Column: De dag dat ik Sony de middelvinger gaf – Het was eind 1996 toen ik van mijn ouders mijn eerste eigen console kreeg. Niet meer de oude consoles van mijn oom die nog met floppy discs werkten. Nee, het was de PlayStation. Er ging een wereld voor mijn open en ik genoot van Soul Blade, Formula 1 97 en natuurlijk grote exclusives die nu nog succesvol zijn, zoals Gran Turismo. Toen was ik 11 jaar. En nu, 17 jaar, later ga ik binnenkort de nieuwste telg uit de PlayStation familie aanschaffen. Opnieuw zal mijn hart sneller kloppen wanneer ik de console uit de doos haal en voorzichtig, maar ook druk door enthousiasme de PlayStation 4 aansluit.

Die ene gitzwarte dag

Mijn enthousiasme voor wat Sony op het gebied van games doet is altijd groot, maar dat is weleens anders geweest. Daarvoor ga ik terug naar de 6 september van het jaar 2006. Er gingen voor die gitzwarte dag al geruchten rond dat de PlayStation 3 uitgesteld zou worden door Sony vanwege problemen met de productie. De Blu-ray diodes waren de oorzaak. En ja hoor, daar was Sony met een officieel statement op die ene dag dat de console uitgesteld zou worden voor Europa. Ik was sinds de E3 van 2005 al helemaal geobsedeerd (oké, iets overdreven) en volgde al het nieuws rondom de PS3. De klap was doordat ik er zoveel naar uit keek des te harder in mijn gezicht.

De enige gedachte die in mij opkwam was mijn middelvinger letterlijk opsteken naar mijn beeldscherm waarop het statement van Sony te lezen was. Ik was serieus ziedend. Ik wilde de stap naar next-gen maken en vooral het verschil tussen Standard Definition en High Definition ervaren. Dit bleek dus later ook een grote stap te zijn zoals we nu weten. Maar ja, ik was dus teleurgesteld en terneergeslagen. Wat nu? Het was september en de Europese release was pas maart 2007. Een halfjaar wachten tot ik de volgende generatie kan spelen. Nee, dat wilde ik niet, want hoe geweldig de PlayStation 2 ook was, ik snakte naar next-gen.

Ik maakte de stap naar de Xbox 360

Ik zag toentertijd al veel beelden van de games die waren verschenen op de Xbox 360 en begon er in te geloven. Waarom niet eens een andere console? Mooie mogelijkheid om ook eens de exclusieve games van Microsoft aan de tand te voelen. De keuze was gemaakt en al snel had ik een Xbox 360 aangeschaft en ik was toch wel onder de indruk van G.R.A.W en andere toffe games. En een paar maanden later was daar Gears of War. Visueel sterk en rauwe actie. Ik had ontzettend veel plezier met de games die voor de console verschenen en het wachten op de PlayStation 3 was een stuk gemakkelijker geworden. Grappige is dat ik zelf sceptisch werd richting de launchgames van die console.

Dit kwam doordat ik al het nodige aan next-gen games had gespeeld op de Xbox 360 en ook was gewend aan het menu daarvan, wat zeer gebruiksvriendelijk was en nog steeds is. Maar toen was de lancering van de PlayStation 3 daar en ondanks dat ik wat sceptisch was over de launchgames heb ik die console natuurlijk ook gehaald. Het was speciaal en toen ik de console gebroederlijk naast de Xbox 360 zette zag ik pas hoe lelijk de console van Microsoft was. Wie die console ontworpen heeft snapt design niet helemaal. De PS3 straalde veel meer luxe uit. Het was alleen wel even schrikken hoe het XMB werkte en dat met de wetenschap dat je in-game niet met elkaar kon (tekst)chatten. Dat was wel even wat anders dan op de Xbox 360 die qua communicatie meer in zich had.

Ik was door de SOCOM games op de PlayStation 2 een liefhebber geworden van online gamen en dat was op de PS3 in zijn eerste jaren soms wat onhandig. Voice-chat was niet in elke game even goed en bovendien afhankelijk van uitgevers die wel of niet de tijd namen om dit functioneel te maken. De games waren gelukkig tof, zoals Resistance: Fall of Man en ik had ook wel vertrouwen dat er genoeg sterke exclusieve games naar het zwarte beest zouden komen. Nu kan ik dat alleen maar bevestigen en jullie ook denk ik. De afgelopen 6 jaar heb ik mij ontzettend vermaakt met de games afkomstig van Sony, Electronic Arts, Ubisoft enzovoort.

