het is met firmware 1.51 nog niet mogelijk om bepaalde apps te verbergen of in mappen te plaatsen. Het zou dan ook handig zijn als je straks bijvoorbeeld een ‘bewerk’-modus krijgt op de PS4 waarmee je games, apps en overige in mappen kunt plaatsen of kunt verbergen. Ook het vastpinnen van bepaalde apps zoals Netflix is nog niet mogelijk, hiervoor moet je eerst naar ‘TV & Video’ als categorie.

Op de PS4 heeft Sony ook een notificatie centrum toegevoegd die door het leven gaat onder de noemer ‘meldingen’. Hier vind je alle informatie van wat je PS4 gedownload heeft of nog aan het downloaden is, wat er aan updates geïnstalleerd is en hoe ver de progressie van alle downloads is. De keuze om dit toe te voegen is wellicht voor de hand liggend, maar het is en blijft wat dat betreft echt een godsgeschenk en het werkt een stuk beter als ‘downloadbeheer’ op de PS3. Het downloaden van systeemsoftware gebeurd nu ook op de achtergrond, erg handig.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528eac1100502.jpg

Naast het feit dat er wat opties missen, mis ik ook de mogelijkheid van bijvoorbeeld een foto-app of muziek-app. Het is nog niet mogelijk foto’s te bekijken vanaf een USB of om MP3’s af te spelen. Dit is op zich een gemis en eigenlijk een redelijk voor de hand liggende feature. Sony heeft in ieder geval weten te bevestigen dat MP3-ondersteuning op een later tijdstip toegevoegd zal worden. Wat betreft foto’s hopen we van harte dat deze later ook nog een eigen applicatie krijgen.

Al met al is de user interface van de PS4 eigenlijk beter dan je ooit had durven dromen, maar het is vooralsnog slechts een fundering. De basis is aanwezig en wat er is, werkt ook meteen ontzettend goed. Zelfs stemcommando’s werken beter op de PS4 dan van wat ik op bijvoorbeeld de Xbox One gezien heb en dat is toch wel een prestatie ondanks dat het vrij beperkt is. Het feit dat je nu ook in slechts enkele stappen meteen kunt gaan streamen op kanalen als Twitch en Ustream zal een geweldige toevoeging zijn voor velen. Er rust Sony alleen nog veel te doen en toe te voegen, maar het is soms beter eerst te zorgen dat de basis goed werkt voordat je talloze features introduceren die nog niet helemaal goed presteren.

Share

Op je DualShock 4 controller vind je een Share-knop die ervoor zorgt dat je zeer gemakkelijk je gameplay kunt delen. Zodra je op de Share-knop drukt verschijnt er een pop-up en pauzeert de game, je krijgt dan de keuze een videoclip te uploaden, een screenshot te uploaden of om te gaan streamen. Sociale netwerken Twitter en Facebook worden tot nu toe ondersteunt en het is zo handig om je vrienden op de hoogte te stellen van je prestaties. Het is nog niet mogelijk je content over te zetten op een USB-stick, aangezien de foto-app nog ontbreekt, iets wat wel kan op bijvoorbeeld de PS Vita.

De Share-knop is een leuke toevoeging en maakt het spelen een stuk socialer. Wil je niet je hele Facebook vol hebben met allerlei screenshots? Dan kun je ervoor kiezen geüpload materiaal alleen zichtbaar te maken voor jou op Facebook. Dit zorgt ervoor dat wanneer je wat deelt, je vrienden dit wel kunnen zien onder ‘Wat is er nieuw?’, maar dat je Facebook-vrienden verder met rust worden geladen. De ‘Wat is er nieuw?’ button vind je meteen op het hoofdmenu, helemaal vooraan. Hier zie je een soort pinterest-achtig overzicht met alle gebeurtenissen van je vrienden op het PSN. Denk hierbij aan screenshots, streams, behaalde resultaten, trophies etc.

De sociale features voegen echt wat toe op de PS4 en het is ook meteen overzichtelijk weergegeven, in tegenstelling tot de PS Vita waarbij het onderaan een game allemaal opgepropt staat. De weergave op de PS4 is tof, interessant en veel mensen zullen het gaan waarderen. Het is overigens ook niet zo dat het heel erg aanwezig is, alles is heel subtiel, niet iedereen is immers fan van sociale connectiviteit en ook aan die mensen is gedacht.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528fedfa8c4fb.jpg

DualShock 4

Over de DualShock 4 kunnen we eigenlijk heel kort zijn, het is de beste controller ooit gemaakt. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar het is écht zo. Nog nooit heb ik een controller meegemaakt die zo ergonomisch is. Letterlijk om alles is gedacht en alle kritiek dat je ooit had op de DualShock 3 valt meteen met één grote plons in het water met de komst van de DualShock 4. Niet alleen ligt de controller lekker in de hand, zelfs de analoge sticks verdienen het om gecomplimenteerd te worden. Als een engel tepels zou hebben, dan zouden ze zo voelen als de analoge sticks op de DualShock 4, zo heerlijk!

Een groot nadeel van de DualShock 3 waren de triggers, R2 en L2, die bij langdurig spelen van bijvoorbeeld racegames snel gingen irriteren. Je vinger gleed er snel af en de weerstand was gewoon teveel. De triggers op de DualShock 4 zijn zo ontzettend subtiel dat je ze in wilt drukken omdat het gewoon zoveel voldoening geeft, dat gevoel, je moet het echt proberen om volledig te kunnen begrijpen. Achterop de DualShock 4 vind je nu ook een lightbar, deze kan zich identificeren met bijvoorbeeld de camera om aan te geven welke speler je bent. Eerlijk gezegd, is dit lampje wel wat fel. Het is niet zo dat het je veel hinder geeft, maar in een donkere kamer is het wel aanwezig en zie je wel dat het redelijk wat belicht. Mocht je een TV hebben die voorzien is van pianolak, dan kan het ook zomaar zijn dat je het lampje terug gaat zien op de TV. Het is geen groot nadeel en het lampje heeft zelfs ook nog wel zijn charme, maar een optie om het uit te zetten is welkom.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528f80a7a628f.jpg

De DualShock 4 is ook uitgerust met de mogelijkheid om er een headset in te steken, mits deze voorzien is van een 3.5mm audio-jack. Als je headset dit ondersteunt dan kan deze zonder problemen ingeplugd worden. Door de PS-toets in te drukken kun je ervoor kiezen om game-audio of chataudio door de headset te laten lopen. Zelf had ik mijn Beats By Dre Pro erop aangesloten en deze werkte zonder problemen, de game audio klonk helder en vrij van vertraging. Dit is overigens niet de enige audio-feature in de DualShock 4, ook zit er een luidspreker ingebouwd. In Killzone: Shadow Fall pakte ik bijvoorbeeld een memorecorder op en hoorde ik geschreeuw van een vrouw uit de controller komen, het gaf een extra dimensie aan de game zonder dat het storend was.

