Review: FIFA 14 voor de PS4 – Wat zijn de verschillen met de PS3-versie? – Tegenwoordig zijn het de subtiele verbeteringen die een nieuwe FIFA onderscheiden van de vorige editie. Dit jaar hebben we echter met een andere situatie te maken, we staan namelijk aan het begin van een nieuwe console cyclus en dus krijgen we naast de current-gen versie ook een next-gen versie van FIFA 14 voor onze kiezen. Van de PS3 versie weten we sinds onze eerdere review dat FIFA 14 ook dit jaar weer een dijk van een footie is. Daarom is nu belangrijk, wat zijn nou verschillen tussen de PS3 en de PS4 versie?

Veel scherper, maar sommige animaties blijven achter

Gelijk valt op dat FIFA 14 er voor de PS4 veel strakker en scherper, maar ook wat clean uitziet. Met dat laatste bedoel ik bijvoorbeeld de grasmat die een beetje lijkt op een strak groen kunstveld wat er na een pot voetbal nog steeds even goed bij ligt. Neem dan ook bijvoorbeeld de spelers, die er allemaal absoluut gedetailleerder uitzien, maar toch nog steeds acteren als houten klazen en dat stoort toch wel. In de filmpjes rondom een wedstrijd kijken spelers namelijk nogal dood uit de ogen, daarnaast is de animatie van een speler die de bal langs de zijlijn ingooit wel verbeterd. Gaat bij een ingooi bij de PS3 versie het beeld ‘even op zwart’ eer je de juiste animatie te zien krijgt, nu zal een andere speler gelijk een tweede bal het veld uitschieten waarna ingegooid kan worden.

Animaties van de spelers tijdens de wedstrijd zijn verbeterd

Spelers hanteren nu zichtbaar een nog meer perfecte balbehandeling, wanneer er een tegenstander bijvoorbeeld tussen twee teamgenoten in staat, zal de eerste speler met de bal zijn standbeen zo draaien dat hij alsnog de bal met een curve naar zijn teamgenoot kan spelen. Zo ziet een bal spelen met buitenkant voet er weer gelikter uit en kost het meer moeite om de nog losser aanvoelende bal onder controle te krijgen. Timing is nu nog meer van levensbelang en sta je dan als verdediger ook maar één seconde te slapen, dan ben je bij een boogbal al meteen gezien. Zo moet je goed opletten en dus ook timen als je een bal een kant op wilt koppen of vanuit de lucht een bal op je slof te nemen. anders kan je zomaar een mispeer maken.

Met de sfeer in het stadion zit ook weer goed, massaal gejuich stijgt op na het maken van een doelpunt en het geluid van een bal die bijvoorbeeld op de paal afketst klinkt nog realistischer. Dan mag ik het publiek natuurlijk niet vergeten en gelukkig zijn dit geen platte kartonnen pixels meer zoals bij PS3 versie, maar een mensenmassa die helemaal in 3D is opgebouwd en dat komt je feeling absoluut ten goede. In dat opzicht creëert FIFA 14 nog meer die voetbalbeleving die je zo graag wilt en met een aanzienlijk beter publiek is dat een erg goede stap vooruit.

blank

Ondanks de puntjes van kritiek is FIFA 14 op de PlayStation 4 zeker de overtreffende trap van zijn kleine broertje op de PS3. Spelers zien er gedetailleerder uit en kunnen nog vloeiendere aanvallen op de mat leggen waar een nog scherpere timing voor vereist is. Daarnaast is het ook tof om te horen dat een bal op de paal nu nog realistischer klinkt en de game draait zowel offline als online als een zonnetje. Bovendien heeft EA dan eindelijk besloten om het publiek in de stadions eens aan te pakken. Deze FIFA 14 op de PS4 is de enige juiste keuze als je een voetbalfan en één van de gelukkigen bent die momenteel een PS4 in zijn bezit heeft, zelfs als je eerder al de PS3 versie in huis hebt gehaald.