Ik kon de afgelopen generatie dus van twee walletjes eten en kon zo ook altijd voor de beste versie van een multiplatform game kiezen. Eén van de voordelen, maar ik weet nu ook weer waar mijn voorkeur naar uitgaat wat betreft Sony of Microsoft. Hoewel ik mijn middelvinger opstak naar de eerstgenoemde ben ik wederom overtuigd. Waarom? De games. Er wordt tegenwoordig gezegd in de media dat exclusieve titels niet meer het verschil maken, maar dat was bij mij juist wel het geval. Microsoft heeft Halo en Forza als series verder ontwikkeld en met Gears of War en Epic Games een geweldige franchise neergezet.

Microsoft stelde mij teleur op het vlak van exclusieve games

Alleen is er iets wat mij ontzettend stoorde in de afgelopen 2 jaar. Microsoft kwam met Kinect en ging zich focussen op de mainstream gamers. Hartstikke leuk, maar ze vergaten de grote groep die de Xbox 360 tot een succes heeft gemaakt. De Halo serie ondanks dat deze altijd interessant blijft werd net als Forza voor mijn gevoel uitgemolken. De games konden mij niet meer boeien net als Gears of War: Judgment wat een regelrechte DLC melkkoe was. Nee, Sony pakte het naast de Move veel beter aan al was het vorige jaar wat teleurstellend. Sony kwam deze afgelopen generatie met meer nieuwe en originele IP´s van zeer getalenteerde studio´s. Ik noem een Quantic Dream, Naughty Dog, Sucker Punch en onze Hollandse trots Guerrilla Games.

Sony heeft naar mijn mening meer durf getoond en risico´s genomen ongeacht de flops. Ze hebben de studio´s die het verschil gaan maken. Natuurlijk zijn Ubisoft, Activision en Electronic Arts erg van belang, maar voornamelijk gaat mijn interesse en voorkeur uit naar de first-party titels. Microsoft hou ik ook in de gaten op dat gebied, maar vooralsnog lijken ze de exclusieve games alleen maar af te kopen, zoals Ryse: Son of Rome en Titanfall. De eerste aankondiging was zoals we allemaal weten een fiasco en ik had al verwacht dat ze na de E3 een 180 gingen maken, want anders was de One al gefaald bij de lancering.

Benieuwd naar beide uitgevers en de toekomst

Ondanks dat ik sceptisch ben tegenover Microsoft ben ik erg benieuwd naar wat zij gaan doen. Sony lijkt echt in pole-position te staan en het merk is meer zelfbewust geworden en een stuk meer bescheiden. Niet zo arrogant als bij de PS3 launch, maar ze zijn er voor de gamers. Een meer open houding, welke zijn vruchten lijkt af te werpen. Tevens lijken ze met deze console alle nadelen van de PS3 weg te vagen. De zogenaamde console oorlog zal er komen en zal wederom vooral draaien om de games, maar services naast het gamen zullen denk ik ook van grote invloed zijn. Twitch lijkt al een grote nieuwe feature te worden, die gamers nog meer dichterbij elkaar brengt.

Het samen online gamen zal een nog groter onderdeel worden met games als Destiny met het delen van deze ervaringen erbij. Ik vraag me dan ook af hoeveel keer de PlayStation 4 uiteindelijk verkocht zal worden, want de markt is anno 2013 totaal anders als toen met de PlayStation 3. Destijds waren mobiele games op smartphones en tablets niet tot nauwelijks aanwezig, maar dat is vandaag de dag wel anders. Toch verwacht ik ondanks de concurrentie uit diverse hoeken dat de PlayStation 4 een succes zal worden. De games die voor dat platform gaan verschijnen zullen toch een unieke ervaring gaan bezorgen die je niet snel ergens anders ziet, maar dat zal gaandeweg wel gaan komen. De eerste games, de launchgames, die worden immers toch wat kritisch ontvangen omdat ze teleurstellend zouden zijn.

Dit is dan iets wat ik terug zie in reviews van de PlayStation 4, maar dan denk ik dit; Ooit een lancering meegemaakt met een Battlefield, Call of Duty, FIFA, Killzone, Assassin´s Creed en nog meer mooie titels? Er zitten inderdaad wat cross next-gen titels tussen, maar er zijn toch wel grote verschillen aanwezig. Zo wil ik als liefhebber van Battlefield die optimale ervaring met 60 frames per seconde, meer spelers en betere graphics. Het geeft net dat beetje extra. Verder heb ik er ontzettend veel zin in en ik spring wederom met veel enthousiasme in het diepe als early adaptor. De eerste game zal Killzone: Shadow Fall zijn. Dé game die mij deed snakken naar de PlayStation 4.