Remote-play

PS4-games spelen op je PS Vita? Het klinkt als muziek in de oren voor de één en nutteloos voor de ander. Het is een feature die vanuit een technisch standpunt echt enorm interessant is en vooral een flinke uitdaging om goed werkend te krijgen. Hoe je er ook tegenaan kijkt, het is en blijft bizar dat je games als Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts met die geweldige graphics kunt spelen op een handheld. Mocht je een gezinssituatie thuis hebben of een vriendin die graag Downtown Abby kijkt, dan is het handig dat jij gewoon verder kan met je game op je PS Vita. Woon je alleen en kun je te allen tijde de PS4 aanzetten? Dan is de kans groot dat je Remote-play niet zo vaak zult gebruiken.

Het idee is simpel, je koppelt je PS Vita aan je PS4 en vervolgens kun je de PS4-link applicatie op je PS Vita (met firmware 3.00 of hoger) gebruiken om je PS4 te besturen. Het beeld van de PS4 wordt verzonden via een rechtstreekse verbinding of via internet naar je handheld. De input, in dit geval de controls op je PS Vita, worden op hun beurt weer verstuurd naar de PS4. Qua controls gebruik je de PS Vita’s touchpad, je hebt vier punten achterop die als knoppen gebruikt kunnen worden. Zo kunnen ontwikkelaars knoppen als R2 en L2, maar ook R3 en L3 linken aan de PS Vita. Het beeld op de PS Vita van de PS4 is redelijk scherp, maar er is wel enkele compressie zichtbaar, maar dat lijkt te verschillen per applicatie.

Zo ondervond ik met Call of Duty: Ghosts dat Remote-play echt heel goed werkte met minimale input-lag, ook in de online multiplayer. Toen ik Knack probeerde merkte ik meer compressie en meer input-lag. Het lijkt wel alsof een game ‘geheugen’ over moet hebben zodat Remote-play goed werkt. Knack kampte bijvoorbeeld al met framedrops op de PS4 en dat zou kunnen betekenen dat de game ‘te zwaar’ is en Remote-play hierdoor lastiger wordt. Wel is het zo dat als je voor ‘rechtstreekse’ verbinding kiest met Remote-play en dus de Wi-Fi gebruikt van de PS4->PS Vita, je betere resultaten haalt dan wanneer je kiest voor PS4->Router->PS Vita.

Het is ongetwijfeld een vast gegeven dat Remote-play nog verder doorontwikkeld gaat worden en Sony het gaat verbeteren, maar wat we tot nu toe gezien hebben aan games met Remote-play is veelbelovend.

HDD van 500GB, is dit genoeg?

Je bent vast wat afgeschrikt door de talloze berichten over hoeveel ruimte sommige games wel niet nodig hebben, het was schrikbarend veel. Dit komt doordat eigenlijk elke game op disc zichzelf installeert naar de harde schijf. Om alleen even in perspectief te zetten hoe dit in zijn werk gaat, valt er het één en ander uit te leggen. Zo is het installeren van een game veelal gedaan onder de 2 minuten. Knack bijvoorbeeld deed ik in de PS4 en nog geen minuut later kon ik de game opstarten.

Dit komt omdat de PS4 gebruik maakt van een techniek die games installeert terwijl je speelt. Call of Duty: Ghosts duurde nog geen enkele luttele seconden voordat de game opstartte, eenmaal in-game waren textures nog wat onscherp, maar dit kwam doordat de game nog aan het installeren was. Uiteindelijk zit je inderdaad aan een installatie van 49GB, maar het verwijderen hiervan is veel toegankelijker dan op de PS3. Aangezien je de game niet weer 20 minuten lang opnieuw hoeft te installeren, merk je nagenoeg niets van het verwijderen van een installatie. Dus ja, games zijn 50GB groot, maar het opnieuw installeren is bij wijze van gedaan in een paar seconden.

Mocht je dus de harde schijf vervangen, dan moet je al wel een gamer zijn die veel digitaal zijn games koopt. Deze nemen namelijk wel hun volledige ruimte in en dan kan het behoorlijk hard gaan met de 500GB. Ook raden we je aan, wanneer je de harde schijf vervangt, niet zozeer voor veel ruimte te kiezen, maar juist voor snelheid. Zo kun je met een 1TB SSHD enorme snelheidswinst behalen tegen een relatief lage prijs van tussen de 100 en 120 euro. Dit zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar maakt de PS4 nog sneller dan dat die al is.

Live van PlayStation

De PS4 biedt mogelijkheid om zonder capture card een livestream op te starten via Twitch of Ustream. Ook is er een dedicated applicatie in het hoofdmenu met de naam ‘Live van PlayStation’. Hier vind je alle huidige livestreams met de meeste kijkers, hier staan zowel Twitch als Ustream livestreams tussen. Je kunt op de PS4 gemakkelijk in het overzicht de livestreams verkennen en bekijken, ook is het mogelijk de livestream van iemand de vergroten op volledig scherm. De kwaliteit van een livestream is natuurlijk wel iets minder als dat wanneer een game ‘native’ draait, maar het is prima te doen.

Om zelf te streamen zijn eigenlijk maar een aantal kleine stappen nodig. Allereerst moet je zorgen dat je een account gesynchroniseerd hebt met je PS4 van de service die je wilt gebruiken en met één druk op de knop ben je live. Je kunt dan instellen of je jouw gezicht ook in beeld wilt hebben met behulp van de PlayStation Camera en of je de microfoon aan wilt hebben. Het elimineert een hoop extra werk met capture cards of apparaten en is voor gamers een heerlijke toevoeging. Ook het feit dat het nu zo makkelijk is om een livestream van een game te kijken die je mogelijk wilt kopen is echt geweldig. Je kan als streamer of kijker ook gebruik maken van de chatbox om zo te communiceren met elkaar.

Fysiek of digitaal?

Een vraag die veel mensen zich op het moment wellicht stellen met de nieuwe generatie is of ze nu digitaal hun games moeten kopen of fysiek. Het idee dat je alle games kunt opstarten zonder een disc te hoeven gebruiken is natuurlijk een voordeel wat zwaar meeweegt. Je games digitaal kopen is alleen niet altijd rozengeur en maneschijn, er komt nog een hoop bij kijken. Zo kocht ik Battlefield 4 en Need for Speed: Rivals digitaal en ik merkte dat het hele play-as-you-download model hier toch niet zo fijn werkte.

