http://www.psx-sense.nl/images/file/img_529be8fb51eb7.jpg

Review: Philips 242G5DJEB – Het recenseren van monitoren of TV’s doen we niet vaak, maar wanneer een monitor claimt ‘perfect’ te zijn voor gaming, dan maken we graag een uitzondering. Philips heeft zo’n monitor op de markt gebracht en het gaat hier om de 242G5DJEB, een 24″ monitor die elke pro-gamer in huis zou moeten hebben. Philips claimt dat deze monitor, die speciaal is ontworpen voor gamers, ervoor zorgt dat onder andere ghosting verleden tijd is. Ook zijn er een aantal speciale modi afhankelijk van het type game dat je speelt, zo is er een modi voor FPS, Racing, RTS en ga zo maar door. Daarnaast is er plek voor twee consoles via de HDMI-poorten en kun je er ook nog een PC op aansluiten via ofwel VGA of DVI. Dit klinkt dus allemaal heel mooi, maar hoe zit het in de praktijk? Wij nemen de monitor onder de loep in deze review.

Gamen aan je bureau

Alhoewel voor de meeste mensen gamen toch vooral een bezigheid is voor in de woonkamer op het grote scherm, gaan de ietwat serieuze gamers vaak liever achter een bureau zitten voor een monitor. Een monitor levert namelijk een veel hogere pixel dichtheid (PPI) op dan een TV en dit kan cruciaal zijn voor het spotten van vijanden in bijvoorbeeld Battlefield 4. Deze monitor is 24″ en heeft dus een veel hogere dichtheid dan een TV, die al snel minimaal 42″ in menig woonkamer. Ook zit je in een iets meer geconcentreerde houding op een bureaustoel en heb je tevens de vrijheid een toetsenbord en muis, mits ondersteund door de game, aan te sluiten op je console. Al met al genoeg redenen dus om een console op een monitor aan te sluiten, maar wat het met deze monitor nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat vertraging nihil gaat zijn.

Deze monitor heeft namelijk naast een refresh-rate van 144Hz ook nog eens 1ms reactietijd, iets wat aanzienlijk lager ligt dan menig TV. De meeste tv’s hebben een reactietijd tussen de 3 en 12 ms. Philips neemt ook de ‘game-mode’, aanwezig op menig TV, een stapje verder door deze genre-specifiek te maken. Philips gelooft erin dat een ‘game-mode’ voor bijvoorbeeld een shooter anders moet zijn dan voor een racegame, een gedachtegang waar wij in kunnen komen en eentje die we graag testen. De refresh-rate van 144Hz ga je met consolegames natuurlijk niet merken, aangezien deze 60FPS zijn, maar voor PC-games zonder FPS-cap levert dit een veel betere ervaring op.

Losse controller

De knopjes op een monitor, ongeacht of het touch is of fysiek, zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar noch gebruiksvriendelijk. Philips tackelt dit probleem door een losse controller mee te leveren voor de monitor. Deze is jammer genoeg niet draadloos, maar wordt met een kabel verbonden aan de achterkant van de monitor. We hadden liever gezien dat men gebruik had gemaakt met een techniek als RF zodat het zou veranderen in een soort van afstandsbediening. Het is toch weer een extra kabel op je bureau en echt een goede reden is er niet voor. Veel serieuze gamers hebben hun keyboard en muis al met draad verbonden voor minder latency en als dit er dan ook nog eens bij komt kan het al snel redelijk vol worden op het bureau.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52ac7d99c39ea.jpg

De controller geeft je toegang tot ‘SmartImage’ die verschillende instellingen bevat voor de verschillende genres aan games. Er zijn twee sneltoetsen, namelijk ‘Gamer 1’ en ‘Gamer 2’, maar vanuit het menu kun je met de pijltjestoetsen ook andere instellingen selecteren. Ook is er een sneltoets om de invoerbron te selecteren van wat je wilt zien op de monitor, handig, aangezien er een hele hoop aansluitingen op zitten. Natuurlijk kan ook het ‘volledige’ menu van de monitor opgeroepen worden en navigeren hierin kun je doen met de controller.

