Review: Skylanders: Swap Force (PS4) – Wat zijn de verschillen met de PS3-versie? – Activision en Vicarious Visions hebben met de Skylanders games goud in handen en hoewel het enkele jaren terug een forse gok was sloeg het aan. Zelfs zo goed dat er inmiddels twee vervolgdelen zijn verschenen. Skylanders: Swap Force is het laatste deel in de franchise en zoals je in onze review kunt lezen is dat een uitstekende game geworden. Maar het blijft niet bij een PlayStation 3 versie, de game verscheen immers ook bij de PlayStation 4 als launchgame. Tijd om deze versie eens kort door te nemen.

Pixar kwaliteit

Waar Skylanders: Spyro’s Adventure en Skylanders: Giants nog een opgepoetste Wii versie waren op de PlayStation 3 heeft Vicarious Visions het bij Skylanders: Swap Force anders aangepakt. Zo werd de game voor de PlayStation 3 ontwikkeld met kwaliteitmaatstaven zoals dat hoort op dat platform en dit leverde een aanzienlijk mooiere Skylanders game op dan dat we ‘gewend’ waren. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over de PlayStation 4 versie, want deze is geen port of een opgepoetste last-gen versie, maar een heuse next-gen game.

Dat valt af te zien aan de visuele kwaliteit van de game, want waar de game er goed uitzag op de PlayStation 3 is het op de PlayStation 4 een waar genot. Het ziet er visueel uitstekend uit en zit vol met details. De game bevat dusdanig veel details en een bepaalde stijl dat het uitstekend te vergelijken valt met een visuele productie van Pixar. Die uitstraling weet Skylanders: Swap Force dan ook meer dan prima te presenteren terwijl je aan het spelen bent en met een hogere graad in visuele kwaliteit is het des te meer genieten.

Alles werkt

Het is goed voor te stellen dat als je de voorgaande twee delen op de PlayStation 3 gespeeld hebt, je met Skylanders: Swap Force de PlayStation 4 versie af hebt gewacht. En dat is maar goed ook, want je haalt met deze versie een uitstekende game in huis. Let wel, als je de game ook al op de PlayStation 3 hebt gespeeld dan is een aanschaf niet het geld waard, want inhoudelijk is het geheel identiek. Je krijgt dus precies wat je van de game verwacht of al kende en hoewel het er op de PlayStation 4 fantastisch uitziet biedt het ten opzichte van de PlayStation 3 versie geen uitzonderlijke meerwaarde.

Maar als je gewacht hebt op de PlayStation 4 versie dan zit je hier goed mee. De game werkt zoals je het verwacht en een bijkomend voordeel is dat alle Skylanders personages die je wellicht hebt van vorige delen ook in dit deel prima werken. Nu is dat niet uitzonderlijk, want dat is eigenlijk een standaard, maar wat we hier eigenlijk mee willen zeggen is dat de personages van de PlayStation 3 delen ook prima werken in de PlayStation 4 versie. Je zult dus niet genoodzaakt zijn om nieuwe figuren aan te schaffen, zo goedkoop zijn ze immers niet.

Meerwaarde is er zeker, maar…

Skylanders: Swap Force is op de PlayStation 4 net zoals dat het op de PlayStation 3 was een degelijke game. Het zit boordevol afwisseling, leuke gameplay features en nog veel meer. Het sterkste punt van Skylanders: Swap Force op de PlayStation 4 zit hem vooral in de visuele kwaliteit, want het is grafisch gewoonweg genieten. Nee, het is niet de allermooiste PlayStation 4 game, daar hebben we Killzone: Shadow Fall voor, maar met de Pixar uitstraling, het detail en de gemoedelijke sfeer die erbij komt kijken mogen we concluderen dat het Vicarious Visions meer dan goed is gelukt om een toffe PlayStation 4 game te produceren. Weet alleen wel dat een aanschaf enkel te rechtvaardigen valt als je de PlayStation 3 versie nog niet hebt. Heb je die wel, dan is de enige meerwaarde een visueel strakker plaatje, maar of dat je geld waard is… dat mag je zelf bepalen.