Need for Speed: Rivals was inderdaad al na de eerste 4GB aan downloadmateriaal speelbaar. Ik kon de tutorial volledig uitspelen en dit duurde zo’n 15 minuten tot ik de melding kreeg te wachten op de installatie. Dit duurde vrij lang, in totaal heb ik minimaal anderhalf uur moeten wachten tot ik met de game verder kon. Dit is natuurlijk een voorbeeld op zich, maar het zorgt er wel voor dat het gebruik van discs iets gebruiksvriendelijker overkomt. Battlefield 4 daarentegen downloadde eerst maar liefst 7GB en toen was de singleplayer speelbaar, de multiplayer kon je vervolgens zien downloaden in het menu van de game. Dit verliep dus iets makkelijker en gebruiksvriendelijker, terwijl ik bij NFS: Rivals tegen een ‘installatiebalk’ aankeek die maar niet opschoot.

Launch line-up

Waar met name Nintendo en Microsoft vooral leunen op hun eigen first-party games, pakt Sony het met de PS4-release iets anders aan. Met de PS4 berust men namelijk vooral op de games die beschikbaar gesteld worden door de third-party uitgevers. Je zou kunnen zeggen dat dezelfde games ook bij de concurrentie te vinden zijn, maar dat is waar het verhaal een iets andere wending krijgt. Games als Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV: Black Flag en meer, zien er beter uit op de PS4. Games als AC IV en CoD: Ghosts zijn native 1080p en dat zie je, ook Battlefield 4 heeft een hogere native resolutie als op de Xbox One en ook dit is zichtbaar. Naarmate de PS4 langer uit is zul je ook gaan merken dat de meeste third-party games er gewoon beter uit gaan zien op de PS4.

Wat betreft de line-up voor de PS4 hebben we redelijk wat toffe titels, ondanks het uitstel van Driveclub en Watch_Dogs. Sony’s eigen Killzone: Shadow Fall en Knack zijn prima games, maar beide zijn het niet echt de blockbusters waar je wellicht op gehoopt had. Killzone is bijvoorbeeld een erg vermakelijke game maar zal het toch vooral van zijn ijzersterke multiplayer moeten gaan hebben. Knack is een prima platformer, maar niet bijzonder genoeg om de boeken in te gaan als triple-A titel. Als we kijken naar het third-party aanbod dan worden we werkelijk waar overdonderd met de goede titels. We noemen een Assassin’s Creed IV: Black Flag, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts en Need for Speed: Rivals. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook nog sterke downloadbare games als Resogun en Contrast die beide gratis zijn met PlayStation Plus.

Daarnaast is een console niet iets dat je beoordeelt op het feit hoe de launch line-up erbij staat, alhoewel we zelf vinden dat deze echt meer dan compleet en ijzersterk is. Een console is een investering voor minimaal de komende 5 jaar en als we zien wat er alleen al de komende maanden in het verschiet staat qua games, dan beginnen de vlinders in de buik alweer te komen. Zo zal Driveclub niet lang meer op zich laten wachten en krijgen we in maart ook de blockbuster inFAMOUS: Second Son. Voor nu is de line-up erg netjes en kun je jezelf prima vermaken met de vele goede en vooral diverse titels die verkrijgbaar zijn voor de PS4.

Mocht je bang zijn dat het niet waard is om een PS4 te kopen zodat je games kunt spelen die ook op de PS3 verkrijgbaar zijn, dit is echt niet zo erg als je denkt. Games zien er niet een beetje beter uit op de PS4, het is echt een verschil van dag en nacht. Neem bijvoorbeeld Call of Duty: Ghosts, als je dit eenmaal op de PS4 hebt gespeeld vraag je jezelf gauw af hoe je ooit die PS3-graphics hebt kunnen accepteren. Ook AC IV is echt veel en veel mooier op de PS4. Het grootste verschil zit hem misschien wel in Battlefield 4, die op 60FPS loopt en wow, dat merk je goed. Zeker in vergelijking met de PS3. De multiplayer geeft een veel betere ervaring dan op de PS3 en het heeft meer impact dan je wellicht verwacht, het is echt een enorme vooruitgang.

Apps

De PS4 lanceert met een aantal applicaties die het mogelijk maken om de console ook te gebruiken als media-apparaat. Zo heeft NOS Sport een eigen native applicatie evenals IGN US en Ximon. NOS Sport was niet echt geoptimaliseerd hadden we het idee en deze liep wat traag, deze vereist dus nog enkele optimalisatie. Voor de Netflix-kijkers onder ons is er goed nieuws, de Netflix-app is namelijk geoptimaliseerd voor de PS4. Het is veruit de beste en snelst werkende app die er op het moment voor de console is . Bovendien is Netflix werkelijk waar een genot om te gebruiken op de PS4.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528fe8fe7aa47.jpg

Vrienden, profielen en trophies

Ook de PS4 biedt weer ondersteuning voor trophies en het is mogelijk om de trophies van alle platformen te bekijken op je PS4. Zo kun je ook de PS Vita trophies zien en die van PS3-games, dit gebeurd allemaal in één mooi overzichtelijk menu. Het vergelijken van trophies gaat een stuk sneller dan voorheen op de PS3 en ook het openen van de app gebeurd in enkele milliseconden. Synchroniseren met de server moet jammer genoeg nog wel handmatig, zo lijkt het, we konden geen instelling vinden die dit automatisch voor ons deed.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528fec4547cea.jpg

Profielen zijn nu voorzien van je eigen naam, maar deze is niet voor iedereen zichtbaar. De vrienden waarvan je wilt dat ze met hun echte naam in je lijst komen moet je een ‘naamverzoek’ sturen. Op een PSN-profiel vind je heel netjes hoeveel trofeeën iemand heeft, wat zijn recente activiteit is en wie degene zijn of haar vrienden zijn. Profielen zijn een stuk overzichtelijker en mooier op de PS4 en dat maakt het ook prettiger om daadwerkelijk een profiel te bekijken. Op de PS3 duurt dit vaak heel lang en alles wat je krijgt was zo’n trophy-kaart, niet echt iets waar je blij van wordt dus. Met de PS4 is dit allemaal veel netter aangepakt en zijn profielen nu echt profielen geworden.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_528fedac60330.jpg

Webbrowser en media-features

De PS4 is net als de PS3 ook voorzien van een webbrowser, die van de PS3 was alleen dermate slecht dat waarschijnlijk niemand dit ooit gebruikt heeft. Op de PS4 is het wel wat verbeterd, maar het is nog steeds niet geweldig. Zo probeerden we Uitzending Gemist te laden en zodra er een video aangeklikt werd kwam de melding ‘niet genoeg systeemgeheugen vrij’, wat toch raar is met 8GB RAM en meer dan ruimte zat om te cachen op de HDD. De PS Vita daarentegen speelt video’s van Uitzending Gemist probleemloos af, het is dus gewoon een kwestie van een software-issue, of eerder een tekortkoming van de kant van de PS4.

