Column: De dag dat ik Sony de middelvinger gaf


Column: De dag dat ik Sony de middelvinger gaf – Het was eind 1996 toen ik van mijn ouders mijn eerste eigen console kreeg. Niet meer de oude consoles van mijn oom die nog met floppy discs werkten. Nee, het was de PlayStation. Er ging een wereld voor mijn open en ik genoot van Soul Blade, Formula 1 97 en natuurlijk grote exclusives die nu nog succesvol zijn, zoals Gran Turismo. Toen was ik 11 jaar. En nu, 17 jaar, later ga ik binnenkort de nieuwste telg uit de PlayStation familie aanschaffen. Opnieuw zal mijn hart sneller kloppen wanneer ik de console uit de doos haal en voorzichtig, maar ook druk door enthousiasme de PlayStation 4 aansluit.

Die ene gitzwarte dag

Mijn enthousiasme voor wat Sony op het gebied van games doet is altijd groot, maar dat is weleens anders geweest. Daarvoor ga ik terug naar de 6 september van het jaar 2006. Er gingen voor die gitzwarte dag al geruchten rond dat de PlayStation 3 uitgesteld zou worden door Sony vanwege problemen met de productie. De Blu-ray diodes waren de oorzaak. En ja hoor, daar was Sony met een officieel statement op die ene dag dat de console uitgesteld zou worden voor Europa. Ik was sinds de E3 van 2005 al helemaal geobsedeerd (oké, iets overdreven) en volgde al het nieuws rondom de PS3. De klap was doordat ik er zoveel naar uit keek des te harder in mijn gezicht.

De enige gedachte die in mij opkwam was mijn middelvinger letterlijk opsteken naar mijn beeldscherm waarop het statement van Sony te lezen was. Ik was serieus ziedend. Ik wilde de stap naar next-gen maken en vooral het verschil tussen Standard Definition en High Definition ervaren. Dit bleek dus later ook een grote stap te zijn zoals we nu weten. Maar ja, ik was dus teleurgesteld en terneergeslagen. Wat nu? Het was september en de Europese release was pas maart 2007. Een halfjaar wachten tot ik de volgende generatie kan spelen. Nee, dat wilde ik niet, want hoe geweldig de PlayStation 2 ook was, ik snakte naar next-gen.

Ik maakte de stap naar de Xbox 360

Ik zag toentertijd al veel beelden van de games die waren verschenen op de Xbox 360 en begon er in te geloven. Waarom niet eens een andere console? Mooie mogelijkheid om ook eens de exclusieve games van Microsoft aan de tand te voelen. De keuze was gemaakt en al snel had ik een Xbox 360 aangeschaft en ik was toch wel onder de indruk van G.R.A.W en andere toffe games. En een paar maanden later was daar Gears of War. Visueel sterk en rauwe actie. Ik had ontzettend veel plezier met de games die voor de console verschenen en het wachten op de PlayStation 3 was een stuk gemakkelijker geworden. Grappige is dat ik zelf sceptisch werd richting de launchgames van die console.

Dit kwam doordat ik al het nodige aan next-gen games had gespeeld op de Xbox 360 en ook was gewend aan het menu daarvan, wat zeer gebruiksvriendelijk was en nog steeds is. Maar toen was de lancering van de PlayStation 3 daar en ondanks dat ik wat sceptisch was over de launchgames heb ik die console natuurlijk ook gehaald. Het was speciaal en toen ik de console gebroederlijk naast de Xbox 360 zette zag ik pas hoe lelijk de console van Microsoft was. Wie die console ontworpen heeft snapt design niet helemaal. De PS3 straalde veel meer luxe uit. Het was alleen wel even schrikken hoe het XMB werkte en dat met de wetenschap dat je in-game niet met elkaar kon (tekst)chatten. Dat was wel even wat anders dan op de Xbox 360 die qua communicatie meer in zich had.

