Column: Mijn top 10 van beste games van deze generatie – Morgen beleeft de PlayStation 4 zijn Europese lancering en dus ook in Nederland. Veel van jullie gaan dus morgen of zelfs vannacht al de splinternieuwe console ophalen met wat launchgames erbij. De overstap wordt gemaakt en de PlayStation 3 zal nu als een last-gen console door het leven gaan. Het waren prachtige jaren met veel grote games en belevenissen. Reden genoeg voor mij (Roel aka Faunus) om een lijst op te stellen van de 10 beste games, naar mijn mening, van deze generatie.

10. Call of Duty 4: Modern Warfare

Als ik aan deze serie denk moet ik gelijk aan Call of Duty 4: Modern Warfare denken. Dit is voor mij nog steeds het beste deel uit de franchise. De singleplayer was interessant qua verhaal en fraaie set pieces. De missie in Tsjernobyl staat bijvoorbeeld nog steeds in mijn geheugen gegrift. De actie was gaaf en de multiplayer was geweldig. De perks waren niet zo overdreven als tegenwoordig en het draaide voornamelijk om skills. Alleen die martyrdom perk was echt tergend in deze game. Desondanks een fantastische shooter.

9. Borderlands

De game werd aangekondigd met een volledig andere stijl dat later is omgegooid, maar uiteindelijk vond ik dat totaal niet erg. De getekende stijl sprak mij juist heel erg aan en daarbij zat de game vol met humor. Dit was echt zo´n titel die ik uren achter elkaar lang kon spelen zonder dat ik het zat werd. De wereld was af en toe wat leeg, maar ik verbleef er graag. Het knalwerk was mede door de vele variaties aan wapens ontzettend vermakelijk en helemaal in coöp. Dat de sequel hier niet staat is omdat ik eerlijk gezegd het origineel leuker vond.

8. The Last of Us

Dit jaar verscheen Naughty Dog’s laatste productie en sinds de Uncharted serie is het één van mijn favoriete studio’s geworden. Ze zetten in hun games zo’n standaard neer qua kwaliteit dat het zowat absurd te noemen is. Ze weten ook echt personages neer te zetten die geloofwaardig zijn en waar je van gaat houden. De singleplayer van de game greep me echt bij de keel en vanaf dat moment zat ik er helemaal in. De samensmelting van het verhaal, muziek, actie en gore zorgde ervoor dat dit voor mij een unieke ervaring was.

7. BioShock Infinite

Wederom een titel uit dit jaar en eentje waar ik zeer naar uitkeek ondanks dat ik vooraf wat sceptisch was omdat de makers van de onderwaterwereld naar de lucht gingen. Hoewel het niet het beste deel is uit de serie maakte de game in het algemeen zeer veel indruk op me. Het moment dat ik Columbia voor het eerst zag en de soundtrack erin knalde kreeg ik kippenvel. Verder is de gameplay snaarstrak en de combat, hoewel in de opzet van arena’s, toch erg uitdagend. Over het verhaal kan ik wel een heel boek schrijven, maar laat ik kort zijn door te stellen dat het zeer goed geschreven is met een einde waar ik alleen maar voor kan applaudisseren.

6. Mass Effect 2

De eerste Mass Effect speelde ik op de Xbox 360 en dit was een goede game, maar Mass Effect 2 bracht de serie naar een hoger niveau. De hele opzet van de game waarin je een team moet verzamelen om de held te worden was heel erg tof. Qua actie en gameplay werkte alles zo fijn dat ik nu nog na zit te genieten als ik er aan terug denk. Het afwisselen van allerlei vaardigheden met het schieten gaf veel voldoening en was de spreekwoordelijke kers op de taart. Verder is het verhaal erg interessant alsook de personages en was het de perfecte opbouw naar de finale van Mass Effect 3.

5. inFAMOUS 2

Het eerste deel was al heel erg tof en ik waande mijzelf als een ware superheld met abnormale krachten. De sequel was echter meer gestroomlijnd met mooiere graphics en vooral de gameplay was veel soepeler. Ik had het gevoel van absolute controle en macht. Het verhaal was op zich niet heel sterk, maar de keuzes die invloed op je karma hadden waren geinig gedaan. De actie zelf was voor mij erg verslavend en dat maakte de game tot een game waar ik lastig mee kon stoppen.

