De PlayStation 4 heeft net zoals de Xbox One een ingebouwde webbrowser zodat je ook gewoon kunt internetten zoals je dat op je smartphone, tablet of PC doet. Nu is de browser van Sony er eentje die ze zelf ontwikkeld hebben, maar op de Xbox One wordt gebruik gemaakt van Internet Explorer.

De website AnandTech heeft beide apparaten naast elkaar gelegd om te zien wat het verschil in webbrowsen is en het blijkt dat de browser op de Xbox One twee tot vijf keer zo langzaam is in vergelijking met de browser op de PlayStation 4.

Bij de eerste test waarbij gebruik gemaakt werd van Sunspider werd gekeken naar de JavaScript performance. Het resultaat van de PlayStation 4 was 1,027.40. De Xbox One deed hier twee keer zolang over met een resultaat van 2,360.90. Vanzelfsprekend is dat hoe lager het aantal is des te sneller het gaat.

De tweede test waar Kracken voor gebruikt werd, een JavaScript performance benchmark van Mozilla, meet de snelheid verschillende test cases die voortkomen uit daadwerkelijke applicaties en bibliotheken en daar was het verschil helemaal fors.

Bij deze test scoorde de PlayStation 4 22,768.70 en de Xbox One maar liefst 111,892.50, hierbij is de PlayStation 4 dus vijf keer zo snel. Wel kleeft hier een ‘nadeel’ aan en dat is dat de PlayStation 4 bij de test meer stroom verbruikt. In elke situatie gebruikt de PS4 zelfs meer stroom, maar of dat heel erg is… dat mag je zelf beslissen.