Ik was door de SOCOM games op de PlayStation 2 een liefhebber geworden van online gamen en dat was op de PS3 in zijn eerste jaren soms wat onhandig. Voice-chat was niet in elke game even goed en bovendien afhankelijk van uitgevers die wel of niet de tijd namen om dit functioneel te maken. De games waren gelukkig tof, zoals Resistance: Fall of Man en ik had ook wel vertrouwen dat er genoeg sterke exclusieve games naar het zwarte beest zouden komen. Nu kan ik dat alleen maar bevestigen en jullie ook denk ik. De afgelopen 6 jaar heb ik mij ontzettend vermaakt met de games afkomstig van Sony, Electronic Arts, Ubisoft enzovoort.

Ik kon de afgelopen generatie dus van twee walletjes eten en kon zo ook altijd voor de beste versie van een multiplatform game kiezen. Eén van de voordelen, maar ik weet nu ook weer waar mijn voorkeur naar uitgaat wat betreft Sony of Microsoft. Hoewel ik mijn middelvinger opstak naar de eerstgenoemde ben ik wederom overtuigd. Waarom? De games. Er wordt tegenwoordig gezegd in de media dat exclusieve titels niet meer het verschil maken, maar dat was bij mij juist wel het geval. Microsoft heeft Halo en Forza als series verder ontwikkeld en met Gears of War en Epic Games een geweldige franchise neergezet.

Microsoft stelde mij teleur op het vlak van exclusieve games

Alleen is er iets wat mij ontzettend stoorde in de afgelopen 2 jaar. Microsoft kwam met Kinect en ging zich focussen op de mainstream gamers. Hartstikke leuk, maar ze vergaten de grote groep die de Xbox 360 tot een succes heeft gemaakt. De Halo serie ondanks dat deze altijd interessant blijft werd net als Forza voor mijn gevoel uitgemolken. De games konden mij niet meer boeien net als Gears of War: Judgment wat een regelrechte DLC melkkoe was. Nee, Sony pakte het naast de Move veel beter aan al was het vorige jaar wat teleurstellend. Sony kwam deze afgelopen generatie met meer nieuwe en originele IP´s van zeer getalenteerde studio´s. Ik noem een Quantic Dream, Naughty Dog, Sucker Punch en onze Hollandse trots Guerrilla Games.

Sony heeft naar mijn mening meer durf getoond en risico´s genomen ongeacht de flops. Ze hebben de studio´s die het verschil gaan maken. Natuurlijk zijn Ubisoft, Activision en Electronic Arts erg van belang, maar voornamelijk gaat mijn interesse en voorkeur uit naar de first-party titels. Microsoft hou ik ook in de gaten op dat gebied, maar vooralsnog lijken ze de exclusieve games alleen maar af te kopen, zoals Ryse: Son of Rome en Titanfall. De eerste aankondiging was zoals we allemaal weten een fiasco en ik had al verwacht dat ze na de E3 een 180 gingen maken, want anders was de One al gefaald bij de lancering.

Benieuwd naar beide uitgevers en de toekomst

Ondanks dat ik sceptisch ben tegenover Microsoft ben ik erg benieuwd naar wat zij gaan doen. Sony lijkt echt in pole-position te staan en het merk is meer zelfbewust geworden en een stuk meer bescheiden. Niet zo arrogant als bij de PS3 launch, maar ze zijn er voor de gamers. Een meer open houding, welke zijn vruchten lijkt af te werpen. Tevens lijken ze met deze console alle nadelen van de PS3 weg te vagen. De zogenaamde console oorlog zal er komen en zal wederom vooral draaien om de games, maar services naast het gamen zullen denk ik ook van grote invloed zijn. Twitch lijkt al een grote nieuwe feature te worden, die gamers nog meer dichterbij elkaar brengt.