Qua media-features moet je bij de PS4 ook niet zijn, het is een gameconsole en die rol vervult het exceptioneel goed. Er zijn mensen die wel verwachten dat ze een all-in-one apparaat in huis halen met de PS4, maar daarin moeten we je toch teleurstellen. Als je op zoek bent naar een console met media-features zou wellicht de Xbox One een optie kunnen zijn. Voor ons persoonlijk komt de PS4 niet eens in de buurt van een mediaspeler. Een mediaspeler hoort niet alleen Netflix en Uitzending Gemist te ondersteunen, maar hoort ook elk mediabestand te slikken die je het voert. Hoe mooi het misschien ook klinkt, de droom dat de PS4 MKV’s en DVD/Blu-ray ISO’s slikt terwijl het op FTP-servers draait kun je vergeten. Want dit zijn eigenlijk features die je ook moet ondersteunen als je een echte mediaspeler wilt zijn en ook de Xbox One kan daar niet aan tippen. Gameconsoles zitten immers met beveiliging en de problematiek van piraterij en hierdoor moet alles in principe ‘locked down’ zijn. Een gesloten systeem zal dus nooit bizarre bestandsformaten gaan slikken.

Daarnaast is het eigenlijk ook niet de taak van Sony om met de PS4 een ultieme mediaspeler ernaast te verschaffen, het zou leuk zijn, maar dat is bij lange na niet de focus. Bedrijven als Google en Apple zijn degene die bezig zijn om TV te revolutionairen en dat is eigenlijk ook hoe het hoort te zijn, ieder zijn vak. Sony concentreert zich vooral op gaming en dat doen ze enorm goed, het is dan ook niet een apparaat waar je moeders of vrouwlief mee blij gaat maken, tenzij ze dol zijn op gamen natuurlijk. Het bouwen van ultieme mediaspelers is en blijft dan ook de taak van andere bedrijven en is een industrie op zich, de PS4 vervangt dus niet je Apple TV, Roku, Boxee of wat dan ook. Deze industrie verandert ook zo snel en daar kan een consolefabrikant zich simpelweg niet mee bezig houden. Wel is het jammer dat de PS4 in de basis nog niet compleet is als het gaat om een videospeler, muziekspeler, YouTube, DLNA-ondersteuning, foto applicatie et cetera. Dit zal wel in een later stadium komen, maar vooralsnog ontbreekt het.

Blu-ray films leest de PS4 ook prima, maar het switcht bij lange na niet zo snel naar het menu als met games. Ook is het niet mogelijk een Blu-ray in de achtergrond af te laten spelen terwijl je de webbrowser gebruikt of je downloads checkt. Ook merkten we op dat het Dolby True-HD signaal gedecodeerd werd door de PS4 zelf en er een PCM-signaal naar de versterker verstuurd werd. Het beeld van de Blu-ray films was wel scherp en eigenlijk net zoals op de PS3 en andere Blu-ray spelers die vandaag de dag op de markt te krijgen zijn.

Netwerksnelheid

De PS4 slaat een hoop spijkers op zijn kop en dat uit zich niet alleen in hoe goed alles werkt als het om gamen gaat, maar ook de prijs. Voor 399 euro zit Sony wat dat betreft op het ideale prijspunt voor de launch van een nieuwe console en met ruim 100 euro onder de competitie, is dit echt heel netjes. De console ziet er fantastisch uit, interface is geweldig, de DualShock 4 is de beste controller ooit gemaakt; het is de ideale gameconsole. Er zijn alleen wel een paar dingen die opgevat kunnen worden als raar, zo ondersteunt de PS4 geen 5GHz Wi-Fi en dat is voor een entertainment apparaat in 2013 op zijn zachtst gezegd raar. De PS4 had van veel betere internetsnelheden kunnen genieten als dit aanwezig was. Iets wat toch wel cruciaal is voor een gameconsole die toekomstgericht is. Ook is het PSN nog altijd niet zo snel als netwerken zoals Steam. Het is misschien niet een probleem waar iedereen tegenaan loopt, maar echt veel verbeterd ten opzichte van de PS3 is het niet. Games downloaden gaat nog altijd niet sneller dan de 7MB per seconde en ook met een internetkabel geraak je moeilijk boven de 4/5MB. We hopen dan ook dat Sony dit aan gaat pakken en op zijn minst Steam gaat evenaren als het om downloadsnelheden gaat.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5290cfe4c0d81.jpg

Conclusie

We hebben in deze review zoveel mogelijk over de PS4 proberen te vertellen, maar waar het uiteindelijk allemaal toch op neerkomt is de conclusie. De PlayStation 4 is de perfecte gameconsole en eigenlijk alles waar je als gamer naar kunt verlangen. Alle functionaliteiten is gericht op gamers en je merkt dat alle ervaring van de laatste, bijna, twee decennia het bedrijf veel goeds gedaan heeft. De PS4 biedt een enorm prettige ervaring en gebruiksvriendelijker hadden we het zelf niet kunnen bedenken. De PS4 is de krachtigste console die je vandaag de dag kunt kopen en alhoewel dit ook zo was met de PS3, zijn er een hoop dingen veranderd. Dankzij de nieuwe architectuur van de PS4 is het voor ontwikkelaars makkelijker om hun games naar de console te brengen. Hierdoor zul je merken dat je een enorme voordeel haalt met third-party games in tegenstelling tot de concurrentie. Games draaien beter, sneller en mooier op de PS4 en naarmate deze generatie meer vorm aanneemt zal dit alleen maar meer op gaan vallen. Bijna alles klopt aan de PS4 en het enige waar we nu nog naar kunnen uitkijken is hoe mooi de toekomst gaat worden…

 1.    573 XP
  Dutchpride0318's avatar

  Net stukje !

  Zal het vrijdag allemaal zelf gaan ervaren eens kijken of we dezelfde mening delen.

 2. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Goed stukje met plezier gelezen enige minpuntje is voor mij dat hij wireless geen 5 GHz band ondersteund ! Beetje raar mijn dualband router heeft dit al een kleine 1,5 jaar en met het oog op de toekomst slaan ze hier de plank mis.

  Ik weet trouwens niet of de Xbox one dit wel ondersteund .

 3.    2673 XP
  jimke1's avatar

  kijk er zo naar uit

 4. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  Hele mooie heldere review Roy.

