Sony introduceerde min of meer gelijk met de PlayStation 3 het vernieuwde medium Blu-ray. Door een verhoogde capaciteit en andere lasertechnieken was het mogelijk om enorme hoeveelheden data op een Blu-ray schijf kwijt te kunnen terwijl ze nog steeds hetzelfde formaat als een CD en DVD hadden.

Destijds was er een ‘oorlog’ gaande tussen Blu-ray en HD-DVD. Sony koos (logisch) voor Blu-ray met de PlayStation 3 en Microsoft koos voor (HD-)DVD bij de Xbox 360. HD-DVD is niet echt lang in omloop geweest, want al snel bleek Blu-ray veel efficiënter en meer futureproof.

Microsoft moet met de Xbox One natuurlijk op diverse fronten met de tijd meegaan en zo heeft ook deze nieuwe console een Blu-ray drive gekregen. De veronderstelling is veelal dat Sony eigenaar is van dit medium en dat wekt de suggestie dat ze hiermee Microsoft kunnen dwarszitten.

Jeff Henshaw, Xbox One engineering manager, werd gevraagd of Microsoft problemen ondervond om de licentie te bemachtigen, maar dit is in tegenstelling tot eerdere berichten absoluut niet aan de orde gewest. De licentie is namelijk voor iedereen vrij verkrijgbaar.

“Not at all. It’s not a technology that’s taken or given by anyone. It’s a licensable standard for high capacity optical media playback and we’re very excited that people who have amassed big libraries of Blu-Ray disks with their favorite feature films can play those in Xbox One as soon as they get it home and hooked up.”

Ter informatie, Sony is één van de belangrijkste leden van de Blu-ray Association, een groep dat standaarden voor het medium bepaald en op basis hiervan licenties verleent. Het is echter niet zo dat Sony 100% eigenaar is van de Blu-ray drive en technologie. Hierdoor kan iedereen dus een licentie afnemen.

Leuk detail is wel dat voor elke Blu-ray disc die gedrukt wordt de Blu-ray Association een kleine royalty fee krijgt, wat indirect betekent dat Sony geld verdiend aan de verkoop van Xbox One games.