Het samen online gamen zal een nog groter onderdeel worden met games als Destiny met het delen van deze ervaringen erbij. Ik vraag me dan ook af hoeveel keer de PlayStation 4 uiteindelijk verkocht zal worden, want de markt is anno 2013 totaal anders als toen met de PlayStation 3. Destijds waren mobiele games op smartphones en tablets niet tot nauwelijks aanwezig, maar dat is vandaag de dag wel anders. Toch verwacht ik ondanks de concurrentie uit diverse hoeken dat de PlayStation 4 een succes zal worden. De games die voor dat platform gaan verschijnen zullen toch een unieke ervaring gaan bezorgen die je niet snel ergens anders ziet, maar dat zal gaandeweg wel gaan komen. De eerste games, de launchgames, die worden immers toch wat kritisch ontvangen omdat ze teleurstellend zouden zijn.

Dit is dan iets wat ik terug zie in reviews van de PlayStation 4, maar dan denk ik dit; Ooit een lancering meegemaakt met een Battlefield, Call of Duty, FIFA, Killzone, Assassin´s Creed en nog meer mooie titels? Er zitten inderdaad wat cross next-gen titels tussen, maar er zijn toch wel grote verschillen aanwezig. Zo wil ik als liefhebber van Battlefield die optimale ervaring met 60 frames per seconde, meer spelers en betere graphics. Het geeft net dat beetje extra. Verder heb ik er ontzettend veel zin in en ik spring wederom met veel enthousiasme in het diepe als early adaptor. De eerste game zal Killzone: Shadow Fall zijn. Dé game die mij deed snakken naar de PlayStation 4.

 1.    573 XP
  Dutchpride0318's avatar

  Plus 1

 2.    228 XP
  Equinox_BE's avatar

  Mooi artikel 😉

 3. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Dit is nou het typische beeld van een overloper.

 4.    979 XP
  Mikeyboy's avatar

  Leuk artikel.

  Komt met op sommige momenten voor, ik wilde toen ook graag de PS3, maar was inderdaad uitgesteld en kon niet wachten op next gen gaming.. Toen was de X360 al een tijdje uit, + het feit dat die wat goedkoper was geworden.

  Toen kwam de PS3, toch die aangeschaft, ben toch meer een Playstation guy, allowel ik ook respect heb naar andere –> Nintendo, Xbox.

  De exclusive op de X360 vondt ik tegenvallen, vond alleen Forza heel erg goed, beter dan Gran Turismo, toendertijd!

  Nee, de X360 heb ik gauw verkocht, en ben nu nog steeds vrolijk bezig op mijn PS3. (welliswaar de Slim versie, niet omdat de Fat PS3 kapot was gegaan!)

 5. crew Redacteur -    1915 XP
  Faunus's avatar

  @Naam…: Wat een ongenuanceerde reactie.

 6. Anoniem -   
  81.206.146..xxx's avatar

  Mooi

 7.    502 XP
  Straatveger's avatar

  @Faunus: het zijn 9 van de 10 keer anonieme gasten die nutteloze reacties moeten plaatsen.

 8. crew Redacteur -    2010 XP
  WJayW's avatar

  Het moment waarop je je realiseert dat je ouder bent dan de columnist…verder behoorlijk herkenbaar allemaal.
  Ook ik heb die overstap gemaakt toen de PS3 op zich liet wachten. Een 360 gekocht met games als Ninety Nine Nights (N3) en MotoGP6, al had MS voor mij maar 4 echte exlusives (gears, halo, fable en forza) overschaduwde de PS3 direct met Heavenly Sword en later Ratchet & Clank en Uncharted.
  Then again, ik had naast m’n ps2 ook een xbox staan en een gamecube. En naast m’n ps1 een SNES en een NES…want een gamer wil nou eenmaal spelen en het liefst het nieuwste van het nieuwste als het kan, dus ik snap heel goed waarom je de overstap geprobeerd hebt.