  Nog maar een klein weekje. 🙂

 5. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Klinkt positief dus, mss haal ik de ps4 voor de zomervakantie

 6. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Kan iemAnd me trouwens welk apparaat sneller en krachtiger is de ps4 of de xbox one, ik hoor vooral dat de ps4 sneller is, maar is dat zo aangezien snelheid aan meerdere factoren hangt.

 7.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  PlayStation 4 Blue Light Of Death Failure Caused By Shipping Damage Confirms Sony… ik zei nog ik zal geen ps4 willen hebben die van die stapel is gevallen 🙂

  Ook veel slecht nieuws over de Xbox-one.. Fortza ziet er een stuk lelijker uit exclusieve games uitgesteld enzovoorts.

 8. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Alle games zien er beter uit op PS4, dus het is maar net hoe je het wilt stellen =p

 9.    28 XP
  Dat is niet rullevant's avatar

  Net een mailtje gehad van bartsmit.com dat ik de killzone bundel mag bestellen. Mooi man.

 10.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  Nog maar 6 dagen… 😀

  Netflix zal ik zelf niet gebruiken op de PS4. Via Apple TV Amerikaanse aanbod binnen hengelen is zoveel fijner. Kan niet wachten om met m’n Vita Remote Play uit te testen.

 11. Anoniem -   
  83.128.90..xxx's avatar

  @Naam…: Puur hardwarematig gezien is een ps4 krachtiger (Snelheid van de grafische chip enz.) Overigens hangt het natuurlijk ook van de software af hoesnel het geheel is, en hoe er van de hardware gebruik gemaakt word. (Of je nou een game runt op een ps4 of een xbone, als de developer beide versies identiek maakt scheelt het niks.)

  In ieder geval, puur qua hardware zou een ps4 krachtiger moeten zijn, maar ik geloof niet dat de xbox ‘langzaam’ word ofzo. Naja wat er ook krachtiger is, uiteindelijk krijgen beide consoles hun exclusieve functies en games en is het maar net wat je zelf liever wil hebben. In mijn geval is dat dus een ps4, maar dit komt ook omdat ik de 3 eerdere voorgangers, een psp en een vita heb, en ik bij al deze apparaten nooit teleurgesteld ben geweest ;p

 12. Anoniem -   
  84.86.34..xxx's avatar

  Citaat: als je dit eenmaal op de PS4 hebt gespeeld vraag je jezelf gauw af hoe je ooit die PS3-graphics hebt kunnen accepteren.

  Dit heb ik me al afgevraagd bij de aanschaf van de ps3 in 2009, ik heb dan ook nooit de hoge cijvers voor graphics begrepen die de ps3 versies van games kregen op deze en andere websites.

  Gaan ps3 games dan vanaf nu gemeten worden naar hun ps4 broertjes? Of krijgen ze nog steeds een platform afhankelijk cijver?

  Verder leuke en informatieve review, ik wacht zelf nog met kopen van een ps4 omdat ik het een beetje onnodig vind om de ps4 alleen voor bf4 te kopen (dit is namelijk de enige game die mij interesseert op moment) en daarnaast de ps3 te houden voor alle andere games die ik nog moet spelen en de ps4 maar niets staat te doen. Beetje zonde van aanschaf. Zodra watchdogs uitkomt ga ik er een kopen.

  Kan ook eindelijk mijn launch vita g3 die weer werkt eens afgestoft worden, want mijn hoop op fatsoenlijke multiplayer shooters en andere gave games (lees fallout) op de vita heb ik wel op gegeven ook al had ik hem daar voor aangeschaft. Kan ik straks toch nog lekker bf4 of watchdogs op de vita spelen terwijl ik op de wc zit of in de studio aan het werk ben en een break nodig heb.

  Mochten mensen ook een vita hebben waarvan de ps knop en de on/off knop niet meer werkt, open halen en de aan/uit knop schoonmaken, de ps knop zit gelinked aan de aan/uit knop. Sony vroeg voor dit grapje 120 euro, blij dat ik dat niet heb gedaan en zelf maar op onderzoek ben gegaan. Wel eerst hele vita gedemonteerd alle losse moederbordjes gedisconnect. Wat een priegelwerk, achteraf gezien hoefde ik dat alles niet los te halen. Bij de aan/uit knop kun je eenvoudig bij.

 13. Anoniem -   
  Ffff's avatar

  Als je je koptelefoon aansluit aan je controller kun je dan ook gamers horen en terugpraten, dus een soort headset met een draadje zonder Bluetooth?

 14. Anoniem -   
  tim's avatar

  Beste redactie,

  Krijg je bij de ps4 ook een 10dollar (voor ons euro) voucher en een proef abo van 30 dagen ps+ netzo als de amerikanen bij hun ps4 kregen ?

 15.    417 XP
  jeep82's avatar

  @M4GN3T:
  Een vraag. Ik sluit me ps4 aan via netwerkkabel voor stabiele verbinding.
  Kun je dan wel remote play doen op de vita? Of moet je echt de ps4 met wifi verbinden?

 16.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  Mooie Review!! Nog 6 dagen!:) Heb vanmiddag ff bij MM de controller vast gehouden. Ligt echt super fijn in de hand!

 17.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @tim: Dat vraag ik me ook al een poosje af. Dat wil ik ook wel erg graag weten.

 18. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @jeep82: Ja hoor, de PS4 heeft een eigen Wi-Fi AP voor de Vita’s Remote-play.

  @Ffff: Ja dat kan.

 19.    1777 XP
  Wesley_PS's avatar

  @tim: Schijnt Amerika only te zien

 20.    417 XP
  jeep82's avatar

  @M4GN3T:
  Super me wifi is vaak onstabiel. Upc dan heb je dat,Kabel 120mb is wel goed.

 21.    417 XP
  jeep82's avatar

  Oja mooie review ga zo door. Heb al zin in vrijdag .mooi sinterklaas kado voor mezelf

 22. Anoniem -   
  84.26.5.xxx's avatar

  Ik heb nog wel een vraag…welke SSHD hebben jullie getest?
  Gaat het om de Seagate SSHD 1 TB 2.5 inch?
  Tevens hoeveel snelheidsverbetering levert dit op?

  Goede review !

 23. Anoniem -   
  84.25.62..xxx's avatar

  Nog 5 dagen, 4 uur en 11 minuten tot de nachtopening!!!

 24.    15 XP
  Zwolle's avatar

  Goede review.. het zal mij allemaal benieuwen aankomende vrijdag (als het goed is)

 25.    159 XP
  Martymcfly's avatar

  Mooie en duidelijke review. Een nadeel nu wordt het nog lastiger om 6 dagen te wachten. Zo’n zin in.

 26. Anoniem -   
  84.25.62..xxx's avatar

  @84.26.5.xxx: Dit filmpje beantwoord je vragen.

