Column: Aan de wieg van een nieuwe console generatie – Binnen in mijn lichaam voel ik het kriebelen van van enthousiasme, komende vrijdag begint het nieuwe jaar en vieren we tevens Sinterklaas en Kerstmis tegelijk. Dit is natuurlijk niet het geval, maar voor mijn gevoel is de enige echte feestdag komende vrijdag, die andere feestdagen in december zullen me een worst wezen. Komende vrijdag staan wij hier in Europa aan het begin van wat misschien wel de laatste echte console cyclus wordt, wie zal het zeggen? Streaming is immers in opkomst en zal gezien de snelheid waarmee wij consumenten alle nieuwe technologische vooruitgang opslurpen waarschijnlijk snel heel gewoon zijn.

Geduldig wachten op de eerste klapper

Maar nu weer even terug naar komende vrijdag, wanneer er weer een hoofdstuk wordt toegevoegd aan de geschiedenis en toekomst van de spelcomputer die ons allemaal het meest dierbaar is: de PlayStation. Dat wij als PlayStation fans een aantal woelige jaren met veel hoogtepunten en ook dieptepunten achter de rug hebben mag een understatement heten. Ik zelf heb nimmer de middelvinger naar Sony opgestoken, maar ben altijd trouw gebleven aan mijn laatste zwarte vriend die het helemaal vanuit uit Japan, of China gemaakt heeft tot aan mijn huisadres.

Leuk een aardig allemaal natuurlijk, maar nog voordat alle ogen vanaf komende vrijdag definitief gericht zullen zijn op de jongste telg uit de PlayStation familie wil ik toch nog even stil staan bij de afgelopen jaren. Destijds was ik ook even niet gelukkig toen ik vernam dat wij in Europa later aan de beurt zouden komen wat de PlayStation 3 betrof, maar ik heb wel geduldig gewacht! Wachtend tot die gedenkwaardige datum van 27 maart 2007 waarop ik zonder morren 600 keiharde euro’s heb neergelegd om mij te verzekeren van de eerste PlayStation 3 met een harde schijf van 60GB.

In het begin had ik onverwacht veel plezier van titels al MotorStorm en Resistance: Fall of Man, maar mijn PlayStation hart ging pas echt sneller kloppen toen Uncharted: Drake’s Fortune uitkwam. Wat heb ik destijds intens genoten van deze grafische klapper. Ik ben een echte console gamer en tot dan toe was ik nog niet compleet weggeblazen door wat zich allemaal op mijn scherm had afgespeeld. De eerste Uncharted markeerde voor mij echt het begin van een periode om “u” tegen te zeggen. Een periode vol met grafische hoogtepunten zoals God of War III, Uncharted 2: Among Thieves en Heavy Rain en zo zijn er nog veel meer titels die mij nu even ontschieten.

Ups en hele diepe DOWNS

Dat zijn dus een paar flinke veren die ik het achterste van Sony steek, maar waar de bomen hoog zijn vangen ze ook veel wind. Toen de grootschalige hack het PSN in 2011 een maand lang teisterde was de storm aan kritiek voor Sony niet te overzien. Net toen ze op stoom waren gekomen ging het dus goed mis en waren miljoenen gamers terecht flink over de zeik. Nu heeft Sony dit naar mijn mening daarna goed opgelost door een aantal gratis games weg te geven, maar toch kregen ze daarvoor wel terecht de Zwarte Piet toegespeeld. Veilig omgaan met de gegevens van je klanten is tenslotte het belangrijkste van alles.

Toch heeft zelfs dit mijn werkelijk grenzeloze vertrouwen in Sony en de PlayStation niet aangetast. Nadat de rookpluimen van de hack waren opgetrokken duurde het overigens ook niet lang eer ik weer kon genieten van de exclusieve games van Sony. Met games als Resistance 3, Uncharted 3: Drake’s Deception, en recenter God of War Ascension, The Last Of us, Beyond: Two Souls en Ratchet & Clank: Nexus voel ik mij nog steeds bevoorrecht een PS3 gamer te zijn. Dan heb ik het nog te verschijnen Gran Tursimo 6 niet eens genoemd, maar eerlijk gezegd ben ik zelf geen liefhebber van racegames.