 9. Anoniem -   
  DonkeyKong's avatar

  Leuk stuk, moet zeggen dat ik veel herkenning lees en dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen maar nu is het MS die zich laat afweten in de benelux. Ook heb ik argwaan richting windows 8. Ik heb veel moeite gedaan om Microsoft te verbannen in huis. Ik persoonlijk moet er niet aan denken om een Windows 8 RT editie met game mogelijkheden in huis te halen. Toch kriebelen de exclusives.

 10.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  Fable 2, Metro 2033, Condemmed, Saints Row 1 waren geweldige games… en Borderlands 1 heb ik helemaal grijs gespeeld. Koop alleen maar games voor de Xbox360 als ze 10+ euro goedkoper zijn ‘maar dan alsnog gaat vaak mijn voorkeur naar de PS3’. De rest van de 360 exclusieve games vind ik niks aan. Heb nog wel een paar keer een Xbox360 game geleend ‘maar ben het spelen op dat lawaaiige ding met die rot controller al weer snel zat’. Met de Xbox360 slim is het ding er ook niet veel stiller op geworden (disc drive).

 11.    122 XP
  AlienStorm72's avatar

  De keuze was voor mij heel eenvoudig. Ik wou met mijn vrienden vlot kunnen chatten. De 360 was dan ook de enige optie. Tot de komst van de Vita…

 12.    322 XP
  mysticwolf's avatar

  @Straatveger: +1
  Kansloze gastjes, komen eens anoniem bashen, en je ziet ze na 1x niet meer.

 13. Anoniem -   
  84.192.91..xxx's avatar

  ik zie geen verschil tussen ps3 en ps4 want kijk ins vergelijking tussen btf4 en call of duty ghost! ik zelf dacht dat zij ins vergelijken tussen ps one en ps two! wand er waren verschillen tussen die twee consoles! nu in 2013 in verdere stap? zie ik het niet! maar tog ga ik het halen 🙂

 14. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Faunus:

  Ben het niet echt met je eens. Ja, de PS4 heeft veel potentie maar op het moment komt het er gewoon nog niet uit. Er is gewoon geen reden om er 1 te kopen. Ik citeer: “Battlefield, Call of Duty, FIFA, Killzone, Assassin´s Creed en nog meer mooie titels? Er zitten inderdaad wat cross next-gen titels tussen”. Zou beter kunnen zijn “Er zit inderdaad een next-gen titel tussen”. Killzone is nl de enige next-gen titel en ook die schijnt enigszins teleur te stellen.

  Ja, de PS4 komt erin hier. Maar de huidige launch line-up is voor mij voldoende reden geweest m’n pre-order te annuleren. De PS4 heeft gewoon nog niet genoeg games die ik wil spelen..

  Als games als inFamous, Destiny en die nieuwe game van Ubisoft (die MMO in Manhattan) uitkomen is er pas reden er 1 te kopen.

 15.    232 XP
  black2death's avatar

  @Naam…: als je er niet mee kan leven is dat jouw probleem. Niemand heeft gezegd dat iemand altijd bij 1 console moet blijven.

  heel mooi artikel. ik kan me er veel bij voorstellen, want ik had toen ook de ps2 en het wachten was zo lang.

 16.    322 XP
  mysticwolf's avatar

  @Faunus: wellicht een idee voor de redactie om zulke zinloze comments van anonieme gasten te verwijderen?

  OT: is het mogelijk dat jullie een filter in te bouwen zodat gast reacties eerst door de redactie worden beoordeeld op toevoegende waarde alvorens deze online verschijnen?

 17. crew Redacteur -    1915 XP
  Faunus's avatar

  @Naam…: Oké, kan ik begrijpen. Dat is natuurlijk iets persoonlijks. Voor mij bieden die games genoeg. Je kan altijd afwachten tot de gamers er zijn die je echt wilt hebben.

 18. Anoniem -   
  159.253.145..xxx's avatar

  Ik kies gewoon voor de beste console! en dit jaar is dat de ps4 en 4 jaar geleden was dat de xbox 360 dus toen had ik die console gehaald. Als gamer wil je gewoon de beste console zeg nou eerlijk als de ps4 zelfde fouten had gemaakt als xbox en xbox zou beste opties zijn zou jij dan nog steeds een ps4 halen?