 27. Anoniem -   
  84.25.62..xxx's avatar

  @Martymcfly: http://www.youtube.com/watch?v=HGjSJwlHK6M&list=FLsWxCkLbJMN_nUz5Y1T5Y7Q&index=1

 28.    70 XP
  Oxigel's avatar

  YESSS nu is het moeilijker om te wachten op de nacht opening!!

 29.    1812 XP
  R*forever's avatar

  Ten eerste: mijn complimenten voor dit staaltje tekst

  Mooie opbouw van eigen mening en eerlijkheid.
  Veel stelde ik me ook niet voor, want zoals ik al vermelde: ” een ps4 is voor mij gewoon maar een upgrade”

  Anyways, je maakt me wel nogal nieuwsgierig. Is die DUALSHOCK 4 dan echt zo subliem? De controller is echt de meeste excitement voor mij 😛
  ….
  Ten tweede: De PS3, het launch model althans, is één van de mooiste apparaten van zijn tijd, maar er was wel een nadeel aan de bolvorm. Zo was het moeilijk nog een ander apparaat op de PS3 te plaatsen door de bolling, maar met de PS4 past er prima een Apple TV of mediaspeler op./

  ZOT!!!! NOOIT MAAR OOK NOOIT STAPEL IK MIJN APARATEN OP EEN, EN AL ZEKER NIET MET ZO EEN BAD BOY 🙂

  3: vergeet de blockbuster thief niet! Deze is ook noch “on the corner” 🙂
  4: nog wat nuttige info voor de lezers:

  De touchpad kan je inklikken, verschillende soorten touch bewegingen geven en! Het kunnen zelfs 2 knoppen worden!(hangt af van de controls )

  ASTRO A40 headsets werken volledig (chat en audio) op de ps4 na update day One !!!

  Share knop: een druk= screenshot zonder menu
  Share knop 1 sec= creëert video
  Share knop 2 sec= menu

  EERST EEN FRIEND REQUEST STUREN, als hij/zij bevriend is= mogelijkheid voor naam verzoek

  Dubbel ps knop werkt als multitask …

  De opties knop op de controller kan je gebruiken op het toetsenbord(bij berichten/chat)

  Party chat: hetzelfde als de 360 party chat. Maar als het op invite only is. En je wilt bv een vriend inviten. Zal de host dit verzoek krijgen en kan hij hem inviten voor jou!!

  De controller boxen kunnen uitgezet worden

  Wanneer je een apparaat registreert krijgt hij zijn eigen symbooltje in het lijstje. Zo weet je snel en efficiënt wat verbonden is..

  Enz, lees de handleiding zoals mij indien je nog meer wilt weten. Bv over de colors en functies van ds4.
  …..
  @psx sense. Ondanks ik wist dat alles snel geïnstalleerd was voelde ik me nog niet safe met 500 GB. Thanks for clearing that out 😀 . 500 GB wordt dus toch geen ramp. Hoewel ik geen digitale koper ben vrees ik wel dat mijn ps plus enkel 60 euro wordt voor toegang tot online gaming 🙁

 30.    10 XP
  patrick16's avatar

  wanneer zou de ps4 slim uitkomen? enig idee?
  of zeg maar de volgende versie…
  ik wil hem denk ik volgend jaar december pas kopen maar als er toch geen nieuwe versie komt heeft dat wachten geen zin.

 31. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @patrick16: waarom zou je dat willen? Deze is al heel klein?

 32.    417 XP
  jeep82's avatar

  @patrick16:
  Niet wachte. Ps vita is broek formaat 🙂

 33. Anoniem -   
  77.175.152.xxx's avatar

  @84.25.62..xxx: welke winkels hebben nachtopening?

 34.    49 XP
  tomboere's avatar

  “Als een engel tepels zou hebben, dan zouden ze zo voelen als de analoge sticks op de DualShock 4, zo heerlijk!” Yeah right …….;)
  @M4GN3T
  Maar ff vraagje over die seccond screen functie voor op ipad of iPhone enzo :
  Kan je bijvoorbeeld als je ouders of iemand van je familie even tv willen kijken ook gwn je ps4 aan laten , met ipad en ds4 op schoot op de bank gwn door gamen ? Lijkt me wel logisch maar ik weet niet of dit goed of überhaupt werkt! Maar dat leek me wel vet want dan hoef ik ook geen nieuwe ps Vita aan te schaffen ! Iemand die dit weet??

 35. Anoniem -   
  86.80.230..xxx's avatar

  wie gaan er allemaal naar de nachtopening van gamemania ik zit te twijfelen

 36.    10 XP
  patrick16's avatar

  @M4GN3T: omdat die meestal ook goedkoper zijn ;3 hahaha

 37.    140 XP
  Wes1987's avatar

  Goed geschreven review. Gelezen met een glimlachje. Heb steeds meer zin in de console.

 38. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @tomboere: Nee je hebt echt een PS Vita nodig voor Remote-play en de DS4 kun je niet gebruiken.

 39. Anoniem -   
  84.192.212.xxx's avatar

  ik heb 1.5 TB hdd met plus enao meer nodig dan snelheid want ps4 zelf is al snel genoeg en die sshd geef maar boost van 10sec sneller plus je he ermeer aan als je volledig van sshd leest dus zit je weer me weinig ruimte en denk ni dat gezond is om constant game te installeren en verwijderen

 40.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  Leuke review. 🙂
  Ik kan haast niet wachten, nog een paar nachten slapen.

 41. Anoniem -   
  85.158.139..xxx's avatar

  Nog 4 nachtjes slapen.. nachtopening en dan als een staatsmongool doorknallen tot je neer valt….

 42.    130 XP
  miQe Amersfoort's avatar

  Mooie review… Laat maar komen die machine 😀

 43.    232 XP
  black2death's avatar

  1 vraag is het nog altijd mogelijk om Multi audio output te kiezen voor zowel HDMI en optical?

 44.    49 XP
  tomboere's avatar

  @M4GN3T: met ds4 bedoel ik dualshock 4 niet een Nintendo ds of had u dat al begrepen ?;)

 45. Anoniem -   
  85.158.139..xxx's avatar

  @black2death: uiteraard want wat zou je anders moeten met de optische aansluiting 😉

 46. Anoniem -   
  86.93.196.xxx's avatar

  hallo,
  Weet iemand meschien waar ik goedkoop ps4 games kan kopen ?
  alvast bedankt.