4. Red Dead Redemption

Wat heb ik ontzettend genoten van deze game zeg. Ten eerste is John Marston een baas met gortdroge opmerkingen richting andere personages dat ik er hard om moest lachen. Rockstar zette even het wilde westen neer zoals nog nooit was gebeurd. De wereld was eigenlijk niet zo groot, maar door de indeling ervan leek dat wel zo. Ik heb ook vaak op mijn paard naar de ondergaande zon gekeken met een gedachte van: hier wil ik wel wonen. Het verhaal was daarnaast tof en de actie voelde echt aan alsof je in een western zat waarbij ik in slow motion een paar gaten in het hoofd van een vijand joeg. Of dan liep ik ergens en dan kwam er weer zo’n vervelende poema. Rennen!

3. Uncharted 2: Among Thieves

Ik ben gek op de Indiana Jones films en voor mij kwam dit deel uit de serie daar toch wel het meest dichtbij. Visueel overdonderend en de levels waren zeer divers. Nathan Drake is echt een personage waar je gewoon geen hekel aan kunt hebben naar mijn mening. Het ontdekken, verkennen en schieten in prachtige settings zal ik nooit meer vergeten. Het was echt een avontuur van begin tot einde. Daarna dook ik in de multiplayer die echt heel verslavend was. Goed gebalanceerd met toffe modi en wapens.

2. Fallout 3

Daar ging ik uit de Vault 101 en het zonlicht scheen in mijn ogen. De Wasteland lag voor mijn neus en meer dan 120 uur later had ik de singleplayer en alle DLC uitgespeeld. Ik voelde me leeg, maar tevreden. Wat een ervaring had ik achter de rug. De game had alles in zich om me constant bezig te houden. De gameplay was hoewel soms wat lomp heel erg bruut en ik wilde maar nieuwe wapens vinden en mijn personage beter maken. Elk moment dat ik V.A.T.S kon activeren was een feest. De rondvliegende oogballen door een net uitgevoerde headshot werden immers nooit saai. De wereld was erg divers en ik wilde altijd zien wat er te vinden was. Wat een game!

1. BioShock

Het was zeer moeilijk om te kiezen tussen Fallout 3 en BioShock, want beide staan eigenlijk op dezelfde positie. Waarom deze uitstekende klassieker op de eerste plaats staat komt doordat ik tijdens het spelen van deze game er helemaal in zat. De game hield me werkelijk elke seconde vast dat ik het speelde op het puntje van mijn stoel. Het verveelde voor geen moment omdat de wereld van Rapture af en toe best afschrikwekkend kon zijn door de Splicers. Dan sprong er weer eentje in je gezicht waarna je hem of haar probeerde kapot te knallen of in de fik te zetten met als gevolg dat deze luid schreeuwend wegrende. Er waren zoveel momenten die het tot een onvergetelijke ervaring maakte. Zo zat ik zelfs een keer op mijn gemak te kijken hoe twee Big Daddy’s door middel van een Plasmid op elkaar stonden te rammen. De gameplay zat gewoonweg sterk in elkaar en het klopte allemaal. Daarnaast werd ik als speler echt gemotiveerd om de wereld te verkennen door hoe interessant deze was en de inwoners ervan. De zin ‘Would you kindly’ zal ik dan ook nooit meer vergeten.

Nou, dit was mijn top 10 die ik graag toch even met je wilde delen. Ongetwijfeld zullen er in jouw top 10 wat andere games staan, denk aan een Battlefield 3, Grand Theft Auto V of wellicht een FIFA. Mijn keuzes kwamen neer op wat voor ervaring ik ermee heb gehad en de speciale momenten die ik ermee beleefde. Het viel me ook op dat veel games in mijn lijst de speler veel ruimte en vrijheid geven.

Wellicht wil jij ook heel graag jouw persoonlijke top 10 delen met ons en de rest van de community. Dat kan! Je kan het hieronder in de reacties plaatsten of net als ik meer ingaan op de games en waarom ze erin staan, je bent geheel vrij. Zie het als het uitzwaaien van de PlayStation 3. Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!