Review: Assassin’s Creed IV: Black Flag (PS4) – Wat zijn de verschillen met de PS3-versie? – In Assassin’s Creed III maakten we kennis met Connor Kenway en één van de belangrijkste nieuwe features was de mogelijkheid om met een schip op zee vijandelijke schepen naar de zeebodem te schieten. Dit nieuwe onderdeel was een uitstekende toevoeging en dat heeft ertoe geleid dat Assassin’s Creed IV: Black Flag zich nog meer op de ‘Naval Battles’ focust. In dit deel gaan we met de voorvader van Connor, Edward Kenway, aan de slag die zijn toekomst probeert veilig te stellen als piraat en per ongeluk het assassin leven inrolt.

Lang speelbaar

Voor een meer uitgebreide omschrijving van het verhaal verwijzen we je graag naar onze PlayStation 3 review, want de game hebben we immers eerder al uitgebreid gespeeld. In dit artikel gaan we ons richten op de PlayStation 4 versie en of een aanschaf wel of niet je geld waard is. Ubisoft heeft Assassin’s Creed IV: Black Flag immers gelijktijdig met de PlayStation 4 uitgebracht en dat is een meer dan prima move. Als je onze eerdere review hebt gelezen weet je dat Ubisoft wederom een prachtig Assassin’s Creed deel heeft afgeleverd die je zonder al te veel wikken en wegen kunt aanschaffen.

Wel, dat is zeker het geval met de PlayStation 3 versie en nu we de PlayStation 4 versie gespeeld hebben kunnen we die conclusie verbreden. Assassin’s Creed IV: Black Flag is op de PlayStation 4 een meer dan prima game die uitstekend tot zijn recht komt op dit nieuwe platform. Als je dan toch een game wilt waar je de stille periode die nu volgt voor de PlayStation 4 wilt overbruggen, dan zit je met ruim 60 uur aan gameplay met deze titel helemaal goed. Maar nu het belangrijkste, wat zijn eigenlijk de voornaamste verschillen?

Prachtig plaatje

Eigenlijk kunnen we daar relatief kort over zijn. Ubisoft heeft overduidelijk deze game voor de last-gen consoles ontwikkeld en voor de current-gen (zo noemen we ‘next-gen’ inmiddels immers) van een upgrade voorzien. Inhoudelijk is de game identiek en waar het voornaamste verschil hem inzit is het visuele uiterlijk van het geheel. De game ziet er namelijk nog mooier uit dan dat hij op de PlayStation 3 al was. De textures zijn van een forse grafische update voorzien en dat maakt het geheel haar en haarscherp.

Ook de cut-scenes zijn nog aangenamer om naar te kijken en dat maakt het tot een game waarvan je zult genieten. Sowieso is de kleurrijke invulling van het Caribische gebied erg fijn om in rond te varen en wandelen en dat komt nu nog beter tot zijn recht. De visuele beste versie is duidelijk de PlayStation 4 versie, maar terwijl je geniet van grafische prachtige plaatjes merk je wel dat veel van de technieken toch nog last-gen zijn eveneens de animaties en dat had misschien ook wel van een kleine upgrade voorzien mogen worden.

Wel of niet aanschaffen/upgraden

De vraag rondom deze game is of je hem wel of niet moet aanschaffen en/of moet upgraden. Als je de game nog niet in huis hebt, dan raden we je de PlayStation 4 versie absoluut aan, want dat is nu eenmaal de mooiste versie. Reken maar dat je gaat genieten! Als je net de PlayStation 3 versie in huis hebt gehaald dan is het ook zeker aan te raden om te upgraden naar de PlayStation 4 versie. Maar als je de PS3 versie al hebt uitgespeeld dan is het een beetje de vraag of het een tientje waard is om dezelfde game opnieuw, maar dan met mooiere graphics, te spelen. Die beslissing zul je zelf moeten nemen.