 19.    194 XP
  nyela's avatar

  Watch dogs was voor mij toch de titel die me aantrok helaas uitgesteld en de rest vind ik ook niet zo geweldig behalve FIFA 14 en misschien knack.

 20.    308 XP
  Outlawz's avatar

  Playstation vanaf 1996. Ik heb dan ook nooit een xbox console gehad ik weet niet ik heb niks met dat ding! Playstation blijft gewoon de enige echte!

 21. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @84.192.91..xxx: bf zkr groot verschil cod idd niet

 22.    576 XP
  Gunpowder's avatar

  Mooi geschreven, props!
  Die consolewar is eigenlijk een beetje langs mij heen geraast. Ik haalde de PS3 (pas) in 2008. Werd compleet verrast door de next gen graphics en de complete online mogelijkheden. Serieus, als je mij tien jaar geleden had verteld dat we nu zo makkelijk online zitten te gamen had ik he voor gek verklaard.

  XBox heeft mij nooit aangetrokken, was altijd een Nintendo mannetje. Daarnaast heeft Sony met de Playstation een zeer goed merk neergezet, vanaf dag 1 in ’95/’96. Met XBox heb ik dat gevoel nooit gehad, wellicht omdat het een ‘nieuw’ merk was.
  Noem me fanboy, ik noem het ‘het Playstation gevoel’

 23. Anoniem -   
  82.73.121..xxx's avatar

  Wat een prachtig artikel zeg !

  ik weet nog toen ik gta 3 zag op de ps2 , die beeld maakte me helemaal gek! Ik heb hem meteen in huis gehaald en naast mn xbox gezet :D. Daarna de De hd versie van cod mw 1 en 2 met de ps3.

  Mooie tijden.

 24. Anoniem -   
  86.85.209..xxx's avatar

  @Gunpowder:
  Ik had de ps one in 1994!!!!

 25.    1130 XP
  chris65's avatar

  De keuze om twee consoles aan te schaffen was in het verleden makkelijker, want nu moet je twee abonnementen afsluiten om online te gamen. Dat gaat me net even te ver, dus houd het alleen bij de ps4

 26. Anoniem -   
  87.210.19.xxx's avatar

  Luister ik ben een diehard sony fan wie microsoft in me huis durft te halen breek ik ze nek moet geen xbox pc of mobiel van die **** leijers

 27.    531 XP
  monsternon's avatar

  Waarom zijn geen atiekels waar staat hoe ps begon dan ook echt begon er was geen ps zpnder Nintendo door samen werking.

 28.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  @Outlawz:

  Me too

 29. Anoniem -   
  77.248.110.xxx's avatar

  STEAMBOX, OCULUS,

  EVERYBODY………

 30.    59 XP
  stanoviche's avatar

  @Naam…: ach man als sony mij dit zou flikken zou ik dat ook zo doen, het is dat ik het niet had meegemaakt omdat ik toen nog die-hard aan het wii’en was.

 31. crew Redacteur -    1915 XP
  Faunus's avatar

  @chris65: True. Ook een van de redenen waarom ik wacht tot ik de One ga halen. Ik vind dat ik veel te weinig terug krijg voor die €60 die ik betaal voor Live. Plus is veel aantrekkelijk.

 32. crew Redacteur -    1915 XP
  Faunus's avatar

  @monsternon: Wellicht omdat er al zoveel artikels over zijn geschreven. Heb ze vaak genoeg voorbij zien komen en ook wat gelezen.

 33. Anoniem -   
  nobody's avatar

  Nobody gives a fuck. Too much text

 34.    531 XP
  monsternon's avatar

  @Faunus: ik heb nog nooit echt gezien van begin tot eind. Niet beginnen met ps1 zelf daar voor nog. Dat lijkt wel leuk om eens lekker door te lezen