 47.    232 XP
  black2death's avatar

  @85.158.139..xxx: ok, op sommige apparaten moet je kiezen waarlangs je de audio wil sturen en kan er maar 1 gebruikt worden.

  ik wou weten of het, net zoals bij de ps3, de optische kan gebruiken voor m’n headset (turtlebeach) en de HDMI voor naar m’n surround sound system voor audio.

  toch bedankt voor je antwoord 🙂

 48. Anoniem -   
  159.253.145..xxx's avatar

  Deze site psx sense zijn echt meelopers serieus. Op alle andere sites hoor je dat ps4 slecht doet en hier op deze site lopen ze te promoten hoe geweldig de ps4 nou is. Geef hun gewoon de waarheid. We zeiden allemaal een maand geleden ps4 heeft gewonnen maar uit cijfers blijk niets. 1 miljoen voor ps4 en 1 miljoen voor xbox one verkochte exemplaren. Sony schaam je had het maar uitgesteld en niet zo overhaast te werk gaan het is allemaal te nadelen voor ons. Games die er slecht uitzien,Updates en features die niet werken.

 49. Anoniem -   
  62.194.80..xxx's avatar

  Goede review! Leuk om te lezen

 50.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @R*forever: PS+plus kost 50euro ‘in mijn geval heb ik er 1x €37 en 1x€39 voor betaald’ de laatst genoemde heb ik pas geactiveerd toe ik er 90dagen extra bij kreeg. Dus als sony met een winkel actie komt van 39a40 euro voor PS+ ‘gewoon kopen ook al heb je nog PS+ en activiteiten wanneer sony met een 90dagen extra actie komt’.

 51.    53 XP
  Kevace's avatar

  @159.253.145..xxx:

  Weet niet hoor maar de xdoos is in 13 landen ofzo uitgekomen en de PS4 alleen Amerika en Canada dus weet niet wat je lult en de spellen zien er echt wel veeeeel beter uit op de PS4

 52. Anoniem -   
  85.158.139..xxx's avatar

  @black2death: Ja dat is mogelijk op de PS4. Geluid optie blijft hetzelfde dus je kan beide tegelijk gebruiken.

  Ik zat namelijk ook met deze vraag omdat ik ook een XP400 gebruik en wil kunnen switchen naar mijn surround systeem.
  Heb de vraag gesteld op Playstation blog en die vertelde mij dat de optie hetzelfde werkt als op de PS3.

  Dus optisch voor je headset en hdmi naar je surround systeem.

 53. Anoniem -   
  85.158.139..xxx's avatar

  @159.253.145..xxx: Ongelooflijk, oogkleppen op?
  Sony heeft in de eerste 24 uur 1 miljoen PS4 verkocht in de USA en Canada.
  Microsoft in 13 verschillende landen 1 miljoen Xbox One’s.

  Niet dat het verder enig iets uit maakt wie de winnaar hiervan is want beide consoles hebben hun voor en nadelen.
  Ze hebben beide hun vorige console verkoop verbroken.

  De kapotte PS4’s zijn op schaal van verkochte consoles binnen de marges.
  Er sneuvelen bij de distributie van producten namelijk altijd een bepaalde marges aan spullen. Het verschepen in containers lossen laden inpakken uitpakken etc etc. Dit heeft Microsoft idemdito..

  Games die er slecht uit zien? Oke waarom lees je overal dat de third-party games op de PS4 beter uit de verf komen dan die van Microsoft?
  Waarom kan de PS4 COD Ghost en nog meer spellen op 1080p afspelen met 60fp/s en de XboxOne moeite hebben om de framrate stabiel te houden op 60 fp/s???

  Kortom je jankt een hele boel lucht zonder de feiten te kennen..
  Koop gewoon je console naar keus en geniet er van… ipv op een website te gaan zitten janken hoe kut het allemaal wel niet is…

 54. Anoniem -   
  psx-$ lezer belgica's avatar

  Goede review! Ik kijk er al naar uit voor vrijdag!

 55. Anoniem -   
  83.87.22..xxx's avatar

  @85.158.139..xxx:

  Don’t feed the troll..

 56. Anoniem -   
  85.158.139..xxx's avatar

  @83.87.22..xxx: over hoe fantastisch de PS4 wel niet is? Tuurlijk wel :p

 57. Anoniem -   
  86.89.176.xxx's avatar

  @159.253.145..xxx: Hoi troll, ik hoop dat je mooie reactie je weer goed laat slapen vannacht. Leuk om met die verkoopcijfers te komen, maar de PS4 lanceerde in 2 landen en Xbone in 13 landen. De PS4 lanceert dus alleen in Xbox thuisland en weet alsnog evenveel te verkopen als de Xbone in 13 landen inclusief het thuisland. Begrijp me niet verkeerd, de Xbone heeft goed verkocht maar de eerste klap is toch echt van Sony. Volgende week zal je zien hoe ver de PS4 voor staat als Europa aan de beurt is. En PS4 games zien er slecht uit, haha. Heb je de downgrade van Forza al gezien?

  http://www.cinemablend.com/games/Forza-5-Xbox-One-Graphics-Downgraded-From-E3-Build-60711.html

 58. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  @159.253.145..xxx: Lol. Moet jij eens gaan kijken ik welke regio’s de Xbox One is verschenen en waar alleen de PS4 is gelanceerd. Ga dat eens bekijken en dan zie je dat de cijfers van de PS4 in de verkoop beter zijn. Misschien moet je eerst eens nadenken voordat je wat zegt. 😉

 59.    864 XP
  Sir. Nigell's avatar

  Complimenten Roy! Keurig geschreven review!

 60.    1812 XP
  R*forever's avatar

  @159.253.145..xxx:

  oh wow zo een geweldige meelopers dat meneertje er niet genoeg van krijgt. waarom zit je de ps4 dan nog op te zoeken?. volgens mij ben je gewoon een ventje die niet kan wachten op zijn ps4. maar omdat je er geen krijgt zit je nu je onzin te zaaien over het net. wel weet je wat? get lost, want ik weet begod niet wat je hier zit te janken.

  zo janken dat je zelfs de verkeerde oordelen velt. wel dat noem ik nu eens nen uil

  de xbox one heeft maar 21 landen tot max 30 landen in succes. ps4 is enkel nog maar in Amerika uit en verkoopt al evenveel exemplaren.

  als je ons wilt betwisten had je ook moeten weten dat de console eens soort van blue light of dead fenomeen heeft ontwikkeld. en dat maar bij liefst 0,4% van de hele launch. terwijl ms,je ook met problemen kampt. het verschil? bijna elke console dankzij slordige afwerking. daar is DISC DRIVE zelfs al naar de klote. terwijl sony enkel software matige problemen heeft.

  anways i don’t give a fuck. want tenslotte is dit een massa productie. en die consoles dat we tenslotte krijgen zijn maar prototypes. deze zitten nog vol van kinderziektes. vanaf de slim zal dit opgelost worden.

  wist je zelfs dat dit verbazend goed is gegaan in tegenstelling tot de vorige current gen? thats right sony leert uit zijn fouten. ms denkt alleen maar voorruit maar in grotve fouten.

  maar zelfs daar interesseert het me geen reet om.. want tenslotte zijn we de zogezegde beta testers voor een volwaardige en mooie ps4/xbox one toekomst te kunnen geven. dus next time think twice mister knowledge….

  tenslotte is dit een review op een ps site. geen wonder dat je het dan ook uitlokt. van mij mogen hier xbox kids hun gedacht zeggen maar weet wat je zegt. want allles kan in een 180 gaan.