Veel aansluitingen

Een gamer die op een monitor gamet heeft natuurlijk aan één enkele HDMI-aansluiting lange na niet genoeg. De Philips 242G5DJEB is een monitor die je koopt om als centrale hub te gebruiken voor al je gaming apparatuur. Het moet ervoor zorgen dat je gemakkelijk kunt switchen van je console naar de PC en andersom; dit is dan ook precies wat deze monitor kan doen. Aan de achterkant vinden we namelijk een display-port, VGA, DVI, twee keer HDMI en een audio-out. Eén HDMI poort ondersteunt MHL, je kunt dus ook je telefoon aansluiten op de monitor en hier bijvoorbeeld op gamen. Afhankelijk van de invoerbron die je geselecteerd hebt op de monitor, wordt de audio hiervan verstuurd via deze port naar een invoerbron van jouw keuze, in ons geval een set van twee Sonos Play:5’s. Je kunt de monitor alleen ook prima aansluiten op alle audiosetjes van bijvoorbeeld Logitech.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52ac7ee3523a5.jpg

Het feit dat er een display-port op zit is enorm handig voor Mac-gebruikers onder ons, die kunnen hun MacBook Pro, Macbook Air of iMac er zo gemakkelijk op aansluiten. VGA en DVI zijn er natuurlijk voor diegene met een desktop en zo blijft er dus ruimte over voor twee consoles, iets wat behoorlijk netjes is voor een monitor. Aan de zijkant vinden we tevens een hele reeks USB 3.0 poorten, de monitor kun je namelijk aansluiten op bijvoorbeeld je desktop en zoals USB-hub gebruiken. Aansluitingen zijn er dus genoeg, we hadden alleen voor de audio-out graag een optische uitgang gezien voor het aansluiten van bijvoorbeeld een soundbar. De hoeveelheid aansluitingen is ook tevens de reden dat dit voor console gamers zo’n interessante monitor is, aangezien ze zo makkelijk kunnen overschakelen van hun PC-omgeving naar hun console.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_52aca9da2e197.jpg

SmartImage, werkt het nu echt beter?

We hebben in normale applicaties zoals Office, Spotify, Internetbrowser en dergelijke. gekeken hoe SmartImage presteerde en ook in natuurlijk games. We zijn tot de conclusie gekomen dat SmartImage echt uit moet wanneer je de monitor gebruikt voor normale omstandigheden en geen games aan het spelen bent. Verder is SmartImage echt iets voor de professionelere gamers onder ons die hun vijanden bijvoorbeeld beter willen zien. Echt een toegevoegde waarde had het volgens ons niet, in vele gevallen maakte het de game zelfs lelijker. De optie ‘Gamer 2’ was alleen wel een behoorlijke verbetering bij onder andere Sleeping Dogs, Call of Duty (Black Ops 2 en Ghosts), Grand Theft Auto V enz. Waarschijnlijk lag dit aan het feit dat deze mode vooral de contrast verbeterd van games.

Het is een leuk idee voor elk genre een bepaalde kleuren, helderheid en contrast instelling te hebben, maar vaak is het zo dat als je de monitor eenmaal goed instelt je overal wel gelijke prestaties krijgt; welke toepassing dan ook. De charmes die de de monitor dan ook heeft voor gamers ligt hem vooral in de aansluitingen, 144Hz en de lage responstijd. De kleuren van de monitor zijn verder over het algemeen erg diep, natuurgetrouw en het kan zich meten met de betere schermen op de markt. Het is alleen wel jammer dat er gekozen is voor een gewone LCD en er geen IPS-scherm in zit.

Conclusie

De Philips 242G5DJEB is inderdaad dé monitor voor gamers en dan ook vooral voor gamers die de beste prestaties van hun scherm eisen. De responstijd van slechts 1ms is iets wat je niet zo snel op TV’s tegen zult komen, de pixeldichtheid is erg netjes waardoor games zeer scherp zijn en met 144Hz is dit scherm gewoon perfect voor PC-gamers. Je moet bij jezelf natuurlijk de afweging maken of je die extra stap wilt nemen om betere prestaties te behalen in games, maar dit scherm gaat je hier ongetwijfeld bij helpen. Het scherm is ook perfect voor gamers die graag aan hun bureau spelen, maar niet telkens willen knoeien met kabels e.d. omdat er een andere invoerbron geselecteerd moet worden.

Pluspunten

  • Losse controller voor het menu van de monitor
  • 144Hz levert betere prestaties op bij PC-games
  • Heel veel aansluitingen voor al je apparatuur
  • Beeld is natuurgetrouw en uitgebreid instelbaar

Minpunten

  • Losse controller is helaas wel bedraad
  • Geen optische audio-uit
  • Helaas geen IPS-scherm