De glazen bol

Maar er is een tijd van komen en gaan. Vanaf komende vrijdag neem ik afscheid van mijn huidige zwarte makker en is het tijd voor zijn opvolger, de PlayStation 4 om het hoofdpodium onder mijn tv te betreden. Natuurlijk is er dan niks leuker om alvast eens door een glazen bol te kijken en met jullie te delen wat ik denk dat we het komende jaar mogen verwachten aan exclusieve games. Sowieso kunnen we meteen al bij de lancering gaan genieten van Killzone: Shadow Fall en gratis games als Resogun, Contrast en Warframe. In het voorjaar komen daar nog titels als inFAMOUS: Second Son en Driveclub bij. Daarna zal het wat betreft de exclusieve titels voor de PS4 enigszins rustig zijn totdat de E3 weer aanbreekt.

De laatste E3 was iconisch, maar de komende E3 wordt beter

Tijdens de afgelopen E3 had ik de eer om aanwezig te mogen zijn bij de persconferentie van Sony en dat heb ik geweten. De show reeg de verschillende hoogtepunten aaneen met als klapper de onthulling van de PlayStation 4 zelf wat voor altijd in mijn geheugen gegrift zal blijven. Met uiteraard een overdonderende applaus na de bekendmaking van de prijs van €399,- als volgend hoogtepunt. Hoe iconisch de afgelopen E3 voor mij echter ook was, ik denk dat het de komende E3 nog beter wordt. Gewoon omdat de PS4 dan meer op volle toeren begint te komen. Bovendien kunnen de ontwikkelaars nu nog makkelijker games ontwikkelen voor de nieuwe console van Sony en zullen we wellicht dus ook eerder getrakteerd worden (exclusieve) topgames.

Wederom kijk ik door mijn glazen bol

Uncharted 4 is zo’n topper waarvan, ik kijkend door mijn glazen bol, verwacht dat Sony hier groots mee gaat uitpakken op de komende E3. De afgelopen drie delen hebben de franchise immers op de kaart gezet en met Naughty Dog erachter als ontwikkelaar kan deze titel de PlayStation 4 een vliegende start geven. Dan ben ik nog niet klaar, wat te denken namelijk van de The Last Guardian. De grote baas bij Sony, Shuhei Yoshida, gaf recent nog aan zelf dit spel al gespeeld te hebben, al liet hij in het midden op wel platform dit was. Gezien het lange uitstel wat de game achtervolgt krijgt The Last Guardian in het eerste levensjaar van de PS4 wat mij betreft wel direct het podium wat het hopelijk verdient.

Vooruitblikken is altijd leuk om te doen, zo denk ik dat Sony tijdens de komende E3 ook meer zal laten zien van The Order: 1886 en zal het mij ook niet verbazen wanneer er een tipje van de sluier opgelicht wordt van het geheime project waar Guerrilla Games nog aan werkt. Minder spannend is de mogelijke aankondiging van een nieuwe Call of Duty waarvan ik het idee heb dit Black Ops 3 zal worden, gemaakt door Treyarch. Daarbij hoop ik meer dan dat ik het daadwerkelijk verwacht dat ze toch eens eindelijk iets zullen gaan doen aan die verouderde engine en vooral ook zullen gaan bezuinigen op het aantal killstreaks!

Mijn persoonlijke top drie

Maar hoezeer we ook aan de wieg staan van een nieuwe generatie consoles, ik kan mijn PlayStation 3 niet zonder waardig afscheid te nemen ergens zomaar weg zetten op een snel stoffiger wordende plank. Ik benoem daarom Call of Duty: Modern Warfare, Uncharted 2: Among Thieves en The Last of Us als de drie titels waar ik de afgelopen jaren het meest van onder de indruk ben geraakt. Aan het spelen van deze titels heb ik persoonlijk het meeste plezier beleefd. Ik ben overigens oprecht benieuwd wat voor jullie de drie topgames zijn die jullie de afgelopen jaren hebben gespeeld op de PS3. Hiermee sluit ik mijn verhaal wel af en betreed ik de nieuwe console generatie, bedankt PlayStation 3 voor de vele mooie jaren dat je trouw dienst heb gedaan.