 61. Anoniem -   
  Tim's avatar

  @R*forever: Amen

 62. Anoniem -   
  212.45.46.xxx's avatar

  Ik moet nog wachten tot ongeveer 13 december, maar dan kan ik wel die uitgebreide bundel ophalen en betalen bij MyCom! 😀

 63. Anoniem -   
  94.210.23.xxx's avatar

  Sony is duidelijk de winnaar, Ook in Europa zal de PS4 zegevieren!

 64. Anoniem -   
  87.210.65..xxx's avatar

  Hmm apart. Eerst komen jullie met de Hitachi hdd 1.5 tb travelstar die we moeten kopen. Deze koop ik. En nu komen jullie met dat er beter een sshd gekocht moet worden. Thanks.

 65. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @87.210.65..xxx: Dat is dezelfde HDD als die in de PS4 zit en goedkoper dan een SSHD, als je voor opslag ruimte wilt gaan (waarvoor die schijf ook aangeraden werd) is dat een enorm goede keuze. Ga je voor snelheid, kies je een SSHD.

 66.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @87.210.65..xxx:
  Bedenk wel, jou keuze levert wel 500Gb meer geheugen op je Ps4 🙂
  En die enkele seconden, (hoeveel dat ook moge zijn)
  zal dat verschil aan extra geheugen weer goed maken,
  dat tijdverschil zal zo groot ook niet zijn,dat je gelijk weer een SSHD koopt
  in je Ps4 plaatst. alleen al door 500Gb meer geheugen.

  Mijn keuze is dan ook voor de 1.5 hd

 67.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @Playstation Fan: zijn er nog winkels die Hitachi hdd 1.5 tb travelstar dat in vooraad hebben waar je onder rembours kan bestellen?

 68. Anoniem -   
  84.105.82..xxx's avatar

  Ooooh kom maar is kijken….wat er 29 november in mn schoentje zit
  😉

 69. Anoniem -   
  87.210.65..xxx's avatar

  @M4GN3T: @Playstation Fan: Okee, bedankt voor de toelichting. Dan heb ik wel de juiste keuze gemaakt. Die paar extra seconden maakt dan niet uit. Plus de ps4 pakt ook nog bijna 100 gb aan systeemdata. Hoop alleen niet dat het teveel lawaai maakt, gezien het om een draaiende schijf gaat.

 70. Anoniem -   
  77.170.208..xxx's avatar

  ik zie ook GTA V logo op de screen 14.

  en wie koop nu al een PS4 ik Niet ik hou het lekker op de PS3 zolang mijn PS3 leeft koop ik geen PS4 PS3 Rule en later PS4.

  PS3 Online Gaming is Gratis en PS4 niet meer wel jammer.

 71. Anoniem -   
  77.170.208..xxx's avatar

  84.105.82..xxx Ooooh kom maar is kijken….wat er 29 november in mn schoentje zit
  😉

  wat voor schoen maat heb jij wel niet hahahaha

 72.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @87.210.65..xxx: je vraagt je af of de ps4 door de 1.5 hd meer lawaai maakt, volgens mij niet, volgens mij is dat meestal de ventilator.

  ik heb op youtube (Ps4 lawaaierig ) opgezocht,
  moet er wel bij-vermelden (om niemand ongerust te maken)
  dat niet elke Ps4 kabaal zal produceren, zoals op de onderstaande link te zien/horen is,
  dat iedereen kan voor-stellen dat fans die nu de nieuwe en goede geruisloze Ps4 in bezit heeft,
  de voorkeur heeft om zich te amuseren met de ps4, en dat niet gaat melden op you-tube dat zijn/haar Ps4 goed werkt.
  en hiervan uit kan gaan dat enkele van ons, dat geluk niet hebben, verstandig moeten zijn de ps4 terug te brengen. dat zal een kleine groep van ons zijn
  sony heeft beloofd die omteruilen.
  laten we ervan uit-gaan dat ieder een goed ps4 in huis haalt en over 3 dagen met plezier gamed op zijn/haar Ps4

  na 3 minuten na opstart hoort het zich aan als een vliegtuig die opstijgt
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9yMsqnDCbXs#t=0

  http://www.youtube.com/watch?v=YFLbpg6BmaI

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sbcNsnW8KIc#t=0

 73.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  na 3 minuten na opstart hoort het zich aan als een vliegtuig die opstijgt

  bij de vorige links kreeg ik andere beelden deze moet werken

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9yMsqnDCbXs#t=0

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sbcNsnW8KIc#t=0

  http://www.youtube.com/watch?v=YFLbpg6BmaI

 74.    49 XP
  tomboere's avatar

  @159.253.145..xxx: er zijn alleen al in us en Canada 1 miljoen verkocht en xbone in 13 landen 1 miljoen…. En gamescom heeft nog 2,3 miljoen preorderd staan

 75. crew Redacteur -    2010 XP
  WJayW's avatar

  @M4GN3T:

  Goed helder en duidelijk artikel, het zal nog wel even duren voor ik zelf de console heb… maar ik weet nu in ieder geval een beetje wat ik kan verwachten.

 76.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @87.210.65..xxx:
  wat me wel is opgevallen is dat bij de Ps4 500gb hd is ingeschermd met een bekasting voor bescherming
  die bij de weer leverbaar is
  HGST Travelstar 5K1500, 1,5 TB harde schijf , onbreekt
  dit wil zeggen dat met bekasting is beschermd tegen stof
  en hopelijk niet meer lawaai maakt

  de HGST Travelstar 5K1500, 1,5 TB harde schijf, weer leverbaar is
  https://www.alternate.nl/html/product/1092909?s2m_type=3&s2m_channel=34&trackingData=12%3A%3A100600%3A%3A%3A%3A%3A%3A1385489615&s2m_exaffid=100600

 77.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @Playstation Fan:

  in de 3de regel is geschreven (de weer leverbaar is) fout geplaatst

 78.    623 XP
  Playstation Fan's avatar

  @Playstation Fan: de hd is 10 seconden trager